• În această seară, Kyiv Classic Orchestra a interpretat Requiem for the Dead la ruinele spitalului.
  • Spitalul a fost lovit luni de o rachetă rusă.
  • Două persoane au murit, inclusiv un medic în vârstă de 30 de ani, iar aproximativ 50 de persoane au fost rănite în atac.

UPDATE 22:00 – Macron: Securitatea noastră este în joc 

„Securitatea noastră este în joc în Europa”, a spus preşedintele francez Emmanuel Macron, astăzi, în discursul său în faţa forţelor armate la Hotel de Brienne, în ajunul sărbătorilor din 14 iulie. Şeful statului s-a referit la „aceste vremuri grave”, referindu-se la războiul din Ucraina. „Armatele franceze sunt mai mult ca niciodată o fundaţie a naţiunii”, a declarat el. Franţa, a adăugat el, „va continua să sprijine Kievul cu hotărâre” în conflictul cu Rusia.

UPDATE 21:00 – Ucraina: 5 morţi şi 27 răniţi în atacurile ruseşti asupra Hersonului şi Harkovului

Autorităţile ucrainene denunţă uciderea a cinci civili în atacurile ruseşti care au lovit regiunile Herson şi Harkov. Guvernatorul regiunii Herson, Oleksandr Prokudin, confirmă bilanţul de cel puţin trei morţi şi cinci răniţi, după cum a raportat The Kyiv Independent. De la Harkov, guvernatorul Oleh Siniehubov denunţă prin Telegram atacurile ruseşti care au lovit oraşul Budi cu un bilanţ de doi morţi şi 22 de răniţi.

UPDATE 20:00 – Kremlinul: Capitalele europene sunt ţinte potenţiale

Rusia are capacităţi suficiente pentru a răspunde rachetelor cu rază lungă de acţiune pe care Statele Unite intenţionează să le desfăşoare în Germania din 2026, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, subliniind că, în acest caz, potenţiale ţinte ar fi capitalele europene. Într-un interviu cu jurnalistul-vedetă Pavel Zarubin, pentru Vgtrk, care l-a întrebat dacă Rusia va răspunde la decizia SUA, Peskov a răspuns „cu siguranţă”.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

„Întotdeauna există o situaţie paradoxală: Statele Unite au desfăşurat diferite tipuri de rachete, de diferite distanţe, îndreptate în mod tradiţional către ţara noastră. Prin urmare, ţara noastră a identificat centrele europene ca ţinte pentru rachetele noastre”, a spus Peskov. Paradoxul, a mai spus el, este că Statele Unite continuă să colecteze bani, în timp ce Europa „este în vizorul rachetelor”.

„Ţara noastră se află în punctul de ochire al rachetelor americane situate în Europa. Toate acestea s-au întâmplat deja în trecut. Avem suficient potenţial pentru a descuraja aceste rachete, dar capitalele acestor state sunt ţinte potenţiale”.

UPDATE 19:00 –  Zelenski numeşte gafa lui Biden drept o „greşeală”

Preşedintele ucrainean Volodimir ZelenskI a comentat gafa preşedintelui american Joe Biden, care l-a prezentat drept inamicul rus Vladimir Putin, spunând că „putem uita unele greşeli”. La începutul vizitei sale în Irlanda, Zelenski le-a spus reporterilor de pe aeroportul Shannon că „este o greşeală. Cred că Statele Unite au sprijinit mult ucrainenii. Putem uita unele greşeli, cred”.

UPDATE 18:00 – Coreea de Nord ameninţă NATO cu o „contraacţiune strategică mai dură” din cauza declaraţiei de la summit

Phenianul a denunţat declaraţia summitului NATO, calificând-o drept „ilegală” şi afirmând că „SUA şi NATO reprezintă cea mai gravă ameninţare la adresa păcii şi securităţii globale”.

UPDATE 17:00 – Ucraina nu poate aştepta încă 75 de ani pentru a sărbători aderarea la NATO, spune ministrul de externe Kuleba

Ucraina ar trebui să devină membru al NATO mai devreme decât mai târziu pentru a asigura securitatea şi stabilitatea în zona euro-atlantică, a declarat ministrul de externe Dmytro Kuleba într-un interviu acordat CNN pe 12 iulie.

UPDATE 16:00 – Atacurile ruseşti din Ucraina au ucis 7 persoane şi au rănit 29 în ultima zi

Rusia a vizat în total opt regiuni ucrainene în ultima zi – Zaporojie, Cernihiv, Luhansk, Sumî, Dnipropetrovsk, Kherson, Harkov şi Doneţk. Au fost raportate victime în ultimele trei regiuni.

UPDATE 15:00 – Zelenski ajunge în Irlanda

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski tocmai a sosit în Irlanda. Se va întâlni cu taoiseach-ul irlandez, Simon Harris.

UPDATE 14:00 – Avioanele din Belarus s-au zguduit după ce o dronă rusească s-a îndreptat spre Minsk

Belarus a fost forțat să lanseze un avion de luptă și să atace un elicopter pentru a intercepta o dronă rusă ratată, destinată Ucrainei.

Drona „Shahed” lansată de Rusia a zburat aproximativ 217 mile în spațiul aerian din Belarus, la un moment dat îndreptându-se aproape de capitala Minsk, după ce a deviat cursul său din Ucraina. Ucraina își împarte granița de nord cu sudul Belarusului.

Sursele au confirmat că elicopterul Mig-24 din Belarus și avionul de luptă Su-30 au fost într-adevăr amestecate pentru a răspunde amenințării dronei.

UPDATE 13:00 – Ucraina va primi zeci de mii de obuze pe lună

Republica Cehă va trimite zeci de mii de muniții vitale în Ucraina în fiecare lună până la sfârșitul anului, a anunțat președintele ceh.

