• Incidentul intervine în contextul în care Ucraina își intensifică eforturile de recrutare a civililor în forțele armate.
  • Au existat cazuri persistente de bărbați care au fugit din Ucraina pentru a evita serviciul militar în timpul războiului.
  • În ultimele luni au fost raportate violențe îndreptate împotriva birourilor de recrutare și a ofițerilor de recrutare.

UPDATE ORA 22:00 – Una dintre cele mai mari provocări de război ale Ucrainei este abordată pe străzile din Kiev

Văzând patrula militară care împărțea documente de apel la periferia Kievului, un bărbat s-a furișat într-un magazin din apropiere. Un altul a refuzat chiar să oprească pentru ofițeri. Alții, însă, au acceptat în liniște.

Un ofițer de recrutare, al cărui indicativ de apel este „Fantomas”, a declarat că bărbații sunt mai puțin dornici să lupte decât înainte, deși au început să accepte campania de mobilizare accelerată a Ucrainei pentru a suplimenta numărul trupelor la peste 28 de luni de la invazia Rusiei.

UPDATE ORA 21:00 – Start-up-urile din Ucraina creează o armată de mașini de ucis – experții în A.I. sunt îngrijorați

Luptând cu forța de muncă, șanse copleșitoare și asistență internațională inegală, Ucraina speră să găsească un avantaj strategic împotriva Rusiei într-un depozit abandonat.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Un ecosistem de laboratoare din sute de ateliere secrete se bazează pe inovare pentru a crea o armată de roboți care, speră Ucraina, va ucide trupele ruse și va salva proprii soldați și civili răniți.

UPDATE ORA 20:00 – Marina ucraineană a declarat că ultima navă de patrulare a Rusiei a părăsit Crimeea ocupată de Rusia

Marina ucraineană a declarat că ultima navă de patrulare a Rusiei a părăsit Crimeea ocupată de Rusia, „cel mai probabil” pentru a se reloca în altă parte după campania militară a Kievului de a ataca peninsula de la Marea Neagră.

UPDATE ORA 18:00 – Un atac ucrainean cu dronă a declanșat un incendiu la o fabrică care produce dispozitive și componente electrice în orașul Korenevo

Un atac ucrainean cu dronă a declanșat un incendiu la o fabrică care produce dispozitive și componente electrice în orașul Korenevo din regiunea Kursk din Rusia, la granița cu Ucraina, a declarat guvernatorul regional interimar.

UPDATE ORA 17:00 – 4 persoane au fost rănite în urma bombardamentelor din Pokrovsk

4 persoane au fost rănite în urma bombardamentelor din Pokrovsk.

UPDATE ORA 16:00 – FMI începe discuțiile la Kiev, în timp ce Ucraina încearcă să acopere deficitul bugetar din 2024

O echipă a Fondului Monetar Internațional a început marți discuțiile cu oficialii ucraineni, în timp ce Kievul caută modalități de a crește fluxurile de venituri pentru economia devastată de război și de a-și acoperi deficitul bugetar din 2024, au declarat oficialii.

Potrivit unui comunicat al FMI, reuniunile de la Kiev „se vor concentra pe planurile de politică fiscală ale autorităților pentru restul anului 2024 și pe termen mediu”. FMI a deblocat deja 3,078 miliarde de dolari pentru Ucraina în acest an, în cadrul programului său Extended Fund Facility, în valoare de 15,6 miliarde de dolari.

La mai mult de 28 de luni de la invazia la scară largă a Rusiei, guvernul se confruntă cu un deficit bugetar cuprins între 400 de miliarde de grivne (9,8 miliarde de dolari) și 500 de miliarde de grivne pentru acest an, a declarat Roksolana Pidlasa, șefa comisiei pentru buget din parlament.

Oficialii și analiștii spun că guvernul intenționează să acopere deficitul bugetar din acest an prin creșterea impozitelor și creșterea împrumuturilor interne.

UPDATE ORA 15:00 – Roberta Metsola câștigă al doilea mandat la șefia Parlamentului European

Roberta Metsola, un deputat maltez din Partidul Popular European de centru-dreapta, a câștigat cu ușurință marți un al doilea mandat de președinte al Parlamentului European și a făcut apel la o politică mai incluzivă pentru a ajuta la combaterea polarizării.

