• Volodimir Zelenski i-a cerut prim-ministrului canadian Justin Trudeau să „consolideze pledoaria” pentru ca aliații Ucrainei să permită lovituri adânci pe teritoriul Rusiei.
  • Discuția telefonică dintre Zelenski și Trudeau a inclus și situația operațiunii de salvare în curs în Poltava.
  • Zelenski a solicitat partenerilor occidentali nu doar permisiunea de a efectua atacuri cu rază lungă asupra țintelor militare din Rusia, ci și furnizarea armelor necesare pentru aceste lovituri.
  • Rusia a lansat un atac cu rachete asupra Kievului și un atac cu drone în Lvov.

UPDATE ORA 22:00 – Lavrov avertizează SUA să nu ia în derâdere „liniile roșii” ale Rusiei

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a avertizat SUA să nu glumească cu privire la „liniile roșii” ale Moscovei.

SUA pierd din vedere sentimentul de descurajare reciprocă care a stat la baza echilibrului de securitate dintre Moscova și Washington de la Războiul Rece, a spus el.

El a comentat un raport conform căruia SUA este aproape de un acord pentru a furniza Ucrainei rachete de croazieră JASSM cu rază lungă de acțiune, care ar putea ajunge adânc în interiorul Rusiei, pentru care președintele Volodimir Zelenski a făcut lobby.

Recomandări

HACK-URI FURATE
COLABORAREA E CHEIA
AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC

UPDATE ORA 21:00 – SUA vor acuza Rusia de campanie de influențare a alegerilor din 2024

SUA urmează să acuze Rusia de o campanie de influențare a alegerilor din 2024, folosind platforme online pentru a viza alegătorii americani cu dezinformare

CNN a raportat că rețeaua media de stat rusă RT va fi în centrul anunțului.

Vestea vine cu doar câteva ore înainte ca procurorul general Merrick Garland să facă declarații publice la o reuniune a grupului de lucru al Departamentului de Justiție privind amenințările electorale.

Departamentul a avertizat anterior că Rusia rămâne o amenințare la adresa alegerilor prezidențiale din noiembrie.

UPDATE ORA 20:00 – Trei morți în urma unui bombardament ucrainean în regiunea de frontieră

Trei civili au fost uciși și doi răniți de bombardamentele ucrainene într-un sat din regiunea de frontieră Belgorod din Rusia, a declarat guvernatorul Vyacheslav Gladkov.

Regiunea Belgorod a fost supusă frecvent bombardamentelor transfrontaliere și atacurilor cu drone în cursul războiului.

UPDATE ORA 19:00 – Un tată și-a pierdut „întreaga familie” în atacul rusesc din Lvov

Un tată și-a pierdut întreaga familie după ce casa sa a fost distrusă în timpul atacului Rusiei asupra orașului Lvov din vestul Ucrainei.

Soția lui Yaroslav Bazylevych, Eugenia, și cele trei fiice ale cuplului, Yarya, 21 de ani, Daria, 18 ani și Emilia, șapte ani, au fost toate ucise miercuri dimineață.

UPDATE ORA 18:00 – Elvețienii oferă protecție refugiaților ucraineni până în 2026

Guvernul elvețian nu va ridica statutul de protecție pentru refugiații ucraineni care fug de invazia Rusiei înainte de 4 martie 2026, deoarece situația din țara lor nu se va schimba în viitorul apropiat, a anunțat acesta.

UPDATE ORA 17:00 – Germania nu va slăbi sprijinul său militar pentru Ucraina

Cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat că Germania nu va slăbi sprijinul său militar pentru Ucraina, informează Reuters.

„Sprijinul Germaniei pentru Ucraina nu va înceta. Am luat măsuri, am încheiat acorduri (de apărare) și am asigurat finanțarea în timp util, astfel încât Ucraina să poată continua să se bazeze pe noi pe deplin în viitor”, a declarat el.

UPDATE ORA 16:00 – Volodimir Zelenski a declarat că a semnat un acord bilateral cu Irlanda

„Vreau să îmi exprim recunoștința specială față de Irlanda pentru eforturile comune de deminare a teritoriului nostru – acest lucru salvează cu adevărat nenumărate vieți”, a spus el.

„Vom continua, desigur, să lucrăm împreună pentru a consolida reziliența Ucrainei, a Irlandei și a întregii Europe, inclusiv în domenii precum securitatea cibernetică”, a adăugat el.

UPDATE ORA 15:00 – „Pentru mine, este timpul pentru noi provocări”, a declarat Alexander Kamyshin

„Pentru mine, este timpul pentru noi provocări”, a declarat Alexander Kamyshin, care a demisionat din funcția de ministru al industriilor strategice din Ucraina.

„Voi rămâne parte a echipei și voi continua să fac tot posibilul pentru a apropia Victoria noastră. Voi continua să construiesc Arsenalul Lumii Libere”, a spus el.

