• Comandantul ucrainean Oleksandr Pivnenko a declarat că Rusia nu va putea continua atacurile ofensive pe termen lung.
  • Andrei Belkov este suspectat de abuz de putere, acesta fiind ultimul dintr-o serie de oficiali de rang înalt arestați în acest an.
  • Pivnenko a subliniat importanța utilizării timpului disponibil pentru formarea și pregătirea diviziilor ucrainene.

UPDATE ORA 21:00 – „Am venit aici nu doar pentru sport”: Un atlet ucrainean dorește ca Paris 2024 să amintească de luptă

Un gimnast ucrainean va concura la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 cu gândul la mai mult decât medalii.

Oleg Verniaiev, în vârstă de 30 de ani, se va alătura celor aproximativ 140 de sportivi din cea mai mică echipă pe care Ucraina a trimis-o la Jocurile Olimpice.

Aceștia ajung însă la Paris după ce viețile a aproximativ 488 de sportivi și a mii de civili au fost curmate în urma invaziei rusești din Ucraina de acum mai bine de doi ani.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

UPDATE ORA 19:00 – Oleksandr Usyk: Ucraina are nevoie de Marea Britanie la fel cum eu am avut nevoie de echipa mea pentru a deveni campion

În timp ce campionul ucrainean la box la categoria grea Oleksandr Usyk trimite ultimul convoi al Transport for London în Ucraina, Tom Watling vorbește cu sportivul despre importanța susținerii continue a Regatului Unit.

UPDATE ORA 15.00 – Ucraina spune că a lovit aerodromul militar rus din Crimeea

Armata ucraineană a declarat vineri că a lovit peste noapte un aerodrom militar rus din Crimeea ocupată de Moscova.

Aerodromul din Saky a intrat în grevă, a declarat personalul general al Ucrainei pe Telegram, adăugând că rezultatele atacului sunt clarificate.

„Acesta este unul dintre aerodromurile operaționale pe care Rusia le folosește pentru a controla spațiul aerian, în special Marea Neagră, și pentru a lansa lovituri aeriene pe teritoriul ucrainean”, se arată în comunicat.

UPDATE ORA 13.00 – Marea Britanie îndeamnă China să împiedice companiile sale să sprijine armata Rusiei

Secretarul de Externe al Marii Britanii, David Lammy, a cerut Chinei să împiedice companiile sale să sprijine armata Rusiei, a declarat vineri biroul său, după o întâlnire dintre Lammy și omologul său chinez Wang Yi.

Cei doi au vorbit în marginea unui eveniment al miniștrilor de externe ASEAN din Laos, pentru prima lor întâlnire de la preluarea mandatului de Lammy, după victoria Partidului Laburist în alegerile britanice din 4 iulie.

„Secretarul de Externe a subliniat angajamentul ferm al Regatului Unit față de Ucraina și a îndemnat China să împiedice companiile sale să sprijine complexul industrial militar al Rusiei, care reprezintă o amenințare materială la adresa securității și prosperității internaționale”, se arată în comunicatul britanic.

UPDATE ORA 12.00 – Ungaria explorează opțiuni pentru a rezolva situația aprovizionării cu petrol, spune consilierul premierului

Ungaria caută o soluție pentru a-și restabili aprovizionarea cu petrol după ce Ucraina a oprit livrările de materie primă de la grupul rus Lukoil, a declarat vineri Gergely Gulyas, un consilier al premierului ungar.

„Unul este că ucrainenii recunosc că nu pot face asta cu două țări UE”, a spus el. „Altul este că Comisia Europeană ne ajută, iar al treilea este că găsim o breșă legală care permite ca petrolul să fie transferat de către cineva care nu este afectat de sancțiuni”.

UPDATE ORA 11.00 – A fi de acord cu pacea cu Putin pentru a pune capăt războiului ar fi un acord cu diavolul, spune consilierul Zelenski

Semnarea unui acord cu Rusia pentru a opri războiul cu Ucraina ar echivala cu semnarea unui acord cu diavolul, a declarat un consilier de top al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce presiunea crește asupra țării pentru a încerca să pună capăt a mai bine de doi ani de lupte.

Un acord nu ar face decât să câștige timp președintelui rus Vladimir Putin pentru a-și consolida armata și a deschide un alt capitol, potențial mai violent, al războiului, a declarat Mykhailo Podolyak pentru Associated Press într-un interviu de joi.

„Dacă vrei să semnezi o înțelegere cu diavolul, care te va trage apoi în iad, ei bine, mergi. Aceasta este Rusia”, a spus Podolyak, întrebat despre perspectivele unui acord de pace pentru Kiev, ale cărei forțe sunt blocate într-un război sângeros de uzură cu trupele Moscovei în estul Ucrainei.

UPDATE ORA 10.00 – Rusia va pedepsi soldații care folosesc telefoane personale în prima linie în Ucraina

Parlamentul Rusiei a adoptat un amendament pentru a permite comandanților militari să pedepsească soldații pentru că își folosesc telefoanele personale și dispozitivele de navigație în prima linie.

Legea prevede că orice deținere a unui dispozitiv care permite personalului militar să stocheze sau să trimită videoclipuri, fotografii sau date de geolocalizare pe internet se pedepsește cu închisoare de până la 15 zile.

De asemenea, interzice transmiterea oricăror informații care ar putea fi folosite pentru a identifica trupele rusești sau locația acestora.

UPDATE ORA 08.00 – Oleksandr Usyk: Ucraina are nevoie de Regatul Unit la fel cum aveam nevoie de echipa mea pentru a deveni campioană la categoria grea

Campionul la categoria grea Oleksandr Usyk a comparat valoarea echipei sale din jurul ringului de box cu cea a Marii Britanii în sprijinirea Ucrainei în lupta sa împotriva Rusiei.

Vorbind cu The Independent de la ambasada țării sale din vestul Londrei, nu se iluzie cu privire la rolul pe care l-a jucat Regatul Unit.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Un tribunal din Moscova a ordonat arestarea unuia dintre înalții funcționari ai Ministerului Apărării, suspectat de abuz de putere, potrivit agențiilor de presă de stat ruse.

Andrei Belkov, care conduce compania de construcții militare a ministerului, este ultimul dintr-o serie de oficiali de rang înalt ai ministerului care au fost arestați în acest an.

Compania construiește baze, spitale, școli și alte facilități pentru armată, potrivit site-ului său.

Șeful lui Belkov, fostul adjunct al Ministrului rus al Apărării Timur Ivanov, a fost, de asemenea, arestat în aprilie sub suspiciunea de luare de mită.

Rusia nu va putea continua atacurile sale ofensive pe termen lung, deoarece „capacitățile sale nu sunt nelimitate”, a declarat un comandant ucrainean.

Oleksandr Pivnenko, comandantul Gărzii Naționale a Ucrainei, a declarat că este de părere că forțele ruse „nu vor fi capabile să efectueze atacuri active în multe direcții” după următoarele câteva săptămâni și vor trece la a fi „în defensivă”.

Pivnenko a declarat că armata ucraineană trebuie să folosească timpul până când Rusia își reduce atacurile pentru a forma divizii „și a le pregăti”.

Dar el a avertizat că nu va exista nicio schimbare „radicală” sau vreo descoperire iminentă majoră din partea trupelor Kievului, forțele continuând să caute „punctele slabe” ale Rusiei și „să le ocolească pe cele puternice”.

Citește și