• Civilii din orașul Pokrovsk, Ucraina, au la dispoziție doar două săptămâni pentru a se evacua din cauza avansului forțelor ruse.
  • Luptele au fost intense în apropierea orașului Pokrovsk, cu forțele ruse aflate la doar 10 kilometri de periferie.
  • Situația umanitară se agravează, iar autoritățile ucrainene pot evacua doar 500-600 de persoane pe zi.

UPDATE ORA 21:00 – Atacul rusesc asupra unei cafenele pentru copii din sudul Ucrainei a rănit trei persoane, potrivit guvernatorului

Rusia a lovit o cafenea pentru copii în regiunea Zaporizhzhia din sudul Ucrainei, rănind cel puțin trei minori, a declarat guvernatorul regional.

Un copil a fost în stare gravă după lovitura asupra satului Malokaterynivka, a declarat Ivan Fedorov pe aplicația de mesagerie Telegram. El nu a precizat tipul de armă folosit.

Armata rusă a ocupat o parte din regiune la scurt timp după ce Moscova și-a lansat invazia la scară largă a Ucrainei în 2022 și lovește în mod regulat zonele de acolo deținute de Kiev.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

UPDATE ORA 19:00 – Călătoria lui Putin în Azerbaidjan este „un efort de a abate atenția de la atacul Kursk”

Recenta călătorie a lui Vladimir Putin în Azerbaidjan a fost un „efort de a abate atenția” de la atacul Kursk din Ucraina, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Președintele rus a petrecut recent două zile în această țară, unde a încercat să se prezinte ca un „diplomat eficient”, a declarat grupul de cercetare.

UPDATE ORA 17:00 – Zelenski afirmă că situația din est este dificilă

Volodymyr Zelenski a declarat că situația din est, în apropiere de Toretsk, este „dificilă”, pe fondul avansurilor rusești în regiune. De la începutul zilei, au fost raportate 14 ciocniri de luptă în zona Toretsk și 34 în sectorul Pokrovsk, a declarat Statul Major al Ucrainei.

În ciuda succeselor din invazia Kursk, Kievul a avut dificultăți în estul său, pierzând teren în fața forțelor ruse.

„Ucrainenii au fost sub o presiune enormă în sud timp de mai multe luni, dar acum devine intolerabil la Toretsk – care este un loc destul de mic, dar este important pentru că este aproape de Pokrovsk și Chasiv Yar”, a declarat analistul militar al Sky News, profesorul Michael Clarke.

UPDATE ORA 16:00 – Rusia convoacă un diplomat american pentru a protesta împotriva prezenței jurnaliștilor americani la Kursk

Rusia a convocat un înalt diplomat american pentru a protesta față de prezența jurnaliștilor americani în Kursk.

Moscova s-a plâns de „acțiunile provocatoare” ale jurnaliștilor din regiune. La 6 august, Ucraina a lansat o incursiune în Rusia, luându-i pe mulți prin surprindere.

Acum, ministrul rus de externe a declarat că i-a spus însărcinatei cu afaceri a SUA, Stephanie Holmes, că reporterii au trecut ilegal și în regiune. Acesta a adăugat că Rusia intenționează să îi urmărească în justiție.

Reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich a fost eliberat recent în cadrul unui schimb istoric de închisori, după ce a fost încarcerat pentru presupuse acuzații de spionaj.

UPDATE ORA 14:00 – Rusia pretinde controlul asupra Niu-York în regiunea Donețk din estul Ucrainei

Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele lor au preluat controlul asupra așezării Niu-York din regiunea Donețk din estul Ucrainei.

Soldații ucraineni și-au exprimat îngrijorarea că zona ar putea fi pierdută.

Un soldat din brigada 53 a declarat săptămâna aceasta că deține controlul a aproximativ 20% din Niu-York.

„Forțele noastre sunt în Niu-York, deținând apărarea. Controlăm aproximativ 20 la sută. Rușii avansează datorită unui număr mare de rezerve. Îi ucidem, dar ei continuă să vină. Din păcate, nu avem astfel de rezerve”, a spus soldatul.

UPDATE ORA 13:00 – Fotografii din prima linie

Mai jos avem câteva dintre cele mai recente fotografii din prima linie din regiunea Zaporizhzhia din sudul Ucrainei.

UPDATE ORA 12:00 – Cehii vor folosi dobânda de la activele rusești înghețate pentru a cumpăra muniție pentru Ucraina

Republica Cehă va folosi o parte din dobânda generată din activele băncii centrale ruse înghețate în Uniunea Europeană pentru a cumpăra muniție de calibru mare pentru Ucraina, a anunțat marți Ministerul ceh al Apărării.

UPDATE ORA 11:00 – Podul rusesc „distrus” de o dronă ucraineană

Un ponton de trecere rusesc construit în regiunea Kursk în urma atacurilor ucrainene vizate asupra podurilor din zonă ar fi putut fi distrus de o dronă ucraineană, sugerează imaginile.

Un ponton de trecere care fusese construit în apropierea satului Zvannoe din Kursk, la aproximativ o duzină de mile vest de trupele ucrainene înaintate, a dispărut.

Imaginile din satelit publicate ieri au arătat ceea ce părea a fi un val de fum lângă podul dispărut atunci. Nu era clar dacă podul a fost mutat sau atacat.

