• Forțele ruse au câștigat teren la est de Ucraina, inclusiv în orașul Pokrovsk, capturarea acestuia având potențialul de a deschide noi linii de atac.
  • Guvernatorul regiunii Donețk a anunțat că o stație de filtrare a apei a încetat să funcționeze din cauza luptelor intense.
  • Forțele ruse au întrerupt alimentarea cu energie electrică și apă a unui nod feroviar la nord de Ucraina.

UPDATE ORA 22:00 – Casa Albă susține că nu se va schimba politica privind armele cu rază lungă de acțiune fabricate în SUA

SUA nu intenționează să modifice limitele pe care le-a impus Ucrainei în ceea ce privește utilizarea de arme fabricate în SUA pentru a lovi teritoriul rus, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby.

Se crede că premierul britanic Sir Keir Starmer încearcă să obțină binecuvântarea președintelui american Joe Biden pentru a permite Ucrainei să folosească rachete Storm Shadow de fabricație britanică și franceză pentru a lovi Rusia.

Întrebat despre această problemă în cadrul unui briefing de presă, Kirby a declarat: „Nu pot vorbi în numele britanicilor sau al francezilor.

Recomandări

STAI, AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC
TRUMP SE VEDE CU MODI
BUCĂTĂRIA CU E-URI
CUM RĂMÂNE CU HUW?

UPDATE ORA 21:00 – SUA sunt sceptice cu privire la utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune, afirmă un fost oficial

Un fost oficial american a declarat pentru BBC că la Casa Albă persistă un scepticism profund cu privire la posibilitatea de a permite Ucrainei să lovească în interiorul Rusiei folosind rachete Storm Shadow.

Oficialul mi-a spus că mulți din cadrul Casei Albe și al Pentagonului nu sunt convinși de utilitatea acordării permisiunii Ucrainei de a-și extinde raza de acțiune.

Aceștia spun că rămâne neclar dacă mișcarea ar avea vreun efect material asupra conflictului.

UPDATE ORA 20:00 – Fostul prim-ministru britanic Boris Johnson s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev

Într-o declarație făcută după ce s-au întâlnit în marja unei conferințe din capitală, Johnson spune că este „evident” că Ucrainei ar trebui să i se permită să folosească rachete cu rază lungă de acțiune pentru a ținti teritoriul rus.

„Este vital ca Ucraina să fie capabilă să se apere în mod corespunzător, oprind atacurile îngrozitoare ale Rusiei cu bombe planetare și acum cu rachete iraniene.

„Fiecare zi care trece înseamnă mai multe pierderi inutile și tragice de vieți ucrainene”, adaugă el.

UPDATE ORA 19:00 – Occidentul este prea „speriat” pentru a lua în considerare doborârea rachetelor rusești, afirmă Zelenski

Volodimir Zelenski a declarat că Occidentul este prea „speriat” pentru a lua în considerare posibilitatea de a doborî rachetele și dronele rusești îndreptate spre Ucraina, în ciuda faptului că ajută Israelul să facă acest lucru.

Vorbind în cadrul unei conferințe la Kiev, președintele Ucrainei spune că dacă aliații „doboară împreună rachete și drone în siturile din Orientul Mijlociu, de ce nu există încă o decizie similară de a doborî împreună rachete rusești și Shaheds (drone iraniene) pe cerul Ucrainei?”.

UPDATE ORA 18:00 – Unsprezece civili uciși în lovituri rusești în Ucraina

Ucraina solicită să i se permită să utilizeze rachete occidentale pentru a preveni atacurile rusești pe propriul teritoriu, despre care oficialii spun că au ucis cel puțin 11 civili în ultima zi.

Două persoane ar fi fost ucise vineri dimineața de un atac rusesc cu bombă ghidată în Sumy, regiunea nordică pe care Ucraina a folosit-o ca punct de plecare pentru incursiunea sa în districtul Kursk din Rusia.

Patru persoane ar fi murit în regiunea Kharkiv.

Alte patru persoane au murit în Donețk, în apropiere de principala linie de front a războiului, și una în Kherson, în sud.

UPDATE ORA 17:00 – NATO a declarat vineri că a condamnat cu fermitate un atac cu rachete rusesc asupra unei nave civile de cereale în Marea Neagră

„Nu există nicio justificare pentru astfel de atacuri. Atacul de ieri arată încă o dată natura nesăbuită a războiului Rusiei”, a declarat Farah Dakhlallah, purtător de cuvânt al NATO, potrivit Reuters.

