• Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina continuă să avanseze pe teritoriul Rusiei după incursiunea sa surpriză.
  • Rusia ripostează și evacuează cetățenii, dar nu retrage multe trupe din Ucraina.
  • Șeful armatei ucrainene, Oleksandr Syrskii, a declarat că trupele au preluat controlul asupra a zeci de sate și 1 150 de kilometri pătrați în Kursk și că Kievul a înființat un comandament militar în zonă.
  • Casa Albă a declarat că SUA vor furniza în curând Ucrainei pachete de securitate suplimentare pentru război.

UPDATE ORA 22:00 – Tancurile britanice au respins forțele lui Putin în timpul atacului Ucrainei în Rusia

Foștii secretari ai apărării Ben Wallace și Malcolm Rifkind laudă guvernul pentru că a permis tancurilor Challenger 2 să fie în fruntea apărării Ucrainei și sunt optimiști cu privire la impactul lor asupra câmpului de luptă

UPDATE ORA 21:00 – Șeful armatei ucrainene: forțele avansează cu 1-3 km în regiunea Kursk din Rusia

Șeful armatei ucrainene, Oleksandr Syrskyi, a declarat că forțele Kievului au avansat între unu și trei kilometri în unele zone din regiunea Kursk a Rusiei.

Ucraina a declarat că a preluat controlul asupra a 82 de așezări pe o suprafață de 1.150 de kilometri pătrați (444 mile pătrate) din regiune după ce a lansat un atac transfrontalier major pe 6 august.

Recomandări

ISRAELUL ATACĂ HEZBOLLAH
TRUMP: KAMALA HARRIS M-A SUNAT
ATAC ASUPRA HEZBOLLAH
BILLIE VOTEAZĂ CU KAMALA
S-A ALES FUMUL
ELEVII-S GATA, ȘCOALA BA

Președintele Volodimir Zelenski informează prin intermediul unei legături video, Syrskyi a raportat că au avut loc lupte în zona Malaya Loknya, la aproximativ 11,5 kilometri de granița cu Ucraina.

„În general, situația este sub control, totul se realizează conform planului”, a spus Syrskyi într-un videoclip publicat de Zelenski pe Telegram.

El a spus că speră că luptele de lângă Malaya Loknya vor permite armatei de la Kiev să captureze „mulți prizonieri”.

UPDATE ORA 20:00 – planul Ucrainei de a-l forța pe Putin să se retragă de rușine

Cel mai important consilier al Ucrainei al președintelui Volodimir Zelenski îi spune lui Tom Watling că partenerii occidentali știau despre incursiunea lor în regiunea rusă Kursk și detaliază de ce Moscova trebuie să fie hărțuită într-o negociere de pace

UPDATE ORA 19:00 – Croația va reintroduce recrutarea militară obligatorie pe măsură ce tensiunile regionale cresc

Ministrul Apărării din Croația spune că guvernul va reintroduce un serviciu militar obligatoriu de două luni începând cu 1 ianuarie 2025

UPDATE ORA 18:00 – Marea Britanie continuă să preseze Rusia

Sprijinul ferm și vocal al Marii Britanii pentru Ucraina nu a trecut neobservat în Rusia – ar putea deveni o țintă slabă, deoarece Putin își găsește opțiunile din ce în ce mai limitate, scrie Mark Almond.

UPDATE ORA 17:00 – Ucraina distruge un pod în regiunea Kursk din Rusia, împiedicând evacuările, relatează TASS

Forțele ucrainene au distrus un pod peste râul Seym în regiunea Kursk din Rusia, împiedicând evacuarea civililor pe uscat, a informat agenția de presă rusă TASS, citând serviciile locale de securitate.

O evacuare în masă este în curs de desfășurare în districtul Glushkov, unde locuiesc 20.000 de oameni, în urma unei incursiuni rapide ucrainene în regiune.

UPDATE ORA 16:00 – Ucraina trimite ajutor umanitar în zona ocupată a regiunii Kursk din Rusia, a declarat Ministrul de Interne

Ucraina a înființat spații de depozitare în regiunea sa de nord Sumy pentru a reține și a trimite ajutor umanitar civililor ruși în zona deținută de Kiev din regiunea de vest a Rusiei Kursk, a declarat Ministrul de Interne.

Ucraina a declarat că a preluat controlul asupra a 82 de așezări pe o suprafață de 1.150 de kilometri pătrați din regiune după ce a lansat un atac transfrontalier major pe 6 august.

„Cetăţenii abandonaţi de Rusia sunt în mare parte persoane în vârstă, persoane cu dizabilităţi şi familii cu copii. Au nevoie de mâncare, apă și medicamente”, a spus ministrul Ihor Klymenko în aplicația de mesagerie Telegram.

El nu a precizat câte dintre spațiile de depozitare au fost amenajate și nici unde se află, dar un videoclip postat pe contul Telegram al ministerului a arătat un cort gonflabil mare și personal militar ucrainean care transporta pachete și împachetează alimente.

În timpul unei călătorii în regiunea Sumy, care se învecinează cu regiunea Kursk a Rusiei, Klymenko a spus că aproximativ 150 de colete cu alimente au fost trimise civililor din zonă.

