• Rusia își mută trupele din exclava Kaliningrad în regiunea sudică Kursk, ceea ce sugerează o intensificare a activităților militare în zonă.
  • Kaliningrad, cunoscut inițial sub numele de Konigsberg, a fost revendicat de Rusia după cel de-al Doilea Război Mondial.
  • După prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, Kaliningrad a rămas parte a Rusiei, în timp ce statele învecinate, precum Lituania, Estonia și Letonia, au obținut independența.

UPDATE ORA 21:00 – Ucraina și Rusia discută despre prizonierii de război din regiunea Kursk

Am raportat anterior despre comentariile făcute de comandantul de vârf al Ucrainei, care a declarat că 100 de prizonieri de război ruși au fost capturați astăzi în Kursk.

Oleksandr Syrskyi, care a fost arătat în timp ce îi transmitea informații lui Volodymyr Zelenski prin intermediul unei legături video, a declarat că capturarea militarilor în Rusia va „accelera întoarcerea băieților și fetelor noastre acasă”.

Ombudsmanul Ucrainei, Dmytro Lubinets, a declarat acum că a discutat cu omologul său rus despre prizonierii ruși capturați.

Recomandări

TRUMP SE VEDE CU MODI
BUCĂTĂRIA CU E-URI
CUM RĂMÂNE CU HUW?
NICI PE HARRIS, NICI PE TRUMP
FATA LUI ESTE MODEL
SĂ VEZI ȘI SĂ CREZI!

„Văd că această situație a forțat cel puțin inițiativa din partea Rusiei”, a declarat el la televiziunea națională. Se crede că Ucraina a capturat peste 1 000 de soldați ruși de la lansarea invaziei din regiunea Kursk.

UPDATE ORA 20:00 – Zelenski face apel pentru atacuri cu rază lungă de acțiune în Rusia

Volodymyr Zelenski face apel la aliați să permită lovituri cu rază lungă de acțiune asupra țintelor din interiorul Rusiei.

În discursul său nocturn publicat pe Telegram, Zelenski a făcut apel la parteneri să permită Ucrainei să tragă rachete mai adânc în teritoriul Rusiei. „Cu cât deciziile partenerilor sunt mai îndrăznețe, cu atât Putin poate face mai puțin”, a spus el.

Liderul ucrainean a salutat, de asemenea, „avansul bun” al Ucrainei în regiunea Kursk din Rusia, afirmând că Kievul își atinge obiectivul strategic.

UPDATE ORA 19:00 – Două persoane au fost ucise în urma unui atac cu drone rusești în regiunea Kharkiv

Două persoane au fost ucise după ce dronele rusești au atacat un vehicul al unui batalion medical în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, a anunțat poliția regională.

Atacul dronei a ucis doi medici în așezarea Bilyy Kolodiaz, a declarat Serhii Bolvinov, șeful departamentului de investigații al poliției naționale. Trei civili aflați într-o mașină în mișcare din apropiere au fost răniți în atac, a adăugat el.

Rusia neagă că ar viza în mod deliberat civili, însă mii de persoane au fost ucise și rănite în loviturile sale din timpul invaziei.

UPDATE ORA 17:00 – Ucraina vizează patru baze aeriene rusești

Ucraina a efectuat un atac cu dronă asupra a patru aerodromuri militare rusești într-o operațiune de noapte, potrivit unei surse de securitate ucrainene.

Lovitura, care a vizat bazele aeriene ruse Voronej, Kursk, Savasleyka și Borisoglebsk, a urmărit să submineze capacitatea Moscovei de a folosi avioane de război pentru atacuri cu bombe planante asupra Ucrainei, a declarat sursa pentru Reuters. Ucraina încă evaluează amploarea pagubelor, a precizat sursa.

Ministerul rus al Apărării a declarat anterior că apărarea sa aeriană a distrus 117 drone și patru rachete tactice lansate de Ucraina în mai multe regiuni, inclusiv Kursk.

Atacul asupra aerodromurilor are loc în timp ce trupele ucrainene încearcă să avanseze în regiunea Kursk din Rusia.

UPDATE ORA 16:00 – Ucraina va organiza coridoare de evacuare pentru civilii din Kursk

Ucraina creează o „zonă de securitate” în regiunea Kursk din Rusia și intenționează să organizeze coridoare de evacuare pentru civilii care doresc să meargă fie în Rusia, fie în Ucraina, a declarat viceprim-ministrul țării, Iryna Vereshchuk.

