• Norvegia a devenit cel mai mare furnizor de gaze naturale din Europa.
  • Întâlnirea cu ușile închise a evidențiat rolul Norvegiei ca furnizor cheie.
  • Cinci rachete și 60 de drone, doborâte în timpul atacului din timpul nopții.

UPDATE ORA 20:00 – Numărul celor uciși de atacurile rusești a crescut la șase

Numărul persoanelor ucise astăzi de rachete și drone rusești a crescut la șase, potrivit oficialilor ucraineni.

Astfel, numărul total al morților în 48 de ore a ajuns la 13, după cel mai mare atac aerian al Moscovei din timpul războiului de ieri. Trei persoane au fost ucise și cinci rănite astăzi când un hotel a fost „distrus” de o rachetă în orașul central Kryvyi Rih, au declarat oficialii regionali.

Separat, trei persoane au fost ucise și trei rănite în atacuri cu drone asupra orașului Zaporizhzhia din sud-estul Ucrainei. Alte patru persoane au fost rănite într-un atac cu rachete asupra regiunii nord-estice Harkov în cursul nopții, au declarat autoritățile locale.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Ucraina a doborât cinci din cele 10 rachete primite și 60 din cele 81 de drone, a declarat forțele aeriene.

UPDATE ORA 19:00 – Ucraina a folosit avioane de luptă F-16 furnizate de Occident pentru a doborî drone rusești, afirmă Zelenski

Ucraina a folosit avioane de luptă F-16 furnizate de Occident pentru a doborî drone și rachete rusești în timpul atacurilor recente, a declarat Volodymyr Zelenski.

Președintele ucrainean a anunțat la începutul acestei luni că Kievul a primit primul lot de avioane promise de țările occidentale. Vorbind astăzi la o conferință de presă, Zelenski a confirmat utilizarea avioanelor F-16 și a îndemnat aliații Ucrainei să trimită mai multe.

„Nimeni nu a vorbit despre asta, dar am distrus deja, în acest atac uriaș al rușilor, am distrus deja unele rachete și drone folosind F-16”, a spus el.

„Nu voi împărtăși câte, dar am făcut-o datorită partenerilor care ne-au dat F-16, ne-au furnizat. Dar, din nou, nu este suficient, avem un număr mic de F-16”.

UPDATE ORA 18:00 – Cel puțin cinci morți în urma loviturilor rusești de peste noapte

O a cincea persoană a murit în urma loviturilor de peste noapte ale Rusiei asupra Ucrainei.

Mai devreme, Volodymyr Zelenski a declarat că patru persoane au murit și alte 16 au fost rănite.

Potrivit șefului administrației regionale din Zaporizhzhia, unul dintre orașele afectate de lovituri, o femeie în vârstă a murit în spital după ce a suferit „arsuri grave”. „Medicii au luptat pentru viața ei timp de mai multe ore”, a declarat Ivan Fedorov, „dar nu au putut să o salveze”.

Împreună cu cele trei persoane care au murit în Zaporizhzhia, alte două persoane au fost ucise în urma loviturilor din orașul Kryvyi Rih, din centrul țării, au declarat oficialii.

UPDATE ORA 17:00 – Risc de „accident nuclear” la centrala electrică Kursk din Rusia

Șeful organismului internațional de supraveghere nucleară a vizitat centrala Kursk din Rusia. De atunci, Rafael Grossi a ținut o conferință de presă în care a declarat că există pericolul sau posibilitatea unui „accident nuclear”.

El a declarat că centrala este extrem de fragilă, deoarece nu are o cupolă de protecție, dar a adăugat că aceasta funcționează încă în condiții apropiate de cele normale.

Forțele Kievului se află la doar 40 km distanță de centrală, după ce au trecut granița în regiunea Kursk și au ocupat teritoriul la 6 august. „Faptul că avem activitate militară la câțiva kilometri, la câteva mile distanță de aici, face ca acesta să fie un punct de atenție imediată”, a declarat Grossi.

UPDATE ORA 15:00 – Ucraina testează prima sa rachetă balistică

Volodymyr Zelenski spune că Ucraina a efectuat cu succes un test al primei sale rachete balistice de producție internă.

„Poate că este prea devreme să vorbim despre acest lucru, dar vreau să vi-l împărtășesc”, a declarat Președintele la forumul «Ucraina 2024 Independența» de la Kiev. Zelenski a felicitat industria de apărare ucraineană pentru acest proiect, dar nu a oferit detalii suplimentare cu privire la armament.

Aceasta survine în contextul în care Președintele a promis anterior că va răspunde nopților consecutive de atacuri cu rachete rusești asupra Ucrainei.

