LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 926. Ucraina consideră „absurd” ca agenția ONU să își reia operațiunile în Rusia

Ukrainian soldiers with the 31st Separate Mechanized Brigade fire a 122-millimeter howitzer D-30 at a Russian target in the Donetsk region of eastern Ukraine, Feb. 20, 2024. Western sanctions haven’t worked and weapons from allies are running low. Pressure may build on Kyiv to seek a settlement, even from a weakened position. (Tyler Hicks/The New York Times)

UPDATE 23.00 – SUA ajută Ucraina cu încă 250 mil. $

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a anunțat că SUA vor trimite încă un pachet de ajutor militar în valoare de 250 de milioane de dolari către Ucraina.

Armele includ muniții de apărare aeriană și artilerie.

„De asemenea, lucrăm cu aliații și partenerii pentru a ajuta Ucraina să-și consolideze securitatea pe termen lung”, a spus Lloyd Austin în timpul unei conferințe de presă.

UPDATE ORA 22.00 – 6000 de soldați ruși morți în Kursk

Invazia ucraineană în regiunea rusă Kursk a dus la aproximativ 6.000 de victime în rândul forțelor ruse, a declarat Volodimir Zelenski.

Președintele ucrainean a vorbit de la baza aeriană Ramstein din Germania, unde se află la o întâlnire cu aliații occidentali.

UPDATE ORA 20.00 – Rușii preiau controlul satului Zhuravka

Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au preluat controlul asupra satului Zhuravka din regiunea Donețk din estul Ucrainei.

Într-o postare pe Telegram, acesta a mai spus că forțele ruse au capturat recent așezările Kirovo, Ptichye, Skuchnoye, Karlovka și Zavetnoye.

UPDATE ORA 19:00 – Statele Unite par să respingă cererea Ucrainei

„Ridicarea restricțiilor privind armele nu ar schimba valul războiului”, spune secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, ca răspuns la cererile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a cerut recent Statelor Unite să ridice aceste restricții.

UPDATE ORA 18.00 – Kremlinul acuză SUA de „presiuni inacceptabile” asupra presei ruse

Kremlinul a acuzat SUA că exercită presiuni inacceptabile asupra presei ruse, după ce Departamentul de Justiție din SUA l-a acuzat pe colaboratorul TV rus Dimitri Simes și soția sa de planuri de încălcare a sancțiunilor SUA.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a spus că Rusia nu încearcă să se amestece în alegerile prezidențiale din SUA, a declarat reporterilor că Washingtonul încearcă să se asigure că perspectiva Moscovei asupra afacerilor mondiale nu este disponibilă oamenilor.

„Washington continuă să încerce să facă presiuni asupra Rusiei, asupra cetățenilor ruși și chiar asupra presei ruse, care se angajează să informeze atât cetățenii din țara noastră, cât și opinia publică mondială despre ceea ce se întâmplă, din perspectiva noastră”, a spus el.

UPDATE ORA 16.00 – Trump, un pericol pentru securitatea globală

Victoria lui Trump în SUA ar putea declanșa o criză de securitate la scara celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, avertizează experții.

Phillips P O’Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St Andrews, și Edward Stringer, un mareșal aerian al RAF pensionat și membru senior al thinktank-ului din Marea Britanie Policy Exchange, spun că o victorie a lui Trump ar aduce Europa „într-un punct de fierbere”, îndemnând liderii europeni să înceapă să se pregătească pentru acest rezultat.

„Până la sfârșitul lunii ianuarie 2025, cel mai important partener al continentului, Statele Unite, ar putea fi condus de fostul președinte Donald Trump, care a spus că va încuraja Rusia să facă „orice dracu’ vrea” țărilor europene care nu fac ce a cerut, anume să cheltuiască mai mult pentru apărare”, au scris aceștia într-un articol pentru revista Foreign Policy.

UPDATE ORA 14.00 – Canada va furniza Ucrainei peste 80.000 de rachete mici neînarmate, câteva focoase

Canada intenționează să trimită 80.840 de rachete aer-sol neînarmate în surplus în Ucraina, precum și 1.300 de focoase în următoarele luni, a declarat vineri ministrul Apărării Bill Blair într-o declarație.

