• Avioane de vânătoare din SUA și Canada au interceptat bombardiere strategice rusești Tu-95MS și chinezești Xi’an H-6.
  • La începutul lunii, trupe din China și Belarus și-au unit forțele pentru un exercițiu militar comun în apropierea graniței cu Polonia, membră NATO.
  • Parlamentul Rusiei a adoptat un amendament care permite comandanților militari să pedepsească soldații pentru utilizarea telefoanelor.

UPDATE ORA 21:00 – Trei elicoptere militare rusești au fost distruse în urma unor acte de sabotaj

Rusia a pierdut trei elicoptere militare în urma unor acte de sabotaj comise în ultima săptămână, susține un reprezentant al Direcției Principale de Informații (HUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării.

Conform publicației Ukrainska Pravda, un elicopter multifuncțional Mi-28 a ars, pe 24 iulie, pe aerodromul Kriaj din orașul Samara. Anterior, pe 21 iulie, alte două elicoptere militare – un Mi-28 și un Ka-226 – au fost mistuite de flăcări în satul Tomilino din regiunea Moscova.

UPDATE ORA 20:00 – Trei aerodromuri militare din Rusia au fost atacate de drone ucrainene

Trei aerodromuri militare din Rusia, și anume Olenia din regiunea Murmansk, Enghels din regiunea Saratov și Diaghilevo din regiunea Riazan, au fost atacate cu drone ucrainene. Informația a fost furnizată de o sursă din serviciile secrete ucrainene pentru emisiunea Suspilne, în condițiile în care Moscova a pretins doborârea a 24 de drone ucrainene în mai multe regiuni rusești. Atacul de pe aerodromul Olenia s-a soldat cu lovirea unui bombardier strategic Tu-22M3, relatează Zerkalo Nedeli.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

UPDATE ORA 19:00 – Încă un bombardier Su-34 s-a prăbușit în Rusia

Un bombardier tactic de tip Su-34 s-a prăbuşit sâmbătă în timpul unei misiuni de antrenament în regiunea Volgograd, a anunțat Ministerul rus al Apărării, potrivit The Moscow Times.

Ministerul Apărării de la Moscova a transmis că avionul a căzut într-o zonă pustie, iar pilotul s-a catapultat și a supraviețuit în urma incidentului.

Potrivit The Moscow Times, acesta este al doilea avion Su-34 prăbușit în decursul acestui an în Rusia. Primul incident s-a produs pe 11 iunie în Osetia de Nord, de asemenea în timpul unui antrenament.

UPDATE ORA 18.00 – Trei aeroporturi rusești au fost bombardate

Agenţia de informaţii militare a Ucrainei a atacat peste noapte trei aerodromuri ruseşti, avariind un bombardier supersonic. O sursă a agenţiei a raportat acest lucru pentru Kyiv Independent, precizând că atacul a avut loc folosind drone care au lovit aeroporturile din regiunile Saratov, Murmansk şi Riazan. Dronele kamikaze au vizat şi o rafinărie de petrol din regiunea Riazan. Unul dintre atacuri a avariat un bombardier supersonic cu rază lungă de acţiune Tu-22M3 pe aeroportul Olenia din regiunea Murmansk. Aeroportul este situat în apropiere de nordul Finlandei şi se află la aproximativ 1.800 de kilometri de graniţa cu Ucraina. 

UPDATE ORA 17.00 – Atentatele blochează energia în Doneţk şi Zaporojie

Bombardamentul rusesc de ieri asupra regiunilor Doneţk şi Zaporojie a dus la întreruperea energiei electrice pentru câteva mii de case din zonă. Până în această dimineaţă, 137 de localităţi rămân fără curent electric, pentru un total de 82.800 de clienţi. În provincia Zaporojie, 5.700 de consumatori au pierdut energie electrică, dar livrările au fost reluate în cea mai mare parte până dimineaţa târziu. Doar 3.700 de consumatori din 51 de localităţi sunt încă fără energie electrică. În regiunea Harkov, 40.100 de clienţi din 106 localităţi au rămas fără electricitate în această dimineaţă.

UPDATE ORA 16.00 – Kremlinul: nu va exista mobilizare generală

Rusia nu intenţionează să recurgă la o mobilizare generală pentru a face faţă conflictului din Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Nimeni nu vorbeşte despre mobilizare, nu există o astfel de discuţie”, a conchis Peskov. În septembrie 2022, preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat o mobilizare parţială a rezerviştilor care, potrivit Ministerului rus al Apărării, ar fi afectat aproximativ 300.000 de angajaţi.

