• Rusia a trimis trupe de rezervă la granița țării cu Ucraina.
  • Ministrul ucrainean de externe vizitează Zambia pentru discuții.
  • Putin acuză Ucraina de „provocare majoră” în urma incursiunii din Kursk.
  • Cel puțin o persoană a fost ucisă și alte 12, inclusiv un bebeluș de opt luni, au fost rănite, când o rachetă rusească a lovit o zonă rezidențială.

UPDATE ORA 21:00 – Rusia se plânge de atacurile aeriene neîncetate ale Ucrainei asupra regiunii Kursk

Într-un răspuns puternic la invazia Moscovei, Kievul a continuat atacurile aeriene asupra regiunii ruse de frontieră Kursk în această dimineață, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Conturile oficiale ruse de social media au declarat că până la 300 de luptători ucraineni, susținuți de tancuri, au atacat unități de frontieră în două localități din Kursk – Nikolayevo-Daryino și Oleshnya.

Sistemele de apărare rusești au distrus patru drone peste noapte, a afirmat ministerul, la doar o zi după ce Moscova a acuzat Ucraina că a vizat zona cu un asalt blindat.

Recomandări

BACK TO OFFICE
SPRIJIN PENTRU GALAȚI
P. DIDDY E ARESTAT
AZI VEZI ASTEROIDUL
WATCHOS 11 E AICI
CINE IA AVEREA?

Ministerul a trimis rezerve marți pentru a ajuta la respingerea a sute de luptători ucraineni susținuți de tancuri de la Kursk, într-o incursiune terestră considerată drept una dintre cele mai mari pe teritoriul rus în timpul războiului, vechi acum de peste doi ani.

UPDATE ORA 20:00 – Blogger militar rus condamnat la șase ani pentru răspândirea de „știri false”

Un blogger rus care susține scopurile de război ale lui Putin în Ucraina a fost condamnat la șase ani și jumătate într-o colonie penală, au declarat miercuri anchetatorii de stat.

Andrei Kurshin este acuzat că a răspândit informații false despre forțele armate pe canalul său de Telegram „Moscow Calling”, care a criticat modul în care conducerea militară a condus campania.

Analiștii de la thinktank-ul american Institute for the Study of War l-au descris pe Kurshin drept un „ultranaționalist marginal” la momentul arestării sale.

Aceștia au afirmat că a depășit ceea ce se consideră a fi o critică admisibilă a efortului de război al Rusiei în regimul lui Putin.

UPDATE ORA 19:00 – Ministrul ucrainean de Externe vizitează Zambia pentru discuții

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a purtat „discuții detaliate” cu omologul său zambian Mulambo Haimbe.

Dl Kuleba a declarat că au semnat un „memorandum de înțelegere” între cele două țări privind „consultările politice”, care vor fi esențiale pentru „structurarea dialogului nostru pe termen lung”.

În decembrie 2023, președintele Zelenski a declarat că dezvoltarea legăturilor cu țările africane va fi una dintre prioritățile-cheie ale politicii externe a Ucrainei pentru 2024.

UPDATE ORA 18:00 – Patru morți în urma bombardamentelor rusești în Donețk, afirmă guvernatorul regional

Cel puțin patru persoane au fost ucise miercuri în urma bombardamentelor rusești în regiunea Donețk din estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional Vadym Filashkin pe Telegram.

Un bărbat și o femeie în vârstă au fost uciși în satul Antonivka, situat la 5 kilometri de o zonă de luptă activă, iar o altă persoană a fost rănită.

Un alt bărbat și o altă femeie au fost uciși în așezarea Mykhaylivka, a declarat Filashkin. Ambele așezări se află la aproximativ 50 km vest de orașul Donețk, ocupat de Rusia.

Întreaga regiune Donețk, care este parțial ocupată de trupele lui Putin, a fost principalul focar al luptelor dintre forțele ucrainene și ruse în ultimele săptămâni, în timp ce Rusia urmărește să avanseze spre vest, către centrul logistic strategic Pokrovsk.

UPDATE ORA 17:00 – Bloggerii ruși pro-Putin susțin că Ucraina câștigă teren în incursiunea terestră de la Kursk

Bloggerii propagandiști ruși susțin că forțele ucrainene și-au asigurat un „punct de sprijin” în zona de frontieră, relatează presa ucraineană.

Canalele Telegram afiliate Ministerului rus al Apărării au susținut că Ucraina a capturat trei sate din districtul Sudzha din regiunea Kursk, care se învecinează cu regiunea Sumy din nord-estul Ucrainei.

Acestea au mai afirmat că trupele ucrainene au încercat să preia controlul asupra drumului care leagă Rylsk și Sudzha.

Ucraina nu a făcut încă niciun comentariu cu privire la evenimentele din regiunea Kursk, iar multe dintre rapoartele apărute în Rusia nu au fost verificate în mod independent.

UPDATE ORA 16:00 – Un cetățean dublu ruso-american pledează vinovat de trădare pentru că a făcut o donație unei organizații caritabile pro-Ucraina

Ksenia Karelina, cu dublă cetățenie ruso-americană, a pledat vinovată de trădare în fața unui tribunal rus, susține o agenție de presă de stat.

Karelina, în vârstă de 33 de ani, a fost arestată în februarie pentru că ar fi contribuit cu 51,80 de dolari la Razom for Ukraine, un grup non-profit cu sediul în New York care oferă ajutor nemilitar țării.