Canada a anunțat o livrare inițială de 2.160 de rachete CRV7 neînarmate în iunie. Fiecare rachetă CRV7 poate fi echipată cu focoase proiectate diferit pentru a lovi clădirile, tancurile sau soldații.

UPDATE ORA 13.00 – Polonia va acuza trei belaruși pentru devierea zborului Ryanair în 2021

Procurorii polonezi au suficiente dovezi pentru a acuza trei cetățeni din Belarus pentru aterizarea forțată la Minsk în 2021 a unui avion de linie civil care transporta un jurnalist de opoziție, care a fost apoi arestat, au declarat vineri autoritățile poloneze.

În ceea ce unii lideri ai UE la acea vreme au numit un deturnător, zborul Ryanair de la Atena către Lituania a fost deviat spre capitala Belarusului escortat de un avion de luptă MiG-29.

UPDATE ORA 12.00 – Zelenski vizitează Germania pentru a discuta despre apărarea aeriană

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit în Germania pentru a discuta despre apărarea aeriană și livrarea de arme.

Zelenski a spus că Ucraina are nevoie de decizii puternice în ceea ce privește loviturile la distanță lungă pentru a aduce o „pace justă” mai aproape, în timp ce Vladimir Putin și-a intensificat atacurile aeriene.

El va călători în Italia după ce va vizita Germania, potrivit declarației postate pe aplicația de mesagerie Telegram.

UPDATE ORA 11.00 – Comandantul militar al Ucrainei spune că ofensiva de la Kursk „funcționează”

Comandantul militar superior al Ucrainei a apărat incursiunea Kievului în regiunea Kursk a Rusiei, susținând că a descurajat Rusia să avanseze pe o zonă cheie a frontului de est din Ucraina.

Generalul Oleksandr Syrski a declarat pentru CNN că ofensiva a fost eficientă și strategia a funcționat.

„În ultimele șase zile, inamicul nu a avansat niciun metru în direcția Pokrovsk”, a spus el. „Cu alte cuvinte, strategia noastră funcționează.”

UPDATE ORA 10.00 – Regatul Unit va trimite Ucrainei sute de rachete în valoare de 162 de milioane de lire sterline

Regatul Unit va trimite 650 de rachete în Ucraina, într-un angajament de 162 de milioane de lire sterline pentru apărarea țării împotriva Rusiei, este de așteptat să spună John Healey în timpul unei vizite în Germania.

Secretarul Apărării va anunța cel mai recent angajament al Marii Britanii față de efortul de război al Kievului atunci când se va întâlni cu colegii miniștri din întreaga Europă la un summit al apărării.

Healey va folosi prima sa apariție ca secretar al Apărării la cea mai recentă întâlnire a grupului pentru a reafirma angajamentul noului guvern față de națiunea președintelui Volodimir Zelenski distrusă de război.

UPDATE ORA 08.00 – Începând cu ora 8 dimineața, apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 27 din 44 de drone Shahed

Începând cu ora 8 dimineața, apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 27 din 44 de drone Shahed, unele s-au pierdut/s-au prăbușit, unele sunt încă în aer.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ar fi „absurd” ca Fondul Monetar Internațional (FMI), sprijinit de ONU, să reia cooperarea cu Rusia, a declarat Kievul, în urma informațiilor potrivit cărora FMI intenționează să trimită prima sa misiune în această țară de la invadarea Ucrainei.

Reprezentantul FMI în Rusia, Aleksei Mozhin, a declarat săptămâna aceasta pentru Reuters că misiunea – prima din 2019 – va avea loc pe 16 septembrie.

Acesta va fi primul organism financiar internațional major care își va trimite misiunea oficială în Rusia de când Moscova și-a trimis trupele pe teritoriul ucrainean.

Ucraina se declară „îngrijorată” de rapoarte și a declarat că ar fi „absurd ca principala instituție financiară a Organizației Națiunilor Unite să legitimeze regimul rus care comite atrocități îngrozitoare”.

FMI a fost criticat de mai multe state membre occidentale în timpul războiului pentru că a furnizat ceea ce acestea consideră a fi previziuni prea optimiste cu privire la economia rusă.

Exit mobile version