• Rusia revendică încă două sate din estul Ucrainei.
  • Ucraina afirmă că atacurile rusești reprezintă un risc pentru instalațiile nucleare și siguranța a milioane de oameni.
  • Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană se află în centrul eforturilor de asigurare a păcii.

UPDATE ORA 22:00

O fată de 14 ani a fost ucisă în timpul unui atac rusesc cu bombă ghidată asupra unui loc de joacă din Harkov.

Cel puțin alte șase persoane au fost ucise și 59 au fost rănite.

UPDATE ORA 19:00

Ucraina a făcut apel la Mongolia să-l aresteze pe președintele rus Vladimir Putin înainte de vizita sa planificată în țară, care va avea loc săptămâna viitoare.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Aceasta va fi prima sa vizită într-un stat membru al Curții Penale Internaționale (CPI) de la emiterea mandatului de arestare pe numele său, în care este acuzat de crime de război, inclusiv deportarea ilegală a copiilor din Ucraina în Rusia.

UPDATE ORA 17:00 – Nikolas Oleschuk a fost demis

Zelenski l-a demis pe Nikolai Oleschuk din postul de comandant al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene.

Trebuie să ne întărim. Și să avem grijă de oameni. Să ne protejăm personalul. Să avem grijă de toți soldații noștri”, a spus președintele Ucrainei.

Demiterea vine la scurt timp după prăbușirea avionului occidental F-16, în care un pilot ucrainean de top a murit.

UPDATE ORA 15:00 – Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că anchetele în curs de corupție asupra oficialilor ruși ai apărării implică „acuzații grave” care vor duce la procese în instanță

Un tribunal militar din Moscova l-a plasat ieri în detenție pe Pavel Popov, un fost adjunct al ministrului apărării, sub suspiciunea de fraudă în ultimul șir de anchete de corupție a oficialilor legați de fostul ministru al apărării Serghei Șoigu.

Solicitat să comenteze investigațiile, Peskov a spus: „Într-adevăr, sunt aduse acuzații grave.

„Aceasta este munca sistematică a agențiilor de aplicare a legii”, a spus el reporterilor. „Nu putem vorbi despre mai multe detalii. Odată ce ancheta este finalizată, va avea loc un proces.”

Scandalul de corupție, cel mai mare care a lovit apărarea și organizația militară a Rusiei în ultimii ani, a văzut cel puțin o duzină de oficiali reținuți din aprilie.

UPDATAE ORA 14.00 – Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană se află în centrul eforturilor de asigurare a păcii

Vorbind la Forumul Globsec de la Praga, ea a declarat că datoria Europei este de a se proteja, având NATO în centrul său. Ea a declarat că Europa Centrală ar putea fi unul dintre cei mai mari beneficiari ai unui nou impuls pentru un sector european al apărării.

Ea a făcut apel la o revizuire sistemică a capacităților de apărare ale Europei și a declarat că este timpul ca guvernele să considere Uniunea „intrinsec ca un proiect de securitate”, afirmând că securitatea trebuie să fie în centrul tuturor acțiunilor Uniunii.

Într-un avertisment sumbru, von der Leyen a adăugat: „nu ne mai putem permite iluzii, a doua jumătate a deceniului va fi foarte riscantă” și a spus că „europenii trebuie să fie în gardă”.

UPDATAE ORA 13:00 – Un grup de voluntari înarmați ruși a fost înființat în Kursk pentru a „asigura securitatea”

Kursk este scena unei incursiuni de aproape patru săptămâni a Ucrainei în Rusia. Mii de civili ruși au fugit din zonele de frontieră din cauza asaltului.

Guvernatorul din Kursk, Alexy Smirnov, a declarat pe Telegram că noile detașamente vor avea misiunea de „a asigura nu numai securitatea, ci și de a participa la susținerea vieții în zonele relocate, pentru a sprijini oamenii rămași în această perioadă dificilă”.

UPDATE ORA 12:00 – O femeie a murit în Sumîi, în urma atacurilor Rusiei de peste noapte asupra regiunii

„Potrivit anchetei, la 30 august 2024, în jurul orei 1:30, folosind metode de război interzise de dreptul internațional, inamicul a lansat un atac aerian asupra unei întreprinderi din Sumy. Ca urmare a atacului ocupanților, conform datelor preliminare, nouă persoane au fost rănite. Pagubele produse de incendiu sunt în curs de eliminare. Procurorii, în cooperare cu alte organe de aplicare a legii, documentează consecințele bombardamentului”, a declarat procuratura din Sumîi pe Facebook, potrivit agenției ucrainene de presă Interfax.

UPDATE ORA 11:00 – Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a îndemnat aliații UE să accelereze livrările sistemelor de apărare antiaeriană promise

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a îndemnat joi aliații UE să accelereze livrările sistemelor de apărare antiaeriană promise. „Am transmis un sentiment de urgență în ceea ce privește livrarea ajutorului militar deja promis, inclusiv a sistemelor de apărare antiaeriană”, a declarat el la X după întâlnirea sa cu miniștrii de externe ai UE la Bruxelles.

UPDATE ORA 09:00 – Apărarea aeriană ucraineană a doborât peste noapte 12 din cele 18 drone Shahed

Apărarea aeriană ucraineană a doborât peste noapte 12 din cele 18 drone Shahed.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Rusia a declarat joi că a cucerit încă două sate din estul Ucrainei – în regiunile Donețk și Lugansk – în timp ce forțele sale își continuă înaintarea mai adânc în țară.

Ministerul Apărării a declarat că forțele ruse au capturat satul Mykolaivka, la aproximativ 15 kilometri de orașul Pokrovsk din regiunea Donețk, precum și așezarea Stelmakhivka din regiunea vecină Lugansk.

Patru unități nucleare de la două centrale diferite din Ucraina au fost deconectate de la rețea în timpul atacului rusesc de luni, informează șeful biroului prezidențial al Ucrainei, Andriy Yermak.

Într-o declarație pe Telegram, Yermak a declarat că au fost deconectate unitățile energetice de la centrala nucleară Rivne, din nord-vestul Ucrainei, și de la centrala nucleară South Ukrainian, din sud.

Forțele ruse au lansat 236 de drone și rachete într-un atac masiv asupra Ucrainei. Șapte persoane au fost ucise și 15 regiuni au fost lovite, cu explozii auzite în capitala Kiev. Ucraina a declarat că în atac au fost folosite rachete hipersonice.

Citește și