LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 910. Șeful Apărării SUA, Lloyd Austin, și omologul ucrainean discută despre operațiunile în curs/ Ucraina a lansat unul dintre „cele mai intense atacuri asupra Moscovei”

UPDATE ORA 19:00 – Forțele ucrainene fac progrese în invazia teritoriului rusesc, potrivit unui think tank

Forțele ucrainene au făcut progrese suplimentare în invazia lor din regiunea Kursk din Rusia, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Grupul de reflecție cu sediul la Washington a declarat că forțele Kievului continuă să lovească podurile de pontoane rusești și echipamentele de inginerie pentru pontoane. În evaluarea sa, acesta a declarat că trupele ucrainene nu controlează întregul teritoriu din spatele liniei înaintate a trupelor care operează în Rusia.

Dar a afirmat că comandamentul militar al Moscovei „continuă să complice și să birocratizeze structura sa de comandă și control, ineficientă până în prezent” pentru răspunsul său la atac. De asemenea, a remarcat că autoritățile ruse ar fi realocat în Rusia unități din sectoarele cu prioritate redusă ale liniei frontului din Ucraina pentru a face față invaziei în curs de desfășurare din Kursk.

ISW a declarat că a observat anterior că astfel de desfășurări „ar putea afecta ritmul operațiunilor ofensive rusești, dar că ar dura probabil câteva săptămâni pentru a observa orice impact posibil”.

UPDATE ORA 17:00 – Rusia restricționează spațiul aerian deasupra orașelor din nord-vest

Rusia a închis aeroporturile din orașele Murmansk și Apatity din nord-vestul țării și a restricționat utilizarea spațiului aerian deasupra acestor orașe, a anunțat agenția de presă TASS.

Astfel de măsuri sunt luate de obicei în Rusia din cauza atacurilor potențiale sau reale ale dronelor ucrainene.

Ucraina a atacat Moscova mai devreme astăzi, într-unul dintre cele mai mari atacuri asupra capitalei ruse de la începutul războiului în 2022. Autoritățile ruse au declarat că au distrus toate dronele care se îndreptau spre capitală.

UPDATE ORA 16:00 – Kievul votează pentru aderarea la Curtea Penală Internațională

Parlamentul Ucrainei a votat pentru ratificarea Statutului de la Roma, permițând țării să adere la Curtea Penală Internațională (CPI) – o parte esențială a eforturilor sale de a adera la Uniunea Europeană.

Potrivit politicianului ucrainean Oleksiy Honcharenko, această măsură ar permite autorităților „să pedepsească mai eficient” presupușii criminali de război ruși.

CPI a emis mandate de arestare pentru mai mulți oficiali ruși, inclusiv Vladimir Putin și fostul ministru al apărării Serghei Șoigu, pentru rolul lor în presupuse crime împotriva civililor ucraineni – Rusia a negat că ar fi vizat civili.

„Ucraina a colaborat deja eficient cu CPI pentru a asigura o răspundere cuprinzătoare pentru toate atrocitățile rusești comise în cursul agresiunii rusești”, a scris pe Twitter ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba.

„Această activitate va fi acum și mai eficientă”.

UPDATE ORA 15:00 – Rusia raportează perturbări masive ale Telegram și WhatsApp

Serviciul de stat rus de monitorizare a telecomunicațiilor raportează perturbări masive ale aplicațiilor de mesagerie Telegram și WhatsApp.

Serviciul nu a precizat ce ar fi putut cauza întreruperile.

Serviciul de monitorizare DownDetector a raportat o creștere a numărului de rapoarte privind probleme cu Telegram în această după-amiază.

UPDATE 14:00

Forțele Moscovei au preluat controlul asupra așezării ucrainene Zhelanne, din districtul Pokrovsk al regiunii Donetsk din estul țării, spune ministrul rus al apărării.

Forțele ruse se îndreaptă de luni de zile către centrul strategic cheie al orașului Pokrovsk.

UPDATE 13:00

Armata ucraineană raportează că apărarea sa a detectat și a urmărit 72 de proiectile lansate de Rusia începând de noaptea trecută, dintre care majoritatea au fost interceptate.