Metsola, care în 2022 a devenit prima femeie din ultimii 20 de ani care conduce adunarea Uniunii Europene, s-a dovedit a fi un susținător puternic al Ucrainei în războiul cu Rusia și în încercarea acesteia de a adera la UE. Președintele Volodymyr Zelenski și-a trimis felicitările.

Aproximativ 562 de deputați europeni din cei 623 care au luat parte la votul de marți au sprijinit reînnoirea numirii sale în această funcție în principal ceremonială pentru încă doi ani și jumătate, cea mai mare marjă de victorie înregistrată vreodată de un președinte al Parlamentului European.

Metsola a îndemnat Parlamentul European să rămână un susținător puternic al Ucrainei, al statului de drept și al drepturilor femeilor, în timp ce se pregătește să adauge noi țări la UE. Metsola a fost primul lider al unei instituții UE care a vizitat Kievul după invazia Rusiei din februarie 2022.

UPDATE ORA 14:00 – Premierul ungar le sugerează liderilor UE să „redeschidă liniile de comunicare cu Rusia”

În scrisoarea sa adresată liderilor UE, premierul ungar Viktor Orban a sugerat „redeschiderea liniilor directe de comunicare diplomatică cu Rusia”. De asemenea, el a propus menținerea simultană a contactelor la nivel înalt cu Kievul, precum și purtarea de discuții cu China „cu privire la modalitățile următoarei conferințe de pace”.

Pe tema SUA, Orban a afirmat că Joe Biden „depune eforturi imense” pentru a rămâne în cursa electorală și a sugerat că acesta „nu este capabil să modifice actuala politică pro-război a SUA”. Liderul maghiar a declarat că o victorie a lui Trump ar schimba povara dintre Statele Unite și UE în ceea ce privește sprijinul financiar pentru Ucraina, în dezavantajul europenilor.

Orban a criticat mult timp sprijinul militar european pentru Ucraina, în contrast cu majoritatea aliaților care susțin efortul de război al Kievului. „Strategia noastră europeană în numele unității transatlantice a copiat politica pro-război a SUA. Nu am avut până acum o strategie europeană suverană și independentă sau un plan de acțiune politică”, a spus el.

UPDATE ORA 13:00 – JD Vance, vicepreședintele ales de Trump, reprezintă un dezastru pentru Kiev, afirmă un oficial UE

Alegerea lui Donald Trump pentru vicepreședintele său este un „dezastru” pentru Ucraina, a declarat un înalt oficial UE.

Vorbind pentru Politico sub rezerva anonimatului, comentariile oficialului au reflectat viitorul sumbru rezervat sprijinului SUA-Ucraina cu JD Vance ca nou candidat pentru funcția de vicepreședinte.

Senatorul de Ohio, în vârstă de 39 de ani, a sprijinit încercările Partidului Republican din SUA de a pune capăt sprijinului acordat Ucrainei în războiul său împotriva Rusiei încă de la începutul invaziei.

Într-un discurs rostit la conferința National Conservatism, el a criticat decizia de a trimite Ucrainei „sute de miliarde de dolari în armament, fără niciun scop evident în vedere și fără nicio concluzie evidentă sau chiar obiectiv pe care suntem aproape de a-l atinge”.

UPDATE ORA 12:00 – Trump este gata să acționeze „imediat” ca mediator de pace între Rusia și Ucraina, le spune Orban liderilor UE

Candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, este pregătit să acționeze „imediat” în calitate de mediator de pace în războiul Rusia-Ucraina dacă va fi ales în noiembrie, a declarat premierul ungar Viktor Orban într-o scrisoare adresată liderilor UE.

Scrisoarea, adresată președintelui Consiliului European, Charles Michel, și împărtășită cu toți liderii UE, a fost redactată după ce Orban a purtat discuții cu Trump, precum și cu liderii Ucrainei, Rusiei și Chinei.

„Pot (…) să afirm cu siguranță că la scurt timp după victoria sa în alegeri, nu va aștepta până la inaugurarea sa, (Trump) va fi gata să acționeze imediat ca un broker de pace. El are planuri detaliate și bine fundamentate pentru acest lucru”, a scris Orban.

