• Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a avertizat SUA să nu glumească cu privire la „liniile roșii” ale Moscovei.
  • Polonia va crește producția de muniție pe fondul temerilor că Putin va ataca NATO.
  • SUA urmează să acuze Rusia de o campanie de influențare a alegerilor din 2024 prin utilizarea platformelor online pentru dezinformarea alegătorilor americani.

UPDATE ORA 22:00 – „Absurd” pentru agenția ONU să reia operațiunile în Rusia, afirmă Ucraina

Ar fi „absurd” ca Fondul Monetar Internațional (FMI), sprijinit de ONU, să reia cooperarea cu Rusia, a declarat Kievul, în urma unor informații potrivit cărora FMI intenționează să trimită prima sa misiune în această țară de la invadarea Ucrainei.

Reprezentantul FMI în Rusia, Aleksei Mozhin, a declarat săptămâna aceasta pentru Reuters că misiunea – prima din 2019 – va avea loc pe 16 septembrie.

Acesta va fi primul organism financiar internațional major care își va trimite misiunea oficială în Rusia de când Moscova și-a trimis trupele pe teritoriul ucrainean.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Ucraina se declară „îngrijorată” de aceste rapoarte și a declarat că ar fi „absurd ca principala instituție financiară a Organizației Națiunilor Unite să legitimeze regimul rus care comite atrocități îngrozitoare”.

UPDATE ORA 21:00 – Polonia revine asupra afirmației că o dronă a încălcat spațiul aerian în timpul atacului rusesc

Polonia a revenit asupra afirmației potrivit căreia o dronă a pătruns probabil în spațiul său aerian în timpul unui atac rusesc asupra Ucrainei luna trecută.

Un purtător de cuvânt al armatei poloneze a declarat că un obiect care a pătruns în spațiul aerian al țării în dimineața zilei de 26 august a fost „cel mai probabil o dronă”, însă condițiile meteorologice au făcut ca acesta să nu poată fi identificat cu deplină certitudine.

După 10 zile de analize și o căutare extinsă care nu a reușit să producă nicio urmă a unei drone rusești, generalul Maciej Klisz, șeful comandamentului operațional al armatei poloneze, a declarat că el crede că spațiul aerian nu a fost încălcat

„Ca urmare a activităților analitice întreprinse, afirm în prezent că, cu o probabilitate foarte ridicată, nu a existat nicio încălcare a spațiului aerian al Republicii Polone la 26 august”, a declarat el reporterilor.

UPDATE ORA 20:00 – Ministerul Apărării: Rusia înregistrează o medie de peste 1.000 de victime pe zi

Rata zilnică a victimelor din Rusia a crescut, cauza fiind parțial invazia Ucrainei în regiunea sa de frontieră Kursk, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

În cea mai recentă actualizare a informațiilor sale, Ministerul Apărării a citat cifre militare ucrainene care sugerează că numărul mediu de ruși uciși și răniți a crescut la 1 187 pe zi în august.

Acesta a adăugat că Rusia a suferit „probabil peste 610 000 de victime” în timpul războiului.

UPDATE ORA 19:00 – Mai multe decese confirmate la două zile după atacul rusesc major

Numărul persoanelor decedate în urma unui atac cu rachete balistice rusești în centrul Ucrainei a crescut din nou pe măsură ce operațiunea de salvare este finalizată.

Serviciul de urgență de stat al Ucrainei a declarat că acum se știe că 55 de persoane au murit după ce rachetele au lovit miercuri un institut militar și un spital din apropiere.

Aproximativ 328 de persoane au fost rănite, a declarat acesta pe Telegram.

Atacul a fost unul dintre cele mai mortale executate de ruși de la începutul războiului.

UPDATE ORA 18:00 – Țările de Jos cresc cheltuielile pentru apărare, invocând amenințarea Rusiei

Țările de Jos vor cumpăra noi tancuri, avioane de luptă, fregate și sisteme de apărare aeriană, majorându-și cheltuielile pentru apărare cu peste 10% anul viitor.

Guvernul olandez a declarat că dorește să își consolideze forțele în fața noilor amenințări la adresa securității, citând Rusia.

