• Dmytro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, va vizita China între 23 și 25 iulie.
  • Deși China nu a condamnat invazia, Ucraina a fost prudentă în criticile sale la adresa Beijingului.
  • Discuțiile vor fi axate pe modalități de a pune capăt agresiunii Rusiei.

UPDATE ORA 20:00 – Zelenski are o convorbire telefonică cu noul Premier estonian

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a avut o convorbire telefonică cu Kristen Michal, noul prim-ministru estonian, la câteva ore după ce acesta a preluat funcția de la fosta campioană a Ucrainei, Kaja Kallas.

Michal îi ia locul lui Kallas după ce fostul premier estonian a acceptat un rol în calitate de nou șef al politicii externe a Uniunii Europene. Se preconizează că sprijinul pentru Ucraina va continua să ocupe un loc important pe agenda Tallinnului.

Estonia, care are o graniță comună cu Rusia, a fost unul dintre cei mai fermi aliați ai Ucrainei. Estonia are, de asemenea, o puternică alianță defensivă cu Regatul Unit, găzduind aproximativ 900 de soldați britanici în cadrul programului de prezență avansată consolidată (eFP).

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

UPDATE ORA 18:00 – Estonia va sprijini Ucraina „până la victorie”, afirmă noul Premier

Noul guvern al Estoniei va sprijini Ucraina până la „victorie” în războiul său cu Rusia, a declarat marți într-un interviu pentru Reuters noul prim-ministru Kirsten Michal, promițând continuitate pe această temă cu fosta administrație.

Michal, în vârstă de 49 de ani, a înlocuit-o pe Kaja Kallas, care a demisionat recent pentru a deveni șefa politicii externe a Uniunii Europene după ce a apărut ca unul dintre cei mai puternici critici ai Rusiei și susținători ai Ucrainei în Uniunea Europeană și NATO.

„Vom sprijini Ucraina până la victoria Ucrainei în acest război. Suntem implicați pe termen lung, sper că și aliații noștri sunt la fel”, a declarat Michal după depunerea jurământului.

„Mesajul pentru dușmanii noștri este că Estonia este bine apărată, ne vom crește cheltuielile (de apărare)”, a adăugat el.

UPDATE ORA 17:00 – Zelenski se întâlnește cu un oficial al Vaticanului

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski s-a întâlnit cu secretarul de stat pentru Vatican.

Potrivit unei declarații a lui Zelenski, pe care o puteți citi integral mai jos, cei doi s-au concentrat asupra primului summit pentru pace care a avut loc în Elveția luna trecută și asupra continuării problemelor umanitare din Ucraina.

UPDATE ORA 16:00 – Moscova interzice intrarea în Rusia a 15 cetățeni britanici din cauza rolurilor din Ucraina

Rusia a extins lista cetățenilor britanici cărora li s-a interzis intrarea în țară din cauza a ceea ce a numit declarațiile lor publice antirusești privind Ucraina sau rolul lor în instruirea sau înarmarea forțelor armate ucrainene.

Ministerul rus de Externe a publicat o listă cu 15 persoane despre care a spus că sunt reprezentanți ai complexului militar-industrial al Marii Britanii sau că sunt experți sau publiciști care au susținut ceea ce a numit linii anti-rusești în mass-media.

UPDATE 15:00

Slovacia a primit primele două din cele 14 noi avioane militare F-16 din Statele Unite, a căror livrare a fost amânată cu doi ani din cauza pandemiei.

UPDATE 14:00

Camera inferioară a parlamentului rus, Duma, a propus detenția disciplinară de până la 10 zile pentru trupele care utilizează dispozitive cu funcții de cameră foto și geolocalizare în zone de luptă precum Ucraina, a raportat agenția rusă de știri de stat Tass.

Telefoanele mobile au fost utilizate de ambele părți pentru a identifica ținte în războiul din Ucraina, atât prin localizarea semnalelor, cât și prin accesarea fotografiilor sau a mesajelor postate de dispozitive, potrivit oficialilor ruși și occidentali.

UPDATE 13:00

Tranzitul de petrol rusesc de la Lukoil către Slovacia și Ungaria prin Ucraina nu a fost reluat, a declarat marți reporterilor o sursă importantă din industria petrolieră rusă.

