• Surpriză armatei ucrainene în Rusia din această săptămână a fost o manevră uluitoare.
  • Obiectivul strategic rămâne neclar.
  • Ofensiva rusă a obținut doar câștiguri modeste.

UPDATE ORA 21:00 – Barajul de drone și rachete rusești asupra Kievului a ucis un băiat de 4 ani și un bărbat peste noapte

O dronă rusă și un baraj de rachete pe Kiev au ucis două persoane, inclusiv un băiețel de 4 ani, peste noapte de duminică.

Rusia a atacat Ucraina cu patru rachete balistice și 57 de drone Shahed, a anunțat forțele aeriene ucrainene. Apărarea antiaeriană a doborât 53 dintre drone.

Corpurile unui bărbat de 35 de ani și ale fiului său au fost găsite sub dărâmături după ce fragmente de rachete au căzut într-o zonă rezidențială din cartierul suburban Brovary din Kiev, potrivit Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei. Alte trei persoane din district au fost rănite în atac.

Recomandări

HACK-URI FURATE
COLABORAREA E CHEIA
AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC

A fost a doua oară în această lună când Kievul este vizat, a declarat Serhii Popko, șeful Administrației Militare a orașului Kiev.

Popko a spus că rachetele balistice nu au ajuns în capitală, dar că suburbiile au primit lovitura, în timp ce dronele care ținteau spre capitală au fost doborâte.

Zelenskyy, citând informații preliminare, a spus că Rusia a folosit o rachetă nord-coreeană în atac. Ucraina și SUA au spus anterior că Rusia a folosit rachete nord-coreene în război.

UPDATE ORA 20:00 – Evacuarea civililor care locuiesc în zonele de graniță ale Rusiei cu Ucraina continuă

Evacuarea civililor care locuiesc în zonele de graniță a Rusiei cu Ucraina a continuat duminică.

Televiziunea de stat rusă a difuzat imagini cu evacuați într-o tabără de corturi din orașul Kursk.

Potrivit raportului RTR, în regiune au fost înființate peste 20 de centre de cazare temporară.

UPDATE ORA 19:00 – Incursiunea Ucrainei în Rusia continuă pentru a șasea zi

Incursiunea Ucrainei în Rusia a continuat pentru a șasea zi duminică.

Este cel mai mare astfel de atac de când Moscova și-a lansat invazia la scară largă pe 22 februarie 2022 și este fără precedent pentru utilizarea de către unități militare ucrainene pe teritoriul Rusiei.

Raidul Ucrainei în Rusia a surprins Moscova fără să știe și a fost o jenă pentru liderii militari ruși care s-au grăbit să țină sub control breșa.

Obiectivele exacte ale operațiunii rămân neclare, iar oficialii militari ucraineni au adoptat o politică de secretizare, probabil pentru a-i asigura succesul.

Experții militari au spus că probabil că se intenționează să atragă rezervele rusești departe de luptele intense din regiunea Donețk din estul Ucrainei, în timp ce un consilier prezidențial a sugerat că ar putea întări mâna Kievului în orice negocieri viitoare cu Rusia.

Dar purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat duminică că Ucraina „înțelege perfect” că recentele atacuri „nu au sens din punct de vedere militar”. „Regimul de la Kiev își continuă activitatea teroristă cu unicul scop de a intimida populația pașnică a Rusiei”, a adăugat ea.

UPDATE ORA 18:00 – Rusia numește ofensiva ucraineană „barbară”

Ministerul rus al Apărării a atacat invazia Ucrainei în regiunea Kursk, numind-o „barbară” și spunând că nu are sens militar.

Ucraina a ocupat cel mult câteva zeci de kilometri pătrați de teritoriu rusesc.

Cu toate acestea, Rusia controlează peste 100.000 km pătrați din teritoriul Ucrainei recunoscut la nivel internațional.

Se crede că ofensiva ar putea avea ca scop atragerea unităților ruse de top de pe frontul ucrainean.