UPDATE ORA 14:00 – Parlamentul ucrainean începe să voteze demisiile ministeriale

Parlamentul Ucrainei a început să voteze cu privire la demisiile ministeriale majore anunțate ieri. Parlamentul nu a reușit să îl demită pe șeful fondului proprietății de stat, Vitaliy Koval, în primul vot, au declarat parlamentarii.

Acest lucru se întâmplă în timp ce ministrul de externe al țării, Dmytro Kuleba, a demisionat mai devreme în această dimineață – cea mai mediatizată victimă de până acum a unei remanieri guvernamentale majore ordonate de președintele Volodymyr Zelenski. Kuleba, în vârstă de 43 de ani, nu a oferit un motiv pentru demisie.

Zelenski a indicat săptămâna trecută că o remaniere este iminentă, în ceea ce a fost prezentat ca începutul unei „resetări” guvernamentale înainte de sezoanele reci de toamnă și iarnă.

UPDATE ORA 13:00 – Putin se întoarce în Rusia după controversata călătorie în Mongolia

Vladimir Putin s-a întors din controversata sa călătorie în Mongolia și vizitează astăzi orașul estic Vladivostok.

El s-a întâlnit cu vicepreședintele chinez Han Zheng la Forumul Economic de Est, înainte de a discuta cu comandantul flotei ruse din Pacific, amiralul Viktor Liina, la baza navală a Flotilei Primorye a flotei ruse din Pacific.

Ucraina ceruse Mongoliei să îl aresteze pe Putin în baza unui mandat internațional pentru presupuse crime de război provenite din invazia Moscovei în 2022. În schimb, Putin a primit o primire călduroasă din partea națiunii – membru al Curții Penale Internaționale, care a emis mandatul în martie 2023.

UPDATE ORA 12:00 – Rusia învinuiește Occidentul pentru modificarea doctrinei nucleare

Rusia a declarat că agenda Washingtonului și a „Occidentului colectiv” a forțat țara să își schimbe doctrina nucleară.

Doctrina nucleară existentă, stabilită într-un decret al președintelui Vladimir Putin în 2020, spune că Rusia poate folosi arme nucleare în cazul unui atac nuclear al unui inamic sau al unui atac convențional care amenință existența statului.

Ministerul rus de Externe a avertizat de asemenea Occidentul și Ucraina în această dimineață că Moscova va da un răspuns imediat în cazul unor atacuri cu rază lungă de acțiune ale Ucrainei asupra teritoriului rus.

UPDATE ORA 11:00 – Premierul irlandez Simon Harris vizitează Kievul

Taoiseach-ul irlandez – sau prim-ministrul – Simon Harris se află astăzi la Kiev, în timp ce Irlanda se pregătește să anunțe o nouă finanțare în valoare de milioane de euro pentru Ucraina.

Harris, care a sosit în Ucraina miercuri dimineața, va semna un acord comun cu Volodymyr Zelenski privind sprijinul și cooperarea în timpul unei întâlniri bilaterale în capitala ucraineană.

Liderul irlandez va vizita zonele bombardate de Rusia și se va întâlni, de asemenea, cu prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal.

UPDATE ORA 09:00 – Șapte morți în Lviv – inclusiv trei copii

Cel puțin șapte persoane au murit în urma loviturilor asupra orașului Lviv din vestul țării, inclusiv trei copii, a declarat acum primarul.

Zeci de persoane ar fi rănite, a adăugat Andriy Sadovy.

UPDATE ORA 08:00 – Kievul și Liovul au fost vizate peste noapte, în timp ce Rusia continuă bombardamentele puternice

Capitala ucraineană Kiev și orașul principal Lvov au fost din nou vizate de valuri de drone și rachete rusești peste noapte, informează autoritățile.

Guvernatorul Liovului, Maksym Kozytskyi, a remarcat zgomote „tare”, în timp ce martorii citați de agenția de presă Reuters au raportat ceea ce credeau că suna ca apărarea antiaeriană angajată în apropierea orașului de vest și a capitalei.

UPDATE 06:00- Rusia a lansat un atac cu rachete asupra Kievului și un atac cu drone asupra orașului Liov

Trupele rusești au atacat Kievul cu rachete noaptea trecută, dar au lansat și drone în Liov, oraș situat aproape de granița cu Polonia. Sistemele de apărare aeriană ucrainene au fost activate pentru a respinge aceste atacuri, în timp ce întreaga Ucraină a intrat sub alertă de raid aerian.

Volodimir Zelenski a declarat că l-a îndemnat pe prim-ministrul canadian să „consolideze pledoaria” pentru ca aliaţii Ucrainei să îi permită să lovească adânc în Rusia.

Preşedintele ucrainean a declarat că a vorbit astăzi la telefon cu Trudeau, cei doi lideri discutând, de asemenea, despre operaţiunea de salvare în curs în Poltova.

Kievul solicită de mult timp permisiunea de a efectua atacuri cu rază lungă de acţiune asupra obiectivelor militare din Rusia.

Zelenski a declarat ieri că partenerii occidentali ar trebui nu numai să permită atacurile, ci şi să furnizeze armele necesare pentru ca astfel de lovituri să aibă loc.

Citește și