Dar un YouTuber ucrainean care strânge fonduri pentru drone de atac cu vizualizare în prima persoană (FPV) a postat de atunci o imagine a unui videoclip de la o dronă care pare să arate podul distrus.

„Nu știm ce s-a întâmplat cu trecerea rusă… dar ați contribuit la ea”, a scris el.

UPDATE ORA 10:00 – Pompierii ucraineni luptă împotriva incendiilor din Herson

Pompierii ucraineni s-au luptat luni cu peste o duzină de incendii în regiunea Herson, din sudul Ucrainei, au informat serviciile de stat de urgență ale țării.

„Ieri, inamicul nu a încetat să bombardeze așezările din regiunea Herson”, au scris ei într-o actualizare pe X, fost Twitter.

„În total, în regiune au izbucnit 14 incendii, dintre care 7 au fost provocate de lovituri de muniție.

„Pompierii au stins incendii în 4 clădiri rezidențiale, o clădire defunctă, mașini, precum și 8 incendii în ecosisteme.”

UPDATE ORA 09:00 – Apărarea antiaeriană a Ucrainei a țintit 3 rachete și 25 de drone trase de Rusia, spun forțele aeriene ucrainene

Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât trei rachete și 25 de drone trase de Rusia într-un atac peste noapte, a anunțat forțele aeriene ucrainene.

Acesta a spus într-o declarație pe aplicația de mesagerie Telegram că atacul a vizat nouă regiuni ucrainene din centrul, nordul și sudul țării.

UPDATE ORA 08:00 – „Am râs săpând tranșee pe pământul inamicului”: soldații ucraineni caută răzbunare

Forțele ucrainene au avariat și distrus trei poduri în regiunea Kursk a Rusiei – cu scopul de a tăia liniile cruciale de aprovizionare rusești în ultimul capitol al atacului îndrăzneț al Kievului peste graniță, despre care președintele țării, Volodimir Zelenski , spune că își atinge obiectivele militare .

Trupele ucrainene știu că Rusia va răspunde, dar vor să se răzbune cât de mult pot împotriva forțelor lui Vladimir Putin . Soldații uneia dintre brigăzile care au condus ofensiva în Kursk au povestit cum au râs cu neîncredere și bucurie în timp ce au săpat tranșee în interiorul Rusiei.

„A fost un sentiment incredibil să realizez că de data aceasta îi invadam și am râs ca nebunii în timp ce săpăm tranșee pe pământul inamic, pământul rusesc”, a spus un soldat cu numele de cod Lyasha.

De la poduri paralizante care aduc provizii trupelor Rusiei până la apărarea teritoriului pe care l-au smuls în raiduri îndrăznețe, soldații care se odihnesc în regiunea Sumy de graniță cu Ucraina,

UPDATE ORA 07:00 – Ternopilul din Ucraina este sub atac rusesc, oamenii au cerut să rămână în case

Oamenii au fost îndemnați să rămână în casele lor din Ternopil din Ucraina, după ce un incendiu mare a izbucnit peste noapte în timpul alertelor de raid aerian, a anunțat în această dimineață administrația militară din regiunea de vest a Ucrainei.

„Nu părăsiți casa inutil, limitați timpul copiilor în aer liber cât mai mult posibil, închideți ferestrele în interior”, a spus administrația pe Telegram.

A adăugat că serviciile de urgență lucrează la locul incendiului care a avut loc peste noapte „în timpul alertelor de raid aerian”. Nu s-a știut imediat ce instalație a pornit incendiul.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Civilii din orașul Pokrovsk, un nod logistic crucial la est de Ucraina, au la dispoziție doar două săptămâni pentru a se evacua, deoarece forțele ruse își continuă înaintarea spre oraș. Cei din orașul vecin Myrnohrad trebuie să plece în câteva zile, au raportat astăzi oficialii ucraineni.

În ultimele zile au avut loc cele mai aprinse lupte pe frontul de la Pokrovsk, în timp ce armata ucraineană continuă operațiunile pe teritoriul rus în regiunea Kursk.

Forțele ruse avansează spre Pokrovsk de luni de zile. Săptămâna trecută, acestea se aflau la doar 10 kilometri de periferia orașului, potrivit autorităților locale.

Șeful administrației militare a orașului, Serhii Dobriyak, a reiterat astăzi că civilii trebuie să plece cât mai curând posibil. „Ei au la dispoziție una până la două săptămâni, nu mai mult”, a declarat Dobriyak într-un interviu acordat Radio Liberty, întrebat despre timpul rămas pentru evacuare, având în vedere avansul Rusiei. Autoritățile pot evacua 1.000 de persoane pe zi, dar în prezent, doar 500-600 pleacă zilnic, a explicat el. Aproximativ 53.000 de persoane, inclusiv aproape 4.000 de copii, au rămas în Pokrovsk și în localitățile din jur, a raportat guvernatorul Vadym Filaskin pe Telegram.

Myrnohrad este situat la mai puțin de 5 km nord-est de Pokrovsk, a fost bombardat de artileria rusă în ultimele trei zile, a declarat Yuriy Tretiak, care se ocupă temporar de administrația militară. Bătăliile au loc la mai puțin de 6 km de oraș, a declarat el pentru Radio Liberty. „Dacă Pokrovsk are încă două săptămâni, Myrnohrad are doar câteva zile, a subliniat el.

Citește și