LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 946. Zelenski își continuă turul în SUA promovând „Planul de Victorie al Ucrainei”, iar Putin amenință cu războiul nuclear

UPDATE ORA 23:00 – Harris: „SUA sprijină Ucraina pentru că este în interesul nostru strategic”

Harris: „Dacă permitem agresorilor să acapareze teritorii cu impunitate, Putin și-ar putea îndrepta privirile spre Polonia și țările baltice.

Au fost raportate bombardamente în Myrnohrad.

UPDATE ORA 22:00 – Președintele Biden și Volodimir Zelenski s-au întâlnit în Biroul Oval

Biden a anunțat o asistență militară în valoare de 2,4 miliarde de dolari pentru Ucraina și intenționează să convoace o reuniune la nivel de lideri a principalilor aliați pentru a coordona sprijinul suplimentar atunci când va vizita Germania luna viitoare.

UPDATE ORA 21:00 – 2 bombardiere Tu-22M3 sunt în aer deasupra regiunii Azov/Marea Neagră

2 bombardiere Tu-22M3 sunt în aer deasupra regiunii Azov/Marea Neagră, amenințare cu rachete Kh-22 pentru regiunile sudice și estice.

O persoană a fost ucisă, iar alta rănită în urma unui atac rusesc în Tomyna Balka din regiunea Kherson.

UPDATE ORA 20:00 – Erdogan a anunțat că Turcia este pregătită să organizeze o conferință privind Ucraina

Nu sunt așteptate anunțuri cu privire la o schimbare în abordarea SUA cu privire la problema utilizării de către Kiev a armelor cu rază lungă de acțiune în urma întâlnirii dintre Biden și Zelensky, a spus Casa Albă.

Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina condamnă publicitatea politică a imaginilor care descriu ororile războiului Rusiei în Ucraina și solicită partidului de guvernământ din Georgia, Visul Georgian, și tuturor părților interesate, să se abțină de la exploatarea subiectului războiului împotriva Ucrainei și în politica internă.

UPDATE ORA 19:00 – 3 persoane au fost rănite în urma atacurilor aeriene rusești cu 3 bombe glide în Harkov

A fost raportată o explozie în Sumy.

O persoană rănită în urma unui atac cu dronă în Kindiyka, lângă Kherson.

UPDATE ORA 18:00 – ONU nu dispune de fondurile necesare pentru a ajuta Ucraina pe timpul iernii

ONU nu dispune de fondurile necesare pentru a ajuta Ucraina să treacă peste iarnă, deoarece bombardamentele rusești au distrus jumătate din capacitatea rețelei electrice, a declarat joi agenția ONU pentru refugiați, UNHCR.

Realitatea este că situația finanțării pentru organizații ca a noastră este mult prea scăzută în această perioadă a anului – suntem finanțați în proporție de 47%”, a declarat reprezentantul UNHCR în Ucraina, Karolina Lindholm Billing, pentru Agenția France-Presse.

Oficialii europeni din țările învecinate cu Ucraina se tem că, dacă nu se acordă ajutor urgent pentru remedierea problemelor legate de alimentarea cu energie electrică, ar putea exista un nou val de refugiați care să intre în UE în această iarnă.

UPDATE ORA 17:00 – Zelenski este la Capitoliu

Zelenski s-a întâlnit cu câțiva senatori la Capitoliu înainte de a discuta cu membrii Camerei Reprezentanților, inclusiv cu președinții republicani ai mai multor comisii.

Atacurile rusești au ucis trei persoane în regiunea Donețk din Ucraina, afirmă autoritățile.

Trupele Moscovei au înaintat constant spre centrul strategic Pokrovsk, iar recent au avansat spre orașul Vuhledar, mai la sud.

UPDATE ORA 16:00 – Keir Starmer critică aspru Rusia la ONU

Premierul britanic Keir Starmer i-a spus Rusiei că nu știe cum poate să se prezinte la ONU după ce a invadat Ucraina și a tratat cetățenii ruși ca pe „bucăți de carne pe care să le arunce în mașina de tocat”.

