• Maria Malmer Stenergard, în vârstă de 43 de ani, a fost numită Ministru de Externe în Suedia.
  • Stenergard este membră a Partidului Moderat de dreapta al Prim-ministrului Ulf Kristersson și a fost imaginea revizuirii politicilor de imigrație de către guvern.
  • Noul Ministru de Externe, Maria Malmer Stenergard, a declarat că este important să se mențină presiunea asupra Rusiei prin sancțiuni.

UPDATE ORA 14.00 – Regatul Unit ia măsuri drastice împotriva „flotei fantomă” a Rusiei care transportă petrol în întreaga lume

Marea Britanie a anunțat noi sancțiuni împotriva a 10 nave din „flota fantomă” a Rusiei, despre care afirmă că utilizează practici ilicite pentru a evita embargourile occidentale asupra petrolului rusesc.

Sancțiunile urmăresc să reducă și mai mult veniturile din petrol ale Rusiei, pe care Ministerul de Externe le-a numit „cea mai importantă sursă de finanțare a lui Putin pentru războiul său ilegal din Ucraina”.

Acesta a declarat că toate navele sunt „infractori de volum mare” – nave care operează 24 de ore din 24 pentru a transporta cât mai mult petrol rusesc posibil – și li se va interzice acum intrarea în porturile britanice și li se va refuza accesul la registrul britanic al navelor.

Recomandări

PLANUL LUI ZELENSKI
BOICOT ÎN UE
BACK TO OFFICE
SPRIJIN PENTRU GALAȚI
P. DIDDY E ARESTAT
AZI VEZI ASTEROIDUL

Aceasta este a treia oară când Regatul Unit sancționează nave individuale.

UPDATE ORA 13.00 – Kremlinul afirmă că Moscova va acționa dacă Kievul folosește rachete ATACM americane pentru a lovi Rusia

Kremlinul a declarat miercuri că Rusia va lansa ceea ce a numit un răspuns adecvat dacă Statele Unite permit Ucrainei să lovească adânc în interiorul Rusiei cu rachete ATACM.

Președintele american Joe Biden a declarat marți că administrația sa „lucrează la asta acum” atunci când a fost întrebat dacă SUA ar ridica restricțiile privind utilizarea de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acțiune, cum ar fi ATACM-urile, în războiul său împotriva Rusiei.v

UPDATE ORA 12.00 – Rusia începe o „contraofensivă semnificativă” după incursiunea ucraineană

Forțele Moscovei au început o contraofensivă semnificativă împotriva trupelor ucrainene care au pătruns în vestul Rusiei luna trecută, potrivit bloggerilor de război pro-Moscova.

Trupele ucrainene susțin că controlează aproape 1 300 km pătrați din regiunea Kursk după ce au lansat o incursiune surpriză la 6 august.

Săptămâna trecută, Volodimir Zelenski a declarat pentru NBC, rețeaua americană parteneră a Sky News, că Ucraina va „deține” teritoriul ca parte esențială a „planului său de victorie” pentru a pune capăt războiului.

UPDATE ORA 11.00 – Blinken și Lammy sosesc în capitala Ucrainei

Secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul de externe britanic David Lammy au sosit la Kiev.

Lammy a descris călătoria ca fiind „prima vizită comună de acest gen din ultimii mai bine de un deceniu”.

Cei doi vor participa la o serie de reuniuni cu înalți oficiali guvernamentali, inclusiv cu președintele Volodimir Zelenski.

Vizita lor are loc într-un moment crucial al războiului, Kievul îndemnându-și aliații să îi permită să lovească mai adânc în teritoriul rus cu arme occidentale.

UPDATE ORA 10.00 – Ucraina spune că a doborât peste noapte 20 de drone lansate de Rusia

Forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât peste noapte 20 din 25 de drone lansate de Rusia. Forțele ruse au folosit și nouă rachete în atac, a adăugat forțele aeriene într-o declarație prin intermediul aplicației de mesagerie Telegram.

UPDATE ORA 09.00 – Iranul neagă trimiterea de rachete către Rusia și leagă rapoartele de Israel

Rapoartele privind transferurile de arme iraniene către Rusia sunt „propagandă urâtă” pentru a ascunde sprijinul militar occidental pentru Israel, a declarat ministrul iranian de externe, după ce puterile occidentale au declarat că vor lovi Teheranul cu noi sancțiuni în legătură cu această problemă.

„Publicarea de rapoarte false și înșelătoare cu privire la transferul de arme iraniene către unele țări este pur și simplu o propagandă urâtă pentru a ascunde sprijinul armelor ilegale de mari dimensiuni al Statelor Unite și al unor țări occidentale pentru genocidul din Gaza”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Nasser Kanaani, într-o postare pe X, fără a menționa noile sancțiuni.

UPDATE ORA 08.00 – Rusia dă vina pe „interferențe străine” în urma deraierii unui tren de marfă

Rusia declară că un tren de marfă a deraiat în Belgorod, o regiune de la granița cu Ucraina, și a pus incidentul pe seama unor „interferențe” nespecificate. Oficialii filialei locale a căilor ferate ruse au declarat că nu au fost înregistrate victime.

„Noaptea trecută, la ora 23.17 (2017 GMT marți)… din cauza unei interferențe cu funcționarea transportului feroviar, o locomotivă și vagoane ale unui tren de marfă au deraiat”, a declarat Calea Ferată de Sud-Est pe canalul său Telegram. „Potrivit informațiilor preliminare, nu există victime”.

Accidentul a avut loc în districtul Novooskolsky. Orașul Novyi Oskol, care este centrul administrativ al districtului, se află la aproximativ 50 km de granița cu Ucraina.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Suedia a numit-o marți pe Maria Malmer Stenergard în funcția de Ministru de Externe, alegând-o pe fosta șefă a Serviciului de Migrație să conducă politica privind Ucraina, la doar șase luni după ce predecesorul său a contribuit la asigurarea aderării Suediei la NATO, țară tradițional nealiniată.

Anunțul surpriză făcut săptămâna trecută de Tobias Billstrom că se retrage din funcție a dus la o amplă remaniere guvernamentală în cadrul căreia mai mulți miniștri au fost mutați.

Cel mai nou membru al NATO încearcă, la fel ca o mare parte a Europei, să își consolideze armata, fiind în același timp un susținător puternic al Ucrainei de la invazia Rusiei din februarie 2022. Suedia a anunțat cel de-al 17-lea pachet de ajutor în această săptămână.

„Sprijinul pentru Ucraina este cea mai mare sarcină de politică externă pentru următorii ani”, a declarat Prim-ministrul Ulf Kristersson într-un discurs adresat noii sesiuni a parlamentului, în timp ce își prezenta prioritățile politice. „Suedia va sprijini Ucraina atâta timp cât va fi necesar”.

Malmer Stenergard, în vârstă de 43 de ani, din Partidul Moderat de dreapta al lui Kristersson, aflat la putere, a fost imaginea revizuirii de către guvern a politicilor de imigrație, o schimbare radicală luată în cooperare cu Partidul Democraților Suedezi de extremă dreaptă.

Noul Ministru de Externe a declarat într-o conferință de presă că este important să se mențină presiunea asupra Rusiei prin sancțiuni și să se depună eforturi pentru aderarea Ucrainei la UE.

Citește și