• Invazia ucraineană a Kurskului a generat deja presiuni operaționale.
  • Vladimir Putin face eforturi disperate pentru a obține câștiguri notabile în Donețk.
  • Fazele ulterioare ale luptei în interiorul teritoriului rus vor genera probabil presiuni și mai mari asupra lui Putin.

UPDATE ORA 21:00 – Warlord îl invită pe Elon Musk în Rusia după ce a fost filmat conducând un Cybertruck echipat cu mitralieră

Warlord îl invită pe Elon Musk în Rusia după ce a fost filmat conducând un Cybertruck montat pe mitralieră.

A susținut că Cybertruck-ul va fi folosit de forțele ruse care luptă în invazia Ucrainei.

UPDATE ORA 19:00 – Lituania începe construcția unei baze pentru trupele germane în apropierea frontierei cu Rusia

Lituania a început luni construcția unei baze militare, care va găzdui până la 4 000 de soldați germani pregătiți de luptă după ce va fi finalizată până la sfârșitul anului 2027, în prima desfășurare externă permanentă a armatei germane de la cel de-Al Doilea Război Mondial.

Recomandări

ATAC ASUPRA HEZBOLLAH
BACK TO OFFICE
ELEVII-S GATA, ȘCOALA BA
PLANUL LUI ZELENSKI
NEW LOOK, NEW YOU
LASĂ MAȘINA ACASĂ!

Germania s-a angajat anul trecut să desfășoare trupe în acest stat membru al NATO și al Uniunii Europene, care se învecinează cu Rusia. Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a comparat decizia cu detașarea forțelor aliate în Germania de Vest în timpul Războiului Rece pentru a apăra Europa de Vest în cazul unui atac sovietic.

Șeful apărării lituaniene, Raimundas Vaiksnoras, a estimat că țara va cheltui peste 1 miliard de euro în următorii trei ani pentru a dezvolta baza, într-unul dintre cele mai mari proiecte de construcție din istoria sa.

Este „o investiție uriașă” pentru o națiune de 2,9 milioane de locuitori cu o economie de o zecime din cea a Germaniei, a declarat Vaiksnoras în marja unei ceremonii de lansare.

UPDATE ORA 17:00 – Rusia interzice accesul experților „ostili” din thinktank-urile britanice

Rusia declară că interzice accesul la 32 de experți și angajați ai thinktank-urilor britanice.

Moscova i-a acuzat că promovează o linie antirusească în cercurile politice occidentale, relatează Reuters.

Persoanele de pe lista celor interziși, care a fost publicată pe site-ul web al Ministerului rus de Externe, au fost, de asemenea, acuzate de răspândirea de dezinformări menite să discrediteze Moscova.

UPDATE ORA 16:00 – Ce vor discuta premierul indian și Zelenski în această săptămână

Narendra Modi, Prim-ministrul indian, îl va vizita pe Volodymyr Zelenski în Ucraina la sfârșitul acestei săptămâni.

Biroul prezidențial ucrainean a declarat pe Telegram că cei doi lideri vor discuta despre relațiile dintre țări și cooperarea multilaterală.

„Aceasta este prima vizită a șefului guvernului indian în țara noastră în istoria relațiilor bilaterale”, a adăugat biroul.

UPDATE ORA 15:00 – „Nicio schimbare” în poziția Marii Britanii privind rachetele Storm Shadow, spune No. 10

Purtătorul de cuvânt al lui Sir Keir Starmer spune că nu a existat „nicio schimbare” în poziția Regatului Unit cu privire la utilizarea de către Ucraina a rachetelor Storm Shadow în interiorul granițelor Rusiei.

Volodymyr Zelenski dorește să folosească rachetele pentru a ataca ținte din interiorul Rusiei, care ar putea accelera sfârșitul războiului. Dar Marea Britanie, împreună cu alte guverne occidentale, au respins până acum cererile Kievului, pe fondul temerilor de escaladare.

Întrebat despre rachetele Storm Shadow și dacă Ucrainei îi este permis să le folosească în Kursk ca parte a împingerii sale în Rusia, un purtător de cuvânt al No 10 a declarat: „Oferim ajutor militar pentru a sprijini dreptul clar al Ucrainei la autoapărare”.

Întrebat despre discuțiile dintre Marea Britanie și partenerii de peste mări, inclusiv SUA și Franța, purtătorul de cuvânt a adăugat: „Avem, de asemenea, un dialog continuu cu aliații noștri cu privire la un efort coordonat între noi toți pentru a face același lucru și a fi uniți în sprijinul nostru pentru Ucraina.

UPDATE ORA 14:00 – Warlord îl invită pe Musk în Rusia după un videoclip cu mitralieră Cybertruck

Președintele Ceceniei, Ramzan Kadyrov, l-a invitat pe Elon Musk în Rusia, după ce a distribuit un videoclip cu el la volanul unuia dintre Cybertrucks-urile companiei, montat cu o mitralieră.

Într-un clip postat pe canalul Telegram al lui Kadyrov, auto-numitul om puternic a fost văzut luând Cybertruck-ul îmbrăcat cu oțel inoxidabil pentru o plimbare pe îndelete, înainte de a sta călare pe mitraliera montată în patul camionului, acoperit cu multe curele de muniție.

UPDATE ORA 13:00 – Zelenski relatează despre luptele intense din prima linie și progresele strategice din Kursk

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a oferit o actualizare cu privire la eforturile militare în curs, subliniind lupta intensă în zone cheie și progresul în operațiunile împotriva forțelor ruse.

