• Atacurile ucrainene au declanșat un incendiu la o fabrică care produce dispozitive electrice și au rănit cel puțin șase persoane în zonele rusești de la granița cu Ucraina.
  • Un atac cu dronă asupra unei fabrici din orașul Korenevo din regiunea rusă Kursk a provocat incendiul, care a fost stins până dimineață și nimeni nu a fost rănit.
  • Jurnalista și autoarea americană Masha Gessen a fost condamnată luni în contumacie de un tribunal din Moscova pentru răspândirea de informații false despre armată și a fost condamnată la opt ani de închisoare.

UPDATE ORA 22:00 – Ucraina se luptă cu valul de căldură, iar milioane de oameni rămân fără aer condiționat din cauza întreruperilor de curent

În unele seri, mama ucraineană Margaryta Zakharchuk se plimbă prin cartier în căldura sufocantă, așteptând să revină curentul electric pentru a putea lua liftul către apartamentul său de la etajul 12.

„Ne plimbăm pe afară până la ora 10, ca să nu trebuiască să urcăm cu doi copii”, a spus ea.

UPDATE ORA 20:00 – Ucraina se confruntă cu dubla provocare de a lupta împotriva Rusiei și cu nisipurile politice schimbătoare din SUA

După aproape 30 de luni de război cu Rusia, dificultățile Ucrainei pe câmpul de luptă sunt din ce în ce mai mari, chiar dacă sprijinul său vital din partea Statelor Unite este din ce în ce mai mult la mila vânturilor politice în schimbare.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Întârzierea cu șase luni a asistenței militare din partea SUA, cel mai mare contribuitor unic al Ucrainei, a permis forțelor Kremlinului să avanseze pe linia frontului. Trupele ucrainene luptă acum pentru a opri câștigurile lente, dar treptate, ale armatei ruse, mai mare și mai bine echipată.

UPDATE ORA 19:00 – Donald Trump ar fi „puternic și decisiv” în susținerea Ucrainei, afirmă Boris Johnson

Fostul prim-ministru Boris Johnson a susținut că Donald Trump „va fi puternic și decisiv” în sprijinul său pentru Ucraina și în „apărarea democrației”.

Fostul premier conservator s-a aflat la Washington săptămâna aceasta pentru a participa la Conferința națională republicană din Milwaukee, unde dl Trump a fost desemnat candidatul oficial al partidului la viitoarele alegeri prezidențiale din SUA.

UPDATE ORA 18:00 – SUA îi transmit ministrului rus că Putin ar trebui să elibereze americanii reținuți, inclusiv pe Gershkovich și Whelan

Ambasadoarea Statelor Unite la Organizația Națiunilor Unite i-a transmis marți ministrului rus de externe că președintele Vladimir Putin ar trebui să elibereze americanii reținuți, în special pe jurnalistul Evan Gershkovich și pe fostul pușcaș marin Paul Whelan, și l-a acuzat pe liderul rus că tratează „ființele umane ca monedă de schimb”.

Linda Thomas-Greenfield a profitat de faptul că șeful diplomației moscovite, Serghei Lavrov, prezida o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pentru promovarea multilateralismului și democrației pentru a face apel la eliberarea americanilor.

UPDATE ORA 17:00 – Dronele ucrainene au ucis un cuplu aflat în mașină, afirmă un oficial rus

O dronă ucraineană a ucis miercuri două persoane în regiunea rusă Belgorod, a declarat guvernatorul, la o zi după ce a anunțat că intenționează să restricționeze accesul în peste o duzină de sate de frontieră din cauza bombardamentelor continue.

„O dronă FPV a atacat un autoturism în care se afla un tânăr cuplu căsătorit în apropiere de cătunul Tserkovnyi. Ca urmare a incendiului din mașină, cuplul a murit pe loc înainte de sosirea unui echipaj de ambulanță”, a declarat guvernatorul regiunii Belgorod, Vyacheslav Gladkov.

UPDATE ORA 15:00 – Ucraina și Rusia fac schimb de 190 de prizonieri de război

Rusia și Ucraina au eliberat miercuri 190 de soldați capturați în cel mai recent schimb de prizonieri între cele două părți.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și ministrul rus al apărării au declarat fiecare că 95 dintre soldații lor au fost eliberați în cadrul unui schimb mediat de Emiratele Arabe Unite.

„Continuăm să ne aducem oamenii acasă. Alți 95 de apărători au fost eliberați din captivitatea rusă”, a declarat dl Zelenski pe X, adăugând că prizonierii făceau parte din armată, garda națională și polițiștii de frontieră.

UPDATE ORA 13:00 – Rusia organizează o reuniune ONU privind cooperarea globală. SUA o numesc „ipocrizie” după invazia din Ucraina

Ministrul rus de externe a acuzat marți Statele Unite că țin întregul Occident „sub amenințarea armei” și împiedică cooperarea internațională, o afirmație pe care ambasadorul american la ONU a denunțat-o drept „ipocrizie” din partea unei țări care a invadat Ucraina vecină.

Aceste acuzații au avut loc în cadrul evenimentului de prezentare al Rusiei în timpul președinției sale la Consiliul de Securitate al ONU din această lună, care a ales ca temă „Cooperarea multilaterală pentru o ordine mondială mai dreaptă, mai democratică și mai durabilă”. Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a zburat de la Moscova pentru a prezida reuniunea.

Chiar înainte de reuniune, ambasadorul Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, a citit o declarație în numele a aproximativ 50 de țări, inclusiv Statele Unite, al căror ambasador Linda Thomas-Greenfield se număra printre cei câteva zeci de trimiși la ONU care îl înconjurau.

