• Liderii SUA, Regatului Unit, Franței și Germaniei s-au întâlnit vineri, fără a ajunge la un acord.
  • Discuțiile au vizat autorizarea Ucrainei de a lansa lovituri cu rază lungă asupra Rusiei.
  • SUA și Germania refuză această opțiune pentru a evita escaladarea, în timp ce Marea Britanie și Franța sunt mai deschise.

UPDATE ORA 17:00 – Explozii au fost raportate în Sumy

Cel puțin o persoană rănită în urma unui raid aerian în Myrnohrad din regiunea Donețk.

UPDATE ORA 16:00 – Trimiterea trupelor nord-coreene în războiul Rusiei înseamnă o „escaladare semnificativă”, spune Rutte

Implicarea trupelor nord-coreene în războiul la scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei ar fi o „escaladare semnificativă”, a declarat secretarul general al NATO, Mark Rutte, pe 21 octombrie, după discuțiile cu președintele sud-coreean.

Moscova intenționează să implice Pyongyangul în războiul de amploare împotriva Ucrainei în lunile următoare, aproximativ 10.000 de soldați nord-coreeni fiind pregătiți să se alăture armatei ruse, potrivit președintelui Volodymyr Zelensky

Recomandări

NAVALNAYA CANDIDEAZĂ
NICUȘOR ANUNȚĂ REFERENDUM
CE VOTEAZĂ MOLDOVA?
CUM AI GRIJĂ DE INIMĂ?
CE SE ALEGE DE MOLDOVA?
UNDE MERGI AZI?

UPDATE ORA 15:00 – Atacuri rusești în Kryvyi Rih

5 persoane rănite în urma unui atac cu rachete rusești în Kryvyi Rih în această dimineață.

Președintele Coreei de Sud, Yoon, și șeful NATO, Rutte, își împărtășesc îngrijorarea cu privire la trimiterea de trupe nord-coreene în Rusia în discuții telefonice.

UPDATE ORA 14:00 – Uniunea Europeană „foarte îngrijorată” de cooperarea dintre Coreea de Nord și Rusia

Uniunea Europeană este „foarte îngrijorată” de rapoartele actuale privind cooperarea militară dintre Rusia și Coreea de Nord, a declarat astăzi un purtător de cuvânt.

Peter Stano a declarat în cadrul unei conferințe de presă că, dacă rapoartele sunt confirmate, atunci „ar marca un alt nivel de escaladare și o creștere semnificativă a cooperării lor”.

El a continuat: „Acest lucru nu face decât să ilustreze modul în care Rusia este hotărâtă să își intensifice acțiunile ilegale împotriva Ucrainei, că Rusia nu este deloc interesată să caute soluții pașnice”.

UPDATE ORA 13:00 – Ucraina solicită sprijin pentru a opri atacurile rusești asupra porturilor sale din Marea Neagră

Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sybiha, a solicitat sprijin pentru a opri intensificarea loviturilor rusești asupra infrastructurii portuare ucrainene din Marea Neagră, în cadrul unor comentarii făcute luni, în timpul unei vizite în Turcia.

El a declarat că, în această toamnă, astfel de lovituri au avariat deja patru nave civile.

Guvernul ucrainean afirmă că atacurile Rusiei asupra porturilor Odesa de la Marea Neagră urmăresc să distrugă exporturile de cereale care garantează securitatea alimentară internațională, într-un moment-cheie al anului, după recoltă. Potrivit cifrelor ucrainene, mai mult de 20 de nave civile au fost avariate în urma atacurilor rusești de la începutul războiului în 2022.

Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sybiha, a făcut apel la „statele responsabile” să asigure libertatea de navigație și securitatea alimentară.

UPDATE ORA 12:00 – Kremlinul evită întrebarea privind trupele nord-coreene

Kremlin Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a ocolitce se întâmplă în legătură cu trupele nord-coreene din Ucraina și a spus că întrebarea ar trebui adresată Ministerului Apărării.

El a adăugat, de asemenea, că cooperarea cu Coreea de Nord nu a fost îndreptată împotriva țărilor terțe. Peskov a declarat că Coreea de Sud a spus un lucru despre trupele nord-coreene, dar că Pentagonul a declarat în public că nu poate confirma această informație.

UPDATE ORA 11:00 – Trimiterea de trupe în Ucraina de către Coreea de Nord ar escalada conflictul, afirmă NATO

Dacă Coreea de Nord ar trimite trupe în Ucraina pentru a lupta cu Rusia, acest lucru ar escalada semnificativ conflictul, a declarat șeful NATO Mark Rutte X.