Luând cuvântul în fața Consiliului de Securitate al ONU, din care Rusia este unul dintre cei cinci membri permanenți, prim-ministrul britanic a transmis un mesaj direct Moscovei că nu ar trebui să fie prezentă la reuniune.

Secretarul de stat Blinken spune că comentariile lui Putin privind amenințarea nucleară sunt „total iresponsabile” – interviu MSNBC.

Gara din orașul Khutir-Mykhailivskyi (Druzhba) a fost atacată de drone FPV.

UPDATE ORA 14:00 – Rusia returnează nouă copii în Ucraina

Moscova a returnat nouă copii care au fost deportați în Rusia înapoi la rudele lor din Ucraina, au sugerat astăzi rapoartele.

Maria Lvova-Belova, comisarul pentru drepturile copilului din Rusia, a declarat că grupul include opt băieți, cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, și o fată de 17 ani. Returnarea a fost coordonată de Qatar.

Lvova-Belova a declarat că reprezentanții Qatarului „au participat la negocieri cu partea ucraineană”. De asemenea, aceștia „au însoțit copiii și rudele” și s-au ocupat de „transport și alte cheltuieli”.

„Comitetul Internațional al Crucii Roșii, mediatorii regionali pentru copii, reprezentanții departamentelor relevante și agențiile de aplicare a legii participă, de asemenea, la activitate”.

Până în prezent, un total de 80 de copii din 62 de familii au fost reuniți cu rudele lor – atât în Ucraina, cât și în țări terțe. Ucraina a acuzat Rusia de deportarea copiilor în timpul ocupării mai multor orașe din Ucraina, precum Donețk, Harkov și Kherson.

UPDATE ORA 13:00 – Zelenski promite să utilizeze noul sprijin american „în mod eficient și transparent”

Președintele american Joe Biden a anunțat o serie de noi măsuri de sprijin militar pentru Ucraina, inclusiv mult așteptatele bombe glide.

Deși pachetul nu a ajuns la ceea ce Ucraina dorește cu adevărat – permisiunea de a lansa aceste rachete cu rază lungă de acțiune în Rusia – acesta a fost primit cu căldură de președintele ucrainean.

Într-o declarație postată pe X – anterior Twitter – președintele a declarat că este „recunoscător” SUA pentru promisiunea sa de 7,9 miliarde de dolari.

„Vom utiliza această asistență în modul cel mai eficient și transparent pentru a atinge obiectivul nostru comun major: victoria Ucrainei, pacea justă și durabilă și securitatea transatlantică”, a declarat el.

UPDATE ORA 12:00 – O persoană a fost ucisă în timpul loviturilor nocturne asupra Ucrainei

Rusia a declanșat joi dimineață lovituri puternice asupra unor zone imense din Ucraina, o persoană fiind ucisă și opt rănite.

Armata ucraineană a declarat că Rusia a lansat 78 de drone de atac și șase rachete asupra diferitelor regiuni, fotografii din Zaporizhzhia, în sud-estul Ucrainei, arătând amploarea distrugerilor.

Kievul a declarat că a doborât 66 de drone și patru rachete.

UPDATE ORA 11:00 – Amenințările nucleare ale lui Putin sunt menite să genereze „un nou val de panică” în Occident – ISW

Amenințările nucleare ale președintelui rus Vladimir Putin sunt menite să „genereze un nou val de panică” în Occident, a declarat o nouă evaluare a Institutului pentru Studiul Războiului.

Thinktank-ul afirmă că Putin continuă să amenințe cu posibilitatea unei confruntări nucleare între Rusia și Occident „pentru a exercita un control suplimentar” asupra procesului decizional occidental.

ISW sugerează, de asemenea, că Putin speră că amenințările nucleare vor „descuraja Occidentul să permită Ucrainei să folosească arme furnizate de Occident pentru a lovi obiecte militare din Rusia”.

Ucraina a militat mult timp pentru ca Marea Britanie și SUA să permită utilizarea armamentului cu rază lungă de acțiune în Rusia, însă niciuna dintre țări nu a cedat încă.

