• Odesa a fost vizată de mai multe atacuri rusești de la începutul invaziei din 2022. Orașul este al treilea ca mărime din Ucraina.
  • Orașul juca un rol vital în sistemul de transport maritim al țării înainte de război.
  • Luptele au continuat și în regiunea rusă Kursk, la mai mult de o săptămână după ce Ucraina a lansat un atac transfrontalier în zonă.

UPDATE ORA 22:00 – Un bombardier strategic rusesc s-a prăbușit în Siberia din cauza unei defecțiuni

Un bombardier strategic rusesc s-a prăbușit în Siberia, potrivit unui ziar rusesc.

Un bombardier purtător de rachete supersonice cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 s-a prăbușit în Irkutsk, Siberia, din cauza unei defecțiuni tehnice, a relatat Izvestia, citând Ministerul rus al Apărării.

Acesta a precizat că echipajul a reușit să se ejecteze din avion.

Recomandări

HACK-URI FURATE
COLABORAREA E CHEIA
AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC

„Avionul s-a prăbușit într-o zonă nelocuită. Nu există pagube la sol”, a declarat ministerul citat.

UPDATE ORA 21:00 – Cinci civili ucraineni au fost uciși în lovituri rusești: Raport

Loviturile ruse în trei regiuni ucrainene au ucis cinci civili, au anunțat autoritățile ucrainene, în timp ce forțele de la Kiev își continuă ofensiva în interiorul Rusiei.

Două persoane au fost ucise într-un atac aerian în regiunea Harkov (nord-est) și o persoană într-un atac de artilerie în Donețk (est), au anunțat autoritățile locale, potrivit AFP.

UPDATE ORA 20:00 – Experții ruși în dezamorsarea bombelor curăță 2,4 hectare de teren în Kursk: Raport

Ministerul rus pentru Situații de Urgență afirmă că experții în dezamorsarea bombelor au curățat mai mult de 2,4 hectare de teren de explozibili în regiunea Kursk în ultima zi, relatează agenția de presă de stat TASS.

„Aproape 50 de dispozitive explozive au fost dezactivate”, a declarat purtătorul de cuvânt Artyom Sharov.

UPDATE ORA 19:00 – Volodimir Zelenski spune că Ucraina trebuie să „consolideze anumite poziții juridice” la nivel de stat

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că Ucraina trebuie să „consolideze anumite poziții juridice” la nivel de stat pentru a se adapta situațiilor create de război.

Potrivit președintelui, țara va încerca în curând să adopte o legislație care va:

  • să garanteze că cei care luptă în Rusia vor primi plăți și beneficii de primă linie.
  • garantarea faptului că luptătorii străini care apără Ucraina vor deveni cetățeni ucraineni împreună cu familiile lor.
  • reglementarea armelor și a altor trofee câștigate de Rusia în luptă.
  • pedepsirea tuturor celor care „îl servesc pe Putin sau justifică acest război” prin deposedarea lor de titluri și posesiuni în Ucraina.

UPDATE ORA 18:00 – Ucraina afirmă că a capturat 1.150 de kilometri pătrați din teritoriul Kursk

Șeful militar ucrainean Oleksandr Syrskii spune că trupele au preluat controlul asupra a zeci de sate și a peste 1.000 de kilometri pătrați (386 de mile pătrate) în Kursk.

„În total, de la începutul operațiunilor în regiunea Kursk, trupele noastre au avansat 35 de kilometri (22 de mile) în adâncime”, a declarat Syrskii.

UPDATE ORA 17:00 – Patru persoane au fost rănite în urma unui atac ucrainean cu dronă în Belgorod, potrivit guvernatorului

Patru persoane au fost rănite în urma unui atac ucrainean cu dronă în Belgorod, potrivit guvernatorului regiunii de frontieră, Vyacheslav Gladkov.

„Patru civili au fost răniți în timp ce trupele ucrainene au atacat satul Dunaika din municipalitatea Graivoron folosind o dronă”, a scris Gladkov pe Telegram.

Aceștia ar fi fost răniți din cauza detonării unei drone în apropierea clădirii administrative.

UPDATE ORA 16:00 – Ucraina afirmă că armata a înființat un birou administrativ în Kursk

Comandantul de vârf al Ucrainei spune că Kievul a înființat un birou al comandantului militar în partea ocupată a regiunii ruse Kursk.