UPDATE ORA 15.00 – Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că „nu ascultă” ceea ce el a numit declarațiile contradictorii ale Ucrainei privind negocierile de pace

El s-a referit la comentariile făcute de ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, care a declarat vineri că Kievul nu poate fi forțat să negocieze și că China, care a încercat să se prezinte ca mediator în conflict, respectă integritatea teritorială a Ucrainei.

Kuleba „spune acest lucru nu pentru prima dată și a spus uneori lucruri complet opuse”, a spus Lavrov.

UPDATE ORA 13.00 – Forțele ucrainene trebuie să ia în considerare utilizarea mai multor tactici de „camuflaj” pentru a contracara amenințarea tot mai mare a loviturilor balistice

Forțele aeriene ale forțelor armate ale Ucrainei au scris pe Telegram că Rusia a crescut numărul de lovituri „balistice” în ultimele luni, forțând forțele ucrainene să se gândească mai mult la tactici de „apărare pasivă”, cum ar fi camuflarea și utilizarea „pozițiilor false”.

UPDATE ORA 12.00 – Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, este programat să călătorească la Kiev în august

Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, este programat să călătorească la Kiev în august, marcând prima sa vizită în Ucraina de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă în urmă cu doi ani.

India a devenit un cumpărător-cheie de petrol rusesc după sancțiunile impuse de SUA și aliații săi, care au închis majoritatea piețelor occidentale pentru exporturile rusești.

Sub conducerea lui Modi, India a evitat să condamne războiul Rusiei în Ucraina, subliniind în același timp necesitatea unei soluții pașnice.

UPDATE ORA 11.00 – Un tribunal ucrainean a arestat preventiv un tânăr în vârstă de 18 ani pentru uciderea unui fost deputat naționalist

Un tribunal ucrainean a arestat preventiv un tânăr în vârstă de 18 ani pentru uciderea unui fost deputat naționalist, a raportat mass-media de stat.

Iryna Farion – o militantă împotriva utilizării limbii ruse – a fost împușcată în apropierea apartamentului său din orașul Lviv din vestul țării la 19 iulie.

Vineri, un tribunal din Lviv a dispus ca suspectul, care și-a dat numele drept Vyacheslav Zinchenko, să fie plasat în arest preventiv pentru cel puțin 60 de zile, a raportat agenția de presă de stat Suspline.

Zinchenko a fost arestat săptămâna aceasta în Dnipro, la 800 km est de Lviv. Anchetatorii au declarat că lucrează pentru a determina motivul din spatele atacului.

Ministrul de interne Igor Klymenko a declarat că înclină să creadă că atacatorul a acționat la ordin.

UPDATE ORA 10.00 – Aviația rusă a efectuat multiple lovituri aeriene

Aviația rusă a efectuat lovituri aeriene la Basivka, Tykhe, Hlyboke, Vovchansk, Lyptsi, Vovchanski Khutory, Kupyansk-Vuzlovyy, Synkivka, Hryhorivka, Chasiv Yar, New York, Druzhba, Oleksandropil și Novoselivka Persha, Ukrayinsk, Mala Tokmachka, – Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei rapoarte.

UPDATE ORA 08.00 – Guvernatorul regiunii Saratov susține că o dronă a fost doborâtă pe aerodromul Engels

Guvernatorul regiunii Saratov susține că o dronă a fost doborâtă pe aerodromul Engels.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Avioane de vânătoare americane și canadiene au interceptat bombardiere rusești și chineze cu capacitate nucleară după ce au fost detectate în apropiere de Alaska.

Bombardierele strategice rusești Tu-95MS „Bear” și bombardierele chinezești Xi’an H-6 au fost reperate în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska (Adiz) – dar nu au intrat în spațiul aerian american sau canadian, au declarat autoritățile americane.

Acest lucru survine după ce, la începutul acestei luni, trupele chineze și belaruse și-au unit forțele pentru un exercițiu militar comun în apropierea graniței cu Polonia, membră NATO.

Parlamentul Rusiei a adoptat un amendament care permite comandanților militari să pedepsească soldații pentru utilizarea telefoanelor personale și a dispozitivelor de navigație pe linia frontului.

Legea prevede că orice posesie a unui dispozitiv care permite personalului militar să stocheze sau să trimită date video, fotografii sau date de geolocalizare pe internet se pedepsește cu până la 15 zile de închisoare.

De asemenea, legea interzice transmiterea oricăror informații care ar putea fi utilizate pentru identificarea trupelor ruse sau a locației acestora.

Citește și