Oficialii de la Kiev au declarat că intenționează să creeze coridoare de evacuare din regiunea Kursk și să deschidă accesul la misiunile umanitare internaționale.

Rusia a numit incursiunea ucraineană o „provocare majoră” și a promis că va riposta cu un „răspuns demn”.

UPDATE ORA 15:00 – Vladimir Putin prezidează reuniunea Consiliului de Securitate al Rusiei în regiunea Kursk

Vladimir Putin a prezidat o reuniune a consiliului de securitate la Moscova pentru a discuta despre incursiunea ucraineană în regiunea rusă Kursk.

În timpul întâlnirii, el a spus că discuția se va concentra pe „noile soluții tehnice” folosite în operațiunea militară.

UPDATE ORA 14:00 – Forțele ruse au capturat un sat din regiunea Donețk

Forțele ruse au preluat controlul asupra Serhiivka, un sat din regiunea Donețk din estul Ucrainei, a raportat Reuters citând agenția de presă de stat TASS.

UPDATE ORA 13:00 – Civilii au fost îndemnați să accelereze evacuarea din Pokrovsk

Autoritățile militare din Pokrovsk, un oraș din estul Ucrainei, au îndemnat civilii să-și accelereze evacuarea, deoarece armata rusă se apropie rapid, a raportat Associated Press.

Autoritățile au spus că trupele ruse „înaintează într-un ritm rapid. Cu fiecare zi care trece, este din ce în ce mai puțin timp pentru a colecta bunurile personale și a pleca în regiuni mai sigure.”

UPDATE ORA 12:00 – Rusia mută „câteva mii de soldați” din Ucraina ocupată la Kursk

Rusia pare să mute „câteva mii de soldați” din regiunea de nord-est a Ucrainei la Kursk pentru a încerca să stabilizeze atacul surpriză al Kievului.

Mai mulți oficiali americani au declarat pentru postul american CNN că au observat mai multe elemente de dimensiunea unei brigăzi formate din cel puțin 1.000 de militari mutați pentru a apăra incursiunea Kursk.

„Ne este evident că Putin și armata rusă deturnează unele resurse, unele unități, către regiunea Kursk pentru a contracara ceea ce fac ucrainenii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA, John Kirby.

UPDATE ORA 11:00 – Ucraina susține că a capturat 102 soldați ruși în atacul de la Kursk

O sursă din Serviciul de Securitate al Ucrainei a declarat reporterilor că forțele speciale au capturat un grup de peste 100 de soldați ruși.

Cei 102 militari ai Regimentului 488 de pușcăși motorizat de gardă din Rusia și unitatea sa „Akhmat” sunt cel mai mare grup de soldați care au fost capturați dintr-o singură mișcare de când Rusia și-a lansat invazia în 2022.

„Au capturat și curățat o fortăreață a companiei întinsă, betonată și bine fortificată din toate părțile – cu comunicații subterane și cazare pentru personal, o cantină, un armer și chiar o baie”, a spus sursa.

UPDATE ORA 10:00 – Ucraina a doborât toate dronele lansate de Rusia în timpul atacului de peste noapte, spun forțele aeriene

Ucraina a doborât toate cele cinci drone lansate de Rusia în timpul unui atac peste noapte, au declarat forțele aeriene ale țării.

Forțele ruse au folosit și trei rachete balistice Iskander-M în timpul atacului, potrivit declarației forțelor aeriene din aplicația de mesagerie Telegram.

Rusia a folosit trei drone de tip Shahed și două drone de un tip identificat pentru atac, se arată în comunicat.

Reuters a raportat anterior că Rusia a apelat la utilizarea dronelor fabricate ieftin în unele dintre atacurile sale asupra Ucrainei pentru a încerca să identifice apărarea antiaeriană și să acționeze ca momeală.

UPDATE ORA 09:00 – Ucraina susține că a capturat 102 soldați ruși în atacul de la Kursk

O sursă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei a declarat reporterilor că forțele speciale au capturat un grup de peste 100 de soldați ruși.

Cei 102 militari din Regimentul de puști motorizate 488 Guards din Rusia și din unitatea sa „Akhmat” reprezintă cel mai mare grup de soldați capturat dintr-o dată de când Rusia și-a lansat invazia în 2022.

UPDATE ORA 08:00 – Kievul preia controlul deplin asupra orașului rusesc Sudzha, spune Zelenski

Trupele ucrainene au preluat controlul deplin asupra Sudzha, cel mai mare oraș rusesc căzut în mâinile forțelor ucrainene de la începutul incursiunii lor transfrontaliere în urmă cu mai bine de o săptămână, a anunțat ieri Volodimir Zelenski.

Zelenski a spus că Ucraina înființează un birou de comandă militară la Sudzha, ceea ce sugerează că Ucraina ar putea plănui să rămână în regiunea Kursk pe termen lung – sau doar să semnaleze Moscovei că ar putea intenționa să facă acest lucru. El nu a explicat ce funcții ar putea îndeplini biroul, deși a spus la începutul acestei săptămâni că Ucraina va distribui ajutor umanitar locuitorilor din Sudzha.

