• Guvernatorul regiunii Herson, Oleksandr Prokudin, confirmă un bilanț de cel puțin trei morți și cinci răniți.
  • Guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Siniehubov, a denunțat pe Telegram atacurile rusești care au lovit orașul Budi, provocând doi morți și 22 de răniți.
  • Aceste atacuri subliniază gravitatea și intensitatea conflictului în regiunile afectate.

UPDATE ORA 21:00 – Rusia susţine că a lansat bombe aeriene planante de 3 tone cu avioane Su-34 împotriva Ucrainei

Rusia a început să utilizeze avioane Su-34 pentru a lansa împotriva Ucrainei bombe aeropurtate care cântăresc 3 000 de kilograme, a susţinut Ministerul rus al Apărării la 14 iulie.

UPDATE ORA 20:00 – În ultima zi, atacurile Rusiei au provocat moartea a 13 persoane şi rănirea altor 54 în Ucraina

Victime civile au fost raportate în regiunile Harkov, Doneţk, Kherson şi Dnipropetrovsk.

UPDATE ORA 19:00 –  Zelenski afirmă că Irlanda pregăteşte un acord de securitate cu Ucraina

Irlanda pregăteşte primii paşi către crearea unui acord de securitate cu Ucraina, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski la 14 iulie, după întâlnirea cu Taoiseach-ul irlandez Simon Harris cu o zi înainte.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

UPDATE ORA 18:00 – Zelenski îi urează lui Trump o recuperare rapidă după tentativa de asasinat

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că îi urează fostului preşedinte american Donald Trump „însănătoşire grabnică” în urma atentatului comis la un miting din Pennsylvania la 13 iulie.

UPDATE ORA 17:00 – Statul Major General: Rusia a pierdut 559 090 de militari în Ucraina începând cu 24 februarie 2022

Acest număr include 1 320 de pierderi suferite de forţele ruse chiar în ultima zi.

UPDATE ORA 16:00 – Orban se opune aderării Ucrainei la NATO în timpul întâlnirii cu Zelenski la Washington

Bloomberg raportează că prim-ministrul ungar Viktor Orban a respins sprijinul militar pentru Ucraina şi a sugerat că Kievul nu ar trebui să se alăture alianţei NATO în timpul summit-ului de pe 11 iulie. Acest lucru s-a întâmplat în timpul întâlnirii sale cu Zelenski la Washington.

UPDATE ORA 15:00 – Lukaşenko anunţă retragerea trupelor Belarusului de la graniţa cu Ucraina

Preşedintele Lukaşenko a declarat că Belarusul îşi retrage trupele de la graniţa cu Ucraina în timpul unei întâlniri la Luninets, regiunea Brest. El a afirmat că situaţia s-a stabilizat şi că Ucraina şi-a retras trupele. Trupele belaruse vor fi relocate în poziţiile lor permanente de dislocare, a adăugat el.

UPDATE ORA 14:00 – Mai multe atacuri cu drone au dus la incendierea unui depozit de petrol

„Obuzele rusești asupra Ucrainei au ucis trei persoane sâmbătă, au spus oficialii, în timp ce cele două țări au făcut schimb de atacuri cu drone, dintre care unul a incendiat un depozit de petrol rusesc.

Două persoane au murit în regiunea Herson și două au fost rănite în atacul din apropierea capitalei regionale, a declarat guvernatorul Oleksandr Prokudin. O altă persoană a murit sâmbătă după-amiază, iar 16 au fost rănite în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei , potrivit guvernatorului Oleh Syniehubov.

Un depozit de petrol din districtul Tsimlyansky, în adâncul regiunii Rostov de sud-vest a Rusiei , a fost incendiat la primele ore ale zilei de sâmbătă, în urma unui atac cu drone ucrainene – cea mai recentă lovitură cu rază lungă a forțelor Kievului asupra unei regiuni de graniță.

UPDATE ORA 13:00 – Scena atacului rusesc cu rachete asupra satului Budy din regiunea Harkov

Două persoane au murit în urma atacurilor rusești cu rachete asupra unui sat din afara Harkovului. Fotografii Reuters au surprins scena din Budy, un orășel din regiunea Harkov, după atacul de sâmbătă. O fotografie arată locul unei lovituri cu rachetă, alta arată o mașină avariată, iar un bărbat arată distrugerea casei sale.

UPDATE ORA 12:00 – Doi morți într-un atac rusesc din apropierea orașului Harkov din Ucraina

Forțele ruse au lansat sâmbătă un atac cu rachetă asupra unui orășel din apropierea celui de-al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov, ucigând două persoane, un oficial al serviciilor de urgență și un ofițer de poliție, au declarat oficialii.

