LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 929. Moscova susține că deține controlul asupra unui oraș aflat la doar 15 km de un oraș-cheie

UPDATE ORA 21:00 – Bombele planetare rusești schimbă fața războiului din Ucraina

Într-un bastion ucrainean din apropierea liniei frontului, la mai puțin de 30 de kilometri de orașul Donetsk din est, o bombă înaripată este văzută îndreptându-se spre o clădire cu mai multe etaje.

Explozibilul de 1.500 de kilograme lovește structura din orașul Krasnohorivka, izbucnind într-o minge de foc înainte de a înghiți întreaga clădire într-un nor de fum gri și negru.

Camera, care filmează de la câteva sute de metri distanță, tremură în timp ce solul de sub ea se zguduie din cauza efectelor exploziei.

UPDATE ORA 19:00 – Ucraina solicită ca armele occidentale să fie utilizate asupra unor ținte din Rusia

Un înalt oficial ucrainean solicită țărilor partenere occidentale să permită ca armele pe care le-au furnizat să fie utilizate pentru a lovi depozite militare din Rusia, din cauza suspiciunilor privind furnizarea de rachete balistice de către Iran pentru efortul de război al Kremlinului.

Sâmbătă, o sursă ucraineană a declarat că o navă rusă a livrat rachete Fatah-360 cu rază scurtă de acțiune de la Teheran către un port din Marea Caspică. De asemenea, SUA au comunicat aliaților că sunt de părere că Iranul a trimis rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Rusiei.

Țările occidentale care sprijină Ucraina în război au ezitat anterior să permită armatei sale să lovească ținte de pe teritoriul rus. Cu toate acestea, șeful biroului prezidențial ucrainean a declarat acum că „protecția nu este escaladare”.

Rusia primește drone Shahed de fabricație iraniană din 2022, iar posibila livrare și de rachete balistice iraniene a alarmat guvernele occidentale.

UPDATE ORA 17:00 – Drona rusească care s-a prăbușit în Letonia „transporta explozibili”

Oficialii letoni au declarat că o dronă militară rusă care s-a prăbușit în țară la sfârșitul săptămânii transporta explozibili care probabil erau destinați Ucrainei.

Drona a căzut în regiunea satului Gaigalava, la aproximativ 90 km (56 de mile) de granița cu Belarus, pe unde a intrat în țară, potrivit unei declarații a Ministerului leton al Apărării.

Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, comandantul forțelor armate letone, generalul-locotenent Leonids Kalnins, a declarat că drona care a aterizat în această țară era de tip Shahed, de concepție iraniană, potrivit site-ului leton de știri Delfi.

Explozibilii dronei, care erau probabil destinați Ucrainei, au fost dezactivați în urma descoperirii acesteia, a spus el.

UPDATE ORA 15.00 – Serviciile germane spun că grupul rusesc din spatele atacurilor cibernetice asupra țărilor NATO și UE

Agenția națională de informații a Germaniei avertizează împotriva unui grup cibernetic al Unității de informații militare ruse (GRU) 29155, declarând că a efectuat atacuri cibernetice împotriva țărilor NATO și UE.

Pe X, Bundesverfassungsschutz a emis avertismentul împotriva grupului cunoscut sub numele de UNC2589 alături de FBI, agenția americană de securitate cibernetică CISA, NSA și alți parteneri internaționali.

Agenția de informații a declarat că grupul, care poartă alte nume, inclusiv Cadet Blizzard sau Ember Bear, desfășoară activități de spionaj și sabotaj, implicând adesea deformarea site-urilor web și publicarea datelor furate.

UPDATE ORA 14.00 – Rusia a „capturat satul ucrainean din Donbas”

Forțele ruse au preluat controlul asupra satului Memryk, în regiunea Donețk din estul Ucrainei, relatează agenția de presă de stat rusă TASS – citând ministerul apărării al țării.

UPDATE ORA 13.00 – O fată de 16 ani a fost „ucisă într-un atac asupra orașului ucrainean”

O tânără de 16 ani a murit în urma unui foc de artilerie rusă în orașul Nikopol, în sudul Ucrainei, în weekend, a anunțat un guvernator regional.

