LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 930. Bombele planetare rusești schimbă fața războiului din Ucraina

UPDATE ORA 20:00 – Suedia numește un nou ministru de externe cu accent pe sprijinirea Ucrainei

Suedia a numit-o marți pe Maria Malmer Stenergard în funcția de ministru de externe, alegând-o pe fosta șefă a serviciului de migrație să conducă politica privind Ucraina, la doar șase luni după ce predecesorul său a contribuit la asigurarea aderării Suediei la NATO, țară tradițional nealiniată.

Anunțul surpriză făcut săptămâna trecută de Tobias Billstrom că se retrage din funcție a dus la o amplă remaniere guvernamentală în cadrul căreia mai mulți miniștri au fost mutați.

Cel mai nou membru al NATO încearcă, la fel ca o mare parte a Europei, să își consolideze armata, fiind în același timp un susținător puternic al Ucrainei de la invazia Rusiei din februarie 2022. Suedia a anunțat cel de-al 17-lea pachet de ajutor în această săptămână.

UPDATE ORA 19:00 – Iran respinge rapoartele privind transferul de arme în străinătate ca fiind „propagandă”

Iranul consideră rapoartele privind transferurile de arme iraniene către Rusia drept „propagandă urâtă” pentru a ascunde sprijinul militar occidental acordat Israelului, a declarat la X purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Nasser Kanaani, după ce puterile occidentale au declarat că vor aplica noi sancțiuni Teheranului pentru livrările sale de rachete către Rusia.

UPDATE ORA 17:00 – Marea Britanie anunță noi sancțiuni în cadrul legislației privind Iranul și Rusia

Marea Britanie a anunțat un nou val de sancțiuni, adăugând șapte desemnări în cadrul regimului său de sancțiuni împotriva Iranului și trei în cadrul regimului său împotriva Rusiei.

Anunțul a fost făcut după ce secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Rusia a primit rachete balistice de la Iran și că le va utiliza probabil în Ucraina în câteva săptămâni.

UPDATE ORA 16:00 – SUA vor impune noi sancțiuni Iranului după ce Rusia a primit rachete iraniene, afirmă Blinken

Secretarul de stat american Anthony Blinken a confirmat că va anunța noi sancțiuni împotriva Iranului după ce Republica Islamică a expediat rachete balistice Rusiei, în ciuda avertismentelor Occidentului.

Blinken a declarat că se așteaptă ca Rusia să utilizeze rachetele în războiul său din Ucraina în următoarele săptămâni și că, de asemenea, împărtășește tehnologie cu Iranul, inclusiv în ceea ce privește problemele nucleare.

Ministrul britanic de externe David Lammy a descris marți furnizarea de rachete balistice din Iran către Rusia drept o „escaladare semnificativă”.

UPDATE ORA 14.00 – Premierul spune că Ucraina și-a dublat producția de arme în 2024

Denys Shmyhal spune că Ucraina și-a sporit producția de arme în acest an.

„În primele opt luni ale anului 2024, ne-am dublat producția de arme față de 2023”, a spus premierul.

„Facem progrese. Producția de drone continuă să crească”, a adăugat el, menționând că Ucraina intenționează să construiască peste un milion de drone până la sfârșitul anului.

UPDATE ORA 13.00 – Rusia susține că a doborât 20 de drone ucrainene deasupra Moscovei

Rusia a declarat că a distrus cel puțin 20 de drone de atac ucrainene în timp ce roiau deasupra regiunii Moscovei, care are o populație de peste 21 de milioane de locuitori.

Ministerul Apărării al țării a declarat că forțele sale au doborât încă 124 de drone în alte opt regiuni, inclusiv peste 70 în regiunea Bryansk. Acolo nu s-au înregistrat pagube sau victime.

Războiul care a început în februarie 2022, când președintele rus Vladimir Putin și-a trimis trupele în Ucraina vecină, a fost în mare parte un război de artilerie și drone de-a lungul liniei frontale puternic fortificate de 1.000 km din sudul și estul Ucrainei, care a implicat sute de mii de oameni. soldaţilor.

UPDATE ORA 12.00 – Rusia atacă infrastructura energetică în mai multe regiuni ucrainene, afirmă Ucraina

Ministerul Energiei din Ucraina a declarat că forțele ruse au atacat infrastructura energetică în opt regiuni ucrainene în ultimele 24 de ore.

Ministerul a afirmat într-o declarație pe aplicația de mesagerie Telegram că atacurile au perturbat liniile de înaltă tensiune și substațiile electrice din mai multe regiuni.

UPDATE ORA 11.00 – Rusia revendică controlul asupra mai multor orașe din estul Ucrainei

Rusia a declarat că a cucerit mai multe orașe din estul Ucrainei.

Ministerul rus al Apărării a raportat că a preluat controlul asupra Krasnohorivka, Hryhorivka, Halytsynivka și Vodiane.

În timp ce Rusia a avansat în direcția tuturor acestor orașe de pe linia frontului, Ministerul Apărării revendică adesea prematur controlul asupra orașelor.

UPDATE ORA 10.00 – Trei aeroporturi din Moscova și-au reluat zborurile, potrivit autorităților

Aeroporturile Domodedovo, Zhukovsky și Vnukovo din Moscova și-au reluat operațiunile normale, după ce zborurile au fost suspendate în această dimineață pe fondul atacurilor cu drone ucrainene, a anunțat autoritatea aviatică rusă Rosaviatsia pe Telegram.

Cu câteva ore mai devreme, Ucraina a lansat roiuri de drone de atac asupra celei mai mari puteri nucleare din lume, lovind capitala Moscovei și mai multe regiuni vestice. Rusia a declarat că a distrus cel puțin 20 deasupra regiunii Moscova, care are o populație de peste 21 de milioane de locuitori, și alte 124 deasupra altor opt regiuni.

UPDATE ORA 09.00 – Doi morți într-un incendiu la o conductă petrolieră din Rusia

Două persoane au murit într-un incendiu care a izbucnit la o conductă de petrol din regiunea Orenburg din Rusia, a anunțat astăzi agenția de presă de stat TASS, citând procuratura regională.

O anchetă privind cauza incendiului este în curs de desfășurare, a raportat TASS.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Într-un bastion ucrainean din apropierea liniei frontului, la mai puțin de 30 de kilometri de orașul Donetsk, Ucraina, o bombă înaripată este văzută îndreptându-se spre o clădire cu mai multe etaje.

Explozibilul de 1.500 de kilograme lovește structura din orașul Krasnohorivka, izbucnind într-o minge de foc înainte de a înghiți întreaga clădire într-un nor de fum gri și negru.

Camera, care filmează de la câteva sute de metri distanță, tremură în timp ce solul de sub ea se zguduie din cauza efectelor exploziei.

Explozibilii înaripați care cântăresc până la 1.500 de kilograme – și porecliți „distrugătorul de clădiri” – au avut un impact devastator oriunde au fost folosiți, scrie Tom Watling. Kievul le combate cum poate, dar are nevoie ca aliații occidentali să se implice și să furnizeze mai multe arme, apărare aeriană și muniție.

Exit mobile version