• Un atac cu bombă rusesc a ucis două persoane în regiunea Sumy din Ucraina, fiind parte a unei campanii continue de bombardamente.
  • Kievul a declarat că incursiunea sa în regiunea Kursk are scopul de a reduce capacitatea Rusiei de a efectua atacuri.
  • Volodymyr Zelenski a observat o scădere a bombardamentelor și a victimelor civile de la această acțiune.

UPDATE ORA 23:00

Biden a avut o conversație telefonică cu Zelenski, a spus Casa Albă.

În urma conversației, Biden a promis că Statele Unite, ca parte a unui nou pachet de ajutor, vor transfera în Ucraina rachete pentru sisteme de apărare aeriană, echipamente antidrone și muniție.

UPDATE ORA 21:00

Forțele ucrainene spun că au recucerit teritoriu în regiunea de est a Harkovului, unde Rusia a lansat o ofensivă de amploare în primăvară.

Recomandări

ATAC ASUPRA HEZBOLLAH
ELEVII-S GATA, ȘCOALA BA
PLANUL LUI ZELENSKI
FLUIER DE START
NEW LOOK, NEW YOU
CU BEBE LA SPA

UPDATE ORA 19:00

Statele Unite au extins sancțiunile anti-ruse, adăugând pe liste 400 de persoane și persoane juridice din Rusia și din străinătate.

UPDATE ORA 17:00

Statele Unite vor anunța vineri un nou pachet de arme pentru Ucraina, a anunțat Casa Albă.

UPDATE ORA 16:00

Zelenski a postat un mesaj de mulțumire după vizita istorică a premierului indian Narendra Modi în Kiev:

„Astăzi s-a scris istorie. Prim-ministrul Indiei @narendramodi a făcut prima sa vizită în Ucraina de la independența țării noastre, în ajunul Zilei Independenței a Ucrainei. Astăzi, am ajuns la un acord asupra a patru documente între Ucraina și India, care acoperă domeniul medical, cooperarea agricolă, relațiile umanitare și cultură. În urma vizitei, am convenit, de asemenea, asupra unei declarații comune care să se concentreze pe dezvoltarea unui parteneriat strategic, a comerțului bilateral și a cooperării militare-tehnice continue. India sprijină suveranitatea națională și integritatea teritorială a Ucrainei. Și acest lucru este esențial, deoarece toată lumea din lume trebuie să respecte în mod egal Carta ONU”.

UPDATE ORA 13:00 – Un om a fost ucis în timp ce prizonierii capturau ostatici într-o închisoare rusă

Un grup de prizonieri a capturat ostatici într-o închisoare din regiunea Volgograd din Rusia, a declarat presa de stat. 

Cel puțin un membru al personalului închisorii a fost ucis. 

Cei ținuți ostatici sunt personalul închisorii și se iau măsuri pentru eliberarea lor, a spus serviciul penitenciar. 

Acesta a adăugat că există „victime”.

UPDATE ORA 12:00 – Modi sosește la Kiev pentru discuții cu Zelenski

Premierul indian se află în prezent la Kiev pentru o întâlnire cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski. 

Oficialii ucraineni și indieni spun că vizita este concentrată pe stimularea legăturilor economice și a cooperării în domeniul apărării, științei și tehnologiei. 

Cu toate acestea, analiștii au sugerat că ar putea exista un alt motiv: să arate Indiei o poziție mai neutră, după ceea ce a fost văzută că are o înclinare spre Rusia. 

Narendra Modi s-a întâlnit cu reprezentanții diasporei indiene după sosirea în capitala Ucrainei, mulțimea adunată în jurul premierului aplauda „Modi, Modi, Modi”. 

Liderul indian a declarat la X după aceea că a primit „o primire foarte călduroasă”. 

Șeful biroului prezidențial al Ucrainei, Andriy Yermak, a numit vizita domnului Modi „istorică” și a spus că India ar putea juca un rol în încheierea războiului. 

„Respectăm India ca pe o democrație foarte mare în lume și o țară puternică”, a spus Yermak într-un interviu pentru India Today. 

„Dar acum este necesar să spunem cine este agresorul, cine este victima”.

India a evitat până acum să condamne invazia Rusiei, îndemnând în schimb Rusia și Ucraina să rezolve conflictul prin dialog și diplomație. 

Zelenski l-a criticat anterior pe Modi pentru o vizită la Moscova în iulie, când premierul indian s-a întâlnit cu Vladimir Putin în aceeași zi în care rachetele rusești au lovit Ucraina. 

Președintele ucrainean a declarat la acea vreme că a fost o „dezamăgire uriașă și o lovitură devastatoare pentru eforturile de pace”. 

De asemenea, l-a certat pe Modi pentru că l-a îmbrățișat pe Putin în timpul întâlnirii lor.

UPDATE ORA 11:00 – Putin a „luat decizia” cu privire la invazia din Kursk

Vladimir Putin are un plan de acțiune pentru a răspunde incursiunii Ucrainei în Rusia, a declarat ambasadorul țării în SUA. 

„Vă spun cu sinceritate că președintele a luat o decizie”, a declarat Anatoli Antonov, citat de agenția de presă de stat rusă TASS. 

„Sunt ferm convins că toată lumea va fi aspru pedepsită pentru ceea ce s-a întâmplat în regiunea Kursk”.