Serhiy Lysak, șeful OVA Dnipropetrovsk, a declarat că echipele de urgență l-au scos pe adolescent de pe dărâmăturile unei clădiri avariate într-o declarație distribuită pe Telegram. Cu toate acestea, medicii nu au putut să o salveze, a scris el.

Alte trei persoane au suferit răni de schije, a spus el, inclusiv un bărbat în vârstă de 79 de ani, care a fost transportat la spital cu răni de „gravitate moderată”.

UPDATE ORA 12.00 – Rusia „va organiza exerciții militare cu China în această lună”

Armata Rusiei va trimite forțe navale și aeriene să se alăture unui exercițiu desfășurat de China în Marea Japoniei și Marea Okhotsk în această lună, transmite agenția de presă oficială a Chinei Xinhua, citând ministerul apărării al țării.

Exercițiile urmăresc să aprofundeze „nivelul de coordonare strategică dintre armatele chineze și cele ruse și să le sporească capacitatea de a răspunde în comun la amenințările de securitate”, a spus Xinhua.

Președintele chinez Xi Jinping are o relație strânsă cu Rusia – China cumpără petrolul Rusiei și trimite în țară așa-numitele mașini și semiconductoare „cu dublă utilizare”.

UPDATE ORA 11.00 – Drone sunt căutate deasupra Kievului

Autoritățile ucrainene au folosit reflectoare pentru a căuta drone pe cerul deasupra orașului Kiev peste noapte, în timp ce Rusia a lansat o nouă lovitură cu drone.

Am raportat mai devreme că Rusia a lansat un atac peste noapte cu drone asupra capitalei ucrainene, cu unități de apărare aeriană angajate în respingerea loviturilor (vezi postarea de la 7:16).

Ministerul ucrainean al Energiei a declarat în această dimineață că forțele ruse au atacat instalații energetice din șapte regiuni în timp de 24 de ore, într-o declarație la Telegram.

UPDATE ORA 10.00 – Peste 200 de oameni în spital după atacul de la Poltava

Peste 200 de persoane rămân spitalizate după atacul Rusiei asupra Poltavei, în centrul Ucrainei, săptămâna trecută.

Într-o adresă de aseară, Volodimir Zelenski a spus că începutul lunii septembrie a fost „marcat de lovituri brutale ale Rusiei”.

„Chiar după greva de la Institutul de Comunicații din Poltava, 220 de răniți beneficiază în continuare de tratament intern”, a spus el.

„Printre aceștia se numără și oameni cu răni grave și foarte grave. Mulțumesc tuturor medicilor și asistentelor care fac tot ce le stă în putință pentru a ajuta și pentru a salva cât mai multe vieți.”

UPDATE ORA 08.00 – Daune la case de locuit ca urmare a atacului aerian rusesc în districtul Kyivsky din Harkov

Daune la case de locuit ca urmare a atacului aerian rusesc în districtul Kyivsky din Harkov.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Forțele ruse au preluat controlul asupra orașului Novohrodivka din regiunea Donețk, informează mass-media de stat, citând Ministerul Apărării.

Acest lucru survine pe fondul creșterii presiunii militare în zonă – forțele ruse punând ochii pe Pokrovsk, care se află la aproximativ 15 km nord-vest de Novohrodivka în linie dreaptă.

Orașul Pokrovsk, care a fost bombardat aerian și este încet-încet invadat din mai multe părți de trupele Moscovei, găzduiește un important centru logistic utilizat de forțele ucrainene, care deservește regiunea Donbas din est.

Timp de luni de zile, forțele ruse au încercat să cucerească orașul, dar avansul lor pare să fi luat viteză în ultimele săptămâni.

„Pokrovsk este un nod foarte important, un centru de apărare. Dacă pierdem Pokrovsk, întreaga linie de front se va prăbuși”, a declarat expertul militar Mykhaylo Zhyrokhov pentru BBC luna trecută.

Forțele ruse au susținut, de asemenea, că au capturat ieri satul Kalynove din apropiere.

Exit mobile version