UPDATE ORA 17:00 – Odată cu incursiunea Kursk, a deschis Ucraina o fereastră pentru pace?

Mutarea pe teritoriul rus este mult mai dramatică decât loviturile de stat anterioare ucrainene care întăresc moralul, scrie Mark Almond. Dar, mai degrabă decât o luptă până la capăt, precum cel de-al Doilea Război Mondial, ar putea duce la compromis.

UPDATE ORA 16:00 – 13 oameni au fost răniți în timp ce dronele și rachetele au fost lansate peste Kursk

Ministerul rus al apărării a declarat că unitățile de apărare aeriană au distrus 14 drone lansate de Ucraina și patru rachete balistice tactice Tochka-U deasupra regiunii Kursk în această dimineață.

Regiunea rusă se învecinează cu regiunea Sumy a Ucrainei și se află în prezent în centrul luptei după ce forțele ucrainene au invadat zona.

Oficialii din Kursk au declarat că 13 persoane au fost rănite în oraș după ce resturi de la o rachetă ucraineană distrusă au căzut într-o clădire rezidențială de nouă etaje.

UPDATE ORA 15:00 – Moscova: Răspunsul dur rusesc la ofensiva ucraineană de la Kursk nu va întârzia să apară

„Răspunsul dur al Rusiei” la atacurile ucrainene din regiunea Kursk „nu va întârzia să apară”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-un comunicat raportat de agenţia Tass. „Condamnăm cu fermitate aceste acte teroriste barbare care vizează distrugerea infrastructurii civile, uciderea şi intimidarea civililor”, a spus Zaharova, „nu avem nicio îndoială că organizatorii şi autorii acestor crime, inclusiv susţinătorii lor străini, vor fi traşi la răspundere pentru răspunsul dur al forţelor armate ruse nu va întârzia să apară”. „Invităm încă o dată organizaţiile internaţionale să condamne atacurile teroriste ale militanţilor ucraineni, chiar dacă suntem siguri că răspunsul va fi tăcerea timidă a structurilor competente”, a observat Zaharova.

UPDATE ORA 14:00 – Zelenski: Rusia a folosit rachete nord-coreene în atacul asupra Kievului

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că în atacul desfășurat de forțele ruse în noaptea de sâmbătă spre duminică asupra capitalei Kiev și regiunii înconjurătoare a fost folosită, potrivit primelor informații, cel puțin o rachetă de fabricație nord-coreeană.

UPDATE ORA 13:00 – Rusia a atacat Ucraina cu 4 rachete balistice

Rusia a atacat azi noapte cu 4 rachete balistice (nord-coreene) KN-23 trase din regiunea Voronej și 57 de drone Shahed din regiunile Primorsko-Akhtarsk, Yeysk și Kursk din Federația Rusă, potrivit unui mesaj postat pe Telegram de Forțele Aeriene Ucrainene.

„Ca urmare a luptei antiaeriene, grupurile mobile de tragere ale Forțelor de apărare ucrainene, aviația, unitățile de rachete antiaeriene și sistemele de război electronic ale Forțelor aeriene au doborât 53 de UAV-uri inamice în regiunile Nikolaev, Odesa, Cherkasî, Vinița, Kirovohrad, Herson, Kiev, Zaporojie, Sumîi, Rivne și Cerkasî”, a adăugat sursa citată.

UPDATE ORA 12:00 – Guvernatorul interimar al regiunii Kursk a ordonat evacuarea mai rapidă a populației civile din zonele de risc

Guvernatorul interimar al regiunii Kursk, care se învecinează cu Ucraina și unde forțele Moscovei duc lupte intense împotriva trupelor Kievului, a ordonat evacuarea mai rapidă a populației civile din zonele de risc.

