LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 911. Forțele ucrainene fac progrese în invazia teritoriului rusesc, potrivit unui think tank

UPDATE ORA 19:00 – Un atac cu bombă rusesc a ucis două persoane în regiunea Sumy din Ucraina

Un atac cu bombă rusesc a ucis două persoane în regiunea Sumy din nord-estul Ucrainei.

Moscova a lansat două bombe ghidate asupra infrastructurii civile, au declarat procurorii regionali într-o declarație. Rusia a bombardat neîncetat aceste regiuni de frontieră cu lovituri și atacuri cu bombă de la începutul invaziei. Kievul a declarat că incursiunea sa șocantă în regiunea Kursk a fost parțial menită să reducă capacitatea Rusiei de a efectua astfel de atacuri.

Președintele Volodymyr Zelenski a vizitat recent regiunea și a declarat că s-a înregistrat o scădere a bombardamentelor și a victimelor civile de la incursiunea în Kursk.

La începutul acestei săptămâni, pe 17 august, a avut loc un alt atac cu rachete în Sumy, care a lăsat în urmă coji de mașini arse, pompierii fiind nevoiți să stingă focul.

UPDATE ORA 17:00 – Ucraina contestă afirmațiile lui Putin potrivit cărora Kievul a vizat o centrală nucleară

Ucraina a contestat afirmațiile lui Vladimir Putin potrivit cărora a vizat o centrală nucleară din regiunea Kursk într-un atac nocturn. „Inamicul a încercat să atace centrala nucleară în timpul nopții”, a afirmat Putin în cadrul unei reuniuni cu înalți oficiali. El a adăugat: „Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a fost informată”.

În timpul reuniunii, președintele rus nu a prezentat nicio dovadă în sprijinul afirmațiilor sale, discutând despre situația din regiunile de frontieră ale Rusiei. Un oficial ucrainean a calificat afirmațiile dlui Putin drept „propagandă” și „o pură minciună”.

Andrii Kovalenko, șeful departamentului ucrainean de combatere a dezinformării, a declarat: „Scenariul dorit de Rusia, în care Forțele de apărare ale Ucrainei atacau centrala nucleară Kursk pentru a le acuza de terorism nuclear, a căzut, așa că Putin s-a alăturat propagandei.

„Totul indică faptul că Rusia însăși poate realiza această provocare și va încerca să o aducă la nivel internațional.” Șeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat anterior că nu va vizita centrala de la Kursk din cauza riscurilor de securitate legate de război.

UPDATE ORA 15:00 – Premierul indian Modi spune că va „împărtăși perspective” privind soluționarea pașnică a războiului

Narendra Modi a declarat că va „împărtăși perspective” privind soluționarea pașnică a războiului din Ucraina în timpul vizitei sale la Kiev din această săptămână.

Prim-ministrul indian a plecat astăzi spre Polonia și va vizita capitala ucraineană vineri – la mai mult de o lună după ce a călătorit la Moscova. Călătoria lui Modi la Moscova a fost criticată de SUA și de Zelenski, deoarece a coincis cu o lovitură rusească letală asupra unui spital de copii din Kiev.

UPDATE 14:00

Ambasada SUA la Kiev a declarat că există un risc sporit de atacuri cu rachete și drone rusești pe întreg teritoriul Ucrainei în următoarele zile.

Comandantul suprem al Ucrainei, Oleksandr Syrskyi, a declarat la începutul acestei săptămâni că Rusia a lansat 9 600 de rachete și 14 000 de drone în timpul atacurilor asupra Ucrainei de când și-a lansat invazia la scară largă în februarie 2022.

UPDATE 13:00

Rusia a deschis un dosar penal împotriva unui jurnalist britanic pentru presupusa trecere ilegală a frontierei ruso-ucrainene în Kursk.

FSB spune că jurnalistul este Nick Paton Walsh, un cetățean britanic care lucrează ca corespondent șef pentru securitate internațională al CNN.

FSB a afirmat într-o declarație că Moscova va emite în curând un mandat internațional de arestare legat de cazurile a trei jurnaliști.

Pedeapsa maximă pentru orice persoană găsită vinovată de trecerea ilegală a frontierei este de cinci ani de închisoare, a declarat acesta.

UPDATE 12:00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat joi că el și șeful armatei sale au vizitat regiunea de frontieră Sumy, în apropiere de granița cu Rusia, la două săptămâni după incursiunea Kievului în regiunea Kursk.

Zelenski a declarat că trupele ucrainene au preluat controlul asupra unui alt sat din regiunea Kursk. Oficialii ucraineni au declarat anterior că Kievul controlează mai mult de 90 de așezări din regiune.

UPDATE 11:00

Forțele armatei ucrainene continuă avansul în regiunea Kursk din teritoriul Federației Rusești și ajuns în Vișnevka, la 14 kilometri distanță de granița ruso-ucraineană.

UPDATE 10:00

Autoritățile ruse din regiunea vestică Kursk au început să instaleze adăposturi din beton pentru a ajuta la protejarea civililor în contextul unei incursiuni ucrainene în curs, a declarat joi guvernatorul regional în exercițiu.

Guvernatorul Alexei Smirnov a scris pe Telegram că oficialii orașului Kursk, capitala regională, au instalat adăposturile în locuri aglomerate, inclusiv în 60 de stații de autobuz. Adăposturi similare vor fi amplasate în alte două orașe, a spus Smironov.

UPDATE 9:00

Vladimir Putin s-a întâlnit ieri cu premierul chinez Li Qiang, salutând creșterea relațiilor comerciale dintre cele două țări, chiar dacă Moscova a devenit tot mai dependentă de Beijing pentru sprijin politic și economic.

„Relațiile noastre comerciale se dezvoltă, se dezvoltă cu succes… Atenția pe care guvernele celor două țări de ambele părți o acordă relațiilor comerciale și economice dă rezultate”, a declarat dl Putin la întâlnirea de la Kremlin.

UPDATE 8:00

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat miercuri, după discuțiile cu cancelarul german Olaf Scholz, că sprijinul Berlinului pentru țara sa consolidează securitatea Ucrainei și securitatea în regiune.

De asemenea, ea a declarat că Moldova este deschisă pentru investiții și a invitat întreprinderile germane să participe la prima licitație din țară pentru producția de energie regenerabilă.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Forțele din Ucraina au făcut progrese suplimentare în invazia lor din regiunea Kursk din Rusia, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Grupul de reflecție cu sediul la Washington a declarat că forțele Kievului continuă să lovească podurile de pontoane rusești și echipamentele de inginerie pentru pontoane. În evaluarea sa, acesta a declarat că trupele ucrainene nu controlează întregul teritoriu din spatele liniei înaintate a forțelor care operează în Rusia.

Dar a declarat că comandamentul militar al Moscovei „continuă să complice și să birocratizeze structura sa de comandă și control, ineficientă până în prezent” pentru răspunsul său la atac.

De asemenea, a remarcat că autoritățile ruse ar fi realocat în Rusia unități din sectoarele cu prioritate redusă ale liniei frontului din Ucraina, pentru a face față invaziei în curs de desfășurare din Kursk.

ISW a declarat că a observat anterior că astfel de desfășurări „ar putea afecta ritmul operațiunilor ofensive rusești”.

Exit mobile version