LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 939. Zelenski se așteaptă ca Ucraina să fie invitată în NATO până în 2025.

FILE PHOTO: A soldier takes a photograph of his comrade as he poses beside a destroyed Russian tank and armoured vehicles, amid Russia's invasion on Ukraine in Bucha, in Kyiv region, Ukraine April 2, 2022. REUTERS/Zohra Bensemra/File Photo

UPDATE ORA 20:00 – Casa Albă anunță că Biden se va întâlni cu președintele Zelensky al Ucrainei la Casa Albă joi, 26 septembrie.

De asemenea, vicepreședintele Harris se va întâlni separat cu președintele Zelensky la Casa Albă.

„Liderii vor discuta despre stadiul războiului dintre Rusia și Ucraina, inclusiv despre planificarea strategică a Ucrainei și sprijinul SUA pentru Ucraina în apărarea sa împotriva agresiunii ruse. Președintele și vicepreședintele vor sublinia angajamentul lor de nezdruncinat de a fi alături de Ucraina până când aceasta va învinge în acest război.”

UPDATE ORA 19:00 – SUA iau măsuri împotriva rețelei care sprijină transferul de arme al Coreei de Nord către Rusia

SUA iau măsuri împotriva rețelei care sprijină transferul de arme al Coreei de Nord către Rusia. Trezoreria americană sancționează 4 bănci, 1 societate de plăți și 1 funcționar bancar, toate situate în Osetia de Sud, Georgia, ocupată de Rusia.

UPDATE ORA 18:00 – Un atac aerian rusesc a vizat un azil de bătrâni din Sumy

Un atac aerian rusesc a vizat un azil de bătrâni din Sumy. Un mort și nouă răniți în urma raidului.

La București, după întâlnirea cu colega sa Luminița Odobescu, Sybiha a cerut la București ca România să doboare dronele rusești care se apropie de spațiul aerian românesc.

Agenția română de presă Mediafax a relatat că de la începutul războiului de agresiune, resturi de la dronele rusești s-au prăbușit de mai multe ori în România, lângă granița cu Ucraina.

UPDATE ORA 16:50 – Gama de sisteme fără pilot din Rusia se extinde, a spus Putin

Potrivit acestuia, la crearea UAV-urilor rusești, se folosesc tehnologii avansate și noi soluții de inginerie, datorită cărora țara câștigă un avantaj pe câmpul de luptă.

În 2023, 140 de mii de vehicule fără pilot de diferite tipuri au fost livrate trupelor ruse, iar în 2024 acest număr este planificat să crească de 10 ori, a spus Putin.

UPDATE ORA 16:00 – Germania a furnizat Ucrainei alte 22 de tancuri Leopard 1A5 și trei tunuri antiaeriene autopropulsate Gepard, a informat guvernul german

Germania a furnizat Ucrainei alte 22 de tancuri Leopard 1A5 și trei tunuri antiaeriene autopropulsate Gepard, a informat guvernul german.

Germania plănuiește un ajutor militar suplimentar de aproape 400 de milioane de euro (445 de milioane de dolari) pentru Ucraina în acest an, în pofida unei dispute privind constrângerile bugetare, potrivit unui document al Ministerului de Finanțe văzut de Agenția France-Presse (AFP) joi Germania plănuiește un ajutor militar suplimentar de 400 de milioane de euro pentru Ucraina.

Racheta balistică a fost lansată spre districtul Bashtanka din regiunea Mykolaiv.

2 explozii au fost raportate în Sumy.

UPDATE ORA 14:29 – Parlamentul European a cerut Ucrainei să elimine imediat toate restricțiile asupra atacurilor cu arme occidentale împotriva Federației Ruse

425 de deputați au susținut documentul, 131 au votat împotrivă și 63 s-au abținut.

UPDATE ORA 13:00 – UE va trimite Ucrainei 160 de milioane de euro din activele rusești înghețate

Suma de 160 de milioane de euro din veniturile activelor rusești înghețate va fi alocată pentru a răspunde nevoilor umanitare urgente ale Ucrainei pentru această iarnă, a anunțat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ea a adăugat că o centrală pe combustibil este în curs de dezmembrare în Lituania și va fi reconstruită în Ucraina, unde 80% din centralele termice ale țării au fost distruse.

„Ne propunem să restabilim o capacitate de 2,5 gw, ceea ce reprezintă 15 % din nevoile Ucrainei”, a declarat Von der Leyen.