Vorbind după Summit-ul NATO de la Washington, președintele Petr Pavel a anunțat că va trimite 50.000 de obuze în Ucraina în iulie și august, iar apoi între 80.000 și 100.000 în fiecare lună din septembrie până la sfârșitul anului 2024.

Donarea de obuze face parte dintr-o inițiativă lansată de Republica Cehă pentru a furniza Ucrainei o jumătate de milion de cartușe în 2024.

Țara a sugerat că poate găsi obuze din țări terțe care rămân nenumite atâta timp cât aliații săi oferă finanțare.

Planul este destinat să compenseze o disparitate de muniție între forțele ucrainene și cele rusești, cauzată de investițiile insuficiente europene în apărare și de întârzierea unui pachet militar american timp de șapte luni, din octombrie până în aprilie, în timp ce Congresul nu a fost de acord cu privire la modul de repartizare a fondurilor.

Republica Cehă spune că ar putea furniza Ucrainei până la 1,5 milioane de cartușe.

UPDATE 12:00 – Ucraina interceptează 80% din dronele rusești trase peste noapte

Apărarea antiaeriană a Ucrainei a interceptat patru din cele cinci drone lansate de Rusia peste noapte, a anunțat Forțele Aeriene Ucrainene sâmbătă dimineață.

Mykola Oleschuk, comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, a declarat că a cincea dronă a părăsit spațiul aerian ucrainean în direcția Belarus.

UPDATE 11:00 – Zelenski va ajunge astăzi în Irlanda

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este așteptat să sosească în Irlanda mai târziu în această zi, când aterizează pe aeroportul Shannon Co Clare, pentru o întâlnire cu taoiseach-ul irlandez, Simon Harris.

UPDATE 10:00 – Polonia va cheltui 5% din PIB pentru apărare în 2025

Polonia va cheltui cinci la sută din produsul intern brut (PIB) pentru apărare în 2025, a declarat ministrul de externe într-un interviu difuzat vineri seară.

Varșovia a mărit deja cheltuielile pentru apărare la peste 4% din producția sa economică în acest an, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

„Polonia cheltuiește patru (la sută din PIB pentru apărare) și vom cheltui cinci anul viitor”, a spus Radoslaw Sikorski. „Suntem numărul unu în NATO, inclusiv în Statele Unite, în proporție, evident, pentru că nu mai suntem în pace veșnică post-Război Rece.”

Ministrul adjunct al apărării, Cezary Tomczyk, a declarat joi că Polonia își va crește bugetul pentru apărare cu aproximativ 10% în 2025, până la un nivel record.

Șeful statului major al armatei, generalul Wieslaw Kukula, a declarat miercuri într-o conferință de presă că Polonia trebuie să își pregătească soldații pentru un conflict total.

UPDATE 09:00 – SUA îndeamnă India să-și folosească relația cu Rusia pentru a ajuta la încheierea războiului din Ucraina

Casa Albă îndeamnă India să-și folosească relația de lungă durată cu Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

SUA a spus că și-au exprimat „în mod privat și direct” îngrijorarea cu privire la relația Indiei cu Rusia, în timp ce Narendra Modi s-a întâlnit cu Vladimir Putin, din cauza loviturii mortale cu rachete a Moscovei asupra unui spital de copii din Ucraina.

Casa Albă a cerut Indiei să-și folosească relația de lungă durată cu Moscova pentru a-l convinge pe liderul de la Kremlin să pună capăt „războiului său brutal” din Ucraina.

Modi a călătorit în Rusia în perioada 8-9 iulie pentru prima sa vizită bilaterală în țară de la începutul războiului împotriva Ucrainei. India, sub conducerea lui Modi, a adoptat o atitudine neutră în războiul din Ucraina, în timp ce crește comerțul de energie cu Rusia.

UPDATE 08:00 – Un militant pentru drepturile omului încarcerat denunță represiunea în masă în toată Rusia

Oleg Orlov, în vârstă de 71 de ani, a fost găsit vinovat de discreditarea armatei ruse la începutul acestui an, într-un caz denunțat de națiunile occidentale.

Copreședintele încarcerat al grupului pentru drepturile omului, câștigător al Premiului Nobel pentru Pace, Oleg Orlov, a criticat „represiunea în masă” din Rusia în timpul unei ședințe de judecată – înainte ca sunetul din fluxul său video să fie întrerupt .

Domnul Orlov a fost găsit vinovat în februarie de discreditarea armatei ruse după ce a protestat împotriva războiului și a scris un articol în care îl acuză pe președintele rus Vladimir Putin că a condus țara în fascism. El a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare, pierzând joi apelul împotriva acelei sentințe.

Cazul a fost condamnat de Occident ca făcând parte dintr-o represiune dintre cele mai mari împotriva disidenței, pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina se îndreaptă către al treilea an.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Lucrătorii medicali s-au adunat astăzi la ruinele spitalului de copii Okhmatdyt pentru a asculta melodiile Orchestrei Kyiv Classic. Spitalul – descris drept versiunea ucraineană a străzii Great Ormand – a fost lovit luni de o rachetă rusă, scrie Sky News.

Două persoane au murit, inclusiv un medic în vârstă de 30 de ani, iar aproximativ 50 de persoane au fost rănite în atac, care a atras condamnarea pe scară largă din partea Ucrainei și a aliaților săi.

Rusia a negat că a vizat spitalul, deși Sky News a confirmat că racheta care a lovit spitalul provine din Rusia.

În această seară, Kyiv Classic Orchestra a interpretat Requiem for the Dead la ruinele spitalului, cu lucrătorii medicali adunându-se pentru a asculta.

Citește și