• Forțele din Ucraina au deteriorat grav un feribot rusesc utilizat pentru transportul echipamentelor militare.
  • Oficialii ruși încearcă adesea să dea vina pe Ucraina pentru astfel de incidente.
  • Atacul aerian major a vizat Crimeea ocupată, folosind cel puțin 21 de drone.

UPDATE ORA 21:00 – Mii de persoane din Ucraina participă la funeraliile unui fost deputat și critic al Rusiei, care a fost ucis în Lviv

Câteva mii de persoane în doliu au participat la funeraliile unei foste deputate ucrainene, cunoscută mai ales pentru campania sa de promovare a limbii ucrainene.

UPDATE ORA 19:00 – Armata britanică nu este atât de puternică pe cât ar trebui să fie din cauza „subinvestițiilor istorice”, afirmă șeful apărării

Armata Marii Britanii nu este atât de puternică pe cât ar trebui să fie din cauza „subinvestițiilor istorice”, a recunoscut șeful armatei, cu „deficiențe în oameni, echipamente, stocuri, instruire și tehnologie”.

Amiralul Sir Tony Radakin, șeful Statului Major al Apărării, a declarat că este nevoie de „umilință” pentru a recunoaște limitele și „provocările financiare pe termen scurt” cu care se confruntă forțele noastre armate.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Dar el a spus că Rusia, principalul adversar al Occidentului, a fost extrem de afectată de pierderile brutale din Ucraina și va avea nevoie de un deceniu sau mai mult pentru a-și reconstrui forța militară la nivelul pe care îl avea în momentul invaziei lui Vladimir Putin și pentru a rectifica deficiențele expuse.

UPDATE ORA 16:00 – Rusia va pedepsi soldații care folosesc telefoanele personale pe linia frontului din Ucraina

Parlamentul Rusiei a adoptat un amendament care permite comandanților militari să pedepsească soldații care își folosesc telefoanele personale și dispozitivele de navigație pe linia frontului.

Legea prevede că orice posesie a unui dispozitiv care permite personalului militar să stocheze sau să trimită date video, fotografii sau date de geolocalizare pe internet se pedepsește cu până la 15 zile de închisoare.

De asemenea, legea interzice transmiterea oricăror informații care ar putea fi utilizate pentru identificarea trupelor ruse sau a locației acestora.

UPDATE 15:00

Alte zeci de mii de palestinieni au fost strămutați din nou săptămâna aceasta în Gaza, după ce armata israeliană a emis noi ordine de evacuare, ceea ce, potrivit ONU, devastează și mai mult sistemul de sănătate afectat.

„Oamenii nu pot accesa serviciile medicale esențiale, în special cei care suferă de boli cronice”, potrivit agenției ONU pentru refugiații palestinieni, UNRWA. „Spitalele sunt mult prea pline”.

UPDATE 14:00

Comandamentul nord-american de apărare aerospațială a interceptat miercuri două bombardiere militare rusești Tu-95 și două chinezești H-6 care operau în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska.

Avioanele bombardier au fost interceptate de un avion american F-16 și un avion de vânătoare F-35, precum și de avioane de vânătoare canadiene CF-18.

Avioane de sprijin au fost, de asemenea, implicate în operațiune, potrivit CNN.

UPDATE 13:00

Militarii români au găsit resturi de la o dronă rusească Geran, în apropiere de localitatea Plauru, din Județul Tulcea. Noaptea trecută, două avioane finlandeze F-18 au fost ridicate de la sol pentru a monitoriza situaţia aeriană. Șeful Forțelor Aeriene ucrainene a anunțat că au fost distruse 25 de drone, dar trei au trecut frontiera cu România.

UPDATE 12:00

Rusia și China au desfășurat patrule aeriene comune în apropiere de Alaska, determinând comandamentul apărării din SUA și Canada să intercepteze patru bombardiere. Între timp, Bashar al Assad, președintele sirian, se află în Rusia pentru a se întâlni cu Vladimir Putin.

UPDATE 11:00

Un elicopter rusesc de atac Mi-28 s-a prăbușit în regiunea Kaluga din vestul Rusiei, a anunțat miercuri guvernatorul Vladislav Shapsha.

Dovezile preliminare sugerează că cauza prăbușirii a fost o defecțiune tehnică. Ministerul rus al Apărării a raportat că echipajul elicopterului a fost ucis în accident.

Elicopterul ar fi căzut într-o zonă pustie din apropierea satului Klenki, care se află la aproximativ 60 de mile est de granița cu Ucraina. Nu au fost raportate pagube la sol.

UPDATE 10:00

Forțele ucrainene au distrus 25 de drone rusești de atac din cele 38 lansate peste noapte, a declarat în această dimineață șeful forțelor aeriene ucrainene.

„Noaptea trecută, inamicul a folosit 38 de drone de atac Shahed-131/136, atacând infrastructura ucraineană în mai multe zone, inclusiv în sudul regiunii Odesa și în centrul Ucrainei”, a declarat Mykola Oleshchiuk.

Șeful forțelor aeriene a declarat că alte trei drone „au fost pierdute după ce au trecut frontiera de stat cu România”. El nu a oferit mai multe detalii.

Locuitorii din judeţului Tulcea au fost avertizaţi pentru a doua noapte consecutiv privind posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian, în apropierea graniţei cu Ucraina. Autorităţile au emis un mesaj RO-Alert.

UPDATE 9:00

Comandantul-șef ucrainean, Oleksandr Syrskyi, afirmă că Rusia și-a sporit în mod semnificativ angajamentele privind forța de muncă și materialele în războiul din Ucraina începând din februarie 2022 și a suferit „pierderi semnificative de forță de muncă”.

Luptele sunt în curs de desfășurare de-a lungul a 977 km din cei 3 700 km ai liniei frontului, a declarat generalul Syrskyi pentru The Guardian.

Pe de altă parte, forțele ucrainene încearcă să protejeze viețile trupelor ucrainene, a spus el.

UPDATE 8:00

Rusia și-a retras toate navele din Marea Azov, un corp de apă conectat la Marea Neagră, a declarat un purtător de cuvânt al marinei ucrainene.

„Nu mai există nave militare rusești în Marea Azov”, a scris purtătorul de cuvânt, Dmytro Pletenchuk, pe Facebook.

Oficialii navale ucrainene au declarat în ultimele luni că atacurile de succes asupra țintelor din Crimeea anexată de Rusia și din alte părți ale Mării Negre au forțat marina rusă să își relocheze navele în altă parte.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Mass-media aprobată de Kremlin a raportat că ofițerul, despre care se crede că este șeful adjunct al unei unități militare specializate în comunicații, a fost rănit după ce un dispozitiv exploziv improvizat (IED) a detonat în interiorul mașinii sale. Imaginile publicate pe aplicația de mesagerie Telegram au arătat rămășițele arse ale unui Toyata Land Cruiser cu partea stângă smulsă.

Motivul atentatului nu este încă clar, însă oficialii ruși încearcă adesea – fără dovezi – să dea vina pe Ucraina pentru astfel de incidente.

Aceasta are loc în timp ce forțele din Ucraina au „deteriorat grav” un feribot în Crimeea ocupată, care era folosit de forțele ruse pentru a transporta echipamente militare, a declarat aseară Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Distrugerea aparentă a ultimului feribot rusesc „Slavyanin” în portul Kavkaz a avut loc în timp ce Ucraina a lansat un atac aerian major asupra forțelor lui Putin pentru a doua noapte la rând în primele ore ale zilei de ieri, vizând Crimeea ocupată folosind cel puțin 21 de drone.

Citește și