• Orban a exprimat temeri că UE intenționează să permită staționarea soldaților din Ucraina în Ungaria.
  • Orban s-a distanțat de alți lideri europeni, pledând pentru o încetare imediată a focului și discuții de pace.
  • Orban a generat critici că ar susține interesele Rusiei și ar întoarce spatele partenerilor din UE și NATO.

UPDATE ORA 21:00 – Soldați ruși luptă în regiunea Kursk, la granița cu Ucraina

Soldați ruși luptă în regiunea Kursk, la granița cu Ucraina.

UPDATE ORA 19:00 – Evanghelicii devin un grup de presiune puternic pentru susținerea Ucrainei de către SUA

Evanghelicii ucraineni fac presiuni asupra omologilor lor americani pentru continuarea sprijinului acordat patriei lor în războiul cu Rusia.

UPDATE ORA 17:00 – UPD: Un atac rusesc asupra orașului ucrainean Kupiansk a ucis o persoană și a rănit alte 10

Un atac rusesc asupra orașului Kupiansk, situat pe linia frontului în nord-estul Ucrainei, a ucis o persoană și a rănit alte 10, au declarat joi autoritățile regionale.

Recomandări

ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI

Guvernatorul, Oleh Syniehubov, a declarat inițial că două persoane au fost ucise și trei rănite în urma atacului, dar ulterior și-a corectat declarația privind numărul deceselor.

Procurorii regionali au declarat ulterior că persoana care a murit era o femeie care fusese internată în spital în stare gravă. „Inamicul a lovit în apropierea unui magazin și a pieței orașului”, a declarat Syniehubov în declarația sa inițială.

UPDATE ORA 16:00 – Șeful ONU face apel la pace în Gaza, Liban, Ucraina și Sudan

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, le-a spus liderilor Brics, inclusiv președintelui rus Vladimir Putin, că lumea are nevoie de pace în Gaza, Liban, Ucraina și Sudan.

„În toate domeniile, avem nevoie de pace”, a declarat Guterres la summitul Brics din orașul rus Kazan.

„Avem nevoie de pace în Ucraina. O pace justă, în conformitate cu Carta ONU, cu dreptul internațional și cu rezoluțiile Adunării Generale a ONU.”

UPDATE ORA 14:00 – Ruşii execută patru membri ai Gărzii Naţionale capturaţi lângă Selydove

Forţele de ordine au lansat o anchetă privind executarea extrajudiciară a patru militari ucraineni capturaţi lângă Selydove, anunţă Biroul Procurorului General, relatează Ukrinform.

A fost lansată o anchetă preliminară privind încălcarea legilor şi obiceiurilor de război, combinată cu omor intenţionat.

UPDATE ORA 13:00 – Când va trimite Polonia MiG-29 către Ucraina

Piotr Łukasiewicz, însărcinatul temporar cu afaceri al Poloniei în Ucraina, a declarat într-un interviu pentru Ukrinform că Varşovia o să transfere Ucrainei avioanele de luptă MiG-29 rămase după ce va „umple golurile” create de transferul acestor aeronave către Kiev.

Diplomatul a precizat că Polonia dispune încă de aproximativ 10-15 astfel de aeronave, care sunt încă utilizate ca parte a sistemului său de apărare aeriană. 

UPDATE ORA 12:00 – Ucraina poate înfiinţa o altă ramură a armatei. Despre ce este vorba

Forţele de apărare au discutat despre înfiinţarea Forţelor Cibernetice în cadrul structurii Forţelor Armate ale Ucrainei, scrie Ukrainska Pravda.

„Înfiinţarea Forţelor Cibernetice ca ramură distinctă va spori semnificativ capacităţile armatei ucrainene şi va asigura planificarea şi executarea eficientă a unei game complete de sarcini în spaţiul cibernetic, care este recunoscut ca domeniu operaţional separat, alături de uscat, mare, aer şi spaţiu”, anunţă Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE ORA 11:00 – POLITICO: Germania şi SUA nu sunt singurii membri care se opun aderării Ucrainei la NATO. Ce alte ţări adoptă aceeaşi poziţie

Planul de victorie realizat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski implică, printre propuneri, şi invitaţia Ucrainei de a adera la NATO. Cu toate acestea, câţiva membri-cheie din alianţă se opun acestui lucru, scrie POLITICO.

