• Rusia a anunțat că forțele sale au capturat două așezări, Ptyche și Vyimka, la est de Ucraina.
  • Comandantul de vârf al Kievului a recunoscut că armata ucraineană se confruntă cu o presiune puternică în fața avansului rus.
  • Aceste evenimente au loc în contextul unor lupte intense între Rusia și Ucraina, cu o escaladare a atacurilor reciproce în ultimele luni.

UPDATE ORA 19:00 – Putin a sosit în Mongolia

Kremlinul a declarat luni că preşedintele rus Vladimir Putin a sosit pentru o vizită de stat în Mongolia, care se află pe traseul unui nou gazoduct planificat să conecteze Rusia şi China.

Rusia poartă discuţii de ani de zile cu privire la construirea gazoductului care ar urma să transporte 50 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an din regiunea Yamal către China prin Mongolia.

UPDATE ORA 18:00 – Finlanda vrea să le interzică cetăţenilor ruşi să cumpere proprietăţi în ţară

Guvernul Finlandei intenţionează să interzică majorităţii cetăţenilor ruşi să cumpere proprietăţi imobiliare în ţară, în încercarea de a proteja securitatea naţională, a declarat luni ministrul Apărării, Antti Hakkanen.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Relaţiile dintre Finlanda şi Rusia s-au deteriorat masiv în urma invaziei Rusiei în Ucraina din 2022, care a determinat Helsinki să adere la NATO după decenii de neutralitate.

Proiectul de lege propus îi va exclude de la interdicţie pe cei cu dublă cetăţenie şi pe cei ruşi care locuiesc permanent în Finlanda sau în alte ţări membre ale Uniunii Europene.

Decizia finală privind această interdicţie va fi supusă consultărilor cu experţii înainte de a fi intra la vot în Parlament.

UPDATE ORA 17:00 – Ucraina acuză Rusia că a folosit pentru prima oară bomba Grim-E1 în luptele din Harkov

UPDATE ORA 16:00 – Ministrul polonez de Externe: Polonia are dreptul de a doborî rachete ruseşti deasupra Ucrainei pentru securitatea naţională

Polonia şi ţările învecinate cu Ucraina sunt „responsabile pentru protejarea propriului spaţiu aerian”, în ciuda opoziţiei NATO, a declarat ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, într-un interviu acordat publicaţiei Financial Times.

„Apartenenţa la NATO nu prevalează asupra responsabilităţii fiecărei ţări de a-şi proteja propriul spaţiu aerian – este datoria noastră constituţională”, a declarat Sikorski pentru sursa citată.

„Personal, sunt de părere că, atunci când rachetele ostile sunt pe cale să intre în spaţiul nostru aerian, ar fi legitimă autoapărarea (de a le lovi), deoarece odată ce trec în spaţiul nostru aerian, riscul ca resturile să rănească pe cineva este semnificativ”, a completat acesta.

UPDATE ORA 15:00 – Un centru cultural islamic din cartierul Nyvky din Kiev a fost lovit în cursul atacului rusesc de azi-noapte

Un centru cultural islamic din cartierul Nyvky din Kiev a fost grav avariat în atacul rusesc de azi-noapte, care a lovit și o moschee, relatează The Guardian. Refat Chubarov, lider al comunității tătarilor crimeeni din Ucraina, a anunțat pe Facebook că clădirea necesită reparații.

Președintele Zelenski a comentat atacul pe platforma X, acuzând Rusia că nu respectă valorile spirituale, umane, sau orice religie și credință.

UPDATE ORA 14:00 – Barajul raportat al Rusiei vine la o zi după „unul dintre cele mai mari atacuri de război din Ucraina”

Barajul raportat la primele ore ale zilei de luni vine la o zi după ce armata rusă a raportat că a interceptat și distrus 158 de drone ucrainene care vizau mai multe regiuni rusești, într-unul dintre cele mai mari atacuri ucrainene ale războiului.

De asemenea, vine la câteva săptămâni după incursiunea forțelor ucrainene în regiunea Kursk a Rusiei, pe care forțele Moscovei s-au străduit să o respingă până acum și la care Kremlinul a promis că va răspunde.

UPDATE ORA 13:00 – Rusia spune că preia controlul asupra satului Skuchne din estul Ucrainei, relatează RIA

Forțele ruse au preluat controlul asupra satului Skuchne din regiunea Donețk din estul Ucrainei, a declarat luni agenția de presă RIA, citată de Ministerul rus al Apărării.

Skuchne este situat în districtul Pokrovsk din regiune, unde forțele ruse și-au accelerat avansul în ultimele săptămâni.