Rutte a declarat că a discutat cu președintele Yoon Suk-yeol despre parteneriatul strâns al alianței cu Coreea de Sud, concentrându-se pe apărare, cooperare industrială și securitatea interconectată a regiunilor Euro-Atlantică și Indo-Pacific.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a declarat săptămâna trecută că Coreea de Nord se pregătește să trimită 10 000 de soldați pentru a ajuta efortul de război al Moscovei și că unii ofițeri nord-coreeni au fost deja desfășurați pe teritoriul ucrainean ocupat de Rusia.

Occidentul acuză de mult timp Coreea de Nord că furnizează arme Rusiei. Rutte și Pentagonul au declarat săptămâna trecută că nu au găsit încă nicio dovadă a unei prezențe militare nord-coreene pe teritoriul Ucrainei.

UPDATE ORA 10:00 – Atacurile ucrainene cu dronă vizează adânc în interior

Atacuri cu drone ucrainene au vizat Moscova și un producător de explozibili din regiunea Nijni Novgorod în cursul nopții, a informat duminică Statul Major General de la Kiev. Aceasta a venit după ce canalele Telegram și oficialii locali au raportat lovituri care au vizat adânc în interiorul teritoriului rus.

Forțele ucrainene spun, de asemenea, că au atacat infrastructura unui aerodrom militar din regiunea Lipetsk în atacul de peste noapte. Statul Major General încă evaluează amploarea pagubelor.

Fabrica de explozibili din Dzerjinsk este una dintre cele mai mari utilizate de forțele ruse în războiul din Ucraina și face obiectul unor sancțiuni din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene.

UPDATE ORA 09:00 – Șeful Pentagonului ajunge în Ucraina în semn de sprijin

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a vizitat Ucraina în această dimineață, într-un spectacol al sprijinului SUA pentru Kiev, cu doar două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale, care creează incertitudini cu privire la viitorul sprijin occidental.

Călătoria lui Austin, a patra și probabil ultima sa vizită în calitate de șef al Pentagonului Președintelui Joe Biden, va include discuții aprofundate despre eforturile americane de a ajuta Kievul să își consolideze apărarea în timp ce forțele Moscovei avansează în est.

UPDATE ORA 08:00 – ICYMI: Un atac ucrainean cu dronă a rănit patru pompieri în Dzerjinsk, Rusia

Patru pompieri dintr-o zonă industrială din Dzerjinsk, în regiunea Nijni Novgorod din Rusia, au fost răniți ușor de șrapnel în urma unui atac ucrainean cu dronă, a declarat duminică guvernatorul regiunii.

„Li s-au acordat îngrijirile medicale necesare, toată lumea a fost trimisă acasă”, a declarat Gleb Nikitin pe aplicația de mesagerie Telegram.

Agenția rusă RIA a raportat că sistemele ruse de apărare aeriană au distrus 110 drone ucrainene deasupra regiunilor rusești, inclusiv opt deasupra regiunii Nijni Novgorod, la aproximativ 400 km est de Moscova.

UPDATE ORA 07:00 – Rusia atacă Kievul cu drone pentru a doua noapte la rând

Rusia a lansat mai multe valuri de drone care au vizat Kievul pentru a doua noapte la rând, avariind clădiri rezidențiale și rănind cel puțin un civil, au declarat oficialii ucraineni la începutul zilei.

„Altă noapte, altă îngrijorare”, a declarat Serhiy Popko, șeful administrației militare din Kiev. „Inamicul nu reduce intensitatea atacurilor aeriene asupra Ucrainei și Kievului”.

Aproximativ 10 drone care au vizat orașul în mai multe valuri și din direcții diferite au fost distruse, a declarat dl Popko. Deși niciuna dintre arme nu și-a atins ținta, resturile căzute au rănit cel puțin un om, a adăugat el.

Resturile au căzut în trei dintre cartierele principale ale Kievului, provocând unele daune acoperișurilor și fațadelor mai multor clădiri rezidențiale și cablurilor electrice, a declarat primarul Vitali Klitschko.

ȘTIRE INIȚIALĂ

În cadrul unei reuniuni care a avut loc vineri la Berlin, liderii Statelor Unite, Regatului Unit, Franţei şi Germaniei nu au reuşit să ajungă la un acord cu privire la autorizarea Ucrainei de a lansa lovituri cu rază lungă de acţiune asupra unor ţinte din interiorul Rusiei cu arme furnizate de Occident, relatează Ukrainska Pravda.

SUA şi Germania refuză să meargă pe această cale pentru a limita riscul de escaladare, în timp ce Marea Britanie şi Franţa sunt mai deschise la idee.

Citește și