UPDATE ORA 14.00 – Ucraina spune că controlează 100 de așezări rusești

Ucraina a preluat controlul asupra a 100 de așezări rusești de la invazia sa în regiunea Kursk a țării, spune comandantul militar superior al Kievului.

Vorbind printr-un link video la TV ucraineană, Oleksandr Syrskyi spune că trupele ucrainene controlează acum 1.294 km pătrați din teritoriul Rusiei și 100 de așezări.

UPDATE ORA 13.00 – Rusia acuză SUA că au ajutat Kievul să lanseze atacul de la Kursk

Rusia a acuzat SUA că ajută Ucraina să lanseze atacul asupra regiunii de frontieră Kursk pe 6 august. Aproximativ o mie de trupe ucrainene au fost împinse în câteva mile din regiunea Kursk, care se află la granița de vest a Rusiei, într-un atac care părea să ia prin surprindere Kremlinul.

Șeful informațiilor externe ruse, Serghei Naryshkin, a spus acum că Moscova nu crede că incursiunea a fost planificată singură, transmite agenția de presă de stat TASS.

UPDATE ORA 12.00 – Ministrul de Externe condamnă uciderea „lașă” a fostului soldat britanic

Ministrul de externe a spus că este „profund întristat” de moartea unui fost soldat britanic în Ucraina.

Ryan Evans, în vârstă de 38 de ani, lucra ca consilier de siguranță pentru agenția de presă Reuters și a murit după o lovitură cu rachete asupra unui hotel din Ucraina.

Lammy și-a oferit condoleanțe familiei lui Evans și a condamnat tactica „lașă” folosită de Rusia lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

UPDATE ORA 11.00 – Zelenski promite răspuns la atacurile rusești

Volodimir Zelenski a promis că Ucraina va răspunde după ce a fost lovită de o a doua noapte de atacuri rusești.

Președintele ucrainean a declarat că operațiunile de salvare sunt în desfășurare pe locurile atacurilor cu rachete de aseară, despre care a spus că au ucis patru persoane și au rănit alte 16.

Într-un mesaj pe canalul său Telegram, Zelenski a spus că Ucraina va „răspunde, fără îndoială, Rusiei pentru acest atac și pentru toate celelalte atacuri”.

UPDATE ORA 10.00 – Cinci rachete și 60 de drone, doborâte în timpul atacului din timpul nopții

Ucraina a doborât cinci rachete și 60 de drone în timpul atacului Rusiei de peste noapte, afirmă forțele aeriene ucrainene.

Rusia a lansat 10 rachete și 81 de drone, adaugă aceasta într-o declarație partajată pe Telegram.

UPDATE ORA 09.00 – Cel puțin 3 drone Shahed utilizează spațiul aerian belarus pe drumul dintre regiunile Cernihov și Kiev din Ucraina

Cel puțin 3 drone Shahed utilizează spațiul aerian belarus pe drumul dintre regiunile Cernihov și Kiev din Ucraina. Forțele aeriene belaruse ar fi desfășurat un avion de vânătoare în zonă.

UPDATE ORA 08.00 – Ambasadoarea SUA la Kiev a reiterat că „vom continua să sprijinim capacitatea Ucrainei de a se apăra”

Ambasadoarea SUA la Kiev, Bridget Brink, a reiterat că „vom continua să sprijinim capacitatea Ucrainei de a se apăra împotriva acestei invazii brutale la scară largă”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Serviciile de securitate din șapte țări europene au informat directori și oficiali norvegieni din domeniul energiei, inclusiv de la Equinor – cel mai mare furnizor de gaze din Europa – despre ceea ce ei consideră amenințări rusești la adresa infrastructurii critice, scrie The Independent. Întâlnirea cu ușile închise la care au participat serviciile naționale de securitate din Norvegia, Germania, Belgia, Țările de Jos, Finlanda, Suedia și Islanda a evidențiat rolul Norvegiei ca furnizor cheie de energie pentru Europa.

„Vedem o poveste în curs de dezvoltare care se adresează nu numai Germaniei sau colegilor norvegieni, ci tuturor”, a declarat Sinan Selen, vicepreședintele Oficiului Federal pentru Protecția Constituției din Germania, pentru Reuters după întâlnire.

„Aceasta este o amenințare care vine din partea unor omologi precum Rusia, incluzând nu numai operațiuni de spionaj, ci și riscul de sabotaj în unele domenii”, a adăugat el, refuzând să discute cazuri specifice.

Beate Gangaas, șeful agenției de contrainformații din Norvegia PST, care a organizat întâlnirea în marginea conferinței energetice ONS, a declarat pentru Reuters: „Când vorbim astăzi despre sabotaj, vorbim despre Rusia”.

În urma invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Moscova, Norvegia a devenit cel mai mare furnizor de gaze naturale din Europa, care este livrat printr-un sistem vast de conducte submarine.

Citește și