• Roman Seleznev a fost inculpat de SUA în 2011.
  • Ucraina a anunțat evacuarea obligatorie a copiilor și a tutorilor acestora din zonele din regiunea estică Donețk.
  • Președintele Zelenski a publicat primele imagini cu F-16 în Ucraina.

UPDATE ORA 22:00 – Noi imagini satelitare arată că depozitul de muniții de pe aerodromul Morozovsk a fost distrus în urma atacurilor recente

Noi imagini satelitare arată că depozitul de muniții de pe aerodromul Morozovsk a fost distrus în urma atacurilor recente.

UPDATE ORA 20:00 – Incendiu mare în Azov din regiunea Rostov

Incendiu mare în Azov din regiunea Rostov, potrivit autorităților locale arde un depozit cu anvelope uzate.

UPDATE ORA 18:00 – Ucraina a anunțat evacuarea obligatorie a copiilor și a tutorilor acestora din zonele din regiunea estică Donețk

Ucraina a anunțat evacuarea obligatorie a copiilor și a tutorilor acestora din zonele din regiunea estică Donețk, unde Rusia a revendicat progrese.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Cu câteva ore mai devreme, duminică, Rusia a declarat că forțele sale au cucerit un sat din apropiere, după ce a afirmat că o serie de sate au căzut în mâinile forțelor sale în ultimele săptămâni – multe constând în câteva străzi.

UPDATE ORA 17:00 – Președintele Zelenski a publicat primele imagini cu F-16 în Ucraina

UPDATE ORA 15:00 – Un purtător de rachete rusesc în Marea Neagră

Potrivit Marinei Ucrainene, există un purtător de rachete de croazieră Kalibr rusesc în Marea Neagră, cu patru rachete la bord.

Nu există nave de război rusești în Marea Azov, a declarat Marina într-o postare pe Facebook.

În Marea Mediterană, există două nave rusești, dintre care una este un purtător de rachete cu aripi Caliber, cu un total de până la 16 rachete.

UPDATE ORA 14:00 – Ucraina spune că a doborât cinci UAV-uri rusești peste noapte

Forțele aeriene ucrainene spun că au doborât cinci UAV-uri rusești Shahed-131/136 peste noapte.

Într-o declarație emisă pe Telegram, comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, general-locotenent Mykola Oleshchuk, a spus: „În noaptea de 4 august 2024, inamicul a atacat regiunea Harkov cu două rachete ghidate antiaeriene S-300, regiunea Poltava cu două rachete ghidate Kh-59 din spațiul aerian al regiunii Kursk, și a lansat cinci UAV-uri de luptă Shahed din Primorsko-Akhtarsk, Rusia.”

UPDATE ORA 13:00 – O dronă ucraineană a ucis o femeie în regiunea Belgorod din Rusia

O dronă ucraineană a ucis o femeie în orașul Șebekino din regiunea Belgorod, Rusia, a declarat duminică guvernatorul regional Viaceslav Gladkov.

UPDATE ORA 12:00 – Jurnalist spaniol sau spion rus? Misterul vieții duble a lui Pablo González

Printre rușii eliberați în schimbul istoric de prizonieri dintre Rusia și Occident din această săptămână s-a numărat un jurnalist independent născut în Rusia din Spania, care era stabilit în Polonia din 2019.

UPDATE ORA 11:00 – Trump îl felicită pe Putin pentru schimbul de prizonieri cu Occidentul

Fostul președinte Donald Trump l-a felicitat pe președintele rus Vladimir Putin pentru cel mai mare schimb de prizonieri între Kremlin și Occident de la Războiul Rece.

„Aș dori să-l felicit pe Vladimir Putin pentru că a încheiat încă o afacere mare”, a spus candidatul republican la președinție într-un miting electoral la Atlanta. „Au fost eliberați unii dintre cei mai mari ucigași din lume”, a adăugat el.

„Unii dintre cei mai răi ucigași pe care i-au obținut. Și noi ne-am recuperat oamenii, dar am făcut niște afaceri groaznice. Și e bine să spunem că i-am recuperat, dar nu stabilește un precedent prost?” a întrebat el.