UPDATE ORA 12:00 – Atacurile Ucrainei asupra Belgorodului perturbă sesiunile școlare, spune guvernatorul

Unele grădinițe vor fi închise timp de o săptămână în orașul rus Belgorod, în apropiere de granița cu Ucraina, în timp ce mai multe școli vor ține cursuri online după ce un atac al Kievului a distrus luni o instituție de îngrijire a copiilor, a declarat guvernatorul regiunii.

„Este o dimineață proastă pentru regiunea Belgorod”, a declarat guvernatorul, Vyacheslav Gladkov, într-o postare pe rețeaua socială VKontakte în ziua în care cursurile urmau să fie reluate după vacanța de vară.

După atac, autoritățile au decis ca mai multe școli din districtul mare al orașului Kharkovskaya Gora să țină cursuri online, în timp ce grădinițele vor fi închise timp de o săptămână, a declarat Gladkov.

UPDATE ORA 10:00 – Forțele aeriene ucrainene au distrus 22 din cele 35 de rachete și 20 de drone folosite în atacul rusesc de dimineață

Forțele ucrainene au distrus 22 din cele 35 de rachete și 20 din cele 23 de drone de atac lansate de Rusia luni dimineață, a declarat Forțele Aeriene ale Ucrainei.

Aceasta a declarat pe mesagerul Telegram că a distrus nouă rachete balistice și 13 rachete de croazieră în regiunile Kiev, Harkov, Dnipro, Poltava, Mykolaiv și Zaporizhzhia.

UPDATE ORA 09:00 – Ședințele de la grădinițe sunt întrerupte de atacul din Ucraina, potrivit guvernatorului

Unele grădinițe vor fi închise timp de o săptămână în orașul rus Belgorod, în apropiere de granița cu Ucraina, în timp ce mai multe școli vor ține cursuri online după ce un atac de la Kiev a distrus astăzi o instituție de îngrijire a copiilor, a declarat guvernatorul regiunii.

„Este o dimineață proastă pentru regiunea Belgorod”, a declarat guvernatorul, Vyacheslav Gladkov, într-o postare pe rețeaua socială VKontakte în ziua în care cursurile urmau să fie reluate după vacanța de vară. „O grădiniță din orașul Belgorod a fost distrusă aproape complet”.

După atac, autoritățile au decis ca mai multe școli din districtul mare al orașului Kharkovskaya Gora să țină cursuri online, în timp ce grădinițele vor fi închise timp de o săptămână, a declarat Gladkov.

UPDATE ORA 08:00 – Adjunctul lui Zelenski promite represalii după bombardarea Ucrainei de către Rusia

Unul dintre principalii asistenți ai lui Volodymyr Zelenski a promis imediat represalii la ultimul atac al Rusiei asupra Ucrainei cu zeci de rachete și drone.

„Va exista un răspuns pentru orice. Inamicul îl va simți”, a postat șeful biroului prezidențial, Andrii Yermak, pe pagina sa de Telegram după atac.

Peste 10 rachete de croazieră, aproximativ 10 rachete balistice și o dronă trase asupra capitalei ucrainene și suburbiilor sale au fost distruse de apărarea aeriană a Ucrainei, a declarat Serhii Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev.

O explozie a fost auzită și în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, potrivit presei ucrainene. Oleh Syniehubov, șeful regiunii Kharkiv, a confirmat o lovitură produsă dimineața devreme în cartierul Industrialnyi din Kharkiv și a declarat că aceasta a incendiat o clădire rezidențială și alte câteva.

UPDATE ORA 07:00 – Un atac rusesc a avariat una dintre uzinele de apă din Kiev

O cazangerie de la o uzină de apă din districtul Holosiivskyi din Kiev a fost parțial distrusă de un atac cu rachete rusești asupra capitalei ucrainene în această dimineață devreme, a declarat primarul Vitali Klitschko.

Serviciile de urgență și de salvare lucrează, a spus el. Impactul și eventualele răniri în urma atacului nu sunt imediat clare.

Cazanul a fost atacat în loviturile de dimineață ale Rusiei împotriva Ucrainei. Loviturile au avariat, de asemenea, o stație de metrou care servește drept adăpost pentru persoanele strămutate în timpul loviturilor.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Rusia a declarat duminică că forțele sale au capturat încă două așezări la est de Ucraina, iar comandantul de vârf al Kievului a recunoscut că armata sa se află sub o presiune puternică, relatează Rueters.

Ministerul rus al Apărării a declarat că unitățile sale au cucerit Ptyche, la aproximativ 21 km sud-est de importantul centru logistic ucrainean Pokrovsk, și „continuă să avanseze adânc în apărarea inamicului”.

Acesta a declarat că Rusia a cucerit, de asemenea, Vyimka, o altă așezare din regiunea Donețk.

Citește și