• Două persoane au fost ucise astăzi în urma bombardamentelor rusești în Donețk.
  • Miercuri, cel puțin patru persoane au fost ucise în bombardamente rusești în aceeași regiune.
  • O parte semnificativă a regiunii se află sub control rusesc.

UPDATE ORA 22:00 – Ucraina capturează zeci de soldați ruși în timpul incursiunii din Kursk

Ministerul rus al Apărării afirmă că respinge o incursiune ucraineană surpriză în regiunea rusă Kursk.

Se pare că trupele ucrainene au pătruns cel puțin 10 km pe teritoriul inamic într-unul dintre cele mai îndrăznețe atacuri de la începutul războiului.

UPDATE ORA 21:00 – Zelenski a fost informat cu privire la acțiunile defensive” din Rusia

Volodimir Zelenski a declarat că șeful armatei sale l-a informat cu privire la acțiunile defensive” ale armatei ucrainene care au loc în zonele folosite de Rusia pentru a lansa lovituri aeriene.

Recomandări

HACK-URI FURATE
COLABORAREA E CHEIA
AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC

Președintele ucrainean nu a menționat în mod specific incursiunea în regiunea rusă Kursk, care a ținut prima pagină a ziarelor în această săptămână.

Ucraina a oferit puține informații cu privire la operațiune, cu puține actualizări cu privire la ceea ce se întâmplă exact. Trupele ruse efectuează în mod regulat atacuri aeriene asupra Ucrainei din regiunea Kursk.

UPDATE ORA 20:00 – Rusia susține că operațiunea ucraineană pe Kinburn Spit a fost dejucată

Ucraina afirmă că a distrus șase unități de vehicule blindate rusești și că aproximativ trei duzini de invadatori au fost eliminați”.

Cu toate acestea, Ministerul rus al Apărării, citat de agenția de presă Interfax, a declarat că raidul a fost respins. Acesta a declarat că o parte din forțele ucrainene au fost oprite de mine, iar restul au fost doborâte cu arme de foc.

Moscova a afirmat că Ucraina a pierdut 16 sabotori” în cadrul operațiunii. Kinburn Spit se află în regiunea Mykolaiv din sudul Ucrainei și se întinde în Marea Neagră.

UPDATE ORA 19:00 – Marea Britanie anunță sancțiuni la aniversarea alegerilor profund viciate” din Belarus

Regatul Unit a sancționat patru persoane și trei entități din Belarus.

Ministrul de externe David Lammy a declarat că societatea civilă și presa liberă au fost „aproape eliminate” în Belarus.

Sancțiunile de astăzi îi vizează pe cei implicați în încălcări ale drepturilor omului și în asistența regimului pentru războiul ilegal al Rusiei în Ucraina”, a declarat el.

UPDATE ORA 18:00 – Numărul morților în atacul asupra unui supermarket crește la 12

Numărul persoanelor care au murit în urma unui atac rusesc asupra unui supermarket din regiunea Donețk a crescut la 12, anunță Ucraina.

Cel puțin patru case, un centru comercial, un oficiu poștal, magazine și o spălătorie auto au fost avariate în atacul asupra Kostiantynivka.

Imaginile de la fața locului au arătat fum negru gros care se revărsa în aer în timp ce pompierii căutau printre dărâmături.

UPDATE ORA 17:00 – Armata rusă vrea să demonstreze că își poate apăra frontierele

Marina Miron, analist militar la King’s College din Londra, spune că armata rusă dorește să oprească incursiunea Ucrainei cât mai curând posibil, deoarece este aproape de nodurile logistice” din regiunea Kursk, ceea ce ar putea crește riscul unei revărsări a conflictului.

Și trebuie să fie oprită din punct de vedere informațional pentru a arăta că Rusia poate într-adevăr să își apere frontierele. Faptul că ucrainenii au reușit să treacă granița și să profite de porozitatea acesteia a fost un fel de palmă dată Rusiei”, a declarat ea pentru Al Jazeera.

Potrivit lui Miron, obiectivul Rusiei este de a opri ofensiva fără a fi nevoită să redistribuie trupele din regiunea Harkov, ceea ce ar reduce presiunea pe frontul ucrainean.