Avocatul ei a confirmat astăzi că aceasta a pledat vinovată, a declarat agenția de presă de stat RIA. Ea a fost reținută la sfârșitul lunii ianuarie în orașul Ekaterinburg, în timp ce își vizita familia în Rusia.

Ea a fost acuzată de procurori de „transferul proactiv de fonduri către o organizație ucraineană, pe care forțele armate ucrainene le-au folosit ulterior pentru a achiziționa medicamente tactice, echipamente, arme și muniții”.

UPDATE ORA 15.00 – Putin acuză Ucraina de „provocare majoră” în urma incursiunii din Kursk

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat Ucraina de o „provocare majoră” în urma unei incursiuni în regiunea Kursk.

Vorbind în fața membrilor guvernului rus despre atacul de la Kursk, Putin a declarat că „regimul de la Kiev a lansat o nouă provocare majoră”.

El a mai acuzat forțele ucrainene de „bombardarea fără discernământ a obiectivelor civile” din regiunea Kursk.

UPDATE ORA 14.00 – Ministrul ucrainean de externe vizitează Zambia pentru discuții

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a purtat „discuții detaliate” cu omologul său zambian Mulambo Haimbe

Kuleba a declarat că au semnat un „memorandum de înțelegere” între cele două țări privind „consultările politice”, care vor fi esențiale în „structurarea dialogului nostru pe termen lung”.

În decembrie 2023, președintele Zelenski a declarat că dezvoltarea legăturilor cu țările africane va fi una dintre prioritățile-cheie ale politicii externe a Ucrainei pentru 2024.

UPDATE ORA 13.00 – Patru morți în urma bombardamentelor rusești în Donețk, afirmă guvernatorul regional

Cel puțin patru persoane au fost ucise miercuri în urma bombardamentelor rusești în regiunea Donețk din estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional Vadym Filashkin pe Telegram.

Un bărbat și o femeie în vârstă au fost uciși în satul Antonivka, situat la 5 kilometri de o zonă de luptă activă, iar o altă persoană a fost rănită.

Un alt bărbat și o altă femeie au fost uciși în așezarea Mykhaylivka, a declarat Filashkin.

UPDATE ORA 12.00 – Distrugere în Mykhailivka a comunității Novohrodivka ca urmare a bombardamentelor

UPDATE ORA 11.00 – Cel puțin o persoană a fost ucisă și alte 12, inclusiv un bebeluș de opt luni, au fost rănite marți, când o rachetă rusească a lovit o zonă rezidențială

Cel puțin o persoană a fost ucisă și alte 12, inclusiv un bebeluș de opt luni, au fost rănite marți, când o rachetă rusească a lovit o zonă rezidențială din nord-estul Harkovului, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Guvernatorul Oleh Syniehubov a declarat că o clinică medicală se numără printre numeroasele clădiri care au fost avariate în urma atacului, despre care a spus că a implicat o rachetă balistică Iskander.

UPDATE ORA 10.00 – Rusia trimite rezerviști la frontiera din Kursk pentru a respinge atacurile ucrainene

Rusia a trimis trupe de rezervă în regiunea sa sudică Kursk, la granița cu Ucraina, după ce până la 300 de luptători ucraineni au atacat unitățile sale de frontieră , a declarat ministrul rus al apărării.

Guvernatorul regional a declarat anterior că forțele ruse au contracarat o încercare ucraineană de a pătrunde la frontieră, dar situația a rămas „dificilă”.

UPDATE ORA 09.00 – Rusia afirmă că 11 drone ucrainene au fost doborâte deasupra regiunii Kursk și a altor trei regiuni

Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus 11 drone lansate în cursul nopții de Ucraina și care vizau regiunile ruse Kursk, Voronej, Belgorod și Rostov, a declarat Ministerul rus al Apărării.

UPDATE ORA 08.00 – Rusia se plânge de atacurile aeriene neîncetate ale Ucrainei asupra regiunii Kursk

Într-un răspuns puternic la invazia Moscovei, Kievul a continuat atacurile aeriene asupra regiunii ruse de frontieră Kursk în această dimineață, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Conturile oficiale ruse de social media au declarat că până la 300 de luptători ucraineni, susținuți de tancuri, au atacat unități de frontieră în două localități din Kursk – Nikolayevo-Daryino și Oleshnya.

Sistemele de apărare rusești au distrus patru drone peste noapte, a afirmat ministerul, la doar o zi după ce Moscova a acuzat Ucraina că a țintit zona cu un asalt blindat.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Rusia a trimis trupe de rezervă la granița țării cu Ucraina, în regiunea de sud Kursk, susținând că până la 300 de luptători ucraineni au atacat granița marți, scrie The Independent.

Ministerul rus al Apărării a declarat anterior că aproximativ 100 de militari ucraineni au încercat o incursiune în Rusia, număr care acum s-a triplat.

Guvernatorul regional al Kursk, care se învecinează cu regiunea Sumy a Ucrainei, a susținut anterior că forțele ruse au zădărnicit încercarea de a pătrunde la graniță – dar a descris situația ca fiind „dificilă”.

Canalele Telegram pro-ruse au susținut anterior că un grup ucrainean de sabotaj și recunoaștere a încercat să treacă granița cu echipamente grele.

Regiunea Sumy, pe care Rusia a invadat-o în februarie 2022, a rămas sub controlul Ucrainei din luna aprilie a acelui an.

Citește și