UPDATE ORA 10:00 – ICYMI: Ucraina îndeamnă liderii mondiali să nu caute „o ieșire” din războiul Rusiei în locul unei păci adevărate

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski i-a îndemnat pe liderii mondiali să fie alături de țara sa și să nu caute „o ieșire” în locul unei „păci adevărate, juste”, după mai bine de doi ani de război cu Rusia.

Într-un moment în care se confruntă cu o presiune tot mai mare din partea aliaților occidentali și a unora dintre concetățenii săi ucraineni pentru a negocia o încetare a focului, Zelenski a declarat în cadrul Adunării Generale a ONU că nu există alternativă la „formula de pace” pe care a prezentat-o în urmă cu doi ani.

Printre altele, aceasta urmărește expulzarea tuturor forțelor ruse din Ucraina și răspunderea pentru crimele de război. „Orice încercări paralele sau alternative de a căuta pacea sunt, de fapt, eforturi de a obține o ieșire în loc de un sfârșit al războiului”, a spus el.

„Nu divizați lumea. Fiți națiuni unite. Și asta ne va aduce pacea”.

UPDATE ORA 09:00 – Rusia lansează peste noapte un atac cu drone asupra Kievului

Rusia a declanșat joi un atac cu drone în timpul nopții asupra capitalei ucrainene Kiev, provocând pagube infrastructurii civile, au declarat oficialii orașului.

Mai mult de o duzină de drone de atac de fabricație iraniană au fost reperate deasupra orașului, majoritatea fiind doborâte, a declarat Serhiy Popko, șeful administrației militare locale.

Aproximativ 20 de mașini și o conductă de gaz dintr-o zonă rezidențială au fost avariate în timpul atacului care a durat câteva ore, a adăugat el. De asemenea, au fost găsite resturi într-un loc de joacă pentru copii.

Rusia a trimis în mod regulat drone și rachete deasupra orașelor ucrainene, aflate mult în spatele liniei frontului în timpul invaziei sale care durează de doi ani și jumătate.

UPDATE ORA 08:00 – „Putin sabotează din nou, este puțin probabil să folosească arme nucleare” – ISW

Este foarte puțin probabil ca Rusia să utilizeze arme nucleare în Ucraina sau în altă parte, a apreciat un grup de reflecție cu sediul în SUA, la scurt timp după ce Vladimir Putin a coborât pragul pentru răspunsul nuclear al Moscovei.

„Amenințările ușor voalate de confruntare nucleară între Rusia și Occident” sunt invocate în mod obișnuit de oficialii de la Kremlin, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului.

Avertismentele sunt făcute în momente-cheie ale dezbaterilor politice occidentale privind asistența acordată Ucrainei pentru a induce teamă în rândul factorilor de decizie, a declarat ISW, citând dezbaterea în curs privind dreptul Ucrainei de a utiliza sistemele furnizate de Occident pentru a efectua lovituri cu rază lungă de acțiune împotriva obiectelor militare rusești.

UPDATE ORA 07:00 – Drone doborâte în apropiere de Kiev

Unitățile ucrainene de apărare antiaeriană au doborât cel puțin cinci drone în apropiere de Kiev, iar exploziile au răsunat în oraș la începutul zilei de astăzi, relatează Reuters.

Alertele de raid aerian au rămas în vigoare în Kiev și în cea mai mare parte a Ucrainei centrale.

„Rusia a trimis valuri de drone sinucigașe și a atacat Kievul în ultimele cinci ore. Exploziile reverberează în tot orașul, iar apărarea aeriană ucraineană se aude clar. Orașul nu a dormit prea mult în seara asta”, a declarat Christopher Miller, corespondentul FT în Ucraina.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Putin a spus că agresiunea unui stat non-nuclear cu participarea unuia nuclear este propusă să fie considerată ca atac comun al acestora asupra Rusiei.

Putin a ținut public pentru prima dată o ședință a reuniunii permanente a Consiliului de Securitate al Rusiei privind descurajarea nucleară.

Rusia își rezervă dreptul de a folosi arme nucleare în cazul unei agresiuni împotriva Rusiei și a Belarusului ca membru al statului Uniunii, a spus Putin.

O amenințare critică la adresa suveranității Federației Ruse și a armelor convenționale va sta la baza unui răspuns nuclear, a spus Putin.

Exit mobile version