UPDATE ORA 17:00 – Avantajul militar al SUA asupra Rusiei și Chinei amenință stabilitatea, spun experții

Statele Unite și aliații lor au suficientă capacitate de arme convenționale pentru a amenința sau distruge toate punctele de lansare nucleară ale Rusiei și Chinei, sugerează o nouă analiză.

Doi experți de la Universitatea SOAS din Londra susțin că lansatoarele nucleare rusești și chineze sunt de fapt mai vulnerabile decât se consideră adesea, având în vedere „avantajele tehnologice și numerice ale SUA și ale aliaților în materie de rachete convenționale și sisteme de lansare”.

China și Rusia au 70 și 150 de lansatoare în estul Asiei Centrale, scriu profesorii Dan Plesch și Manuel Galileo într-o nouă lucrare.

UPDATE ORA 16:00 – Zelenski nominalizează un nou ministru de externe

Deputații ucraineni au votat pentru acceptarea demisiei ministrului de externe Dmytro Kuleba.

Plecarea sa face parte dintr-o remaniere majoră ordonată de Volodimir Zelenski, care a declarat că Ucraina are nevoie de „energie nouă” într-un moment critic al războiului împotriva Rusiei.

Zelenski l-a propus pe Andrii Sybiha ca înlocuitor al său.

UPDATE ORA 15:00 – Putin privește spre Orientul Îndepărtat pentru a contracara izolarea internațională

Vladimir Putin a avut în vedere relații mai strânse cu liderii din Orientul Îndepărtat, deoarece liderul sancționat a fost din ce în ce mai izolat pe scena mondială.

Președintele a vorbit astăzi în cadrul unei conferințe la Vladivostok, în extremitatea sud-estică a Rusiei, aproape de granița cu China și Coreea de Nord.

El a declarat: „Orientul Îndepărtat a devenit un factor crucial pentru consolidarea poziției Rusiei în lume și a navei noastre amiral în noua realitate economică globală”.

El a afirmat chiar că dezvoltarea în continuare a Orientului Îndepărtat va „determina în mare măsură viitorul țării noastre în ansamblu”, conform unei postări pe X a Ministerului de Externe al Rusiei.

UPDATE ORA 14:00 – Rusia vrea să continue să pompeze gaz către Europa prin Ucraina

Rusia dorește să își mențină fluxul de gaze către Uniunea Europeană prin intermediul unei conducte care trece prin Ucraina, a declarat Vladimir Putin.

„În ceea ce privește Ucraina, nu abandonăm acest tranzit, destul de ciudat. De ce? Pentru că noi, și Gazprom, intenționăm să ne îndeplinim toate obligațiile față de clienții noștri cu care avem contracte pe termen lung”, a declarat dl Putin în această dimineață la Forumul economic estic din estul Rusiei.

El a adăugat însă că Moscova nu poate forța Kievul să mențină acordul de tranzit, care expiră la sfârșitul acestui an. Deși UE a renunțat în mare măsură la gazul rusesc în încercarea de a împiedica eforturile de război ale Rusiei, nu a renunțat complet.

Conform datelor UE, importurile de gaz prin conducte au scăzut de la peste 40 % în 2021 la aproximativ 8 % în 2023, deși ponderea este mai mare dacă se include gazul natural lichefiat.

UPDATE ORA 12:00 – Forțele aeriene ucrainene afirmă că au doborât 60 de drone lansate de Rusia peste noapte

Forțele aeriene ale Ucrainei au declarat că au doborât 60 de drone rusești într-un atac nocturn, din totalul de 78 lansate.

Rusia a folosit, de asemenea, o rachetă balistică Iskander-M în atac, a adăugat forțele aeriene într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram.

UPDATE ORA 10:00 – O persoană ucisă și trei rănite într-un bombardament rusesc

O persoană a fost ucisă și alte trei au fost rănite într-un atac de bombardament rusesc în estul Ucrainei, au declarat procurorii.

Forțele Moscovei au bombardat o zonă rezidențială din orașul Kostiantynivka în primele ore ale acestei dimineți, au declarat aceștia.