Ea a adăugat pe Telegram că Ucraina intenționează, de asemenea, să organizeze accesul în zonă pentru organizațiile umanitare internaționale.

„Există civili ruși în zona specificată. Aceștia se află sub protecția dreptului internațional umanitar, pe care Ucraina îl respectă pe deplin”, a declarat dna Vereshchuk. Ea a adăugat că „formarea și consultările sunt în curs de desfășurare”.

UPDATE 14:00

Procuratura Națională a Poloniei confirmă că a primit un mandat european de arestare din partea autorităților germane în legătură cu un atac asupra conductelor de gaze Nord Stream.

Germania a îndemnat Varșovia să aresteze un instructor de scufundări ucrainean care ar fi făcut parte din echipa care a aruncat în aer conductele în urmă cu doi ani, potrivit presei germană.

Procuratura poloneză a declarat că acesta nu a fost arestat în Polonia, deoarece a plecat în Ucraina la începutul lunii iulie.

UPDATE 13:00

„Situația în regiunea noastră Belgorod rămâne extrem de dificilă și tensionată din cauza bombardamentelor din partea forțelor armate ucrainene. Casele sunt distruse, civilii au murit și au fost răniți”, a declarat guvernatorul Belgorodului, Vyacheslav Gladkov, pe Telegram.

„Va fi introdusă o stare de urgență la nivel regional, urmată de o cerere către comisia guvernamentală de a declara o stare de urgență federală”.

Gladkov a declarat că zona a fost lovită de drone ucrainene.

UPDATE 12:00

„Peste 100 de militari ruși a fost capturați de ucraineni în Kursk. De la începutul zilei, se avansează în teritoriu”, spune Zelenski.

UPDATE 11:00

Ucraina a doborât 17 din cele 23 de drone lansate de Rusia în timpul unui atac nocturn, spun forțele aeriene ale Ucrainei.

Forțele ruse au lansat, de asemenea, două rachete ghidate Kh-59/69 pentru a ataca Ucraina, spun oficialii de la Kiev.

UPDATE 10:00

Apărarea aeriană a Rusiei a distrus 117 drone și patru rachete tactice lansate în cursul nopții de către Ucraina și care vizau mai multe regiuni, inclusiv Kursk, a anunțat în această dimineață Ministerul Apărării.

Rachetele și 37 de drone au fost distruse deasupra regiunii Kursk, a declarat ministerul, în timp ce 37 de drone au fost distruse deasupra regiunii Voronej.

UPDATE 9:00

Guvernatorul regiunii Belgorod, la granița cu Rusia, Vyacheslav Gladkov, a declarat astăzi stare de urgență în întreaga regiune, din cauza atacurilor continue ale forțelor ucrainene.

„Situația din regiunea Belgorod continuă să fie extrem de dificilă și tensionată”, a declarat Gladkov.

UPDATE 8:00

Un oficial din regiunea de frontieră Kursk din Rusia a îndemnat luni mai mulți locuitori să evacueze din cauza „situației foarte tensionate” din zonă.

UPDATE 7:00

Ucraina a preluat controlul asupra a 74 de așezări din regiunea rusă Kursk și continua să avanseze, cu până la 3km în ultimele 24 de ore. Acesta este cel mai mare atac transfrontalier al Kievului de până acum.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Rusia mută trupe din exclava sa baltică Kaliningrad în regiunea sudică Kursk, a declarat ministrul lituanian al apărării, Laurynas Kasciunas.

Kasciunas a făcut aceste remarci în timpul unei întâlniri cu Volodymyr Zelenski la Kiev.

Kaliningrad a fost revendicat de ruși după cel de-al Doilea Război Mondial. Cunoscut inițial sub numele de Konigsberg, Kaliningradul a făcut parte din Germania până când Armata Roșie l-a preluat de la naziști în 1945.

După război, în 1946, a primit un nou nume rusesc, iar cetățenii germani au fost evacuați și înlocuiți cu ruși. Este un oraș portuar cheie la Marea Baltică și sediul flotei militare ruse de la Marea Baltică.

Când Uniunea Sovietică s-a prăbușit în 1991, i s-a permis să rămână parte a Rusiei, în timp ce statele învecinate Lituania, Estonia și Letonia au devenit independente.

Citește și