• Vladimir Putin a dublat plățile inițiale pentru voluntarii care se înrolează în armată, oferind acum o sumă de 400.000 de ruble.
  • Noul decret stabilește că autoritățile regionale pot suplimenta această plată, ceea ce ar putea duce la un salariu minim anual pentru soldați de 3,25 milioane de ruble.
  • Oficialii ruși au raportat că aproximativ 190.000 de persoane s-au oferit voluntar pentru a lupta în Ucraina în acest an.

UPDATE ORA 21:00 – Grupul rus Wagner, afectat de cea mai mare pierdere pe câmpul de luptă din ultimii ani

Mercenarii Wagner au fost uciși de jihadiști și rebeli la sfârșitul săptămânii în nordul Mali, în ceea ce un analist a descris luni ca fiind cea mai mare lovitură pe câmpul de luptă suferită de grupul rusesc obscur în ultimii ani. Alții au fost luați prizonieri.

Aproximativ 50 de luptători Wagner dintr-un convoi au fost uciși într-o ambuscadă al-Qaida, la care s-au alăturat rebelii care îi urmăreau, de-a lungul graniței cu Algeria, a declarat Wassim Nasr, specialist în Sahel și cercetător principal la Soufan Center, un grup de reflecție în domeniul securității, care a spus că a numărat cadavre într-o înregistrare video a consecințelor.

Mercenarii au luptat în principal împotriva rebelilor tuareg alături de armata din Mali, când convoiul lor a fost forțat să se retragă în teritoriul jihadiștilor și a căzut într-o ambuscadă la sud de comuna Tinzaouaten, a declarat Nasr.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

UPDATE ORA 19:00 – Kremlinul afirmă că Rusia va doborî avioanele de luptă F-16 ale Ucrainei

Kremlinul a declarat joi că forțele ruse vor doborî avioanele de luptă F-16 construite în SUA și trimise Ucrainei și că F-16 nu vor avea un impact semnificativ asupra cursului războiului.

Oficiali lituanieni și americani au confirmat miercuri că Ucraina a primit prima comandă de avioane mult așteptate, care sunt echipate cu un tun de 20 mm și pot transporta bombe, rachete și rachete.

Întrebat despre F-16, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Dacă nu mă înșel, au fost deja oferite recompense (pentru ca forțele ruse să le doboare)”. „Aceste avioane vor apărea și treptat numărul lor va scădea; ele vor fi doborâte și distruse“, a spus el. „Aceste livrări nu vor fi capabile să influențeze semnificativ dinamica evenimentelor de pe front”.

UPDATE ORA 17:00 – Ce este în „doctrina nucleară” a lui Putin care ar putea declanșa un atac rusesc?

În prima zi a războiului, președintele Vladimir Putin a declarat că „oricine încearcă să ne împiedice, cu atât mai puțin să creeze amenințări pentru țara noastră și poporul său, trebuie să știe că răspunsul Rusiei va fi imediat și va duce la consecințe pe care nu le-ați mai văzut în istorie”.

De când Rusia a invadat Ucraina în 2022, Putin și alte voci de la Kremlin au amenințat frecvent Occidentul cu arsenalul său nuclear.

În aproape 2 ani și jumătate de lupte, Occidentul a oferit Ucrainei miliarde de dolari în arme avansate, dintre care unele au lovit solul rusesc. Și, deși au existat mai multe amenințări din partea Kremlinului – și chiar desfășurarea de arme nucleare pe câmpul de luptă în Belarus, chiar dincolo de granița cu Ucraina – până acum a rămas doar un mesaj contondent.

UPDATE 15:00 – Gazprom, gigantul energetic rus, a atins în iulie cel mai ridicat nivel din acest an

Media livrărilor zilnice de gaze naturale către Europa ale gigantului energetic rus Gazprom a atins în iulie cel mai ridicat nivel din acest an, în creștere cu 5,7% față de anul trecut și cu 12% mai mare decât în iunie, arată calculele Reuters.

UPDATE 14:00 – Rusia a lansat rachete balistice și drone de atac în Ucraina

Forțele Moscovei au lansat azi-noapte rachete balistice Iskander-M din regiunea Voronej și Crimeea, precum și drone de atac Shahed de la Capul Chauda – Crimeea și Kursk – Rusia, afirmă forțele aeriene ucrainene.

Cele șapte drone Shahed detectate au fost doborâte în regiunile regiunile Kiev, Poltava, Herson și Dnipro, potrivit unei postări pe Telegram a forțelor aeriene ucrainene, care nu au precizat ce s-a întâmplat cu rachetele Iskander

UPDATE 13:00 – Rusia a susținut joi că avioanele de luptă F-16 promise Ucrainei de Occident vor fi „doborâte”

Rusia a susținut joi că avioanele de luptă F-16 promise Ucrainei de Occident vor fi „doborâte”, adăugând că aceste aparate, dintre care unele au fost deja livrate potrivit unor informații din presă, vor avea un efect redus pe câmpul de luptă.

„Nu există niciun remediu magic sau panaceu, iar forțele aeriene ale regimului de la Kiev nu vor avea acest panaceu”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Aceste avioane (…) vor fi doborâte. Bineînțeles aceste livrări nu pot avea un impact semnificativ asupra cursului evenimentelor de pe front”, a adăugat el.