Deși avea o populație înainte de război de doar aproximativ 5.000 de oameni, Sudzha este centrul administrativ al zonei de graniță a regiunii Kursk a Rusiei și este mai mare decât oricare dintre celelalte orașe sau așezări pe care Ucraina spune că le-a luat de la începutul incursiunii de pe 6 august.

Rusia nu a răspuns imediat la afirmațiile Kievului, dar Ministerul Apărării a declarat mai devreme ieri că forțele ruse au blocat încercările ucrainene de a lua mai multe comunități. Surpriza incursiune ucraineană a reîncadrat războiul și a provocat haos în regiunea Kursk, ducând la evacuarea a peste 120.000 de civili, potrivit autorităților ruse, și la capturarea a cel puțin 100 de militari ruși, potrivit Kievului. Zelenski a spus că unul dintre motivele incursiunii a fost protejarea regiunilor vecine ucrainene.

„Cu cât prezența militară rusă este distrusă mai mult în regiunile de graniță, cu atât pacea și securitatea reală vor fi mai strânse pentru statul nostru. Statul rus trebuie să fie responsabil pentru ceea ce a făcut”, a spus el la începutul acestei săptămâni. Brigăzile ucrainene și perioada de timp în care au stat în Rusia.

Aproximativ 10.000 de militari ucraineni sunt implicați, potrivit analiștilor militari occidentali. Incursiunea marchează, de asemenea, prima dată când trupele străine au invadat și au deținut teritoriul rusesc de când Germania nazistă a făcut-o în cel de-al Doilea Război Mondial.

UPDATE ORA 07:00 – Kim Jong-un și Vladimir Putin promit legături mai strânse

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a reafirmat angajamentul de a aprofunda cooperarea cu Rusia într-un mesaj către președintele Vladimir Putin, deoarece Phenianul marchează o aniversare a independenței față de dominația colonială a Japoniei, a informat astăzi agenția de presă de stat KCNA.

A fost un răspuns la un mesaj de felicitare al lui Putin cu ocazia aniversării zilei eliberării din 15 august, în care liderul rus a spus că legătura creată în timp ce soldații sovietici au luptat împotriva Japoniei continuă să servească drept bază pentru legăturile lor, a spus KCNA.

„Sentimentele de prietenie ale armatelor și popoarelor celor două țări, formate și adâncite în lupta sângeroasă împotriva inamicului comun, servesc ca o forță motrice puternică pentru dezvoltarea… relațiilor de prietenie și cooperare într-un parteneriat strategic cuprinzător și o camaraderie invincibilă”, a spus liderul nord-coreean.

Comentariile au venit pe fondul acuzațiilor din partea Coreei de Sud, Ucrainei și SUA că Kim ajută Rusia în războiul împotriva Ucrainei prin furnizarea de rachete și rachete în schimbul asistenței economice și de altă natură militară din partea Moscovei.

UPDATE ORA 06:00 – Deputatul rus susține că incursiunea ucraineană ar putea duce la război global

Un deputat parlamentar rus a susținut că incursiunea ucraineană „susținută de Occident” a adus lumea aproape de un război global total, a raportat agenția de presă rusă RIA.

Trupele ucrainene au trecut granița în regiunea Kursk a Rusiei pe 6 august și de atunci au avansat semnificativ, forțând Moscova să evacueze peste 200.000 de oameni din casele lor.

„Având în vedere prezența echipamentelor militare occidentale, utilizarea muniției și rachetelor occidentale în atacurile asupra infrastructurii civile și dovada de nerefuzat a participării străinilor la atacul asupra teritoriului rus, s-ar putea ajunge la concluzia că lumea este în pragul unui al treilea război mondial”, a declarat RIA, citat de deputatul Mikhail Sheremet.

Sheremet, care este membru al comisiei de apărare a parlamentului rus, a făcut ecou lui Putin spunând că țările NATO au dat undă verde planurilor de incursiune, acuzație pe care Washingtonul a negat-o.

Acest lucru vine pe fondul unor remarci ale consilierului lui Putin, Nikolai Patrushev, care a acuzat astăzi Occidentul că se află în spatele atacului, într-un interviu pentru ziarul Izvestia.

El a susținut că agențiile de informații NATO și occidentale au fost implicate în planificarea operațiunii Kursk, deși nu a furnizat nicio dovadă.

Ucraina și aliații săi spun că Rusia primește asistență în efortul său de război din partea Chinei, Iranului și Coreei de Nord.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Un bombardier purtător de rachete supersonice cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 s-a prăbușit în Irkutsk, Siberia, din cauza unei defecțiuni tehnice, a relatat Izvestia, citând Ministerul rus al Apărării.

Acesta a precizat că echipajul a reușit să se ejecteze din avion.

„Avionul s-a prăbușit într-o zonă nelocuită. Nu există pagube la sol”, a declarat ministerul citat.

Proiectat de Tupolev, Tu-22M3 poate ținti ținte maritime și terestre cu rachete ghidate și bombe aeriene de la altitudini mari. Se crede că aeronava a fost folosită de Rusia pentru a ținti Ucraina în timpul războiului.

Citește și