LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 932. ️Marea Britanie a decis să permită Kievului să folosească rachete Storm Shadow asupra unor ţinte din Rusia

Sursa - mbda-systems.com

UPDATE ORA 19:43 – Participarea directă a țărilor NATO, SUA și Europa la conflictul din Ucraina îi va schimba semnificativ esența

„Participarea directă a țărilor NATO, SUA și Europa la conflictul din Ucraina îi va schimba semnificativ esența, asta va însemna că acestea sunt în război cu Rusia”, a spus Putin. „Vom lua decizii adecvate în funcție de amenințările care ne vor fi create”.

UPDATE ORA 19:33 – SUA ar putea permite Ucrainei să folosească rachete britanice și franceze cu rază lungă pentru a lovi adânc în Rusia, scrie Times

„Țările NATO iau acum decizia dacă se implică direct sau nu în conflictul ucrainean”, a spus Putin.

„Ucraina însăși, fără ajutorul țărilor NATO, nu este capabilă să efectueze lovituri cu arme moderne de precizie cu rază lungă de acțiune”, a spus Putin.

Acest lucru este posibil doar folosind date de informații de la sateliți, pe care Ucraina nu le are. Acestea sunt date doar de la sateliții Uniunii Europene sau ai Statelor Unite, în general, de la sateliții NATO.

UPDATE ORA 19:00 – Crucea Roșie confirmă că trei membri ai personalului său au fost uciși, Zelenski dând vina pe Rusia

Deși Zelenski a postat pe rețelele de socializare că Rusia a fost de vină, declarația CICR nu a atribuit vina niciunei părți.

UPDATE ORA 17:00 – Un nou ordin de evacuare pentru Pokrovsk

Forțele ruse au câștigat teren în părți din estul Ucrainei, inclusiv în Pokrovsk, a cărui capturare ar putea permite Moscovei să deschidă noi linii de atac și să complice logistica ucraineană în est.

Guvernatorul regiunii Donețk a declarat că o stație de filtrare a încetat să funcționeze din cauza luptelor grele, întrerupând alimentarea cu apă a Pokrovsk.

Acesta a declarat că va fi imposibil de reparat în curând și a reînnoit apelurile către civili de a părăsi orașul.

„Situația este dificilă și nu se va îmbunătăți prea curând. Așa că vă invit din nou să evacuați!”, a scris oficialul, Vadym Filashkin, într-o declarație pe aplicația de mesagerie Telegram.

UPDATE ORA 15.00 – Orașul ucrainean Pokrovsk nu are alimentare cu apă potabilă sau gaze naturale pentru gătit și încălzire, afirmă autoritățile

Orașul cheie Pokrovsk din estul Ucrainei este lipsit de alimentare cu apă potabilă sau gaze naturale pentru gătit și încălzire, au declarat joi autoritățile, în timp ce lupta de uzură a armatei ruse în regiunea Donețk distruge infrastructura publică și forțează civilii să își părăsească locuințele.

O stație de filtrare a apei din Pokrovsk a fost avariată în luptele recente, iar peste 300 de puțuri de apă forate în grabă sunt ultima sursă de apă potabilă a orașului, a declarat guvernatorul regional din Donețk, Vadym Filashkin, potrivit unui raport al Associated Press (AP).

Cu o zi înainte, rușii au distrus o stație de distribuție a gazelor naturale lângă Pokrovsk, a declarat Filashkin. Aproximativ 18.000 de persoane au rămas în oraș, inclusiv 522 de copii, a spus el.

UPDATE ORA 14.00 – Președintele chinez Xi va participa la summitul Brics din Rusia, afirmă ministrul de externe

Președintele chinez Xi Jinping va participa la summitul Brics din Rusia luna viitoare, a anunțat joi ministrul chinez de Externe, relatează Reuters.

„Președintele Xi este foarte fericit să vă accepte invitația”, i-a spus Wang Yi președintelui rus Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri la Sankt Petersburg.