Pe lângă SUA şi Germania – care şi-au anunţat această opoziţie de mai mult timp – alte cinci state nu sunt de acord ca Ucraina să devină membru NATO.

UPDATE ORA 10:00 – Acuzaţii de înaltă trădare la ucraineni. Comandant dat afară la două luni de la numire

Roman Hladki, controversatul şef de stat major al Forţelor Ucrainene de Sisteme fără pilot, a fost demis din funcţie, la mai puţin de două luni de la numire.

Presa locală a relatat acest lucru, citând Ministerul Apărării de la Kiev. Hladki fusese deja demis din funcţia sa de şef al Statului Major General naval din cauza unui scandal petrecut în aprilie 2018.

„În urma unei investigaţii efectuate de Serviciul de Securitate al Ucrainei, s-a stabilit că mandatul lui Hladki a fost nesustenabil”, a spus ministerul într-o declaraţie.

UPDATE ORA 09:00 – Preşedintele Finlandei: Intrarea Ucrainei în NATO este o chestiune de timp

Preşedintele finlandez Alexander Stubb a declarat, în cadrul unui interviu pentru Deutsche Welle, că este convins că Ucraina va deveni în mod inevitabil membră a NATO.

De asemenea, el a menţionat că, atunci când vine vorba de sprijinirea Ucrainei, Finlanda aude ceea ce solicită preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Mesajul său este că are nevoie de arme şi că nu are nevoie de limite în utilizarea acestor arme. Finlanda nu a pus nicio limită la armele pe care Ucraina le poate folosi venind din Finlanda”, a declarat preşedintele finlandez.

UPDATE ORA 08:00 – Marea Britanie pregăteşte încă un grup de viitori piloţi ucraineni de F-16

Un alt grup de militari ucraineni a finalizat pregătirea elementară de zbor pentru avioanele de vânătoare F-16 în Marea Britanie, a informat Royal Air Force (RAF) britanică pe 22 octombrie, notează Kyiv Independent.

Instructorii britanici au pregătit până acum un total de 200 de piloţi ucraineni, potrivit subsecretarului de stat britanic pentru forţele armate, Luke Pollard.

UPDATE ORA 07:00 – Casa Albă afirmă că trupele nord-coreene din Ucraina sunt ţinte legitime

Casa Albă consideră că dacă trupele nord-coreene sunt atrase în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, acestea ar fi considerate ţinte legitime, la fel ca trupele ruse, afirmă John Kirby, consilierul pentru comunicaţii în domeniul securităţii naţionale al Casei Albe.

„Dacă ele [trupele nord-coreene] se vor desfăşura pentru a lupta împotriva Ucrainei, ele sunt un joc corect, sunt ţinte corecte, iar armata ucraineană se va apăra împotriva soldaţilor nord-coreeni în acelaşi mod în care se apără împotriva soldaţilor ruşi”, a adăugat el.

„Prin urmare, posibilitatea ca soldaţi nord-coreeni morţi şi răniţi să lupte împotriva Ucrainei este absolut reală în cazul în care vor fi desfăşuraţi”, a subliniat consilierul Casei Albe.

Știre inițială

Viktor Orban a acuzat UE că „a condus Occidentul într-un război fără speranță” în Ucraina, Premierul ungar afirmând că blocul încearcă să îi răstoarne guvernul într-un discurs rostit cu ocazia unei sărbători naționale care celebrează revolta armată din 1956 împotriva represiunii sovietice.

Orban s-a confruntat în mod repetat cu blocul comunitar în legătură cu războiul din Ucraina, blocând, întârziind sau diluând în mod obișnuit eforturile UE de a acorda asistență în Ucraina și de a sancționa Rusia.

De asemenea, Orban s-a despărțit de alți lideri ai UE susținând o încetare imediată a focului și discuții de pace în Ucraina, ceea ce i-a determinat pe critici să sugereze că acesta pledează pentru interesele Rusiei și întoarce spatele partenerilor săi din UE și NATO.

El a afirmat, fără a furniza dovezi, că UE intenționează să permită soldaților ucraineni să staționeze în Ungaria după o viitoare victorie „pentru a garanta securitatea întregii Europe”.

El a adăugat: „Noi, maghiarii, ne-am trezi într-o dimineață că soldații slavi din est sunt din nou staționați pe teritoriul Ungariei. Nu ne dorim acest lucru, dar presiunea exercitată de Bruxelles devine din ce în ce mai puternică”.

Citește și