Ucraina a acuzat joi Rusia că a folosit bombardiere strategice pentru a lovi o navă civilă de cereale în apele Mării Negre, în apropierea României, membră NATO. A fost prima dată când o rachetă a lovit o navă civilă care transporta cereale pe mare de la începutul invaziei Moscovei în februarie 2022.

UPDATE ORA 16:00 – Comitetul de anchetă al Rusiei a deschis un dosar penal împotriva șefului forțelor armate ucrainene pentru incursiunea în regiunea rusă Kursk

Comitetul de anchetă al Rusiei a deschis un dosar penal împotriva șefului forțelor armate ucrainene pentru incursiunea în regiunea rusă Kursk, relatează agenția de stat Tass din Rusia.

Acesta afirmă că, în urma acțiunii generalului-maior Dmitri Krasilnikov, „un număr semnificativ de civili au fost uciși și răniți, clădirile rezidențiale, instalațiile infrastructurii civile și vehiculele au fost distruse și deteriorate. În plus, civilii care locuiesc în regiunea Kursk au fost forțați să își părăsească locurile de reședință permanente”.

UPDATE ORA 15:00 – Volodimir Zelenski a declarat că ofensiva de la Kursk a „încetinit” înaintarea Rusiei în estul Ucrainei

Volodimir Zelenski a declarat că ofensiva de la Kursk a „încetinit” înaintarea Rusiei în estul Ucrainei, relatează AFP.

A dat rezultatele la care ne așteptam, ca să fiu sincer. În regiunea Harkov, inamicul a fost oprit, progresul în regiunea Donețk a fost încetinit, deși acolo este foarte dificil.

Președintele ucrainean a declarat că 40 000 de soldați ruși luptă în regiunea Kursk.

UPDATE ORA 14:00 – Biden îl va găzdui pe Starmer în contextul utilizării rachetelor de către Ucraina

Președintele SUA, Joe Biden, îl va găzdui pe prim-ministrul britanic Sir Keir Starmer la Casa Albă mai târziu.

Se așteaptă ca cei doi să discute despre modul în care Ucraina își folosește rachetele furnizate de Occident în timpul războiului său cu Rusia.

Rapoartele spun că Starmer îi va cere lui Biden să-și dea binecuvântarea pentru utilizarea de către Ucraina a rachetelor Storm Shadow fabricate în Marea Britanie și Franța. Acestea au o rază de acțiune de peste 155 de mile (250 km) și, teoretic, ar putea lovi în interiorul Rusiei.

În ceea ce privește motivul pentru care este nevoie de undă verde din partea SUA – The New York Times raportează că Regatul Unit dorește să demonstreze o strategie coordonată cu SUA și Franța, care produce rachete similare.

UPDATE ORA 13:00 – Ministerul de Externe „fără scuze” după expulzarea diplomaților

Foreign Office tocmai a lansat o declarație după ce Rusia a expulzat șase diplomați britanici acuzați de spionaj.

„Acuzațiile făcute astăzi de FSB împotriva personalului nostru sunt complet lipsite de temei”, a spus un purtător de cuvânt. 

„Autoritățile ruse au revocat luna trecută acreditarea diplomatică a șase diplomați britanici în Rusia, în urma acțiunilor întreprinse de guvernul Regatului Unit ca răspuns la activitatea dirijată de stat rus în Europa și în Marea Britanie.  

„Nu ne scuzăm cu privire la protejarea intereselor noastre naționale”. 

UPDATE ORA 12:00 – Înalt oficial de la Moscova se întâlnește cu Kim Jong Un în vizita în Coreea de Nord – presa de stat rusă

Rapoartele despre cooperarea dintre Rusia și Coreea de Nord au crescut constant de la invazia Ucrainei, iar agențiile de presă ruse raportează astăzi cel mai recent exemplu de consolidare a alianței.

Ei spun că înaltul oficial de securitate de la Moscova, Serghei Shoigu, a purtat discuții cu liderul nord-coreean Kim Jong Un în timpul unei vizite la Phenian astăzi.

Vizita raportată a avut loc într-un moment critic al războiului din Ucraina, pentru care SUA susțin că Coreea de Nord a furnizat Rusiei muniție și rachete balistice.

Moscova și Phenianul au negat transferurile de arme, dar au promis că vor consolida legăturile militare.

UPDATE ORA 11:00 – Excluderea diplomaților este modalitatea prin care Kremlinul poate pedepsi Marea Britanie

Expulzarea foarte publică de către Rusia a șase diplomați britanici la Moscova, acuzați de implicare în spionaj și sabotaj, este o modalitate prin care Kremlinul poate pedepsi Londra .

