• Președintele rus Vladimir Putin a avertizat împotriva unei astfel de măsuri, afirmând că aceasta ar reprezenta „participarea directă” a NATO la războiul din Ucraina.
  • Anterior, Moscova a expulzat șase diplomați britanici și i-a acuzat de spionaj – Ministerul britanic de Externe a declarat că afirmațiile sunt „complet nefondate”.
  • Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anunțat noi sancțiuni împotriva canalului media rusesc RT, pe care îl acuză că este „un braț de facto al aparatului de informații al Rusiei”.

UPDATE ORA 19:00 – „Teroarea” rusă începe „în interiorul Rusiei”, afirmă un consilier ucrainean

Un consilier al lui Volodymyr Zelenski a reiterat cererea Ucrainei de a utiliza rachete cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei.

În urma unei întâlniri cu președintele Biden, care a avut loc aseară la Casa Albă, Sir Keir Starmer nu a menționat astfel de arme – chiar dacă se preconiza că acestea vor fi pe ordinea de zi.

„Aceasta nu a fost o întâlnire despre o anumită capacitate”, a declarat prim-ministrul reporterilor. Anterior, președintele ucrainean a făcut apel la „capacități cu rază lungă de acțiune”.

Recomandări

CE FILM VEZI
SOMN DE VOIE
MELANIA SE APĂRĂ
GAGA NU SE FEREȘTE
BODY ISSUES TIKTOK
HEZBOLLAH E DETONAT

UPDATE ORA 17:00 – SUA impun noi sancțiuni presei ruse de stat pentru presupusul rol în eforturile de război

SUA au anunțat noi sancțiuni împotriva presei de stat ruse, acuzând un post de știri de la Kremlin că lucrează mână în mână cu armata rusă.

Departamentul de Stat al SUA a sancționat anterior postul de știri RT pentru activitatea sa de răspândire a propagandei și dezinformării Kremlinului, însă noile acuzații sugerează că rolul său depășește operațiunile de influență și afirmă că acesta este, de fapt, o parte esențială a mașinii de război a Rusiei.

Secretarul de stat Antony Blinken susține că RT a organizat campanii de strângere de fonduri pentru a plăti puști cu lunetă, veste blindate și alte echipamente pentru soldații care luptă în Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Putin, Dmitri Peskov, a declarat pentru Associated Press că acuzațiile sunt „absurde”.

UPDATE ORA 16:00 – Ben Wallace, „dezamăgit” de discuțiile privind rachetele cu rază lungă de acțiune

Fostul ministru britanic al apărării, Ben Wallace, se declară „dezamăgit” de discuțiile „de război” care au loc între Marea Britanie și SUA cu privire la posibilitatea de a acorda Ucrainei permisiunea de a-și folosi rachetele cu rază lungă de acțiune.

Sir Keir Starmer și Joe Biden au avut ieri o întâlnire lungă despre războiul din Ucraina, dar nu au dezvăluit dacă permisiunea acordată Ucrainei de a utiliza rachete cu rază lungă de acțiune împotriva Rusiei a fost luată în considerare în cadrul discuțiilor.

Occidentul este reticent în a da undă verde Ucrainei din cauza îngrijorărilor cu privire la reacția Rusiei, Vladimir Putin sugerând ieri că acest lucru ar duce la un război cu țările NATO.

UPDATE ORA 14:00 – Rusia și Ucraina schimbă 206 prizonieri de război

Rusia și Ucraina au predat fiecare câte 103 prizonieri de război, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Ministerul a declarat că soldații ruși au fost luați prizonieri în regiunea Kursk din Rusia.

Forțele ucrainene au cucerit luna trecută teritoriul acestei regiuni în prima lor incursiune majoră în Rusia.

Schimbul uriaș are loc la o zi după ce Ucraina a declarat că a obținut eliberarea a 49 de persoane din captivitatea rusă. Ucraina nu a dezvăluit câți prizonieri ruși au fost eliberați ca parte a acelui schimb.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat că SUA nu intenționează să modifice limitele pe care le-a impus Ucrainei cu privire la utilizarea de arme fabricate în SUA pentru a lovi teritoriul rus.

Se crede că premierul britanic Sir Keir Starmer încearcă să obțină binecuvântarea președintelui american Joe Biden pentru a permite Ucrainei să folosească rachete Storm Shadow de fabricație britanică și franceză pentru a lovi Rusia.

Întrebat despre această problemă în cadrul unui briefing de presă, Kirby a declarat: „Nu pot vorbi în numele britanicilor sau al francezilor.

„Nu m-aș aștepta la un anunț astăzi cu privire la capacitățile de atac cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei, cu siguranță nimic din partea Statelor Unite. „Nu există nicio schimbare a politicii noastre cu privire la acest lucru”.

Citește și