O declarație a șefului Comitetului Syrskyi a spus: „Luptele grele continuă în direcția Pokrovsky, apărarea Toretsk”.

Zelenski și-a exprimat, de asemenea, recunoștința pentru succesele în țintirea și distrugerea pozițiilor rusești.

Președintele a subliniat că Ucraina lucrează activ pentru a obține arme suplimentare și sprijin din partea partenerilor internaționali pentru a-și consolida acțiunile pe front.

Declarația a adăugat: „Șeful personalului a raportat și despre noile detalii ale operațiunii din regiunea Kursk. Ne atingem obiectivele. Dimineața are loc o altă reaprovizionare a fondului de schimb pentru statul nostru.

„Am discutat, de asemenea, unele aspecte ale programului nostru de rachete cu Comitetul Central.

„Mulțumesc tuturor celor care lucrează pentru Ucraina chiar în acest domeniu – în dezvoltarea și producția de rachete.”

UPDATE ORA 12:00 – Explozia la o fabrică de combustibil din Rusia a rănit trei persoane

O explozie la uzina petrochimică Sterlitamak din regiunea Bașkiria din Rusia a rănit trei persoane, potrivit autorităților locale.

Explozia a declanșat un incendiu care a sfâșiat o conductă de combustibil la unitatea, situată la 1.500 km est de Moscova.

De atunci, serviciile de urgență au ținut focul sub control.

Cauza exploziei rămâne neclară deocamdată.

În ciuda incidentului, producția de la fabrica, care produce cauciuc și aditivi cu octan ridicat pentru combustibil și combustibil pentru avioane, continuă, potrivit agenției de știri Interfax.

UPDATE ORA 11:00 – Tancurile britanice au respins forțele lui Putin în timpul atacului Ucrainei în Rusia

Foștii secretari ai apărării Ben Wallace și Malcolm Rifkind laudă guvernul pentru că a permis tancurilor Challenger 2 să fie în fruntea apărării Ucrainei și sunt optimiști cu privire la impactul lor asupra câmpului de luptă

UPDATE ORA 10:00 – Depozitul rusesc de petrol este în flăcări

Au fost postate online un video care arată un depozit de petrol rusesc din sud-vestul Rusiei în flăcări, se pare că după lovitură de drone ucrainene.

Depozitul de petrol, situat în Proletarsk, regiunea Rostov, se află la aproximativ 140 de mile de granița cu Ucraina.

UPDATE ORA 09:00 – Ucraina susține că a confiscat peste 80 de așezări din Kursk

Potrivit celei mai recente actualizări, Ucraina susține că a confiscat peste 80 de așezări în Kursk de la lansarea atacului surpriză peste graniță, pe 6 august.

Cu toate acestea, se crede că trupele de la Kiev și-au schimbat unele dintre pozițiile de la acea actualizare și că își consolidează pozițiile mai departe de linia frontului.

UPDATE ORA 08:00 – Forțele aeriene ucrainene distrug peste noapte 11 drone rusești

Unitățile de apărare aeriană ale Ucrainei au respins atacul aerian de peste noapte al Rusiei, inclusiv asupra Kievului, distrugând toate cele 11 drone lansate de Moscova, vizând teritoriul Ucrainei, au declarat forțele aeriene ucrainene în această dimineață.

Dronele au fost distruse peste regiunile Mykolaiv, Cherkasy, Vinnytsia, Kiev, Dnipropetrovsk, Harkiv, Sumi și Donețk, au anunțat forțele aeriene.

Nu au existat rapoarte imediate despre vreo pagubă cauzată de atac sau căderea resturilor de dronă.

UPDATE ORA 07:00 – Rusia a folosit 750 de bombe aeriene ghidate asupra Ucrainei în această săptămână, spune Zelenski

Rusia a folosit aproape 1.000 de bombe, rachete și drone pentru a ataca Ucraina doar în ultimele șapte zile, a declarat ieri Volodimir Zelenski.

„Rusia știe întotdeauna unde lovește cu rachetele și bombele sale – aceasta este teroarea rusă deliberată și vizată. Pe parcursul acestei săptămâni, rușii au folosit peste 40 de rachete de diferite tipuri, 750 de bombe aeriene ghidate și 200 de UAV-uri de diferite tipuri împotriva orașelor și satelor noastre”, a spus el.

Președintele ucrainean a adăugat: „Pentru o astfel de teroare, ocupantul trebuie tras la răspundere în fața instanțelor și a istoriei. Ei se confruntă deja cu puterea războinicilor noștri – toți acei ucraineni care restabilesc justiția, distrug ocupantul și ne apără pozițiile.”

ȘTIREA INIȚIALĂ

Invazia ucraineană a Kurskului a generat deja presiuni operaționale și strategice asupra forțelor ruse din zona de război din Ucraina, sugerează grupul de reflecție Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA, scrie The Independent.

În timp ce Vladimir Putin face eforturi disperate pentru a obține câștiguri notabile în Donețk, analiștii occidentali au declarat în ultimele zile că oportunitatea Rusiei de a face acest lucru se va îngusta probabil pe măsură ce vara se apropie de sfârșit.

Potrivit ISW, „Putin și comandamentul militar rus probabil consideră menținerea inițiativei la nivelul întregului teatru ca un imperativ strategic pentru a câștiga un război de uzură împotriva Ucrainei”.

Dar, a avertizat sâmbătă think-tank-ul, „fazele ulterioare ale luptei în interiorul teritoriului rus vor genera probabil presiuni și mai mari asupra lui Putin și a armatei ruse”.

Citește și