LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 886. Trei elicoptere militare rusești au fost distruse în urma unor acte de sabotaj

UPDATE ORA 22:00 – Diviziunea Rusia-SUA a fost evidențiată în timpul președinției de o lună a Moscovei la Consiliul de Securitate al ONU

Divizarea dintre Rusia și SUA a fost evidentă în timpul președinției de o lună a Moscovei la Consiliul de Securitate al ONU. Fie că este vorba despre Gaza, Ucraina, Siria sau o nouă ordine mondială, Rusia s-a confruntat cu Statele Unite și Occident în timpul președinției Moscovei a Consiliului de Securitate al ONU din această lună

UPDATE ORA 20:00 – Putin sărbătorește Ziua Marinei la Sankt Petersburg

Vladimir Putin a fost fotografiat la Sankt Petersburg, în vestul Rusiei, unde și-a început cariera politică ca viceprimar al orașului la începutul anilor 1990, cu ocazia Zilei Marinei Rusiei.

UPDATE ORA 18:00 – Ministrul chinez de externe, Wang Yi, i-a spus omologului său american, Antony Blinken, că Beijingul neagă acuzațiile potrivit cărora ar ajuta Rusia în efortul de război din Ucraina

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, i-a spus omologului său american, Antony Blinken, că Beijingul neagă acuzațiile potrivit cărora ar ajuta Rusia în efortul de război din Ucraina. În cadrul întâlnirii lor din capitala Laosului, Wang a mai spus că China va lua „măsuri ferme” pentru a apăra interesele chineze.

UPDATE ORA 17:00 – Cinci civili uciși și 15 răniți de loviturile rusești în Donețk

Cinci civili au fost uciși și alți 15 au fost răniți în loviturile rusești de sâmbătă și peste noapte în Donețk, a declarat guvernatorul regiunii.

La scurt timp după ce guvernatorul Vadym Filashkin a raportat victimele, alți oficiali ucraineni locali au declarat că bombardamentele rusești au rănit mai mulți civili în est și în sud.

Cel puțin opt persoane au fost rănite după ce forțele Moscovei au lovit orașul Nikopol din estul Ucrainei duminică, a raportat guvernatorul local Serhii Lysak. Acesta a declarat că un copil mic și o fetiță în vârstă de 10 ani se numără printre victime, dintre care șase au avut nevoie de îngrijiri spitalicești.

UPDATE ORA 16:00 -Moscova pretinde că a cucerit încă două sate

Alte două sate din regiunea Doneţk a Ucrainei (estul Ucrainei), unde au loc lupte din ce în ce mai acerbe între cele două armate, au fost recucerite de Rusia, potrivit rapoartelor de la Moscova. Acesta din urmă a mai precizat că forţele sale împing spre oraşul Pokrovsk, la nord-vest de capitala regională. Potrivit Ministerului rus al Apărării, trupele au preluat controlul asupra satelor Progres şi Yevgenivka, aflate la câţiva kilometri distanţă unul de celălalt. Ieri, Moscova a anunţat că a cucerit satul Lozuvaţke, una dintre cele peste zece aglomerări preluate de Moscova în iulie, în cadrul campaniei de recăpătare a controlului asupra regiunii.

UPDATE ORA 14:00 – Putin: Dacă SUA vor desfăşura rachete în Europa, Rusia va fi trimite nucleare

Dacă Statele Unite îşi vor desfăşura rachetele cu rază lungă de acţiune în Germania începând cu 2026, Rusia se va considera „liberă de moratoriul declarat anterior unilateral privind desfăşurarea mijloacelor noastre de atac cu rază medie şi scurtă, inclusiv creşterea capacităţilor forţelor de coastă a Marinei noastre”. Preşedintele rus Vladimir Putin a spus acest lucru la o paradă a marinei ruse din Sankt Petersburg, referindu-se la reluarea producţiei de arme nucleare cu rază intermediară. „Dezvoltarea unor astfel de sisteme este în prezent în curs de finalizare. Vom lua măsuri în oglindă în desfăşurarea lor în lumina acţiunilor întreprinse de Statele Unite şi statele sale satelit din Europa şi alte părţi ale lumii”, a spus preşedintele rus.

UPDATE ORA 13:00 – Armata ucraineană confirmă lovitura asupra rafinăriei de petrol din regiunea Kursk din Rusia

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), în cooperare cu armata ucraineană, a lovit depozitul de petrol Polyova din regiunea Kursk din Rusia în cursul nopţii de 28 iulie, a confirmat Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE ORA 12:00 – Potrivit preşedintelui Zelenski, Rusia a lansat peste 700 de bombe aeriene şi 100 de drone Shahed asupra Ucrainei în cursul săptămânii trecute

Presedintele ucrainean a făcut apel la aliaţi să furnizeze Kievului arme cu rază lungă de acţiune şi echipamente de apărare aeriană, adăugând că „fiecare decizie concretă a partenerilor de a consolida forţa noastră este în măsură să salveze vieţile oamenilor”.

UPDATE ORA 11:00 – Atacurile Rusiei împotriva Ucrainei au ucis 11 persoane şi au rănit 41 în ultima zi

Atacurile ruşilor împotriva a patru regiuni ucrainene au ucis 11 persoane şi au rănit alte 41 în ultima zi, au raportat autorităţile regionale la începutul zilei de 28 iulie.

UPDATE ORA 10:00 – Statul Major General: Rusia a pierdut 574.690 de soldaţi în Ucraina începând cu 24 februarie 2022

De asemenea, Rusia ar fi pierdut 8 344 de tancuri, 16 095 de vehicule blindate de luptă, 21 572 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 15 936 de sisteme de artilerie, 1 127 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 906 sisteme de apărare aeriană, 363 de avioane, 326 de elicoptere, 12 766 de drone, 28 de nave şi bărci şi un submarin.

UPDATE ORA 09:00 – Potrivit unui oficial, aliaţii vor furniza Ucrainei 200 de unităţi de echipamente de evacuare în prima linie

La 27 iulie, Ucraina a obţinut un acord cu aliaţii săi pentru achiziţionarea a 200 de vehicule de evacuare, a declarat ministrul adjunct al apărării, Natalia Kalmykova. De asemenea, Ministerul Industriilor Strategice lucrează pentru a se asigura că Ucraina poate produce astfel de echipamente pe plan intern.

UPDATE ORA 08:00 – Atac cu drone provoacă incendii la o rafinărie de petrol din regiunea Kursk, Rusia

În noaptea de 28 iulie, un atac cu drone în regiunea Kursk din Rusia a cauzat explozii, ducând la mai multe incendii, inclusiv unul la o rafinărie de petrol.

Știre inițială

Rusia a pierdut trei elicoptere militare în urma unor acte de sabotaj comise în ultima săptămână, susține un reprezentant al Direcției Principale de Informații (HUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării.

Conform publicației Ukrainska Pravda, un elicopter multifuncțional Mi-28 a ars, pe 24 iulie, pe aerodromul Kriaj din orașul Samara. Anterior, pe 21 iulie, alte două elicoptere militare – un Mi-28 și un Ka-226 – au fost mistuite de flăcări în satul Tomilino din regiunea Moscova.

Exit mobile version