Revocarea acreditării diplomaților este un instrument pe care toate țările îl pot folosi pentru a se ataca reciproc sau a trimite semnale de furie.

Marea Britanie a expulzat aproape două duzini de oficiali ruși la Londra, acuzați de spionaj, în urma otrăvirii cu agentul nervos Novichok a lui Serghei Skripal, fostul agent dublu rus, și a fiicei sale, Iulia, în 2018. Acest lucru a declanșat o respingere nebunească a lui. nişte oficiali britanici de la ambasada din Moscova.

În urma invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, au existat noi expulzări de către Regatul Unit și – într-un număr mult mai mare – de alți aliați europeni.

În luna mai a acestui an, Marea Britanie a anunțat că îl va expulza pe atașatul de apărare al Rusiei, acuzându-l că este un „ofițer de informații militare nedeclarat” pe fondul îngrijorărilor cu privire la ceea ce Marea Britanie a descris ca fiind o campanie de „activitate malignă” a Moscovei în Marea Britanie și în Europa.

Kremlinul a ripostat expulzând atașatul britanic de apărare de la Moscova.

Cele mai recente expulzări ale diplomaților britanici sunt considerate a fi legate de aceste tensiuni în creștere, spre deosebire de a avea vreo legătură cu sprijinul britanic pentru Ucraina.

Cu toate acestea, momentul publicării deciziei de către presa de stat rusă vineri este interesant.

Într-adevăr, Regatul Unit și SUA se gândesc dacă să permită Ucrainei să-și folosească rachetele cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte în interiorul Rusiei – o mișcare despre care președintele Vladimir Putin a spus că va fi privită ca aliați occidentali care se alătură direct războiului împotriva Rusiei.

Sir Keir Starmer și Joe Biden urmează să se întâlnească vineri la Washington cu decizia de a da undă verde a utilizării rachetelor de croazieră Storm Shadow din Marea Britanie și franceză despre care se credea a fi iminentă.

UPDATE ORA 10:00 – Apar noi detalii despre expulzarea Rusiei a diplomaților britanici

Expulzarea de către Rusia a șase diplomați britanici de la Moscova a avut loc în august, ca parte a unui val de expulzări „tit-for-tat”, a declarat o sursă din Whitehall.

„Au fost deja afară”, a spus sursa despre oficialii britanici.

Sursa a respins cu fermitate caracterizarea de către serviciile de securitate ruse că indivizii ar fi fost implicați în spionaj și sabotaj.

Expulzările sunt considerate a fi parte dintr-o serie de ejecții și contra-expulzări ale diplomaților britanici și ruși de către Londra și Moscova, pe măsură ce tensiunile dintre cele două țări cresc.

A început când Marea Britanie a expulzat aproape două duzini de oficiali ruși de la ambasada de la Londra, în urma otrăvirii lui Serghei Skripal, un fost agent dublu rus, și a fiicei sale, Iulia, cu un agent nervos Novichok la Salisbury, în 2018 – învinuită Moscovei.

Relațiile dintre cele două țări s-au răcit și mai mult în urma invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, urmată de o creștere a suspectelor atacuri cibernetice și de sabotaj rusești în Marea Britanie și în întreaga Europă.

În luna mai a acestui an, Marea Britanie a anunțat că îl va expulza pe atașatul de apărare al Rusiei, acuzându-l că este un „ofițer de informații militare nedeclarat”.

Moscova a ripostat expulzând de la Moscova atașatul britanic al apărării.

Sursa de la Whitehall a spus că cele mai recente expulzări a șase diplomați din Regatul Unit sunt considerate a fi legate de aceste expulzări „tit-for-tat”, spre deosebire de orice legătură cu sprijinul britanic pentru Ucraina. Sursa a remarcat că Marea Britanie a înăsprit recent regulile cu privire la perioada în care diplomații ruși pot fi acreditați pentru a rămâne în Marea Britanie, ceea ce înseamnă că oricine a fost aici de mai mult de cinci ani ar trebui să plece – ceva care nu a plăcut Moscova.

UPDATE ORA 09:00 – Rusia revoca acreditarea a șase diplomați britanici și susține că spionează

Serviciul de securitate rus al FSB a declarat în această dimineață că a revocat acreditarea a șase diplomați britanici la Moscova, susținând că activitatea lor indică faptul că sunt implicați în activități de spionaj și sabotaj.