Oleksandr Syrskii, șeful forțelor armate ucrainene, i-a spus lui Zelenskyy, într-o înregistrare video publicată de liderul ucrainean, că forțele Kievului au avansat 35 km (22 mile) în regiunea rusă Kursk de la lansarea unei incursiuni săptămâna trecută.

UPDATE ORA 15:00 – Forțele ucrainene capturează peste 100 de soldați ruși

Forțele speciale ucrainene au capturat mai mult de 100 de soldați ruși în timpul incursiunii sale în Kursk, a declarat pentru Reuters o sursă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).

Sursa a declarat pentru Reuters că 102 militari din Regimentul de puști motorizate 488 Guards din Rusia și din unitatea sa Akhmat sunt cei mai mulți soldați capturați în același timp de la începutul războiului din Ucraina.

UPDATE ORA 14:00 – Soția lui Navalny respinge constatarea că acesta a murit din cauza mai multor boli

Soția regretatului disident rus a respins concluziile anchetei privind moartea acestuia, potrivit cărora a murit din cauza unei combinații de boli.

Yulia Navalnaya afirmă că va solicita o anchetă penală cu privire la moartea soțului său și că echipa sa va continua să efectueze propriile investigații. Navalny a murit subit în februarie, în timp ce era deținut într-o închisoare de maximă securitate din localitatea rurală Kharp, la 2 046 de kilometri est de Moscova.

Potrivit unui certificat medical de deces prezentat mamei lui Navalny, cauzele morții fiului său au fost „naturale”.

Comitetul de Investigații al Rusiei a emis o concluzie oficială cu privire la decesul acestuia, afirmând că a fost rezultatul unei „boli combinate” și a survenit ca urmare a „aritmiei” – o bătaie neregulată a inimii.

„Știu că nu este adevărat”, a declarat Navalnaya. „Știu că această hotărâre este o minciună și că ei acoperă ceea ce s-a întâmplat cu adevărat în acea zi.”

UPDATE ORA 13:00 – Ucraina neagă implicarea în deteriorarea Nord Stream

Un consilier al lui Volodymyr Zelenski a negat implicarea Ucrainei în exploziile care au avariat gazoductul Nord Stream 2. Conductele Nord Stream 1 și 2, în valoare de miliarde de dolari, care transportă gaze pe sub Marea Baltică, au fost avariate de o serie de explozii în septembrie 2022.

Exploziile au redus drastic capacitatea Rusiei de a-și folosi exporturile de energie ca pârghie asupra Europei, conducta avariată transportând anterior 40 % din exporturile de gaze ale Moscovei către continent.

„Un astfel de act poate fi realizat doar cu resurse tehnice și financiare extinse … și cine deținea toate acestea la momentul exploziei? Doar Rusia”, a declarat Mykhailo Podolyak. Procurorii polonezi au declarat miercuri că Polonia a primit un mandat european de arestare emis de Berlin în legătură cu atacul, dar suspectul, un ucrainean pe nume Volodymyr Z, părăsise deja Polonia.

UPDATE ORA 12:00 – Se crede că tancurile britanice au fost folosite de trupele ucrainene în interiorul Rusiei

Trupele ucrainene ar fi folosit tancuri britanice Challenger 2 în ofensiva lor din interiorul Rusiei, potrivit Sky News.

Dacă se confirmă, ar fi pentru prima dată când tancuri britanice – operate de soldați ucraineni – au fost folosite în luptă pe teritoriul Rusiei. Ministerul Apărării de la Londra a refuzat să comenteze detaliile operaționale. Forțele armate ale Ucrainei nu au oferit niciun comentariu.

Cu toate acestea, Regatul Unit a confirmat că Ucraina este liberă să utilizeze arme britanice pe teritoriul Rusiei, în conformitate cu politica guvernului. O sursă a declarat că aceasta include tancurile Challenger 2 și a semnalat că acestea au fost utilizate în timpul incursiunii ucrainene, care a început la 6 august.

Detaliile privind modul și momentul în care forțele ucrainene ar fi putut desfășura tancuri Challenger 2 în regiunea rusă Kursk nu au fost imediat clare. Nici numărul de tancuri care ar fi putut fi implicate nu era clar. Însă puternica Brigadă 82 de asalt aerian din Ucraina este unitatea din cadrul forțelor armate ucrainene care operează tancurile de luptă principale britanice începând de anul trecut.