UPDATE ORA 16:00 – Bilanțul atacului asupra unui supermarket a crescut la 11 morți – poliția ucraineană

Potrivit poliției ucrainene, bilanțul victimelor atacului de artilerie rusească asupra unui supermarket din orașul Kostyantynivka din estul Ucrainei a crescut la 11.

Aceștia spun că alte 37 de persoane au fost rănite și este posibil să existe încă un număr de persoane prinse sub dărâmături.

UPDATE ORA 15:00 – Cel puțin zece morți în atacul asupra unui supermarket

Numărul persoanelor ucise în atacul asupra unui supermarket din regiunea Donețk a crescut la 10, potrivit unui raport.

Rusia a fost acuzată că a bombardat astăzi orașul Kostiantynivka cu artilerie – posibil ca represalii pentru situația de peste graniță din Kursk.

Anterior s-a raportat că patru persoane au fost ucise, dar Kyiv Independent raportează acum că numărul morților a crescut la 10, citând Serviciul național de urgență al Ucrainei. Se crede că cel puțin 35 de persoane au fost rănite.

Mai devreme astăzi, Președintele Volodymyr Zelenski a declarat că operațiunile de căutare și salvare sunt în curs de desfășurare, deoarece oamenii au rămas prinși sub dărâmături.

UPDATE ORA 14:00 – SUA nu se tem că incursiunea Kursk va escalada tensiunile cu Rusia

Pentagonul afirmă că nu consideră incursiunea de la Kursk drept o escaladare. Răspunzând ieri întrebărilor reporterilor, secretarul adjunct de presă Sabrina Singh a declarat că Ucraina va face „tot ce poate pentru a continua să își recapete teritoriul suveran”.

Ea a fost întrebată în special dacă Pentagonul este îngrijorat că Rusia va escalada tensiunile legate de atac, inclusiv cu SUA. Ea a răspuns: „Nu, pentru că, până la urmă, Ucraina luptă pentru teritoriul său suveran pe care vecinul său l-a invadat. Deci, dacă vrem să detensionăm tensiunile, așa cum am spus de la început, cel mai bun mod de a face acest lucru este ca Putin să ia decizia astăzi de a retrage trupele din Ucraina.”

SUA au negat că ar fi avut cunoștință în avans de incursiunea în Kursk.

UPDATE ORA 13:00 – Decese în urma atacului asupra unui supermarket, potrivit guvernatorului

Cel puțin două persoane au murit în urma atacului rusesc asupra unui supermarket despre care am relatat în postarea noastră anterioară, potrivit guvernatorului regional.

Vadym Filashkin a adăugat că 17 persoane au fost rănite și că o operațiune de căutare și salvare este în desfășurare în Kostiantynivka.

El a declarat anterior că supermarketul a fost lovit de artileria rusească cu butoaie.

UPDATE ORA 12:00 – Rusia a lovit un supermarket din Donețk și a rănit mai multe persoane

Rusia a lovit un supermarket din orașul Kostiantynivka, rănind șapte persoane, potrivit rapoartelor. Orașul se află în regiunea Donetsk.

„Rușii au bombardat orașul cu artilerie cu butoaie, lovind un supermarket”, a declarat guvernatorul local, adăugând că unul dintre răniți este în stare gravă.

„Atacul asupra supermarketului din Kostyantynivka este o altă teroare a rușilor”, a declarat șeful biroului președintelui Volodymyr Zelenski, Andriy Yermak.

UPDATE ORA 11:00 – Ucraina recunoaște că a atacat Lipetsk

Într-o mișcare rară, armata ucraineană a recunoscut că a vizat o regiune rusă într-un atac cu dronă efectuat peste noapte.

„În această seară, forțele de apărare ale Ucrainei au lovit aeroportul Lipetsk”, a declarat aceasta. Guvernatorul rus al regiunii a declarat că a evacuat mai multe sate după un atac masiv cu drone.

„În timpul atacului, au fost lovite depozite cu bombe de aviație controlate și o serie de alte instalații din zona stațiunii”, a adăugat armata ucraineană. „Au fost înregistrate mai multe surse de aprindere, s-a produs un incendiu puternic și au fost observate detonări multiple”.

Aceasta a declarat că a vizat aerodromul din cauza unor informații conform cărora mai multe avioane de luptă și bombardiere rusești erau bazate acolo. Nu este încă clar dacă acestea au fost distruse sau avariate.

