• Putin insistă că orice acord de pace trebuie să favorizeze Rusia.
  • Rusia refuză negocierile cât timp forțele ucrainene sunt în Kursk.
  • Kremlinul cataloghează procesul de pace elvețian drept fraudă.
  • Peste 90 de țări au participat la summitul de pace din Elveția.
  • Ucraina speră să includă Rusia în viitoarele discuții de pace.

UPDATE ORA 14.00 – Forțele de Apărare ucrainene au doborât 44 de drone de atac rusești

Ucraina a susținut că a doborât peste noapte 44 de drone de atac rusești, în timp ce continuă să numere victime.

„Ca urmare a luptei aeriene, începând cu ora 12:00, 26 octombrie, 44 de drone inamice au fost confirmate doborâte în regiunile Kirovohrad, Sumîi, Cernihov, Kiev, Cherkasy, Vinnytsia, Jhytomyr, Hmelnytskyi și Kursk”, a postat Telegram. mesajul Forțelor Aeriene Ucrainene se arată.

A venit după ce rușii au fost acuzați că au efectuat lovituri cu rachete asupra infrastructurii civile din regiunea Sumîi și Dnipro, soldând cu victime civile.

Recomandări

GUTERRES, RESPINS ÎN UCRAINA
ISRAELUL ATACĂ IRANUL
TRUMP O CRITICĂ PE HARRIS
TRUMP, VIZAT DE HACKERI
SINGURĂTATEA CA BOALĂ
SE SCHIMBĂ ORA

UPDATE ORA 13.00 – Atacul cu o dronă care a ucis o fată de 15 ani și a rănit alte cinci persoane

Potrivit primarului Kievului, Vitalii Klitschko, o dronă a lovit un bloc de apartamente cu 25 de etaje vineri seara în vestul orașului, ucigând o fată de 15 ani și rănind alte cinci persoane.

Serhii Popko, care conduce administrația militară locală a Kievului, a declarat sâmbătă că forțele rusești au bombardat peste noapte orașul timp de șapte ore și jumătate.

Sirenele de raid aerian au răsunat pe tot parcursul nopții, iar Popko a declarat că apărarea aeriană ucraineană a doborât „până la o duzină” de drone rusești.Tot vineri târziu, o rachetă rusească a lovit o zonă rezidențială din orașul central Dnipro, ucigând un copil de 14 ani și două femei adulte, a declarat guvernatorul regional Serhii Lysak, adăugând că cel puțin alte 20 de persoane au fost rănite, inclusiv un copil de 8 ani și adolescenți.

UPDATE ORA 11.00 – Kate Bush lansează un scurtmetraj inspirat de războiul Rusia-Ucraina

Într-o veste care îi va încânta pe fanii lui Kate Bush, artista britanică retrasă a dezvăluit că este gata să înceapă să lucreze la muzică nouă.

Într-un interviu rar cu Emma Barnett de la BBC, Bush, în vârstă de 66 de ani, a anunțat lansarea unui nou scurtmetraj – pe care l-a scris și regizat – inspirat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei Cu o durată de puțin peste patru minute, clipul animat prezintă o mică scorpie în căutarea speranței în timp ce navighează printr-un oraș bombardat, pe fondul sonor al „Snowflake”, cântecul lui Bush de pe albumul său din 2011, 50 Words for Snow.

UPDATE ORA 10.00 – Polonia nu va transfera arme sud-coreene în Ucraina, afirmă președintele

Armele achiziționate din Coreea de Sud nu vor fi transferate Ucrainei, a declarat președintele Poloniei, Andrzej Duda.

Duda a fost întrebat de reporteri dacă Polonia va furniza Kievului orice arme primite de la Coreea de Sud, în cazul în care Seulul decide să furnizeze arme Ucrainei în viitor.

El a spus că Ucraina a solicitat posibilul transfer de arme sud-coreene către Kiev – dar Polonia a refuzat.

UPDATE ORA 09.00 – Ucraina dezminte afirmațiile potrivit cărora Rusia a încercuit trupele din Kursk

Comandantul suprem al armatei ucrainene a dezmințit informațiile potrivit cărora trupele ucrainene sunt încercuite în regiunea rusă Kursk.

Oleksandr Syrskyi a scris pe Telegram, potrivit Ukrainska Pravda: „Aceasta este o dezinformare flagrantă care nu reflectă situația reală. Forțele ucrainene continuă operațiunile active pe frontul Kursk, pentru a treia lună consecutiv, epuizând potențialul de luptă al inamicului.

„În ciuda presiunii intense a inamicului în această direcție, ocupanții suportă pierderi semnificative de personal și echipamente militare.”

ȘTIREA INIȚIALĂ

Orice acord de pace pentru a pune capăt războiului dintre Rusia și Ucraina trebuie să fie în favoarea Moscovei, a declarat președintele rus Vladimir Putin într-un interviu acordat presei de stat.

Orice rezultat trebuie să fie în favoarea Rusiei, o spun direct, fără nicio jenă, și trebuie să se bazeze pe realitățile de pe câmpul de luptă. Și, fără nicio îndoială, nu vom face nicio concesie aici; nu vor exista schimburi”, a declarat Putin.

La începutul invaziei, Ucraina și Rusia au purtat discuții la Istanbul în martie 2022, dar negocierile au fost în cele din urmă abandonate după ce ucrainenii au recucerit nordul țării și au fost descoperite crime de război în masă în zonele eliberate.

În comentariile făcute la summitul pentru pace al Ucrainei din luna iunie a acestui an, președintele Volodimir Zelenski a declarat că negocierile de la Istanbul au eșuat din cauza „ultimatumurilor” părții ruse.

Moscova nu a fost invitată la summitul din iunie din Elveția, la care au participat peste 90 de țări, respingând discuțiile ca fiind irelevante fără implicarea sa.

În urma evenimentului, Zelenski și-a exprimat speranța pentru o reuniune de monitorizare până la sfârșitul anului, cu scopul de a include Rusia.

Cu toate acestea, Moscova a anunțat că nu va participa la nicio viitoare ediție a summitului pentru pace găzduit de Elveția, catalogând procesul drept o „fraudă”.

Citește și