• Rusia trimite întăriri în regiunea sa vestică Kursk, potrivit presei de stat, în timp ce atacul surpriză transfrontalier al Ucrainei continuă pentru a patra zi.
  • Rapoartele sugerează că trupele ucrainene operează la mai mult de 10 km în interiorul teritoriului rus – cel mai adânc avans transfrontalier al Kievului de când Moscova și-a lansat invazia la scară largă în februarie 2022.
  • Peter Zalmayev, director executiv al Eurasia Democracy Initiative, spune că aceasta este prima dată când o putere străină suverană a trecut granițele Rusiei în luptă militară activă.

UPDATE ORA 22:00 – Belarus cere Ucrainei măsuri împotriva noilor încălcări ale spațiului aerian

Ministerul de Externe al Belarus i-a spus Kievului să ia măsuri împotriva încălcărilor spațiului aerian după ce președintele belarus Alexander Lukașenko a declarat că au fost distruse o duzină de drone ucrainene, a informat agenția de presă rusă Tass.

„Partea belarusă a cerut să fie luate măsuri cuprinzătoare pentru a exclude astfel de incidente în viitor, care ar putea duce la o escaladare suplimentară a situației din regiune”, a declarat Tass, citat de serviciul de presă al ministerului.

UPDATE ORA 21:00 – Belarus anunță că va trimite trupe la granița cu Ucraina

Ministrul apărării din Belarus a anunțat că va trimite mai multe trupe la granița sa cu Ucraina în urma incursiunii de la Kursk.

Recomandări

BACK TO OFFICE
SPRIJIN PENTRU GALAȚI
P. DIDDY E ARESTAT
AZI VEZI ASTEROIDUL
WATCHOS 11 E AICI
CINE IA AVEREA?

Viktor Khrenin a spus: „Având în vedere situația din Ucraina și din regiunea Kursk din Rusia, comandantul șef al Forțelor Armate a dat ordine de întărire a trupelor în zonele tactice Gomel și Mozyr pentru a răspunde unor astfel de provocări.

„Forțele de operațiuni speciale, trupele terestre și forțele de rachete, inclusiv sistemele Polonez și Iskander, au fost însărcinate cu desfășurarea în zonele desemnate.”

UPDATE ORA 20:00 – Armata ucraineană pozează cu steaguri ucrainene în satul rusesc

Un videoclip de pe rețelele de socializare arată că forțele ucrainene pozează cu steaguri ucrainene în satul rusesc Poroz, care este situat la aproximativ două mile de graniță.

Videoclipul nu a fost verificat independent, dar rapoartele militare ruse susțin că așezarea a fost atacată de trupele ucrainene.

UPDATE ORA 19:00 – Rusia evacuează peste 76.000 de persoane în regiunea Kursk pe fondul incursiunii Ucrainei

Peste 76.000 de persoane au fost evacuate din zonele care se învecinează cu Ucraina în regiunea Kursk din Rusia, a declarat astăzi ministerul local de urgență citat de agenția de presă Tass, după incursiunea Ucrainei în regiune săptămâna aceasta.

Rusia duce lupte intense împotriva a mii de trupe ucrainene la o adâncime de până la 20 km în interiorul regiunii Kursk, după cel mai mare atac al Ucrainei asupra teritoriului rus de la începutul războiului în 2022.

UPDATE ORA 18:00 – Guvernul Marii Britanii avertizează Iranul împotriva trimiterii de rachete în Rusia

Marea Britanie a avertizat Teheranul să nu trimită rachete balistice în Rusia, după ce Iranul susține că ar putea livra Moscovei sute de sisteme Fath-360.

Guvernul britanic a spus că Iranul „nu trebuie să continue” cu planul și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la rapoartele conform cărora personalul militar rus este antrenat pe teritoriul iranian.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA a declarat că această mișcare „ar reprezenta o escaladare dramatică a sprijinului Iranului pentru războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.

UPDATE ORA 17:00 – Ucraina spune că a lovit o platformă de gaze offshore folosită de forțele ruse

Marina Ucrainei și informațiile militare au atacat și avariat o fostă platformă de gaze offshore folosită de forțele ruse în Marea Neagră, a susținut purtătorul de cuvânt al marinei.

„Ocupatorii au folosit această locație pentru falsificarea GPS-ului pentru a face navigația civilă periculoasă. Nu putem permite ca acest lucru să se întâmple”, a spus Dmytro Pletenchuk pe Facebook.

El a postat un videoclip filmat noaptea care arată o explozie pe o platformă offshore și incendiul care a rezultat.

Pletenchuk a spus că cu jumătate de zi înainte de atac, forțele ruse au staționat echipamente și personal militar pe platformă.

„Nu erau civili acolo. Platforma nu își îndeplinea funcțiile normale”, a adăugat el.