UPDATE ORA 10:00 – Ucraina „avansează rapid” în Kursk

Forțele ucrainene continuă să avanseze în regiunea Kursk din Rusia, potrivit unui important thinktank.

Institute for the Study of War (ISW), cu sediul în SUA, a declarat că a geolocalizat imagini care arată că trupele ucrainene au cucerit teritorii, prezentate pe harta de mai jos. „Se pare că forțele ucrainene sunt prezente în zone aflate la 35 km de granița internațională cu regiunea Sumy”, a declarat acesta.

ISW a oferit, de asemenea, o perspectivă asupra tacticilor folosite de trupele ucrainene.

Ucraina cucerește unele bastioane rusești, dar și hărțuiește și dezorientează forțele Moscovei, în loc să se concentreze exclusiv asupra așezărilor și teritoriului.

UPDATE ORA 09:00 – Zelenski spune că Rusia trebuie să simtă consecințele invaziei lui Putin

Președintele Volodymyr Zelenski a sugerat că atacul surpriză al țării sale în regiunea rusă Kursk a fost efectuat pentru a-i aminti lui Vladimir Putin că există consecințe pentru decizia sa de a invada Ucraina.

Zelensky a lăudat armata ucraineană pentru capacitatea sa de „a surprinde” și de a obține rezultate, fără a face nicio referire directă la situația din regiunea de frontieră rusă. „Rusia a adus războiul pe teritoriul nostru și ar trebui să simtă ce a făcut”, a declarat Zelenski. „Ucrainenii știu cum să își atingă obiectivele. Iar noi nu am ales să ne atingem obiectivele în război”, a adăugat el.

În discursul său, la un eveniment de prezentare a unei noi aplicații digitale pentru a reduce birocrația pentru armată, el a spus: „Toată lumea poate vedea că armata ucraineană știe cum să surprindă. Și știe cum să obțină rezultate”.

Rusia a susținut că cel puțin 1.000 de soldați ucraineni au intrat pe teritoriul său la Kursk, reușind cel mai mare și mai îndrăzneț asalt al Ucrainei pe teritoriul rusesc de până acum.

UPDATE ORA 08:00 – „Atacul masiv” al Ucrainei în regiunea Lipetsk din Rusia a provocat evacuări în patru sate

Șase persoane au fost rănite și multe au fost evacuate din patru sate după ce un atac al dronelor ucrainene a provocat explozii în regiunea Lipetsk din vestul Rusiei, a declarat guvernatorul regional Igor Artamonov.

Artamonov a declarat că un „atac masiv” al dronelor ucrainene a provocat explozii și a întrerupt alimentarea cu energie electrică.

Patru sate, unele dintre ele situate în apropierea unei baze a forțelor aeriene, au fost evacuate după ce a fost declarată stare de urgență în districtul municipal Lipetsk, a declarat dl Artamonov pe aplicația de mesagerie Telegram.

Un incendiu a izbucnit la baza aeriană din afara orașului Lipetsk, a raportat agenția de știri Interfax, citând oficiali locali pentru situații de urgență. Ministerul rus al Apărării a declarat că un total de 75 de drone ucrainene au fost distruse peste noapte deasupra Rusiei, potrivit agenției de știri RIA, majoritatea deasupra regiunilor Belgorod și Lipetsk. Autoritățile ucrainene nu au raportat nicio lovitură în regiunea Lipetsk.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Două persoane au fost ucise astăzi de bombardamentele rusești în orașul Kostiantynivka din regiunea Donețk din Ucraina.

Lovitura a lovit un cartier rezidențial al orașului în cursul dimineții, a raportat Vadym Filashkin, șeful administrației militare regionale din Donețk, pe contul său de Telegram.

Miercuri, cel puțin patru persoane au fost ucise în bombardamentele rusești din aceeași regiune.

Zonele controlate de ucraineni din regiunea Donețk se confruntă frecvent cu bombardamente și raiduri aeriene rusești. O parte semnificativă a regiunii se află sub control rusesc, Moscova revendicând-o, împreună cu alte patru regiuni ucrainene, drept teritoriu propriu.

Donețk continuă să fie un punct critic major, forțele ruse concentrându-se asupra țintelor din apropierea nodului logistic estic de importanță strategică Pokrovsk.

Citește și