Ambasadorul rus nu a oferit alte detalii despre planurile lui Putin. 

Kremlinul a avut ieri o întâlnire cu înalți oficiali, inclusiv cu domnul Putin și guvernatorii regiunilor de graniță, care ar putea discuta despre atacul surpriză al Ucrainei asupra regiunii Kursk a Rusiei. 

Luptele reprezintă cea mai mare incursiune în Rusia a unei puteri străine de la al Doilea Război Mondial.

Antonov a avertizat, de asemenea, în comentariile publicate de agenția de presă de stat RIA, că SUA vor elimina toate restricțiile privind utilizarea armelor furnizate Ucrainei. 

„Actuala administrație se comportă ca o persoană care întinde o mână și ține un pumnal la spate cu alta”, a spus Antonov. 

„Ei, în esență, pun terenul [pentru o decizie] de a elimina pur și simplu toate restricțiile existente la un anumit punct, fără prea multă gândire”.

SUA au oferit Ucrainei ajutor militar în valoare de peste 55 de miliarde de dolari din 2022, dar nu i-au permis Kievului să tragă cu niciuna dintre armele sale pe teritoriul rus, cu excepția cazului în care este folosit pentru operațiuni transfrontaliere defensive sau de contrafoc. 

UPDATE ORA 10:00 – Rusia suspendă serviciul de feribot către Crimeea după atacul ucrainean

Un serviciu de feriboturi care operează între sudul Rusiei și Crimeea a fost suspendat în urma unui atac ucrainean, a anunțat Ministerul Transporturilor din Rusia. 

Marina ucraineană a declarat ieri că a distrus un feribot la Port Kavkaz din regiunea Krasnodar din Rusia. 

Acesta a adăugat că feribotul a fost folosit pentru a livra combustibil și arme în Crimeea, pe care Rusia a confiscat și anexat-o din Ucraina în 2014. 

Șeful de district al orașului local Fiodor Babenkov a declarat că feribotul transporta 30 de vagoane încărcate cu combustibil. 

Șaptesprezece persoane au fost salvate în urma atacului și o persoană nu a fost găsită, au declarat autoritățile ruse.

Mai devreme în această dimineață, agenția de presă TASS a anunțat că incendiul este încă puternic. 

Agenția de presă de stat RIA, invocând servicii de urgență, a declarat că un incendiu declanșat de atacul ucrainean nu a afectat „practic” infrastructura portului, dar că feribotul lovit de Ucraina a fost pe jumătate scufundat.

Serviciul de feribot a fost suspendat temporar în timp ce au loc lucrările de curățare. 

Portul Kavkaz este unul dintre cele mai mari puncte de desfacere ale Rusiei în Marea Neagră. 

UPDATE ORA 09:00 – SUA continuă să trimită armament pe frontul din Ucraina

Oficiali de la Washington au declarat că SUA vor trimite Ucrainei un nou ajutor militar de aproximativ 125 de milioane de dolari, inclusiv rachete de apărare aeriană, muniții pentru sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) și artilerie. Acordul este de așteptat să fie anunțat oficial vineri.

UPDATE ORA 08:00 – Luptele de pe frontul de est al Ucrainei încep să se intensifice

Armata ucraineană a declarat că forțele ruse au lansat 53 de atacuri asupra pozițiilor inamice de pe frontul Pokrovsk din estul Ucrainei, în timp ce își intensificau eforturile de a ocupa orașul strategic. Locuitorii din Pokrovsk au primit ordin să evacueze cu soldați ruși la doar 10 km (6 mile) de oraș. Oficialii ucraineni au declarat săptămâna aceasta că aproximativ 50.000 de oameni încă locuiesc în Pokrovsk.

Rusia susține că forțele sale au preluat controlul asupra satului Mezhove, situat între Pokrovsk și Avdiivka, care a fost capturat în februarie.

UPDATE ORA 07:00 – Vladimir Putin aruncă vina asupra Ucrainei

Președintele rus Vladimir Putin a susținut fără dovezi că forțele ucrainene au încercat să atace centrala nucleară Kursk într-un raid peste noapte. Nu a primit niciun răspuns din partea Ucrainei. Luptele au avut loc la aproximativ 30 km (18 mile) de centrală, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) cerând reținere de ambele părți. Şeful organului de pază Rafael Grossi va vizita zona săptămâna viitoare.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Un atac cu bombă rusesc a ucis două persoane în regiunea Sumy la nord-est de Ucraina.

Moscova a lansat două bombe ghidate asupra infrastructurii civile, au declarat procurorii regionali într-o declarație.

Rusia a bombardat neîncetat aceste regiuni de frontieră cu lovituri și atacuri cu bombă de la începutul invaziei.

Kievul a declarat că incursiunea sa șocantă în regiunea Kursk a fost parțial menită să reducă capacitatea Rusiei de a efectua astfel de atacuri.

Președintele din Ucraina, Volodymyr Zelenski, a vizitat recent regiunea și a declarat că s-a înregistrat o scădere a bombardamentelor și a victimelor civile de la incursiunea în Kursk.

La începutul acestei săptămâni, pe 17 august, a avut loc un alt atac cu rachete în Sumy, care a lăsat în urmă coji de mașini arse, pompierii fiind nevoiți să stingă focul.

Citește și