• Ucraina a lansat un atac major cu drone aeriene și navale asupra bazelor ruse din Marea Neagră, vizând Crimeea ocupată.
  • Ministerul Apărării din Moscova a afirmat că a doborât 33 de drone aeriene și 10 bărci ucrainene fără pilot, în timp ce locuitorii din Sevastopol au raportat explozii puternice.
  • Raiduri aeriene au avut loc și în Novorossiysk, unde flota Mării Negre a Moscovei s-a retras după abandonarea bazei din Sevastopol.

UPDATE 22:00

Aproximativ 5 000 de lucrători au fost salvaţi din centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruşi din primele zile de la invazie, a declarat ministrul energiei, Herman Haluşcenko, la 19 iulie, în timpul unei conferinţe de presă, scrie Kyiv Independent.

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, se află sub ocupaţie rusă din martie 2022. Poziţia sa în apropierea liniei frontului a condus la riscuri sporite de securitate nucleară pe tot parcursul războiului de amploare al Rusiei.

Toţi angajaţii evacuaţi erau lucrătorii agenţiei ucrainene pentru energie nucleară, Energoatom, potrivit lui Haluşcenko. Acesta a mai precizat că, din februarie 2024, forţele ruse au interzis accesul la centrală angajaţilor care au rămas pe teritoriul ocupat.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

UPDATE 21:00

Armata rusă a spus vineri că a „cucerit” un alt sat în regiunea Donețk din estul Ucrainei.

Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele sale au „eliberat satul Yurivka”, o mică așezare situată la aproximativ 32 de kilometri nord de capitala regională, numită Donețk.

Yurivka este al treilea sat pe care Rusia susține că l-a cucerit în această săptămână.

UPDATE 20:00

Într-un discurs adresat unei reuniuni a cabinetului britanic, președintele Volodimir Zelenski a îndemnat noul guvern laburist să permită forţelor ucrainene să lovească mai adânc în interiorul Rusiei pentru a opri atacurile Moscovei cu rachete, scrie Mediafax.

Zelenski i-a cerut premierului Keir Starmer să dea „dovadă de leadership” în ridicarea restricţiilor privind utilizarea de către Ucraina a armelor occidentale pentru a lovi în interiorul Rusiei, scrie Deutsche Welle.

Liderul de la Kiev a afirmat în cadrul reuniunii că pentru a reuşi să se apere în faţa atacurilor, cheia o reprezintă „capacitatea cu rază lungă de acţiune” de a distruge locurile unde sunt concentrate armele ruseşti.

UPDATE 18:00

Forțele ucrainene spun că au doborât vineri un avion de luptă rus Sukhoi Su-25 în regiunea Donețk.

„Tunurile noastre antiaeriene au doborât un Su-25 rusesc în regiunea Donețk”, a declarat Grupul de forțe strategice operaționale Khortytsia pe Telegram, adăugând că avionul supersonic „încerca să tragă asupra pozițiilor unităților Forțelor de apărare”.

„Datorită preciziei, abilității și profesionalismului luptătorilor noștri antiaerieni, astăzi aviația rusă a scăzut cu un avion de luptă”, au adăugat ei.

UPDATE 17:00

Președintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că Polonia a luat o decizie care ar accelera livrările de avioane F-16 Ucrainei, dar nu a dat mai multe detalii.

„Astăzi, am primit o veste bună din partea guvernului polonez cu privire la o problemă specifică, care va permite Ucrainei să primească mai repede avioane F-16”, a declarat Zelenski pe X.

UPDATE 16:00

Ucraina strânge fonduri pentru a construi o nouă flotă de platforme robotice terestre care vor ajunge pe câmpul de luptă, livrând arme și ajutând răniții.

Acestea vor fi concepute pentru a acționa ca posturi mobile de mitraliere, dispozitive logistice, camioane de remorcare, minelayere și deminatoare, dar și roboți autodistructivi.

„Ei vor lupta alături de oameni și pentru oameni. Primii roboți își dovedesc deja eficiența pe câmpul de luptă. Și sperăm că vor fi mai mulți în curând”, a declarat un purtător de cuvânt al United24, platforma ucraineană de strângere de fonduri din spatele inițiativei.