Slovacia și Ungaria au declarat la începutul acestei luni că au încetat să mai primească petrol de la Lukoil prin conducta Druzhba după ce Ucraina a impus luna trecută o interdicție privind tranzitul resurselor de la Lukoil prin teritoriul ucrainean.

UPDATE 12:00

Ungariei i-a fost retras dreptul de a găzdui viitoarea reuniune a miniștrilor de externe și ai apărării din Uniunea Europeană din cauza poziției sale controversate cu privire la războiul din Ucraina. Această decizie vine ca urmare a comentariilor recente ale prim-ministrului Viktor Orban, care a acuzat UE că duce o „politică pro-război”, și a unei întâlniri pe care a avut-o cu președintele rus Vladimir Putin, care a atras critici din partea altor state membre ale UE.

UPDATE 11:00

O persoană a fost ucisă, iar alte câteva au fost rănite în urma unui atac cu drone ucrainene asupra unui feribot aflat într-un port din sudul Rusiei, a declarat guvernatorul regional.
Guvernatorul din Krasnodar, Veniamin Kondratyev, a declarat că feribotul a luat foc în portul Kavkaz, dar că nu există niciun risc de propagare.
Portul se află la câțiva kilometri de podul Kerch, care permite circulația rutieră și feroviară între Rusia și peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014.

UPDATE 10:00

Un tribunal rus a condamnat un jurnalist ruso-american la șase ani și jumătate de închisoare în aceeași zi în care a fost condamnat reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich, s-a aflat.

Alsu Kurmasheva, care a lucrat pentru Radio Europa Liberă/Radio Liberty, finanțată de SUA, a fost găsită vinovată și condamnată după două zile de proceduri judiciare pentru răspândirea de informații false despre armata rusă, a declarat luni instanța.

UPDATE 9:00

Ucraina a încheiat un acord cu creditorii internaționali pentru restructurarea unei datorii naționale de aproximativ 20 de miliarde de dolari, susținând eforturile Kievului de a mobiliza capital privat pentru finanțarea războiului său împotriva Rusiei.

Guvernul Zelenski a declarat ieri că a obținut un acord cu investitorii pentru a reduce datoria cu mai mult de o treime.

UPDATE 8:00

Ministerul rus al Apărării a declarat că sistemele sale de apărare au distrus 25 de drone de atac lansate de Ucraina peste noapte.

Acesta a declarat că aproximativ 21 de drone au fost distruse deasupra Peninsulei Crimeea și a apelor Mării Negre, în timp ce câte două drone au fost doborâte deasupra regiunilor ruse Bryansk și Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, a declarat ministerul.

Rusia a declarat că apărarea sa a distrus duminică noaptea 75 de drone ucrainene care vizau mai multe regiuni rusești.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Cel mai înalt diplomat ucrainean va vizita China marți, la invitația Beijingului, pentru discuții care, potrivit Kievului, se vor axa pe modul de a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina și pe un posibil rol al Chinei în obținerea unei soluții.

Ministrul de Externe Dmytro Kuleba va discuta despre relațiile bilaterale în cadrul discuțiilor cu Ministrul chinez de Externe Wang Yi, în timpul unei călătorii în China între 23 și 25 iulie, a declarat Ministerul ucrainean de Externe.

„Principalul subiect de discuție va fi căutarea de modalități de a opri agresiunea Rusiei și rolul posibil al Chinei în obținerea unei păci stabile și corecte”, a declarat Ministerul ucrainean într-o declarație pe site-ul său.

Declarația Chinei a precizat că vizita lui Kuleba se va desfășura între 23 și 26 iulie și a oferit mai puține detalii.

Călătoria este neobișnuită, deoarece China este văzută în general ca fiind apropiată de Kremlin, cu care Beijingul a declarat un parteneriat „fără limite” în 2022, cu doar câteva zile înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

Deși a doua cea mai mare economie a lumii nu a condamnat invazia rusă și a contribuit la menținerea pe linia de plutire a economiei de război a Rusiei, Kievul a fost prudent în criticile sale la adresa Beijingului.

Între timp, China afirmă că legăturile sale cu Rusia sunt construite pe baza nealianței și nu vizează nicio terță parte.

Citește și