LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 966. Zelenski intenționează să prezinte planul de victorie în cadrul unui discurs în parlament

UPDATE 15:00

O clădire administrativă este în flăcări pe aerodromul Chkalovsky din Shchyolkovo.

Apărarea aeriană ucraineană a doborât alte 17 drone de tip Shahed, ridicând totalul la 68.

UPDATE 14:00

Kremlinul a declarat miercuri că țările europene încep să aibă dificultăți în a-și mobiliza industriile militar-industriale pentru a ajuta Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor, potrivit Reuters: „Această mobilizare a capacităților pentru obiective efemere este contrară intereselor de dezvoltare economică a acestor țări și, în mod clar, capacitățile acestor țări nu sunt concepute pentru astfel de eforturi”.

UPDATE 13:00- Zelenski și-a prezentat „planul de victorie” în Rada Supremă. Cinci puncte importante ale proiectului

Volodimir Zelenski și-a prezentat miercuri mult așteptatul „plan de victorie” în parlamentul ucrainean, îndemnându-și țara, obosită de război, să rămână unită într-un moment greu, înainte de alegerile prezidențiale din 5 noiembrie ale aliatului său cheie din SUA. Zelenski a spus că Ucraina este de fapt în război cu trei țări – Rusia, Iran și Coreea de Nord.

„Împreună cu partenerii noștri, trebuie să schimbăm circumstanțele astfel încât războiul să se încheie. Indiferent de ceea ce vrea Putin. Cu toții trebuie să schimbăm circumstanțele astfel încât Rusia să fie forțată să ajungă la pace”, le-a spus el parlamentarilor și înalților oficiali.

UPDATE 12:00

Armata ucraineană afirmă că a respins atacurile rusești de lângă Krasnyi Yar în cursul zilei de ieri.

Forțele rusești au încercat să doboare apărarea Ucrainei în jurul Nevske pe frontul Lyman, a scris pe Telegram armata ucraineană.

UPDATE 11:00

Forțele ruse au cucerit două sate din estul Ucrainei, a afirmat Ministerul Apărării.

Trupele lui Putin au preluat controlul asupra Krasnyi Yar din regiunea Donețk și Nevske din regiunea Luhansk, a declarat miercuri Ministerul Apărării, potrivit agenției de presă ruse de stat TASS.

UPDATE 10:00

Preşedintele Volodimir Zelenski nu va dezvălui toate detaliile planului său de victorie în Parlamentul ucrainean, anumite anexe ale documentului rămânând confidenţiale, anunţă Mykhailo Podolyak, consilier al şefului cabinetului preşedintelui.

Anexele care vor rămâne confidenţiale includ informaţii despre „componentele matematice, cum ar fi cantităţile şi tipurile specifice de arme care trebuie furnizate Ucrainei etc.”, a afirmat Podolyak.

UPDATE 9:00

Casa Albă a avertizat că Moscova încearcă să submineze viitoarele alegeri prezidenţiale din Republica Moldova.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate al SUA, John Kirby, a avertizat că Rusia „lucrează activ pentru a submina alegerile din Moldova şi integrarea sa europeană”, scrie AFP.

UPDATE 8:00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar urma să anunțe miercuri, cel puțin parțial, în fața parlamentului țării sale, un plan pentru a câștiga războiul împotriva Rusiei, după săptămâni în care a făcut aluzii la acest plan aliaților occidentali, inclusiv președintelui american Joe Biden.

Planul – care cuprinde elemente militare, politice, diplomatice și economice – este considerat de mulți drept ultima soluție a Ucrainei pentru a-și consolida poziția în orice viitoare negociere de încetare a focului cu Rusia. Cu toate acestea, până în prezent, nicio țară nu l-a aprobat public sau nu a comentat fezabilitatea sa.

Zelenski dorește să pună în aplicare „planul de victorie” înainte ca un nou președinte american să depună jurământul anul viitor, deși oficialii ucraineni afirmă că niciunul dintre candidații la președinție nu va îmbunătăți neapărat poziția Kievului în război.

UPDATE 7:00

Avansul Rusiei a forțat autoritățile ucrainene să ordone evacuarea orașului-cheie Kupiansk și a altor trei localități din regiunea nord-estică Harkov.

Kupiansk a căzut în mâinile forțelor ruse în săptămânile care au urmat invaziei lor din februarie 2022, dar a fost recucerit de trupele ucrainene mai târziu în același an. Guvernatorul regiunii Kharkiv, Oleh Syniehubov, a declarat că ordinul de evacuare este obligatoriu.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Zelenski va dezvălui planul de victorie pe 16 octombrie: o parte va fi dezvăluită doar liderilor parlamentari, afirmă un parlamentar de top.

Până în prezent, conducerea ucraineană a dezvăluit doar anumite puncte și schițe generale ale planului în cinci etape, fără a-l dezvălui în întregime.

Zelenski a prezentat deja planul președintelui SUA, Joe Biden, și liderilor europeni, într-un efort de a obține sprijin internațional pentru ceea ce Kievul numește o cale către o pace justă și durabilă.

Cu toate acestea, mai multe detalii urmează să fie dezvăluite parlamentarilor ucraineni și publicului.

Exit mobile version