• Statele Unite vor trimite un ajutor militar în valoare de 250 de milioane de dolari către Ucraina.
  • Pachetul include muniții pentru apărare aeriană și artilerie.
  • Lloyd Austin a declarat că se lucrează cu aliații pentru a întări securitatea pe termen lung a Ucrainei.

UPDATE 22:00

Înmormântările celor uciși în atacul masiv rusesc asupra academiei militare din Poltava au avut loc astăzi. Peste 50 de persoane au fost ucise în atacul de marți, pe care Prima Doamnă a țării l-a descris drept „o tragedie uluitoare pentru toată Ucraina”. Ministerul rus al Apărării a declarat că lovitura a vizat soldați și instructori străini.

UPDATE ORA 19:00

În cadrul evenimentului FT la care au participat șefii CIA și MI6, Bill Burns și Sir Richard Moore au discutat despre perspectiva izbucnirii unui război nuclear la începutul conflictului Ucraina-Rusia.

Vorbind alături de șeful MI6, Bill Burns a spus: „A existat un moment în toamna lui 2022 când cred că a existat un risc real de utilizare potențială a armelor nucleare tactice”.

Recomandări

HACK-URI IRANIENE
COLABORAREA E CHEIA
AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC

Președintele [SUA] m-a trimis să vorbesc cu omologul nostru rus, Serghei Naryshkin, la sfârșitul anului 2022 pentru a clarifica care ar fi consecințele unui asemenea tip de escaladare”, a adăugat el.

UPDATE ORA 18:00

Iranul a transferat în Rusia rachete balistice cu rază scurtă de acțiune pentru războiul său din Ucraina, a declarat pentru Sky News o sursă ucraineană.

Mișcarea – care se pare că implică peste 200 de rachete – ar marca o creștere semnificativă a sprijinului militar iranian pentru Moscova, dacă va fi confirmată.

UPDATE ORA 16:00

Ministerul de Externe al Ucrainei și-a exprimat îngrijorarea cu privire la informațiile potrivit cărora rachete balistice iraniene cu rază scurtă au fost transferate în Rusia.

Într-o declaraţie trimisă jurnaliştilor, Ministerul a declarat că intensificarea cooperării militare dintre Teheran şi Moscova este o ameninţare pentru Ucraina, Europa şi Orientul Mijlociu.

UPDATE ORA 14:00 – Zelenski se află în Italia pentru discuții cu Meloni

Volodimir Zelenski se află astăzi în nordul Italiei pentru discuții cu Georgia Meloni.

Ieri, președintele ucrainean s-a adresat participanților la Forumul TEHA de trei zile de la Cernobbio și i-a implorat pe liderii occidentali să îi ofere arme cu rază lungă de acțiune împotriva aerodromurilor din interiorul teritoriului rus.

„Doar pentru a folosi această armă, care poate funcționa cu 100 și 300 km. Asta e tot. Asta e tot, fără alte idei”, a spus el.

În această a doua zi a conferinței, el va purta discuții private cu premierul italian.

UPDATE ORA 13:00 – Statele americane care beneficiază de finanțarea Ucrainei

Pennsylvania, Arizona și Texas sunt printre statele americane care beneficiază cel mai mult de finanțarea și investițiile pentru înarmarea Ucrainei, potrivit Pentagonului.

SUA au cheltuit miliarde – și mai mult decât orice alt partener – pentru finanțarea Ucrainei de la invazia Rusiei în 2022.

O defalcare a cheltuielilor publicată de guvern a arătat că Arizona a înregistrat cheltuieli și investiții de 2,02 miliarde de dolari legate de Ucraina, în timp ce Texas a avut 1,85 miliarde de dolari.

Pennsylvania, un stat crucial în alegerile prezidențiale viitoare, a primit cea mai mare sumă dintre toate statele, cu 2,52 miliarde de dolari.

UPDATE ORA 12:00 – Trei morți în bombardamentele rusești din Donețk, potrivit guvernatorului

Cel puțin trei persoane au fost ucise de bombardamentele rusești din Donețk, potrivit oficialilor regionali.

„Trei persoane au fost ucise și trei rănite în urma bombardării orașului Kostyantynivka”, a declarat guvernatorul Donețkului, Vadym Filashkin.

„Rușii au bombardat orașul cu artilerie, ucigând trei bărbați cu vârste cuprinse între 24 și 69 de ani”.

Trei persoane au fost rănite ușor, a adăugat el.

UPDATE ORA 11:00 – La axa Kupyansk au loc ciocniri lângă Synkivka, Hlushkivka, Andriyivka

La axa Kupyansk ciocniri lângă Synkivka, Hlushkivka, Andriyivka, Berestove și Stelmakhivka, – Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei rapoarte

UPDATE ORA 09:00 – Zelenski și-a exprimat îngrijorarea cu privire la politicile partenerilor occidentali și la ritmul livrărilor

Volodimir Zelenski și-a exprimat îngrijorarea cu privire la politicile partenerilor occidentali și la ritmul livrărilor. „Acum auzim că politica voastră cu rază lungă de acțiune nu s-a schimbat, dar vedem schimbări în Atacms, Storm Shadows și Scalps – o lipsă de rachete și de cooperare”, a spus el.

UPDATE ORA 08:00 – WSJ: SUA au informat aliații că Iranul a trimis rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Rusiei

WSJ: SUA au informat aliații că Iranul a trimis rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Rusiei. Până în prezent, au fost trimise sute. Sancțiunile sunt elaborate de SUA, UE și parteneri

ȘTIRE INIȚIALĂ

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a anunțat că SUA vor trimite încă un pachet de ajutor militar în valoare de 250 de milioane de dolari către Ucraina.

Armele includ muniții de apărare aeriană și artilerie.

„De asemenea, lucrăm cu aliații și partenerii pentru a ajuta Ucraina să-și consolideze securitatea pe termen lung”, a spus Lloyd Austin în timpul unei conferințe de presă.

Citește și