UPDATE ORA 12:00 – Rusia și Pakistanul vor să consolideze legăturile economice

Cele două țări speră să își intensifice comerțul bilateral, a fost anunțat în cadrul unei conferințe de presă comune la Islamabad.

În condițiile în care Rusia se confruntă cu izolarea economică în urma sancțiunilor occidentale, schimburile comerciale dintre Rusia și Pakistan au atins 1 miliard de dolari anul trecut.

„Chiar și astăzi, ne-am gândit cum să ne extindem relația și să depășim această constrângere a sistemului bancar, care, după cum știți, se confruntă cu sancțiuni, ceea ce, evident, limitează relația noastră, volumul relației noastre ar fi putut fi mult mai mare”, a declarat ministrul pakistanez de externe Mohammad Ishaq Dar.

Moscova va sprijini, de asemenea, candidatura Pakistanului de a adera la alianța BRICS, formată în prezent din Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud, Iran, Egipt, Etiopia și Emiratele Arabe Unite. Pakistanul și-a depus candidatura în 2023.

UPDATE ORA 11:00 – Aproape 190 de ciocniri în ultima zi, potrivit Ucrainei

Luptele intense au continuat pe fronturile estice Pokrovsk și Kurakhove, Statul Major al Ucrainei înregistrând 187 de ciocniri de luptă în ultima zi.

Zone rezidențiale din Harkov – în apropierea frontierei de nord-est – au fost, de asemenea, lovite de rachete ghidate rusești, a raportat Ukrainska Pravda. Dar Pokrovsk și Kurakove, ambele orașe din apropierea orașului Donetsk din est, au fost cele mai afectate de atacurile rusești în ultima zi.

Forțele ucrainene au respins 46 de atacuri împotriva diferitelor așezări din jurul orașului Pokrovsk, un oraș strategic cheie pentru circulația proviziilor ucrainene. Pe frontul Kurakhove, la aproximativ 50 de kilometri sud de Pokrovsk și 50 de kilometri vest de Donețk, au fost respinse 40 de atacuri.

Operațiunea Ucrainei în regiunea rusă Kursk continuă, forțele ruse lovind propriul teritoriu de 19 ori cu 39 de bombe ghidate.

UPDATE ORA 10:00 – Ucraina a doborât toate cele 42 de drone și rachete rusești în timpul unui atac nocturn

Forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât toate cele 42 de drone și una dintre cele patru rachete folosite de Rusia în timpul unui atac nocturn.

„Atacul aerian al inamicului a fost respins de aviație, forțele de rachete antiaeriene, grupurile mobile de foc și unitățile Forțelor de apărare ale Ucrainei. Ca urmare a luptei antiaeriene, toate cele 42 de UAV-uri de atac au fost doborâte!”, se arată pe canalul Telegram.

Amenințarea reprezentată de armele balistice a fost, de asemenea, contracarată, a precizat Forțele aeriene ucrainene, fără a oferi detalii cu privire la eventualele pagube provocate de cele trei rachete care nu au fost interceptate.

Mijloace aeriene rusești au fost doborâte deasupra mai multor regiuni ucrainene, printre care Dnipropetrovsk, Kiev, Vinnytsia, Zhytomyr, Rivne, Cherkasy, Kirovohrad, Mykolaiv și Kherson.

UPDATE ORA 08:00 – Un mort și două rănite în Zaporizhzhia

O femeie în vârstă a fost ucisă și alte două femei au fost rănite de loviturile rusești în regiunea Zaporizhzhia din Ucraina, a declarat astăzi guvernatorul Ivan Fedorov.

Forțele ruse au bombardat regiunea de 161 de ori în ultimele 24 de ore, avariind instalații de infrastructură și clădiri rezidențiale, a declarat el pe Telegram.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Zelenski se așteaptă ca Ucraina să fie invitată în NATO până în 2025. Acest lucru va fi făcut de Biden înainte de sfârșitul mandatului său , — Le Monde

Publicația scrie că aceasta face parte din „planul de victorie” pe care președintele ucrainean îl va prezenta la Washington.

Ministerul Apărării va emite un ordin de interzicere a mobilizării persoanelor sub 25 de ani, – Stefanchuk.

De asemenea, ordinul ar trebui să conțină o prevedere conform căreia persoanele deja mobilizate cu aptitudine limitată nu vor participa la acțiuni de asalt ”.

Exit mobile version