UPDATE ORA 11:00 – Parlamentar ucrainean: Invazia Kursk trimite un mesaj „foarte clar” către NATO

Un deputat ucrainean a declarat pentru Sky News că invazia țării sale în regiunea Kursk din Rusia ar trebui să trimită un „mesaj foarte clar” membrilor NATO că Ucraina are nevoie de armament cu rază lungă de acțiune.

Maria Mezentseva spune că Ucraina dorește să aibă capacitatea de a folosi astfel de arme pentru a lovi baze aeriene și locuri de lansare a rachetelor adânc în teritoriul rus. Dacă ar fi avut acest lucru, spune dna Mezentseva, Ucraina nu ar fi fost „forțată” să creeze o „zonă tampon” în interiorul Rusiei.

Întrebată de Sky News ce a făcut invazia în regiunea Kursk pentru Ucraina, ea a spus: „În regiunea Kharkiv, a devenit mai pașnică. „Și menține moralul că armata Rusiei nu este a doua cea mai curajoasă, cea mai mare și cea mai avansată din lume.

„Acest lucru trimite, de asemenea, un mesaj foarte clar tuturor aliaților noștri din NATO, tuturor aliaților noștri occidentali din G7, că avem într-adevăr nevoie de armament cu rază lungă de acțiune, astfel încât să nu fim obligați să creăm această zonă tampon.”

UPDATE ORA 10:00 – Rusia caută muncitori pentru a săpa tranșee în Kursk

Rusia pare să construiască structuri defensive la aproximativ 17 kilometri nord de cea mai îndepărtată poziție a Ucrainei în regiunea Kursk. Acum, se pare că Rusia caută personal pentru a o ajuta să sape fortificații de-a lungul liniei.

Anunțurile de angajare de pe site-ul rusesc Avito oferă între 150.000 și 371.000 de ruble (aproximativ 1 300-3 200 de lire sterline) pentru muncitori care să sape fortificații în Kursk.

Un alt anunț precizează că locul de muncă este situat în orașul Kursk, pe „a doua linie de apărare” și că munca presupune „săparea de tranșee”. Programul de lucru este declarat ca fiind „non-stop”.

Unele anunțuri afirmă că lucrătorii vor primi „uniformă, cazare, mese, zone de recreere”, plus transport la locul de muncă și compensații pentru deplasare.

UPDATE ORA 08:00 – Alte mii de persoane sunt evacuate din regiunea Kursk

Alte mii de locuitori sunt evacuați dintr-un alt district din Kursk, în timp ce trupele ucrainene continuă să avanseze în regiunea rusă.

Guvernatorul regiunii Kursk, Alexei Smirnov, a declarat că autoritățile cer oamenilor să își părăsească locuințele din districtul Glushkov, care se învecinează cu Ucraina și are o populație de aproximativ 20 000 de persoane. El a declarat că poliția și alte organisme de stat vor coordona evacuarea.

Volodymyr Zelenski a declarat că trupele ucrainene continuă să câștige teren în Kursk și au avansat ieri cu unul până la doi kilometri în mai multe direcții.

Potrivit oficialilor ruși, aproape 200.000 de persoane au fost evacuate în urma atacului surpriză de săptămâna trecută.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Forțele ruse au lansat o rachetă balistică asupra orașului Odesa, a declarat un oficial ucrainean. Infrastructura portuară din regiunea din sudul Ucrainei a fost vizată în atac, a declarat guvernatorul local.

„O persoană, șoferul unui camion cu cereale, a fost rănită. În prezent, victima este spitalizată în stare moderată”, a declarat Oleg Kiper într-o postare pe Telegram.

Odesa a fost ținta mai multor atacuri de când a început invazia Rusiei în 2022. Este al treilea oraș ca mărime din Ucraina și, înainte de război, era vital în sistemul de transport maritim al țării.

Luptele au continuat astăzi în regiunea Kursk din Rusia – la mai mult de o săptămână după ce Ucraina a lansat atacul transfrontalier.

Oficiali de rang înalt de la Kiev au declarat că forțele ucrainene creează o „zonă tampon” și intenționează să organizeze asistență umanitară și coridoare de evacuare pentru civili.

Rezidenții ar fi fost abandonați de autoritățile ruse, iar unele trupe ucrainene au livrat ajutoare în regiune. O femeie a declarat că rușii au plecat fără să anunțe evacuarea.

„Pur și simplu și-au făcut bagajele și au plecat și atât de mulți oameni au rămas fără mijloace de subzistență”, a adăugat ea.

Citește și