Într-o postare pe Telegram, procurorii din regiunea Donețk au declarat că atacul a folosit un lansator de rachete multiple. Kostiantynivka a fost considerată mult timp o țintă-cheie pentru forțele ruse care avansează încet spre vest prin Donețk. Aceasta se află la nord-est de Pokrovsk – zona în care au loc în prezent cele mai grele lupte pe linia frontului de est.

UPDATE ORA 09:00 – Instructorii militari străini lucrează în Ucraina – Kremlin

Instructorii militari străini lucrează în Ucraina, a afirmat Kremlinul.

Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a declarat pentru agențiile de presă de stat că instructori din diferite țări au luat parte la acțiuni militare și au instruit forțele ucrainene.

El a adăugat că Rusia își va continua operațiunea militară în țară până când toate obiectivele sale vor fi atinse, afirmând că SUA și Europa nu au arătat niciun interes în găsirea unei soluții diplomatice.

UPDATE ORA 08:00 – Belarus doboară drone rusești în premieră

Forțele aeriene din Belarus au doborât două drone de atac lansate de aliatul său, Rusia – sugerând că acestea au zburat în afara cursului, a susținut un grup de monitorizare.

Belaruski Hajun, un grup de monitorizare din Minsk, a declarat că mai multe avioane de luptă belaruse au fost trimise să intercepteze dronele în apropierea orașului Gomel, în jurul orei locale 1.30 dimineața. Gomel se află la aproximativ 30 km de frontiera dintre Ucraina și Belarus.

Acesta este primul incident raportat în care un avion al forțelor aeriene din Belarus reușește să doboare drone rusești destinate Ucrainei.

O a treia dronă rusească de atac a fost, de asemenea, doborâtă în jurul orei 2.30 în spațiul aerian belarus, a declarat grupul, fără a furniza informații suplimentare. Rusia a lansat un alt atac pe scară largă cu drone asupra Ucrainei în cursul nopții, vizând mai multe regiuni ale țării, a declarat Forțele aeriene ucrainene.

UPDATE ORA 07:00 – Finer de la Casa Albă se întâlnește cu Zelenski la Kiev pe teme de securitate și energie

Principalele priorități ale Ucrainei pentru războiul împotriva Rusiei în restul mandatului lui Joe Biden a fost subiectul cheie al întâlnirii de ieri de la Kiev a consilierului adjunct pentru securitate națională al SUA, Jon Finer, cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenski și cu alți oficiali, au declarat oficiali americani.

Discuțiile lui Finer au inclus o întâlnire de 90 de minute cu oficiali militari ucraineni pentru a discuta despre starea războiului și strategia de viitor, au declarat oficialii pentru Reuters. Oficialul a primit, de asemenea, o actualizare cu privire la modul în care se desfășoară incursiunea Kursk, au spus oficialii.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Polonia vrea să își sporească producția de cartușe de artilerie de 155 mm în speranța de a asigura suficiente provizii în cazul în care Rusia ar ataca NATO, a declarat un oficial de rang înalt pentru Reuters.

Unii oficiali NATO spun că Kremlinul ar putea fi pregătit din punct de vedere militar să atace țările care sunt membre ale alianței peste cinci-opt ani, după ce își va reface forțele după războiul din Ucraina.

Moscova a respins în mod regulat sugestiile Occidentului că ar putea lua în considerare un atac asupra NATO.

„Ambiția noastră… este să avem capacitatea de a umple depozitele poloneze în paralel cu realizarea unei capacități complete și independente de a produce muniție în Polonia, în termen de cinci până la opt ani”, a declarat Maciej Idzik, membru al consiliului de administrație al Grupului polonez de armament, deținut de stat.

Cererea de muniții de artilerie de 155 mm a crescut vertiginos în urma invaziei Ucrainei. Rezervele aliaților pentru propria apărare au fost epuizate pe măsură ce aceștia s-au grăbit să trimită proiectile la Kiev.

Uniunea Europeană încearcă să extindă capacitatea de producție de muniție a blocului comunitar la două milioane de proiectile pe an până la sfârșitul anului 2025, alocând o finanțare de 500 de milioane EUR pentru a crește livrările de proiectile către Ucraina și pentru a reface stocurile UE.

Citește și