• Sikorski a declarat că Polonia are dreptul legal de a doborî rachete și drone rusești care intră în spațiul său aerian.
  • El a recunoscut că Polonia nu a doborât încă niciun obiect zburător rătăcit.
  • Varșovia nu a luat încă o decizie privind aplicarea acestui drept.

UPDATE ORA 22.00 -Rusia pretinde că a cucerit un alt oraș-cheie pe ruta spre Pokrovsk

Forțele ruse au preluat controlul asupra orașului Novohrodivka din regiunea Donețk, informează mass-media de stat, citând Ministerul Apărării.

Acest lucru survine pe fondul creșterii presiunii militare în zonă – forțele ruse având în vedere Pokrovsk, care se află la aproximativ 15 km nord-vest de Novohrodivka, în linie dreaptă.

UPDATE ORA 20.00 – O persoană a fost ucisă, iar alte 10 au fost rănite în urma unor lovituri cu rachete rusești

O persoană a fost ucisă, iar alte 10 au fost rănite în urma unor lovituri cu rachete rusești cu muniție cu dispersie în Derhachi din regiunea Harkov.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

UPDATE ORA 19.00 – Urmările atacurilor rusești de peste noapte

Peste noapte, cel puțin două persoane au fost ucise și alte patru au fost rănite de atacurile aeriene rusești în regiunea Sumy din Ucraina.

UPDATE ORA 18.00 – Germania solicită un efort de pace

Cancelarul german Olaf Scholz a făcut apel la un nou efort pentru a aduce pacea în Ucraina.

Într-un interviu televizat acordat postului de televiziune ZDF, liderul german a declarat că atât el, cât și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au căzut de acord, în cadrul discuțiilor recente, asupra necesității unei noi conferințe de pace care să includă și Rusia.

„Cred că acum este momentul să discutăm cum să ajungem la pace din această stare de război, într-adevăr într-un ritm mai rapid”, a declarat dl Scholz.

În iunie, Ucraina a găzduit delegații din 92 de țări la un prim summit în Elveția pentru a-și prezenta proiectul de pace, dar, în special, nu a invitat Rusia.

UPDATE ORA 17.00 – Numărul celor uciși în atacul din Poltava crește

Numărul persoanelor ucise în atacul rusesc asupra unei academii militare ucrainene din Poltava a crescut la 58, a declarat guvernatorul.

Numărul oficial al morților după atacul de marți era de 55 până în această dimineață, când alte trei persoane au murit la spital, a declarat Filip Pronin.

Înmormântări au avut loc ieri pentru unii dintre morți.

UPDATE ORA 16.00 – Un alt aliat NATO raportează prezența unei drone rusești pe teritoriul său

La scurt timp după ce România a raportat că o dronă rusească a intrat în spațiul său aerian și căuta fragmente pe propriul său teritoriu (a se vedea postarea de la ora 12.41), Letonia, aliat NATO, a făcut același lucru.

„La 7 septembrie (ieri), o dronă rusească a căzut în regiunea Rēzekne”, se arată într-o declarație a Ministerului Apărării al țării.

„Aceasta a intrat în spațiul nostru aerian din Belarus”, a adăugat acesta.

„Forțele armate naționale acționează în conformitate cu procedurile stabilite, inclusiv informarea comandamentului NATO”.

UPDATE ORA 14.00 – Zelenski îl numește consilier pe fostul ministru al producției de armament

Remodelarea guvernului lui Volodimir Zelenski continuă – numirea unui nou consilier.

Oleksandr Kamyshin, fost ministru al industriilor strategice, va fi acum consilier extern pentru probleme strategice, se arată într-un decret publicat pe site-ul președinției.

Kamyshin a demisionat săptămâna trecută din fostul său post ministerial, ca parte a remanierii guvernului ucrainean, care are loc într-un moment critic al războiului cu Rusia.

UPDATE ORA 12.00 – Rusia, acuzată de sabotaj necugetat

Rusia desfășoară o „campanie nesăbuită de sabotaj” în întreaga Europă, au avertizat șefii MI6 și CIA.

Sir Richard Moore și Bill Burns au mai spus că Marea Britanie și SUA se confruntă cu o „serie de amenințări fără precedent”.

UPDATE ORA 10.00 – Invazia Kursk nu distrage atenția Rusiei de la ambițiile Pokrovsk

Spre marea surprindere a aliaților și dușmanilor deopotrivă, Ucraina a reușit să lanseze cu succes – și să mențină – o acaparare a teritoriului rusesc.

Timp de mai bine de o lună, trupele Kievului au ocupat o porțiune semnificativă din regiunea Kursk – până la 1 300 km², dacă ar fi să credem estimările ucrainene.

În timp ce menținerea teritoriului deschide perspectiva unui schimb de teritorii mai târziu, unul dintre obiectivele pe termen scurt a fost acela de a forța Rusia să își redirecționeze forțele considerabile din Ucraina mai aproape de casă.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Vorbind din punctul său de vedere, ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a declarat că Polonia are dreptul legal de a doborî rachete şi drone ruseşti rătăcite care intră în spaţiul aerian polonez.

Cu toate acestea, el recunoaşte că Polonia nu a doborât încă nimic şi că Varşovia nu a luat încă o decizie.

Citește și