• SUA oferă un nou ajutor militar Ucrainei, în valoare de 1,7 miliarde de dolari.
  • Acest ajutor va oferi Ucrainei mai multe tipuri de muniții de apărare aeriană pentru a se proteja împotriva atacurilor rusești.
  • Zelenski a declarat că este „profund recunoscător” omologului său american Joe Biden, Congresului SUA și poporului american pentru sprijin.

UPDATE ORA 20:00 – Invazia chineză a Taiwanului ar fi o criză globală mai gravă decât războiul din Ucraina sau Covid, avertizează Președintele

Președintele Taiwanului, Lai Ching-te, a avertizat că o invazie chineză a insulei autoguvernate ar avea efecte globale mai grave decât războiul lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei sau pandemia Covid.

Lai a vorbit marți în cadrul celei mai mari adunări de legislatori și demnitari străini din Taipei, la un summit prezidat de Alianța interparlamentară privind China. Coaliția, cu sute de membri din parlamente din peste 35 de țări, se concentrează pe monitorizarea amenințărilor Beijingului la adresa democrației și a drepturilor omului.

Parlamentarii s-au întâlnit luni și au organizat mese rotunde marți în cadrul evenimentului, la care a participat The Independent, care are loc în ciuda presiunilor intense din partea guvernului chinez împotriva participanților.

Recomandări

WATCHOS 11 E AICI
CHILES NU SE LASĂ
„TRUMP E UN BUFON IDIOT”
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
TRUMP: O URĂSC PE TAYLOR SWIFT!
APA TRECE, PROBLEMELE RĂMÂN

Lai a declarat că speră ca summitul „să permită lumii să înțeleagă că orice conflict în Strâmtoarea Taiwan va avea un impact economic mai profund asupra lumii decât războiul Rusia-Ucraina și Covid-19”.

UPDATE ORA 19:00 – Ilya Yashin, criticul Kremlinului, a fost mutat din închisoare către o destinație necunoscută, potrivit avocatului

Ilya Yashin, un critic proeminent al Kremlinului care execută o pedeapsă de opt ani și jumătate de închisoare pentru că a criticat războiul Rusiei în Ucraina, a fost mutat din închisoare la o destinație necunoscută, a declarat avocatul său.

Declarația Tatianei Solomina a precizat că mai multe alte personalități încarcerate pentru criticarea armatei sau pentru presupusă activitate extremistă din cauza colaborării lor cu organizația regretatului lider al opoziției Alexei Navalny au fost, de asemenea, mutate.

Printre acestea se numără Oleg Orlov, președintele grupului Memorial, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, muziciana Alexandra Skochilenko, care ispășește o pedeapsă de șapte ani pentru că a înlocuit etichetele de preț dintr-un supermarket cu mesaje care denigrează moartea civililor în Ucraina, și fostele coordonatoare regionale ale lui Navalny Lillia Chanysheva și Ksenia Fadeyeva.

UPDATE ORA 18:00 – Ucraina afirmă că a lovit un depozit de petrol din regiunea rusă Kursk

Armata ucraineană a declarat marți că a lovit cu succes un depozit de petrol rusesc din regiunea Kursk în timpul nopții.

„Potrivit datelor serviciilor de informații, ca urmare a atacului, a izbucnit un incendiu la instalația inamică”, a declarat Statul Major General pe Facebook.

UPDATE ORA 16:00 – Ministrul de Externe al Australiei afirmă că acordul dintre Rusia și Coreea de Nord este „riscant pentru lume”

Ministrul de Externe al Australiei a declarat marți că recentul acord de apărare dintre Coreea de Nord și Rusia este „destabilizator” și „riscant pentru lume”, după ce a vizitat marți satul de frontieră tensionat pe care îl împart Coreea de Nord și Coreea de Sud.

UPDATE ORA 15.00 – Atac cu dronă raportat la aerodromul Mozdok

Atac cu dronă raportat la aerodromul Mozdok.

