• Forțele ruse au lansat un atac cu „dublă lovitură” asupra orășelului Budy, lângă Harkov, vizând gara și lovind din nou după sosirea echipelor de salvare, ucigând două persoane.
  • Într-o serie de atacuri în regiunile Donețk și Kherson, oficialii au raportat șase morți și 25 de răniți, inclusiv doi copii.
  • Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a condamnat împușcarea fostului președinte american Donald Trump, declarând că nu există „nicio justificare” pentru astfel de violențe.

UPDATE ORA 19:00 – Ucraina are nevoie de 25 de sisteme de apărare antiaeriană Patriot și de mai multe avioane de luptă F-16, spune Zelenski

Ucraina are nevoie de 25 de sisteme de apărare antiaeriană Patriot pentru a-și apăra pe deplin spațiul aerian și pentru a proteja întreaga țară de atacurile cu rachete rusești, a declarat președintele Volodymyr Zelenski.

Liderul ucrainean a adăugat că dorește, de asemenea, ca partenerii occidentali să trimită mai multe avioane de luptă F-16 decât cele deja promise. În prima sa conferință de presă de la întoarcerea dintr-o călătorie în Statele Unite, Zelenski a declarat că este pregătit să colaboreze cu Donald Trump dacă acesta va câștiga alegerile americane din noiembrie.

„Nu mă tem” de această perspectivă, a spus Zelenski, adăugând că este convins că majoritatea republicanilor sprijină Ucraina în războiul său cu Rusia.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Sprijinul occidental este crucial pentru Ucraina, care încearcă să respingă armata invadatoare a Rusiei, mai mare și mai bine echipată.

UPDATE ORA 17:00 – Start-up-urile din Ucraina creează o armată de mașini de ucis – experții în A.I. sunt îngrijorați

Luptând cu forța de muncă, cotele copleșitoare și asistența internațională inegală, Ucraina speră să găsească un avantaj strategic împotriva Rusiei într-un depozit abandonat.

Un ecosistem de laboratoare din sute de ateliere secrete se bazează pe inovare pentru a crea o armată de roboți care, speră Ucraina, va ucide trupele ruse și va salva proprii soldați și civili răniți.

Start-up-urile din domeniul apărării din Ucraina – aproximativ 250, conform estimărilor industriei – creează mașinile ucigașe în locații secrete care, de obicei, arată ca niște ateliere rurale de reparații auto.

UPDATE ORA 16:00 – Ucraina afirmă că ultima navă de patrulare a Rusiei a părăsit Crimeea

Marina Ucrainei a declarat luni că ultima navă de patrulare navală a Moscovei a părăsit Crimeea ocupată de Rusia, „cel mai probabil” pentru a se reloca în altă parte, după campania militară concertată a Kievului de a ataca peninsula de la Marea Neagră, în timp ce se luptă cu invazia rusă.

Deși nu are la dispoziție nave de război importante, Ucraina a folosit rachete și drone navale pentru a provoca pagube semnificative Flotei ruse de la Marea Neagră, care are de mult timp cartierul general la Sevastopol, în peninsula cucerită de Moscova în 2014.

UPDATE ORA 15.00 – Reprezentanții Federației Ruse ar trebui să fie la cel de-al doilea summit de pace, întregul plan de pace va fi gata în noiembrie

Reprezentanții Federației Ruse ar trebui să fie la cel de-al doilea summit de pace, întregul plan de pace va fi gata în noiembrie. Am stabilit o astfel de sarcină, a spus Zelenskyi.

UPDATE ORA 14.00 – Rusia a folosit săptămâna trecută peste 700 de bombe cu alunecare

Rusia a folosit săptămâna trecută peste 700 de bombe cu alunecare, peste 170 de drone de atac și aproape 80 de rachete împotriva Ucrainei, a spus Zelenski. „Amploarea deciziilor de a proteja viața ar trebui să corespundă cu amploarea acestui rău. Fiecare partener poate influența situația, poate întări apărarea împotriva terorii. Și Ucraina este recunoscătoare tuturor prietenilor noștri care fac exact asta. Împreună vom birui răul.”

UPDATE ORA 13.00 – Zelenski a avut o întâlnire cu șefii administrațiilor militare regionale

Președintele Zelenski a avut o întâlnire cu șefii administrațiilor militare regionale. Subiectele cheie au fost situația operațională din regiuni, fortificații, energie și securitate.

UPDATE ORA 11.00 – În zona Harkov, forțele ruse au atacat de trei ori pozițiile din districtele Hlyboky și Vovchansk

În zona Harkov, forțele ruse au atacat de trei ori pozițiile din districtele Hlyboky și Vovchansk, se arată în actualizare. Pe direcția Kupyansk, inamicul a fost, de asemenea, respins de trei ori lângă Pishchany și Stelmakhivka. A suferit pierderi și s-a retras”. În zona Liman, au avut loc opt asalturi rusești în zona Makiivka și Grekivka. Alte încercări de avansare au avut loc în apropiere de Seversky, Kramatorsk, iar în zona Toretsk a fost „tensionată”, locațiile de lângă North și New York fiind atacate.

UPDATE ORA 10.00 – Serviciul de Securitate al Ucrainei SBU a reținut un agent FSB

Serviciul de Securitate al Ucrainei SBU a reținut un agent FSB care corecta loviturile cu rachete asupra Odesa.

UPDATE ORA 08.00 – Apărarea aeriană a distrus și interceptat luni dimineață 6 drone deasupra regiunilor rusești

Apărarea aeriană a distrus și interceptat luni dimineață 6 drone deasupra regiunilor rusești: deasupra regiunilor Oryol (1), Bryansk (2) și Kursk (3), – a informat Ministerul rus al Apărării

ȘTIRE INIȚIALĂ

Forțele ruse au lansat sâmbătă un atac cu rachete cu „dublă lovitură” asupra unui orășel din apropierea celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, scrie The Independent.

Procurorii au declarat că unul dintre atacurile cu rachete a vizat gara din Budy, la sud-vest de Harkov. O a doua rachetă a lovit zona după sosirea echipelor de salvare, au spus ei.

Două persoane, un oficial al serviciilor de urgență și un ofițer de poliție, ar fi fost ucise în atac. Oficialii au raportat, de asemenea, patru morți într-o serie de atacuri în regiunea Donețk și alte două în sudul regiunii Kherson.

Alte 25 de persoane au fost rănite în incidente, inclusiv doi copii. Aceste evenimente au loc în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat împușcarea fostului președinte american Donald Trump.

El a declarat că nu există „nicio justificare” pentru astfel de violențe și că este „ușurat” că Trump este în siguranță și i-a urat „însănătoșire grabnică”.

Zelenski a vizitat recent Irlanda după o călătorie la Washington pentru summitul NATO.

Citește și