UPDATE ORA 11:00 – Zelenski se roagă pentru protecție și binecuvântări pentru poporul ucrainean

Volodymyr Zelenski a declarat: „credința neclintită în victorie și într-o pace dreaptă pentru Ucraina este foarte importantă” într-o postare pe X, după ce a vizitat luni Lavra Pechersk din Kiev.

UPDATE ORA 10:00 – Atacurile ucrainene asupra unei fabrici au rănit șase persoane în regiunile ruse de frontieră

Atacuri ucrainene au provocat un incendiu la o fabrică care produce dispozitive electrice și au rănit cel puțin șase persoane în regiunile rusești de la granița cu Ucraina în timpul nopții, au declarat marți guvernatorii locali.

Niciunul dintre muncitori nu a fost rănit în atacul dronei asupra fabricii din orașul Korenevo din regiunea Kursk din Rusia, însă o persoană a fost rănită atunci când o dronă a lansat un dispozitiv exploziv asupra unei gospodării private în altă parte a regiunii, a declarat guvernatorul interimar Alexei Smirnov.

Ministerul rus al Apărării a declarat că sistemele de apărare aeriană au distrus 13 drone ucrainene peste noapte, inclusiv o dronă deasupra regiunii Kursk.

UPDATE ORA 09:00 – Congresul cere Casei Albe să dezvăluie dacă Rusia împărtășește Chinei informații despre armele americane

O comisie bipartizană a Congresului SUA a îndemnat Casa Albă să dezvăluie detalii cu privire la faptul dacă Rusia împărtășește cu China informații despre cum să învingă armele americane utilizate pe câmpul de luptă din Ucraina.

Într-o scrisoare adresată consilierului pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, comisia pentru China a Camerei Reprezentanților a avertizat că adaptările Rusiei la câmpul de luptă pentru a submina anumite sisteme de arme americane sunt „susceptibile de a prolifera” în China, inclusiv contramăsurile rusești de război electronic pentru munițiile de precizie americane.

Parlamentarii au citat mass-media și rapoarte ale grupurilor de reflecție cu privire la sprijinul Chinei pentru industriile militare ale Rusiei și „nivelurile alarmante de adaptare rusească” care au subminat eficacitatea mai multor sisteme de arme americane nespecificate.

UPDATE ORA 08:00 – Zelenski cere mai multe avioane de luptă F-16 pentru a proteja Ucraina

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a cerut țărilor occidentale să trimită mai multe sisteme de apărare antiaeriană Patriot și avioane de luptă F-16 pentru a proteja țara de atacurile cu rachete rusești.

După luni întregi de apeluri din partea Kievului, primele avioane de luptă F-16 sunt în drum spre Ucraina și vor efectua ieșiri în această vară, a confirmat Casa Albă la un summit NATO desfășurat la Washington la începutul acestei luni. Zelensky a salutat pachetul, fără a spune exact din câte avioane va fi alcătuit.

Aproximativ 85 de avioane de luptă au fost alocate Kievului, însă multe dintre acestea vor avea nevoie de mult timp pentru a ajunge pe câmpul de luptă. Ucraina a sugerat că are nevoie de 128 de avioane F-16 pentru a combate în mod adecvat superioritatea aeriană a Moscovei.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Un individ neidentificat a aruncat o grenadă la un birou de recrutare militară din orașul Busk din vestul Ucrainei în timpul nopții, provocând o explozie, dar fără a răni pe nimeni, a declarat poliția.

Într-o declarație, poliția a precizat că investighează incidentul, care intervine în contextul în care Ucraina își intensifică eforturile de recrutare a civililor în forțele armate, la mai mult de 28 de luni de la invadarea Rusiei.

Poliția din regiunea vestică Lviv a declarat că explozia a deteriorat fațada biroului de recrutare și ferestrele acestuia. Individul a fugit după ce a aruncat grenada, au spus ei.

Au existat cazuri persistente de bărbați care au fugit din Ucraina pentru a evita serviciul militar în timpul războiului. În ultimele luni, presa ucraineană a raportat, de asemenea, violențe îndreptate împotriva birourilor de recrutare și a ofițerilor de recrutare.

Întrebați dacă sunt îngrijorați, militarii ucraineni au declarat pentru Reuters că menținerea încrederii publice este o „componentă importantă a activităților (forțelor armate), fără de care va fi extrem de dificil să obținem victoria asupra inamicului”.

Citește și