UPDATE ORA 14.00 – Ministerul rus al Apărării a declarat că soldații săi au preluat controlul asupra Vovche, la est de Pokrovsk

Aproximativ 100 de persoane locuiau în acest cătun înainte de război, dar numai șapte persoane au rămas după ce Ucraina a îndemnat locuitorii rămași să evacueze cătunul luna trecută. Ucraina a recunoscut avansul Rusiei. Oleh Chaus, sergentul șef al Brigăzii 47 Mecanizate Separate din Ucraina, a declarat pentru Radio Svaboda: „Au trimis un număr mare de trupe, care nu a mai fost folosit anterior”.

UPDATE ORA 13.00 – Armata ucraineană a declarat că luptele de pe frontul Pokrovsk din Donețk au fost cele mai violente din estul țării

Armata ucraineană a declarat că luptele de pe frontul Pokrovsk din Donețk au fost cele mai violente din estul țării și că soldații săi au respins 52 de atacuri rusești în ultimele 24 de ore. Orașul, care avea aproximativ 61 000 de locuitori înainte de război, se află pe un drum principal care servește ca o rută importantă de aprovizionare pentru alte orașe controlate de ucraineni, cum ar fi Chasiv Yar și Kostiantynivka.

UPDATE ORA 12.00 – Au fost raportate explozii în Kostiantynivka

Au fost raportate explozii în Kostiantynivka

UPDATE ORA 10.00 – Ministrul de externe al Australiei afirmă că acordul de apărare dintre Rusia și Coreea de Nord este „riscant pentru lume”

Ministrul de externe al Australiei a declarat astăzi că recentul acord de apărare dintre Coreea de Nord și Rusia este „destabilizator” și „riscant pentru lume”, după ce a vizitat satul de frontieră tensionat împărțit de Coreea de Nord și Coreea de Sud.

În iunie, liderul nord-coreean Kim Jong-un și președintele rus Vladimir Putin au semnat un pact care stipulează asistența militară reciprocă în cazul în care oricare dintre cele două țări este atacată, adâncind îngrijorările cu privire la legăturile în creștere dintre cele două țări.

SUA și partenerii săi au acuzat cu fermitate Coreea de Nord că furnizează Rusiei arme convenționale atât de necesare pentru războiul său din Ucraina, în schimbul asistenței militare și economice.

UPDATE ORA 09.00 – 2 răniți după ce o dronă a lansat un dispozitiv exploziv în Herson

2 răniți după ce o dronă a lansat un dispozitiv exploziv în Herson.

ȘTIRE INIȚALĂ

Statele Unite au anunțat luni un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de aproximativ 1,7 miliarde de dolari, care include muniții de apărare aeriană și cartușe de artilerie, de care forțele ucrainene spun că au nevoie disperată, scrie Le Monde.

Ajutorul include 200 de milioane de dolari în echipamente care vor fi extrase din stocurile militare americane existente și vor ajunge rapid pe câmpul de luptă, precum și aproximativ 1,5 miliarde de dolari în noi comenzi care vor ajunge puțin mai greu, a declarat Departamentul Apărării într-un comunicat.

Acest ajutor va oferi Ucrainei mai multe tipuri de muniții de apărare aeriană pentru a se proteja împotriva atacurilor rusești, muniție pentru lansatoare de rachete de precizie HIMARS și mai multe tipuri de arme antitanc, printre alte capacități.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat, într-o postare pe rețelele de socializare, că este „profund recunoscător” omologului său american Joe Biden, Congresului SUA și poporului american pentru sprijin.

Ajutorul include obiecte „critice pentru întărirea apărătorilor ucraineni, precum și finanțare pentru susținerea echipamentelor primite anterior din partea Statelor Unite”, a spus Zelenski.

Zelenski a vizitat luni forțele speciale în regiunea de graniță Harkov, unde forțele rusești au lansat o ofensivă terestră surpriză în mai, dar nu au reușit să facă progrese majore. Acolo, el „a fost martor direct cum o astfel de asistență continuă ne permite să salvăm vieți și să protejăm oamenii de atacurile rusești”, a spus liderul ucrainean.

Citește și