LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 887. Liderii apărării din SUA şi Japonia condamnă cooperarea Rusia-China

UPDATE ORA 23:00

SUA anunță o nouă asistență de securitate pentru Ucraina în valoare de 1,7 miliarde de dolari.

UPDATE ORA 21:00

Ucraina spune că a lovit un depozit de petrol din sudul Rusiei, care aprovizionează trupele Kremlinului, în timp ce atacurile rusești în regiunea Donețk din estul Ucrainei, unde Moscova a pretins noi câștiguri, au ucis 5 persoane și a rănit alte 15.

UPDATE ORA 19:00

Premierul italian Giorgia Meloni a discutat cu președintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, în timpul vizitei sale la Beijing, despre războiul în curs din Ucraina, situația Orientului Mijlociu și alte

probleme presante.

UPDATE ORA 17:00

Ucrainenii îndeamnă guvernul să facă mai mult pentru ca Rusia să elibereze prizonierii de război.

UPDATE ORA 15:00 – Zelenski ajunge la linia frontului din regiunea Harkov

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a declarat că a ajuns în zona Vovchansk din nord-estul regiunii Kharkiv, unde forțele ruse încearcă să avanseze din luna mai.

„Astăzi, am avut onoarea să fiu acolo pentru a-i felicita pe luptătorii noștri din Forțele Speciale cu ocazia zilei lor profesionale și pentru a le înmâna premii de stat”, a declarat el pe X.

UPDATE ORA 14:00 – Până la 100 de persoane au fost rănite în regiunea Volgograd din Rusia după ce un tren de pasageri a deraiat

Până la 100 de persoane ar putea fi rănite după ce un tren de pasageri care circula în regiunea Volgograd din sudul Rusiei a deraiat luni, au raportat agențiile de presă ruse.

Agenția de presă Interfax a declarat că opt vagoane de tren au deraiat și că echipajele de urgență se află la fața locului.

UPDATE ORA 13:00 – Rusia va pedepsi soldații care folosesc telefoanele personale pe linia frontului din Ucraina

Noua lege interzice transmiterea oricăror informații care ar putea fi utilizate pentru identificarea trupelor ruse sau a locației acestora.

UPDATE ORA 11:00 – Ucraina lansează un atac asupra Rusiei, susțin autoritățile

Kievul a lansat peste două duzini de drone asupra regiunii ruse Kursk în mai multe valuri de atacuri care au început sâmbătă noaptea și au avariat un depozit de petrol, au declarat luni oficiali ruși.

Nouăsprezece drone lansate din Ucraina au fost distruse de sistemele de apărare aeriană ale Rusiei peste noapte, a declarat Ministerul rus al Apărării pe aplicația de mesagerie Telegram.

Aceasta urmează celor 19 drone pe care Andrei Smirnov, guvernatorul orașului Kursk, a declarat că sistemele de apărare le-au distrus duminică deasupra regiunii.

UPDATE ORA 09:00 – Președintele rus Putin promite „măsuri în oglindă” ca răspuns la rachetele americane din Germania

Rusia ar putea desfășura noi arme de atac ca răspuns la staționarea planificată de rachete cu rază lungă de acțiune și hipersonice ale SUA în Germania, a declarat duminică Președintele rus Vladimir Putin.

UPDATE ORA 08:00 – Ucraina își etalează cultura în fața fanilor Jocurilor Olimpice

Ucraina a deschis sâmbătă o casă de ospitalitate la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris – prima în cadrul oricăror Jocuri.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Liderii apărării din SUA şi Japonia şi-au exprimat „îngrijorarea profundă cu privire la angajamentul tot mai mare faţă de cooperarea militară şi economică dintre Rusia şi China”. Aceasta este ceea ce citim într-o notă a Departamentului de Apărare al SUA. 

Aliații și-au exprimat, de asemenea, profunda îngrijorare cu privire la achiziționarea de către Rusia de rachete balistice din Coreea de Nord pentru a-și alimenta războiul din Ucraina și potențialul Moscovei de a transfera arme de distrugere în masă sau tehnologie legată de rachete către Phenian. Coreea de Nord a promis că își va „distruge total” inamicii în caz de război, a informat duminică presa de stat nord-coreeană KCNA.

Ucrainenii nu vor să fie aruncaţi într-o „moara infernală” din cauza ambiţiilor Statelor Unite şi, în special, a actualului preşedinte Joe Biden. Astfel, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a comentat la agenţia Tass politica SUA faţă de Kiev. „Nimeni nu vrea să fie aruncat într-o maşină de tocat carne infernală doar pentru că un bătrân care şi-a pierdut minţile joacă soldaţii ca pe o jucărie şi este gata să sacrifice mii de vieţi”, a subliniat Medvedev. „Nimeni nu vrea să fie un pion în jocul altcuiva sau să alimenteze focul altcuiva şi exact asta este destinat cetăţenilor obişnuiţi ai Ucrainei”, a menţionat vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, adăugând că „oamenii E îngrozită.”

Exit mobile version