Oficialii au raportat, de asemenea, patru morți într-o serie de atacuri în regiunea Donețk din sud-est și încă două în regiunea de sud a Hersonului.

Procurorii au spus că atacul cu rachetă de la mijlocul după-amiezii a vizat gara din Budy, la sud-vest de Harkov. După sosirea echipelor de salvare, o a doua rachetă a lovit zona.

Ei au spus că 25 de persoane au fost rănite în incidente, inclusiv doi copii.

Ministrul de Interne, Ihor Klymenko, a declarat că șeful serviciilor de urgență din districtul Harkov a fost ucis, împreună cu un ofițer de poliție dintr-o unitate de reacție rapidă. Printre răniți s-au numărat trei lucrători de urgență, un polițist și aproximativ 20 de civili.

UPDATE ORA 11:00 – Zelenski spune că este „îngrozit” de atacul asupra lui Donald Trump

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a condamnat împușcarea fostului președinte american Donald Trump la un miting de campanie în Pennsylvania.

Zelenski a scris pe X: „Sunt îngrozit să aflu despre împușcarea fostului președinte american Donald Trump la mitingul său din Pennsylvania. O astfel de violență nu are nicio justificare și nu are loc nicăieri în lume. Niciodată violența nu ar trebui să prevaleze.”

Zelenski a adăugat că este „uşurat” că Trump, care a criticat frecvent ajutorul militar al SUA acordat Ucrainei pe fondul invaziei Rusiei, este în siguranţă şi i-a urat „însănătoşire grabnică”.

„Îmi exprim urările de putere tuturor celor care sunt îngroziți de acest eveniment. Îmi doresc ca America să iasă mai puternică din asta.”

UPDATE ORA 10:00 – „Reducem tensiunile la granița dintre Ucraina și Belarus”, spune Lukașenko

Liderul Belarusului, Alexander Lukașenko, a spus că speră că nu vor exista tensiuni la granița țării cu Ucraina.

În timpul unei vizite la trupele din regiunea de graniță, el a sugerat că tensiunile se reduc după ce Ucraina a retras unele trupe din zonă, potrivit agenției de presă de stat BelTA.

El a spus: „Acum nu avem complicații cu ucrainenii și sper că nu vor fi niciuna”.

Lukașenko, care este un aliat al președintelui rus Putin, a anunțat, de asemenea, retragerea trupelor belaruse de la graniță.

UPDATE ORA 09:00 – „Toată camera era plină de sânge”: în interiorul unei camere atacate dintr-un spital de copii din Kiev

Lena Danylova și fiica ei în vârstă de opt ani au văzut cum fumul negru începea să iasă prin tavan în adăpostul anti-bombă de unde tocmai fugiseră de un atac cu rachete rusești .

Cu câteva clipe mai devreme, fiica ei mică, pe care a cerut să nu fie numită, se pregătea pentru o operație de hernie la spitalul de copii Okhmatdyt din centrul Kievului .

Doctorul o pregătea pentru operația de la etajul cinci; operația urma să aibă loc la etajul șapte. Ea a fost următoarea la rând pentru o operație.

Apoi au auzit primele explozii, undeva în depărtare. Cei trei – mama, fiica, doctorul – s-au oprit pe loc. Toți trei știau foarte bine că cel mai periculos loc în timpul unui atac cu rachetă este etajul de sus.

„Apoi am auzit o altă explozie, una mai mare… și am fugit cât am putut de repede spre buncăr”, a spus ea.

UPDATE ORA 08:00 – Primarul Kievului, Vitali Klitschko, pledează pentru apărare antiaeriană după atacul rusesc „foarte dureros” asupra spitalelor

Primarul Kievului spune că Ucraina are nevoie de apărare antiaeriană acum mai mult ca oricând, după ce 29 de civili au fost uciși în timpul atacurilor cu rachete rusești în capitală

ȘTIREA INIȚIALĂ

Autorităţile ucrainene denunţă uciderea a cinci civili în atacurile ruseşti care au lovit regiunile Herson şi Harkov. Guvernatorul regiunii Herson, Oleksandr Prokudin, confirmă bilanţul de cel puţin trei morţi şi cinci răniţi, după cum a raportat The Kyiv Independent.

De la Harkov, guvernatorul Oleh Siniehubov denunţă prin Telegram atacurile ruseşti care au lovit oraşul Budi cu un bilanţ de doi morţi şi 22 de răniţi.

Citește și