Joi, SUA și Rusia au finalizat cel mai mare schimb de prizonieri din istoria post-sovietică, un acord care a implicat 24 de persoane, multe luni de negocieri și concesii din partea altor țări europene.

Cele 24 de persoane — unele proeminente, altele nu — au inclus o colecție de jurnaliști și disidenți politici, spioni suspectați, un hacker de computer și un escroc. Chiar și un bărbat condamnat pentru crimă.

Rusia a eliberat 16 persoane.

UPDATE ORA 10:00 – Ucraina confirmă că a scufundat un submarin rusesc

Militarul ucrainean a confirmat că a scufundat un submarin în Sevastopolul controlat de Rusia, a atacat un aerodrom din sudul Rusiei și a lovit depozite de petrol și facilități de stocare a combustibililor și lubrifianților în regiunile Belgorod, Kursk și Rostov.

„Un submarin rusesc a ajuns pe fundul Mării Negre”, a declarat Ministerul Apărării într-o postare pe X, numind nava ca fiind submarinul de atac B-237 Rostov-na-Donu.

Statul Major al armatei a spus că atacul asupra portului Sevastopol a provocat de asemenea daune semnificative la patru lansatoare ale sistemului de apărare antiaeriană S-400 „Triumf”.

UPDATE ORA 09:00 – Ucraina acuză Rusia de uciderea unui prizonier de război

Comisarul pentru drepturile omului al Ucrainei a cerut ONU și Crucii Roșii să investigheze o imagine distribuită pe scară largă online, despre care a spus că probabil arată un prizonier de război ucrainean ucis și torturat de forțele ruse.

Procurorul general al Ucrainei a declarat separat că a fost lansată o investigație urgentă în legătură cu informațiile răspândite pe rețelele sociale despre uciderea unui prizonier de război ucrainean.

„O fotografie, probabil a unui prizonier ucrainean căruia i-au fost tăiate capul și membrele de către ruși, a apărut online”, a spus Dmytro Lubinets, principalul oficial pentru drepturile omului al țării, pe Telegram.

„Având în vedere aceste imagini terifiante, am apelat urgent la Crucea Roșie și la ONU pentru a înregistra încă o încălcare a drepturilor omului de către țara teroristă”, a scris Lubinets.

Andriy Kostin, procurorul general, a declarat că a fost demarată o investigație urgentă. „Rusia repetă constant crimele naziștilor, arătând cu dispreț total toate normele lumii civilizate”, a scris el pe Telegram.

Rusia neagă tortura sau alte forme de abuz asupra prizonierilor de război.

UPDATE ORA 08:00 – Ucraina a lansat mai multe atacuri cu drone decât Rusia în luna iulie

Ucraina a lansat mai multe atacuri cu drone de lungă distanță decât Rusia în luna iulie, pentru prima dată de la începutul războiului.

Conform cifrelor publicate de armata ucraineană, Rusia a lansat 426 de drone de tip Shahed asupra Ucrainei, iar Kievul a ripostat cu peste 520 de drone.

Acest lucru intervine în contextul în care Rusia a fost ținta unor atacuri devastatoare asupra rafinăriilor de petrol și altor obiective în ultimele luni, părând mai puțin eficientă în doborârea armelor ucrainene.

Atacurile ucrainene cu drone au fost considerabil mai numeroase decât cele 200 de atacuri din fiecare dintre lunile anterioare.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Roman Seleznev, originar din Vladivostok, în vârstă de 32 de ani, a fost inculpat de SUA în 2011, sub acuzația de furt de milioane de numere de carduri de credit de la peste 500 de companii americane, scrie The Independent. El a câștigat aproximativ 2 milioane de dolari în profit din vânzarea datelor furate, dar a provocat pierderi de aproape 170 de milioane de dolari în total, potrivit anchetatorilor americani.

Seleznev, al cărui tată este membru al parlamentului rus, a rămas la îndemâna autorităților americane până în iulie 2014, când a călătorit în vacanță în Maldive și a fost arestat, apoi extrădat în State. A fost condamnat la 27 de ani de închisoare federală.

Citește și