UPDATE 12:00 – SUA sprijină decizia Ucrainei de a construi unităţi nucleare suplimentare

Statele Unite sprijină intenţia Ucrainei de a relua construcţia de unităţi nucleare suplimentare pe termen mediu, a anunţat ministrul adjunct al Energiei din Ucraina, Mykola Kolisnyk, la televiziunea ucraineană, relatează Ukrinform.

„Statele Unite ne sprijină în finalizarea unităţilor suplimentare şi a producţiei suplimentare. Pe termen mediu şi lung, aceasta este o prioritate foarte importantă pentru Ucraina”, a declarat Kolisnyk.

UPDATE 11:00 – Ucraina şi Banca Mondială semnează un acord pentru un grant american de 3,9 miliarde de dolari

Ministrul ucrainean de Finanţe, Serhii Marchenko, şi directorul regional al Băncii Mondiale, Bob Saum, au semnat un nou acord financiar privind prima tranşă de 3,9 miliarde de dolari din partea Statelor Unite în 2024, raportează Kyiv Independent.

„Aceasta este prima tranşă de sprijin bugetar direct din partea Statelor Unite în 2024. Suma planificată a asistenţei financiare din partea Statelor Unite pentru anul curent este de 7,8 miliarde de dolari”, se arată în declaraţie.

UPDATE 10:00 – Casa Albă refuză să comenteze livrarea de avioane F-16 către Ucraina

Casa Albă a refuzat să confirme livrarea primelor avioane de luptă F-16 către Ucraina din partea partenerilor.

Consilierul pentru securitate naţională a SUA, John Kirby, a fost întrebat dacă poate confirma informaţiile din mass-media cu privire la livrarea primelor avioane de luptă occidentale către Ucraina.

„Ar trebui să vorbiţi cu ucrainenii. Cu siguranţă nu voi vorbi despre capacităţile de armament. Voi adăuga doar că, pentru a reaminti, aşa cum am spus şi am spus la summitul NATO, că procesul de furnizare a avioanelor F-16 Ucrainei continuă să avanseze. Am spus că acestea vor fi operaţionale până la sfârşitul verii. Nu avem niciun motiv să ne îndoim de acest lucru”, a declarat acesta, notează Ukrainska Pravda.

UPDATE 09:00 – The Times: Ucraina primeşte 6 avioane de luptă F-16 din Olanda

Ucraina a primit primul său lot de avioane de luptă F-16 din Olanda, constând în şase aparate.

O sursă a informat The Times că şase avioane de luptă, care fac parte din eforturile de consolidare a apărării aeriene a Ucrainei, au sosit din Ţările de Jos, alte avioane urmând să sosească în curând din Danemarca, scrie Ukrainska Pravda.

Kievul nu a confirmat încă oficial sosirea mult-aşteptatelor avioane F-16 în Ucraina, dar Bloomberg a raportat acest lucru la 31 iulie. De asemenea, Ţările de Jos nu au confirmat încă livrarea.

UPDATE 08:00 – China extinde restricţiile privind exportul de drone militare în urma vizitei ministrului ucrainean Kuleba

China şi-a ajustat controalele privind exporturile de drone militare, pe fondul criticilor tot mai puternice din partea SUA şi a aliaţilor săi cu privire la sprijinul acordat eforturilor de război ale Rusiei în Ucraina.

O serie de agenţii, inclusiv Comisia militară centrală, au adăugat dronele cu echipamente de măsurare de înaltă precizie pe o listă neagră, relatează Bloomberg. Lista actualizată, publicată iniţial anul trecut, va intra în vigoare la 1 septembrie.

Guvernul preşedintelui Xi Jinping a emis directiva la câteva zile după ce ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a vizitat China pentru prima dată de când Rusia a invadat Ucraina în 2022. La 24 iulie, Kuleba a declarat că Beijingul rămâne „de neclintit” angajat faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.

Știre inițială

Președintele Vladimir Putin a dublat miercuri plățile inițiale pentru voluntarii care luptă în Ucraina, o măsură menită să faciliteze recrutarea militară, dar care riscă să creeze dezechilibre în economia supraîncălzită.

Toți rușii care semnează un contract cu armata vor primi acum o plată în avans de 400.000 de ruble (4.651 USD). Decretul recomandă, de asemenea, ca autoritățile regionale să suplimenteze această plată din bugetele lor cu cel puțin aceeași sumă.

Având în vedere că plata minimă lunară pentru un soldat care participă la ceea ce Rusia numește o „operațiune militară specială” a fost stabilită la 204.000 de ruble, noul decret ridică salariul minim anual în primul an de serviciu la 3,25 milioane de ruble (37 791 USD).

Salariile lunare pentru ofițeri sunt mai mari și depind de gradul lor. Toți recruții primesc, de asemenea, bani suplimentari pentru participarea la ofensive sau distrugerea tancurilor inamice și a altor utilaje.

Oficialii ruși spun că aproximativ 190.000 de persoane s-au oferit voluntar până acum în acest an pentru a lupta în Ucraina, comparativ cu 490.000 de contracte semnate în 2023.

Citește și