• Pachetul include capacități suplimentare de apărare aeriană și muniții critice pentru nevoile urgente ale Ucrainei.
  • Zelenski mulțumește SUA pentru pachet și menționează includerea armelor cu rază lungă de acțiune.
  • SUA vor furniza Ucrainei sute de interceptoare de apărare aeriană și zeci de sisteme tactice de apărare aeriană în lunile următoare.
  • Biden și Zelenski discută planul de victorie al Ucrainei, prezentat anterior liderilor în spatele ușilor închise.

UPDATE ORA 09:00

Ucraina le-a cerut aliaților săi să impună noi sancțiuni Coreei de Nord după ce a declarat că Phenianul a devenit un participant de facto la războiul din Ucraina.

„Aceștia sunt muncitori pentru fabricile rusești pentru a înlocui rușii uciși în război. Și personal pentru armata rusă. De fapt, aceasta este participarea unui al doilea stat în războiul împotriva Ucrainei de partea Rusiei”, a declarat Zelenski.

Zelenski a declarat că serviciile sale de spionaj au confirmat că Phenianul furnizează Rusiei atât arme, cât și persoane, reluând comentarii similare din ultimele zile.

Recomandări

SUA ATACĂ REBELII HOUTHI
LIAM PAYNE A MURIT
SAGA DE LA UNIRII
PLANUL LUI ZELENSKI
SUA AVERTIZEAZĂ MOLDOVA
LIBER LA CONSULTAȚII

UPDATE ORA 08:00

Joe Biden a vorbit cu Volodimir Zelenski despre eforturile de creștere a asistenței de securitate pentru Ucraina și a anunțat un nou pachet de ajutor militar în valoare de 425 milioane de dolari (327 milioane de lire sterline), a declarat Casa Albă.

Pachetul de securitate include capacități de apărare aeriană, muniții aer-sol, vehicule blindate și muniții critice, a precizat Casa Albă într-o declarație.

UPDATE ORA 07:00

Australia trimite Ucrainei zeci de tancuri Abrams care vor fi înlocuite în curând, ca parte a unui nou pachet de sprijin militar în valoare de 245 de milioane de dolari, au declarat oficialii.

„Guvernul [Anthony] Albanese și-a subliniat sprijinul ferm pentru Ucraina anunțând oferirea a 49 de tancuri M1A1 Abrams Ucrainei. Acest lucru va sprijini forțele armate ale Ucrainei în lupta sa împotriva invaziei ilegale și imorale a Rusiei”, potrivit unei declarații emise de departamentul de apărare al guvernului australian.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat un nou pachet de asistență de securitate pentru Ucraina în valoare de 425 milioane de dolari în timpul unei convorbiri telefonice cu președintele Volodimir Zelenski.

Biden și Zelenski au discutat la telefon după ce președintele american și-a anulat călătoriile în străinătate pentru a gestiona consecințele uraganelor repetate din țară.

Noul pachet va consta în „capacități suplimentare de apărare aeriană, muniții aer-sol, vehicule blindate și muniții critice pentru a răspunde nevoilor urgente ale Ucrainei”, a declarat Casa Albă într-un comunicat.

Într-o postare pe X, Zelensky a mulțumit SUA pentru noul pachet și a menționat că acesta include și „arme cu rază lungă de acțiune”. El nu a specificat ce fel de arme și nu a menționat dezbaterea în curs privind permiterea utilizării armelor occidentale pentru lovituri cu rază lungă de acțiune în Rusia.

Citește și