UPDATE ORA 11:00 – Zelenski: Rusia a folosit o rachetă nord-coreeană pentru a lovi regiunea Kiev

Forţele ruse au folosit probabil o rachetă nord-coreeană în timpul unui atac aerian peste noapte în regiunea Kiev, care a ucis un tată şi fiul său în vârstă de 4 ani, a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Conform informaţiilor preliminare, ruşii au folosit o rachetă nord-coreeană în acest atac – un alt atac terorist deliberat împotriva Ucrainei”, a scris el pe reţelele de socializare. „Experţii în pirotehnică încă lucrează pentru a determina datele exacte referitoare la această rachetă”.

UPDATE ORA 10:00 – Moscova: 35 de drone şi 4 rachete ucrainene doborâte în 5 regiuni ruseşti în timpul nopţii

Aseară, apărarea aeriană rusă a doborât 35 de drone şi patru rachete ucrainene în cinci regiuni ale ţării. Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat acest lucru pe Telegram. Ministerul a spus că 14 drone şi patru rachete tactice Tochka-U au fost distruse în regiunea Kursk, 16 drone au fost doborâte în regiunea Voronej, 3 drone au fost interceptate în regiunea Belgorod şi câte una în regiunile Briansk şi Oriol.

UPDATE ORA 09:00 – Ucraina: tată şi fiu ucişi într-un atac rusesc asupra regiunii Kiev

Un tată şi fiul său au fost ucişi într-un atac rusesc peste noapte în regiunea centrală a Kievului din Ucraina. Acest lucru a fost declarat de Serviciul de Stat de Urgenţă al Ucrainei într-o postare pe Telegram, după cum a raportat Ukrinform.

UPDATE ORA 08:00 – Ucraina: explozii auzite în centrul şi estul Kievului

Aseară, exploziile au izbucnit în centrul şi estul capitalei ucrainene Kiev, în timp ce forţele aeriene ucrainene au declarat că două rachete ruseşti se îndreptau spre oraş. Administraţia militară a Kievului a declarat într-o postare Telegram că sistemele de apărare aeriană ale oraşului au fost activate. Potrivit forţelor aeriene ucrainene, alte cinci regiuni au fost atacate de drone. În capitală au sunat sirene şi au fost văzute cel puţin două fulgerări la orizont în timpul nopţii, relatează AFP.

Temerile cu privire la un posibil atac aerian rusesc au crescut în ultimele zile ca răspuns la incursiunea în curs în regiunea Kursk a Rusiei. În jurul orei 22.00, aseară, pe Telegram, forţele aeriene au mai raportat că mai multe regiuni ale ţării au fost vizate de o serie de atacuri cu drone, dar încă nu au fost veşti despre pagube sau victime. Ucraina este lovită în mod regulat de atacuri cu rachete şi drone. Acesta este motivul pentru care Kievul le cere aliaţilor occidentali să îi ofere mai multe sisteme de apărare aeriană.

Rusia foloseşte focoase termobarice pentru a opri avansul ucrainean în Kursk. Armele termobarice au fost interzise de Convenția de la Geneva.

Potrivit Moscovei, Kievul ameninţă centrala nucleară. Kremlinul anunţă introducerea unui regim special anti-terorism în trei regiuni de la graniţa cu Ucraina, peste 76.000 de persoane fiind evacuate.

Iar Belarus anunţă că a desfăşurat rachete împotriva dronelor Kievului care i-au zburat pe cer şi au fost doborâte.

Iar unul dintre ucigaşii lui Nemţov a fost eliberat din închisoare şi trimis să lupte în Ucraina. Oponentul politic al lui Putin a fost ucis în 2015, la Moscova.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Surpriză armatei ucrainene în Rusia din această săptămână a fost o manevră uluitoare care a surprins  forțele Kremlinului.

Obiectivul strategic al celei mai mari incursiuni transfrontaliere a Ucrainei în aproape 900 de zile de război rămâne neclar, dar contracarează efortul neîncetat al Rusiei din ultimele luni de a trece prin apărarea ucraineană în puncte selectate de-a lungul liniei frontului din estul Ucrainei.

Momentul lent și măcinător al ofensivei ruse a obținut doar câștiguri modeste și a adus pierderi grele de trupe și arme. Dar, încetul cu încetul, progresele se adună.

Citește și