UPDATE ORA 16:00 – Iranul va livra în curând Rusiei sute de rachete balistice, spun surse europene de informații

Zeci de militari ruși sunt instruiți în Iran pentru a utiliza sistemul de rachete balistice cu rază apropiată Fath-360, au declarat două surse europene de informații pentru Reuters, adăugând că se așteptau la livrarea iminentă a sutelor de arme ghidate de satelit în Rusia pentru războiul său în Ucraina, a informat Reuters.

Se presupune că reprezentanții ministerului rus al Apărării au semnat un contract pe 13 decembrie la Teheran cu oficialii iranieni pentru Fath-360 și un alt sistem de rachete balistice construit de Organizația Industriilor Aerospațiale (AIO) deținută de guvern iranian, numit Ababil, potrivit oficialilor de informații, care a cerut anonimatul pentru a discuta chestiuni sensibile.

Citând mai multe surse confidențiale de informații, oficialii au spus că personalul rus a vizitat Iranul pentru a afla cum să opereze sistemul de apărare Fath-360, care lansează rachete cu o rază de acțiune maximă de 120 km (75 mile)

Una dintre surse a spus că „singurul pas posibil” după antrenament ar fi livrarea efectivă a rachetelor către Rusia.

Un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA a declarat că Statele Unite și aliații săi NATO și partenerii G7 „sunt pregătiți să ofere un răspuns rapid și sever dacă Iranul ar merge mai departe cu astfel de transferuri”.

„Ar reprezenta o escaladare dramatică a sprijinului Iranului pentru războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus purtătorul de cuvânt. „Casa Albă a avertizat în mod repetat cu privire la aprofundarea parteneriatului de securitate dintre Rusia și Iran de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia”

UPDATE ORA 15:00 – Rusia întărește securitatea în regiunea incursiunii Ucrainei, luptele persistă

Rusia a anunțat sâmbătă ceea ce a numit o operațiune de combatere a terorismului pentru a spori securitatea în regiunea de graniță, unde o incursiune din această săptămână a forțelor ucrainene a luat trupele ruse sub garda și a expus vulnerabilitățile sale militare în războiul de 2 ani și jumătate.

Ministerul rus al Apărării a declarat că luptele continuă în regiunea Kursk și că armata a efectuat lovituri aeriene împotriva forțelor ucrainene, inclusiv folosind o bombă termobarică care provoacă un val de explozie și creează un vid care îi sufocă țintele.

UPDATE ORA 14:00 – Luptele rusești împotriva trupelor ucrainene se intensifică în interiorul Kurskului

Rusia ducea lupte intense împotriva a mii de trupe ucrainene la o adâncime de până la 20 km în interiorul regiunii Kursk, după cel mai mare atac al Ucrainei asupra teritoriului suveran al Rusiei de la începutul războiului în 2022.

Forțele ucrainene au străbătut granița cu Rusia marți devreme și au străbătut unele părți de vest ale regiunii Kursk a Rusiei, un atac surpriză care ar putea avea ca scop obținerea unei pârghii în eventualele discuții de încetare a focului după alegerile din SUA.

Sprijinite de roiuri de drone și foc de artilerie grea, unitățile ucrainene s-au deplasat rapid pentru a scoate o fărâmă din teritoriul Rusiei de Vest de lângă graniță, în timp ce unitățile de sabotaj străpungeau mai adânc în interiorul Rusiei, potrivit bloggerilor ruși de război.

„Forțele armate continuă să respingă tentativa de invazie a forțelor armate ucrainene”, a spus ministerul rus al apărării, adăugând că luptele intense s-au concentrat în jurul Malaya Loknya, Olgovka și Ivashkovskoye, așezări aflate la aproximativ 10-20 km în interiorul Rusiei.

UPDATE ORA 13:00 – Presa rusă: Condamnatul pentru uciderea unui critic al Kremlinului, eliberat din închisoare pentru a lupta în Ucraina

Un bărbat condamnat pentru uciderea politicianului rus de opoziţie Boris Nemţov a fost eliberat din închisoare după ce a semnat un contract pentru a se alătura operaţiunii militare din Ucraina, au informat sâmbătă agenţiile de presă de stat TASS şi RIA Novosti, citate de Reuters.

Nemţov, un critic al preşedintelui Vladimir Putin şi fost viceprim-ministru în timpul preşedintelui Boris Elţîn, a fost împuşcat mortal în 2015 în timp ce traversa un pod din apropierea Kremlinului, în inima capitalei ruse.

„Eskerkhanov a semnat un contract cu Ministerul Apărării în martie 2024, a fost graţiat şi apoi eliberat din colonia sa penală”, a declarat TASS citând o sursă din cadrul organelor de aplicare a legii.

„El a mers la una dintre unităţile de asalt şi acum execută misiuni de luptă în zona de operaţiuni militare speciale”.

