• Conducerea ucraineană a prezentat până acum doar schițe generale ale planului în cinci etape.
  • Zelenski a prezentat deja planul președintelui Biden și liderilor europeni pentru a obține sprijin.
  • O parte din plan va fi dezvăluită doar liderilor parlamentari.

UPDATE 10:00

Preşedintele Volodimir Zelenski nu va dezvălui toate detaliile planului său de victorie în Parlamentul ucrainean, anumite anexe ale documentului rămânând confidenţiale, anunţă Mykhailo Podolyak, consilier al şefului cabinetului preşedintelui.

Anexele care vor rămâne confidenţiale includ informaţii despre „componentele matematice, cum ar fi cantităţile şi tipurile specifice de arme care trebuie furnizate Ucrainei etc.”, a afirmat Podolyak.

UPDATE 9:00

Casa Albă a avertizat că Moscova încearcă să submineze viitoarele alegeri prezidenţiale din Republica Moldova.

Recomandări

SUA AVERTIZEAZĂ MOLDOVA
ALBANIA VREA ÎN UE
INFLUENCER PÂNĂ LA MOARTE
DISPARIȚII DUPĂ HELENE
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
A FOST LANSAT ANDROID 15

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate al SUA, John Kirby, a avertizat că Rusia „lucrează activ pentru a submina alegerile din Moldova şi integrarea sa europeană”, scrie AFP.

UPDATE 8:00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar urma să anunțe miercuri, cel puțin parțial, în fața parlamentului țării sale, un plan pentru a câștiga războiul împotriva Rusiei, după săptămâni în care a făcut aluzii la acest plan aliaților occidentali, inclusiv președintelui american Joe Biden.

Planul – care cuprinde elemente militare, politice, diplomatice și economice – este considerat de mulți drept ultima soluție a Ucrainei pentru a-și consolida poziția în orice viitoare negociere de încetare a focului cu Rusia. Cu toate acestea, până în prezent, nicio țară nu l-a aprobat public sau nu a comentat fezabilitatea sa.

Zelenski dorește să pună în aplicare „planul de victorie” înainte ca un nou președinte american să depună jurământul anul viitor, deși oficialii ucraineni afirmă că niciunul dintre candidații la președinție nu va îmbunătăți neapărat poziția Kievului în război.

UPDATE 7:00

Avansul Rusiei a forțat autoritățile ucrainene să ordone evacuarea orașului-cheie Kupiansk și a altor trei localități din regiunea nord-estică Harkov.

Kupiansk a căzut în mâinile forțelor ruse în săptămânile care au urmat invaziei lor din februarie 2022, dar a fost recucerit de trupele ucrainene mai târziu în același an. Guvernatorul regiunii Kharkiv, Oleh Syniehubov, a declarat că ordinul de evacuare este obligatoriu.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Zelenski va dezvălui planul de victorie pe 16 octombrie: o parte va fi dezvăluită doar liderilor parlamentari, afirmă un parlamentar de top.

Până în prezent, conducerea ucraineană a dezvăluit doar anumite puncte și schițe generale ale planului în cinci etape, fără a-l dezvălui în întregime.

Zelenski a prezentat deja planul președintelui SUA, Joe Biden, și liderilor europeni, într-un efort de a obține sprijin internațional pentru ceea ce Kievul numește o cale către o pace justă și durabilă.

Cu toate acestea, mai multe detalii urmează să fie dezvăluite parlamentarilor ucraineni și publicului.

Citește și