UPDATE ORA 12:00 – China și Rusia efectuează exerciții navale cu trageri reale în Marea Chinei de Sud

China și Rusia au efectuat în această săptămână exerciții navale cu trageri reale în Marea Chinei de Sud, au raportat mass-media de stat ruse și chineze, cele două țări consolidându-și relațiile militare și comerciale în ultimii ani în urma sancțiunilor SUA.

Ambele țări urmau să desfășoare cel puțin trei nave fiecare pentru exercițiile de trei zile, a declarat marți târziu ziarul chinez Global Times, controlat de stat, citând Marina Armatei Populare de Eliberare.

Ceremonia de deschidere a exercițiului naval ruso-chinez „Cooperare maritimă – 2024” a avut loc în portul chinez Zhanjiang, a declarat Ministerul rus al Apărării la începutul acestei săptămâni pe aplicația de mesagerie Telegram.

În timpul manevrelor pe mare, echipajele navelor Flotei ruse a Pacificului și ale Marinei PLA urmau să efectueze exerciții comune de apărare aeriană și exerciții antisubmarin cu implicarea aviației antisubmarin a Marinei PLA, a precizat Ministerul rus al Apărării.

UPDATE ORA 10:00 – Soția lui Vladimir Kara-Murza, criticul lui Putin aflat în închisoare, cere Occidentului să intervină acum, după transferul în spitalul închisorii

Soția disidentului ruso-britanic Vladimir Kara-Murza, aflat în închisoare, a îndemnat Occidentul să intervină acum pentru a-și ajuta soțul, temându-se de ceea ce Kremlinul i-ar putea face în timp ce acesta este tratat într-un spital din închisoare, relatează Tom Watling.

Chipul opoziției ruse față de Vladimir Putin, în vârstă de 42 de ani, care a crescut la Londra și a obținut o diplomă în istorie la Universitatea Cambridge, este în prezent deținut într-o unitate medicală legată de colonia sa penală din Siberia, după ce a fost mutat acolo la 4 iulie. Evgenia Kara-Murza a petrecut zile întregi fără să știe unde sau cum se află.

UPDATE ORA 09:00 – Jurnalistul american Evan Gershkovich va apărea în instanță pentru a doua audiere în procesul său

Jurnalistul Wall Street Journal Evan Gershkovich se va prezenta joi în fața instanței pentru a doua audiere în procesul său privind acuzațiile de spionaj pe care el, angajatorul său și guvernul american le neagă vehement, arată înregistrările judiciare.

Procesul are loc cu ușile închise în Ekaterinburg, un oraș din Munții Ural, unde jurnalistul în vârstă de 32 de ani a fost reținut în timp ce se afla într-o călătorie de reportaj.

La prima audiere de luna trecută, instanța a amânat până la jumătatea lunii august. Însă avocații lui Gershkovich au solicitat instanței ca a doua audiere să aibă loc mai devreme, au relatat marți agenția rusă de presă de stat RIA Novosti și site-ul independent de știri Mediazona, citând oficiali ai instanței.

Jurnalistul american Evan Gershkovich va apărea în instanță pentru a doua audiere în procesul său
Jurnalistul Wall Street Journal Evan Gershkovich va apărea joi în instanță pentru a doua audiere în procesul său privind acuzațiile de spionaj pe care el, angajatorul său și guvernul american le neagă vehement.

UPDATE ORA 08:00 – Principalii lideri ai UE vor boicota reuniunile găzduite de Orban, din Ungaria, după relațiile sale cu Rusia și China

Înalți oficiali ai UE vor boicota reuniunile informale găzduite de Ungaria în perioada în care această țară deține președinția rotativă a UE, după ce prim-ministrul ungar pro-rus Viktor Orban a organizat o serie de reuniuni necinstite cu lideri străini pe tema Ucrainei, care au provocat furia partenerilor europeni.

Decizia extrem de neobișnuită de boicotare a reuniunilor de către președintele Comisiei Europene și alți înalți funcționari ai acestui organism a fost luată ”în lumina recentelor evoluții care marchează începutul președinției ungare (a UE)”, a postat luni pe X purtătorul de cuvânt al Comisiei, Eric Mamer.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut țărilor occidentale să trimită mai multe sisteme de apărare antiaeriană Patriot și avioane de luptă F-16 pentru a proteja țara de atacurile cu rachete rusești.

După luni de solicitări din partea Kievului, primele avioane de luptă F-16 sunt în drum spre Ucraina și vor efectua ieșiri în această vară, a confirmat Casa Albă la un summit NATO desfășurat la Washington la începutul acestei luni.

Vorbind luni, Zelenski a salutat pachetul, fără a spune exact din câte avioane va fi alcătuit. Potrivit unor rapoarte, trupele ruse se regrupează în regiunea Harkov și se pregătesc pentru un nou asalt.


Jurnalista și autoarea americană Masha Gessen a fost condamnată luni în contumacie de un tribunal din Moscova pentru răspândirea de informații false despre armată și a fost condamnată la opt ani de închisoare.

Născută la Moscova, Gessen, redactor la The New Yorker și editorialist la The New York Times, care trăiește în SUA, este un critic proeminent al președintelui rus Vladimir Putin și un scriitor premiat.

Poliția rusă a pus-o pe Gessen pe o listă de persoane căutate în decembrie, iar presa rusă a raportat că acest caz se bazează pe declarațiile pe care le-a făcut despre atrocitățile din orașul ucrainean Bucha într-un interviu cu un blogger online rus popular.

Citește și