Potrivit armatei, forțele ruse au lansat 69 de drone cu o singură direcție de concepție iraniană din Primorsko-Akhtarsk, Yeysk și Kursk, vizând mai multe regiuni, inclusiv Kiev, Odesa, Kherson și Donețk.

Armata ucraineană a declarat că 51 de drone au fost doborâte, împreună cu o rachetă de croazieră lansată din aer. Două rachete balistice lansate de forțele ruse au avut impact.

UPDATE 12:00

Dmitri Medvedev, șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, spune că incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk înseamnă că nu vor exista discuții între Moscova și Kiev până când Ucraina nu va fi învinsă.

„Vorbele goale ale intermediarilor pe care nimeni nu i-a numit despre pace au luat sfârșit. Toată lumea înțelege totul acum, chiar dacă nu o spune cu voce tare”, a scris Medvedev pe Telegram.

UPDATE 11:00

Președintele rus Vladimir Putin și liderul cecen Ramzan Kadîrov au vizitat marți trupele și voluntarii ceceni care se pregătesc să lupte împotriva Ucrainei, a declarat Kremlinul, în prima călătorie a lui Putin în ultimii 13 ani în republica din Caucazul de Nord.

UPDATE 10:00

Armata ucraineană susține că a lovit un sistem de rachete antiaeriene S-300 cu baza în regiunea Rostov din sudul Rusiei în cursul nopții.

Statul Major al Kievului a declarat că atacul a avut loc în apropierea așezării Novoshakhtinsk și că S-300 au fost utilizate pentru a ataca infrastructura civilă din Ucraina.

Guvernatorul Rostovului, Vasili Golubev, a declarat că forțele de apărare aeriană au distrus o rachetă lansată de Ucraina deasupra regiunii sale, însă Ministerul Apărării din Rusia nu a menționat incidentul în declarația sa zilnică privind armele aeriene distruse.

UPDATE 9:00

Unitățile de apărare aeriană ale Rusiei au distrus 45 de drone lansate în cursul nopții de Ucraina, care vizau Moscova și alte câteva regiuni, a declarat astăzi Ministerul rus al Apărării.

Dintre acestea, 11 drone au fost distruse deasupra regiunii Moscova, 23 deasupra regiunii de frontieră Briansk, șase deasupra regiunii Belgorod, trei deasupra regiunii Kaluga și două deasupra regiunii Kursk, a precizat ministerul într-un comunicat.

UPDATE 8:25- Ucraina a lansat unul dintre „cele mai intense atacuri asupra Moscovei”

Primarul Moscovei spune că 10 drone ucrainene au fost doborâte, noaptea trecută. Atacul de acum este mai mare decât cel din mai 2023, când cel puțin opt drone au fost distruse deasupra aceleiași regiuni. Alte explozii au fost auzite și în Briansk.

„Aceasta este una dintre cele mai mari încercări de a ataca Moscova folosind drone”, a scris Sobyanin pe canalul său de Telegram.

https://media.alephnews.ro/2024/08/ucraina-2.mp4

ȘTIREA INIȚIALĂ

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, și omologul său ucrainean au discutat despre dinamica câmpului de luptă și despre operațiunile ucrainene în curs, potrivit unei declarații a Pentagonului.

Austin și Rustem Umerov au discutat, de asemenea, despre o viitoare reuniune de grup menită să sprijine „cerințele militare urgente” ale Ucrainei, a adăugat Pentagonul în declarația sa de marți.

Astăzi, Rusia a lovit o cafenea pentru copii în regiunea Zaporizhzhia din sudul Ucrainei, rănind cel puțin trei minori, a declarat guvernatorul regional.

Un copil a fost în stare gravă după lovitura asupra satului Malokaterynivka, a declarat Ivan Fedorov pe aplicația de mesagerie Telegram. El nu a precizat tipul de armă folosit.

Armata rusă a ocupat o parte din regiune la scurt timp după ce Moscova și-a lansat invazia la scară largă a Ucrainei în 2022 și lovește în mod regulat zonele de acolo deținute de Kiev.

Exit mobile version