UPDATE ORA 13.00 – Peskov: Rusia va răspunde dacă se va permite Ucrainei să lovească adânc în teritoriile sale

Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că Statele Unite au luat deja o decizie care să permită Ucrainei să lovească adânc în teritoriul Rusiei. Dl Peskov a numit declarațiile autorităților americane că această problemă este încă în discuție „o discuție de camuflaj”. El a adăugat că, ca răspuns la o astfel de permisiune, va urma o reacție corespunzătoare din partea Rusiei.

UPDATE ORA 12.00 – Zelenski numește propunerea de pace chinezo-braziliană „distructivă”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că o propunere de pace chinezo-braziliană este „distructivă” și pur și simplu servește drept „declarație politică” într-un interviu postat miercuri, potrivit Reuters.

„Propunerea chinezo-braziliană este, de asemenea, distructivă, este doar o declarație politică”, a spus Zelenski, potrivit publicației braziliane Metrópoles. „Cum poți să oferi „iată inițiativa noastră” fără să ne ceri nimic?”

UPDATE ORA 11.00 – Ucraina a doborât peste noapte 44 din 64 de drone lansate de Rusia

Forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât 44 din 64 de drone lansate de Rusia peste noapte, au spus oficialii.

UPDATE ORA 10.00 – 14 au fost răniți în lovitura energetică Konotop a dronelor rusești

Dronele rusești au provocat daune semnificative infrastructurii energetice a orașului Konotop, din nordul Ucrainei, într-un atac peste noapte, care a rănit cel puțin 14 persoane și a întrerupt electricitatea așezării, au declarat joi oficialii locali.

UPDATE ORA 09.00 – Comandantul rus susține că trupele ucrainene au fost respinse în Kursk

Forțele ruse au început o contraofensivă semnificativă împotriva trupelor ucrainene, a declarat un comandant rus înalt, susținând că au recucerit un anumit teritoriu.

Generalul-maior Apti Alaudinov, care conduce forțele speciale Akhmat din Cecenia care luptă la Kursk, a declarat că trupele ruse au intrat în ofensivă și au preluat controlul a aproximativ 10 așezări din Kursk, a raportat TASS.

„Situația este bună pentru noi”, a spus Alaudinov, care este și șef adjunct al departamentului politico-militar al Ministerului rus al Apărării.

UPDATE ORA 08.00 – SUA promit sprijin umanitar de peste 700 de milioane de dolari

Vorbind la o conferință de presă comună între SUA și Marea Britanie la Kiev, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a anunțat sprijin umanitar de peste 700 de milioane de dolari pentru țară.

Domnul Blinken a anunțat sprijin în valoare de 323 de milioane de dolari pentru rețeaua energetică a Ucrainei, 290 de milioane de dolari pentru alimente, apă și medicamente și 102 de milioane de dolari pentru deminare.

UPDATE ORA 07.00 – Rusia începe contraatacul împotriva forțelor Kievului la Kursk

Forțele ruse au început să contraatace de-a lungul marginii de vest a orașului Kursk și, se pare, că au luat înapoi mai multe așezări în ultimele 48 de ore, a declarat un think tank din SUA.

„Dimensiunea, amploarea și perspectivele potențiale ale contraatacurilor rusești din 11 septembrie în regiunea Kursk sunt neclare, iar situația rămâne fluidă din acest raport. Este prematur să tragem concluzii despre noile contraatacuri ale Rusiei, iar ISW va continua să urmărească situația”, a spus Institutul pentru Studiul Războiului.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Surse guvernamentale britanice au indicat că s-a luat deja o decizie de a permite Ucrainei să utilizeze rachete de croazieră Storm Shadow asupra unor ţinte din interiorul Rusiei.

Totuși, nu se aşteaptă ca aceasta să fie anunţată public vineri, când premierul Keir Starmer se va întâlni cu Biden la Washington, scrie The Guardian.

Exit mobile version