UPDATE ORA 12:00 – ONU: Iulie a fost „cea mai mortală lună” pentru civilii ucraineni din octombrie 2022

Cel puţin 219 civili au fost ucişi şi 1.018 au fost răniţi în Ucraina în luna iulie, aceasta fiind „cea mai mortală lună pentru civili” din octombrie 2022, a declarat biroul ONU pentru drepturile omului într-un raport publicat pe 9 august.

„Numărul mare de victime din iulie continuă o tendinţă de creştere a numărului de victime civile începând din martie 2024″, se arată în raport, potrivit Kyiv Independent.

Marea majoritate a victimelor civile (90 %) şi a daunelor aduse unităţilor de învăţământ şi de asistenţă medicală (86 %) au continuat să aibă loc pe teritoriul controlat de Ucraina în iulie, potrivit raportului.

UPDATE ORA 11:00 – ISW: Rusia nu doreşte redistribuirea forţelor la Kursk pentru a evita perturbarea ofensivei lor

Comandamentul militar rus s-ar putea împotrivi în prezent redistribuirii forţelor de pe alte fronturi operaţionale pentru a evita ca evenimentele din regiunea Kursk din Rusia să perturbe operaţiunile ofensive ruseşti din estul Ucrainei, se arată în raportul publicat de Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study o War – ISW).

Comandamentul militar rus pare să se bazeze pe unităţile existente desfăşurate în zona frontierei internaţionale şi pe forţele uşor disponibile în ariergardă, dintre care majoritatea sunt unităţi dotate cu recruţi şi forţe neregulate, pentru a face faţă incursiunii ucrainene în curs în regiunea Kursk. 

Aceste unităţi ar fi probabil primele care ar răspunde, chiar dacă comandamentul militar rus a decis să transfere unităţi suplimentare, mai experimentate, din alte părţi ale teatrului.” 

UPDATE ORA 10:00 – Ucraina distruge încă o navă militară rusă în Crimeea

În cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, agenţii Serviciului de Informaţii al Apărării al Ucrainei (GUR) din cadrul echipei Grupului 13 au distrus un cutter de mare viteză de tip Tunets, proiectul KS 701, folosind o dronă maritimă MAGURA V5 în largul coastei Chornomorske din Crimeea ocupată temporar, scrie Ukrinform.

UPDATE ORA 09:00 – Şeful AIEA face apel la reţinere în timp ce luptele continuă „în apropierea” centralei nucleare de la Kursk

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, a făcut apel atât la Kiev, cât şi la Moscova să „dea dovadă de maximă reţinere” pentru a evita un accident nuclear, deoarece se pare că luptele continuă în regiunea din jurul centralei nucleare Kursk, informează Kyiv Independent.

Într-o declaraţie emisă de AIEA la 9 august, Grossi a afirmat că un accident nuclear la KNPP ar avea „potenţialul unor consecinţe radiologice grave”.

Grossi a menţionat că două dintre cele şase reactoare nucleare de la KNPP sunt oprite, în timp ce alte două sunt pe deplin operaţionale. Celelalte două reactoare sunt în construcţie.

UPDATE ORA 08:00 – SUA trimite Ucrainei un nou pachet de ajutoare în valoare de 125 de milioane de dolari

Departamentul american al Apărării a anunţat, la 9 august, acordarea de asistenţă militară suplimentară Ucrainei în valoare de aproximativ 125 de milioane de dolari, relatează Ukrainska Pravda.

Noul pachet de ajutor american este alocat în cadrul programului Presidential Drawdown Authority (PDA) al SUA, adică direct din depozite, şi este a 63-a tranşă de acest tip.

Acesta include mai multe echipamente militare, printre care muniţie pentru sistemele HIMARS, muniţie de artilerie de 155 mm şi 105 mm, MANPADS Stinger, sisteme antitanc Javelin şi AT-4 şi rachete ghidate antitanc TOW.

Știre inițială

Pentru a patra zi, forțele ruse și ucrainene s-au angajat în lupte grele în apropierea frontierei lor comune, în regiunea Kursk din sud-vestul Rusiei. Moscova a declarat că a trimis mai multe trupe și arme grele în zonă, efectuând în același timp mai multe bombardamente.

Rusia a declarat stare de urgență federală în Kursk, deoarece se crede că luptele se desfășoară la câteva zeci de kilometri de o centrală nucleară din orașul Kurchatov, precum și de o stație de pompare a gazului care exportă către Europa.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că „Rusia va fi trasă la răspundere” după ce un atac asupra unui supermarket din Kostiantynivka, în regiunea Donetsk din est, a ucis cel puțin 12 persoane și a rănit alte zeci.

Peter Zalmayev, director executiv al Eurasia Democracy Initiative, spune că aceasta este prima dată când o putere străină suverană a trecut granițele Rusiei în luptă militară activă de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial.

El a declarat pentru Al Jazeera că ofensiva ucraineană ar putea avea ca scop îndepărtarea forțelor ruse de pe liniile frontului din Donbas și insuflarea fricii în inimile și mințile soldaților ruși care luptă în zonă.

Citește și