Ambasada Marii Britanii la Moscova nu a comentat încă afirmațiile.

FSB, principala agenție succesoare a KGB-ului sovietic, a declarat că deține documente care arată că un departament britanic de externe din Londra responsabil pentru Europa de Est și Asia Centrală coordonează ceea ce a numit „escaladarea situației politice și militare” și a fost însărcinat cu asigurarea înfrângerii strategice a Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei.

„Astfel, faptele dezvăluite dau motive să se considere activitățile diplomaților britanici trimiși la Moscova de către directorat ca amenințătoare pentru securitatea Federației Ruse”, a spus FSB într-un comunicat.

„În acest sens, pe baza documentelor furnizate de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei și ca răspuns la numeroasele măsuri neprietenoase întreprinse de Londra, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei, în cooperare cu agențiile în cauză, a încetat acreditarea a șase membri ai departamentului politic al Ambasadei Marii Britanii la Moscova în ale căror acțiuni au fost găsite semne de spionaj și sabotaj”, se arată în comunicat.

Cei șase diplomați au fost numiți la televiziunea de stat rusă, care a arătat și fotografii cu ei.

„Englezii nu ne-au luat indicii cu privire la necesitatea de a opri această practică (de desfășurare a activităților de informații în interiorul Rusiei, așa că am decis să-i expulzăm pe acești șase pentru început”, a declarat un angajat al FSB pentru postul de televiziune de stat Rossiya-24.

FSB a spus că Rusia le va cere altor diplomați britanici să meargă acasă mai devreme dacă s-ar descoperi că sunt implicați în activități similare.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a fost citată de agenția de presă de stat TASS că a afirmat că activitățile ambasadei britanice la Moscova au depășit cu mult convențiile diplomatice și a acuzat-o că desfășoară activități deliberate menite să dăuneze poporului rus.

UPDATE ORA 08:00 – Trei morți și nouă răniți în atacurile rusești asupra Harkovului

Mai multe detalii acum despre o poveste pe care o amintim în postarea noastră de prezentare de mai devreme, când am raportat bombardamentele rusești într-un sat din regiunea Harkiv din nord-estul Ucrainei.

Procurorii regionali spun că atacurile au ucis trei persoane și au rănit nouă.

Un comunicat a spus că o persoană a murit din cauza rănilor sale în spital după atacul asupra satului Borova, la sud-est de Harkov – care este al doilea oraș ca mărime al Ucrainei și o țintă frecventă a atacurilor rusești.

Ministerul de Interne a raportat anterior că serviciile de urgență lucrează la locul atacului inițial de joi, când trupele Moscovei l-au bombardat din nou. Printre răniți s-au numărat și trei salvatori.

Între timp, procurorii au mai raportat că cinci persoane au fost rănite într-un atac aerian rusesc asupra orașului districtul Kyivskyi din Harkov.

Oficialii din regiunea de graniță adiacentă Sumy au declarat că forțele ruse au lovit zonele de graniță de 57 de ori pe parcursul zilei, cu un atac cu bombe glisante ucigând o persoană în apropierea orașului Yampil.

Regiunea Sumy se află vizavi de regiunea Kursk din sudul Rusiei, unde forțele ucrainene sunt angajate într-o incursiune lansată luna trecută.

UPDATE ORA 07:00 – Ministrul rus își face ecou amenințările lui Putin cu avertismentul de ciocnire între puterile nucleare

Forțele ruse au câștigat teren în părți din partea de est din Ucraina, inclusiv în Pokrovsk, a cărui capturare ar putea permite Moscovei să deschidă noi linii de atac și să complice logistica ucraineană în est.

Guvernatorul regiunii Donețk a declarat că o stație de filtrare a încetat să funcționeze din cauza luptelor grele, întrerupând alimentarea cu apă a Pokrovsk. Acesta a declarat că va fi imposibil de reparat în curând și a reînnoit apelurile către civili de a părăsi orașul din Ucraina.

„Situația este dificilă și nu se va îmbunătăți prea curând. Așa că vă invit din nou să evacuați!”, a scris oficialul, Vadym Filashkin, într-o declarație pe aplicația de mesagerie Telegram.

Forțele ruse au întrerupt alimentarea cu energie electrică și apă a unui nod feroviar la nord de Ucraina și au întrerupt alimentarea cu apă a orașului Pokrovsk din est.

Impulsul Rusiei a încetinit în zonele din apropiere de Pokrovsk, dar forțele Moscovei au presat spre sud de această linie de atac.

Citește și