UPDATE ORA 15.00 – Ucraina intenționează să construiască o flotă de noi roboți de război

Ucraina strânge fonduri pentru a construi o nouă flotă de platforme robotice terestre care vor cutreiera câmpul de luptă, livrând arme, ajutând răniții și trăgând cu arme.

Noile mașini vor fi concepute pentru a acționa ca posturi mobile de mitraliere, dispozitive logistice, camioane de remorcare, minelayere și deminatoare, precum și roboți autodistructivi.

„Ei vor lupta alături de oameni și pentru oameni. Primii roboți își dovedesc deja eficiența pe câmpul de luptă. Și sperăm că vor fi mai mulți în curând”, a declarat un purtător de cuvânt al United24, platforma ucraineană de strângere de fonduri din spatele inițiativei.

UPDATE ORA 13.00 – Procurorul rus cere 18 ani de închisoare pentru jurnalistul american Gershkovich

Procurorii ruși de la procesul jurnalistului american Evan Gershkovich au cerut vineri să fie condamnat la 18 ani de închisoare sub acuzația de spionaj, au informat agențiile de presă ruse.

Un verdict va fi dat reporterului Wall Street Journal în câteva ore, au spus agențiile. Gershkovich, ziarul său și guvernul SUA resping cu toții acuzația de spionaj.

UPDATE ORA 12.00 – Polonia investighează crima împotriva opoziției din Belarus

Procurorii din Polonia investighează o crimă care vizează liderul opoziției din Belarus, Pavel Latushka, în conformitate cu secțiunile codului penal care acoperă omuciderea și activitățile rețelelor de informații străine.

Purtătorul de cuvânt al Procuraturii Naționale, Przemyslaw Nowak, a declarat pentru Reuters într-un e-mail că se desfășoară o anchetă împreună cu ofițeri de la Agenția de Securitate Internă a Poloniei cu sediul în orașul central Lodz. El a refuzat să ofere detalii specifice despre evenimentele investigate.

UPDATE ORA 11.00 – Aviația rusă a efectuat lovituri aeriene în mai multe zone ale Ucrainei

Aviația rusă a efectuat lovituri aeriene la Lyptsi, Vovchanski Khutory, Starytsya, Synkivka, Hlushkivka, Petropavlivka, Novoosynove din regiunea Harkiv, Siversk, Lyman, Tymofiyivka, Vozdvyzhenka, Vovche, Kostyantynivka, Yelizavetivka, Novosynovsky, Konsynovski, Novosynovsky , Toretsk , Oleksandropil, Shevchenko, Velyka Novosilka, Urozhayne din regiunea Donețk, Pyatykhatky din regiunea Zaporizhzhia, – relatează Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei

UPDATE ORA 09.00 – Zelenski îi îndeamnă pe liderii europeni să canalizeze „curajul” lui Winston Churchill în lupta împotriva agresiunii ruse

Volodimir Zelenski a cerut liderilor europeni să canalizeze „curajul” lui Winston Churchill în lupta împotriva agresiunii ruse.

Liderul ucrainean și-a făcut apelul în timp ce vorbea în locul de naștere al fostului premier, Palatul Blenheim, în timpul celei de-a treia vizite a acestuia în Regatul Unit de la invazia pe scară largă a Rusiei. Este prima sa călătorie în Marea Britanie de când Sir Keir Starmer a intrat în Downing Street.

UPDATE ORA 08.00 – Liderii UE salută resetarea relațiilor cu Regatul Unit, deoarece Starmer promite că va fi „prietenul” Europei

Premierul irlandez laudă „modul de schimbare” deoarece liderul laburist afirmă că Regatul Unit nu se va retrage niciodată din Convenția Europeană a Drepturilor Omului – deoarece găzduiește un summit al liderilor europeni

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ucraina a lansat un atac major peste noapte cu drone aeriene și navale asupra bazelor ruse din Marea Neagră.

Ministerul Apărării din Moscova a susținut că a doborât 33 de drone aeriene și 10 bărci ucrainene fără pilot care se îndreptau spre Crimeea ocupată, în timp ce locuitorii orașului-port Sevastopol au raportat explozii puternice.

Între timp, raiduri aeriene au răsunat peste Novorossiysk, unde se ascunde odinioară temuta flotă a Mării Negre a Moscovei, după ce a fost forțată să-și abandoneze baza din Sevastopol, joi dimineața.