- Miniștrii de externe din G7 s-au declarat grav îngrijorați de folosirea de trupe nord-coreene în Ucraina.
- G7 a condamnat „în termenii cei mai fermi posibili” cooperarea militară între Coreea de Nord și Rusia.
- Miniștrii au exprimat preocupări profunde cu privire la transferul de tehnologie nucleară.
UPDATE ORA 21:00 – „Vrem să sprijinim Ucraina”, spune ministrul Regatului Unit
Primul apel telefonic al lui Sir Keir Starmer cu Președintele ales Trump a fost o „felicitari pentru victorie”, a declarat ministrul cabinetului, Pat McFadden.
Advertisment
Întrebat dacă prim-ministrul a discutat despre Ucraina în apelul său cu Președintele ales Trump, McFadden a spus pentru Sky News: „Nu sunt sigur. Ca să fiu sincer, cred că a fost mai degrabă un apel „felicitari pentru câștigul tău”.
„Tocmai am trecut printr-o campanie electorală în urmă cu câteva luni aici. Așa că știm cât de stresante pot fi aceste lucruri. Există întotdeauna o ușurare dacă ajungi până la capăt”.
Recomandări
El a adăugat: „(Ucraina) este foarte importantă. Este foarte important să sprijinim Ucraina în lupta sa de a-și decide propriul destin, în lupta sa împotriva agresiunii ruse, iar în bugetul de săptămâna trecută, cancelarul a reiterat sprijinul și ajutorul pe care Marea Britanie îl dă Ucrainei. Asta nu s-a schimbat cu rezultatul alegerilor din Statele Unite”.
UPDATE ORA 20:00 – Televiziunea de stat rusă se bucură de victoria lui Trump, îl salută pe Putin
Liderii ruși și personalitățile mass-media au răspuns cu un amestec de jubilație și prudență după ce Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din 2024. „Există un singur loc în lume în care starea de spirit este mai proastă decât este la sediul de campanie al lui Kamala Harris: strada Bankova, biroul președintelui Ucrainei la Kiev”, a declarat Dmitri Suslov, gazda emisiunii ruse The Big Game.
UPDATE ORA 19:00 – Rolul Europei este „să nu comenteze” victoria lui Trump
Președintele Macron i-a îndemnat pe ceilalți lideri europeni să se abțină de la comentarii cu privire la victoria lui Trump, subliniind că rolul Europei este „să nu comenteze”.
El a avertizat că o victorie a Rusiei asupra Ucrainei ar face ca Europa să se confrunte cu o „putere imperială” expansionistă la ușa sa.
Vorbind în fața unei adunări de 42 de lideri, inclusiv Sir Keir Starmer, la Budapesta, Macron a subliniat că Europa se află într-un „moment decisiv” și trebuie să își asume responsabilitatea propriului viitor.
UPDATE ORA 17:00 – Franța l-a convocat pe diplomatul nord-coreean în legătură cu trupele din Rusia, potrivit ministerului
Ministerul de Externe al Franței l-a convocat săptămâna trecută pe delegatul general al Coreei de Nord în Franța pentru a protesta împotriva desfășurării trupelor țării sale în Rusia și a avertizat că vor exista consecințe.
„Suntem pregătiți să reacționăm cu fermitate în coordonare cu partenerii noștri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Externe, Christophe Lemoine, când a fost întrebat dacă există sancțiuni după decizia Coreei de Nord de a trimite trupe pentru a sprijini războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
Lemoine a declarat că Franța l-a convocat pe delegatul general al Coreei de Nord în Franța pe 28 octombrie și i-a spus că un astfel de sprijin pentru războiul Rusiei nu va rămâne fără răspuns.
Franța nu are relații diplomatice cu Coreea de Nord, dar delegatul general este acreditat la UNESCO, agenția culturală a Națiunilor Unite, cu sediul la Paris.
UPDATE ORA 16:00 – Zelenski spune la summitul european că „pacea prin forță” este necesară acum
O abordare a „păcii prin forță” este necesară de urgență, în timp ce Europa se confruntă cu pericolul reprezentat de Rusia, a declarat joi președintele ucrainean Volodymyr Zelenski liderilor de la summitul Comunității Politice Europene de la Budapesta.
Zelenski a declarat că concesiile făcute președintelui rus Vladimir Putin sunt inacceptabile pentru Ucraina și sinucigașe pentru Europa.
UPDATE ORA 15:00
Zelenski, după alegerea lui Trump: concesiile către Putin nu sunt acceptabile pentru Ucraina. Ar fi sinucidere pentru Europa
UPDATE ORA 14:00
În urma realegerii lui Donald Trump în SUA, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut apel la Uniunea Europeană să își asume mai multe responsabilități în ceea ce privește apărarea sa și sprijinul pentru Ucraina.
Oficialii UE și-au exprimat îngrijorarea că, în cazul unei a doua administrații Trump, SUA și-ar putea retrage cel puțin o parte din sprijinul acordat continentului.
UPDATE ORA 13:00
Consolidarea legăturilor dintre Rusia și Coreea de Nord nu reprezintă o amenințare doar pentru securitatea europeană, ci și pentru Statele Unite, a declarat joi secretarul general al NATO, Mark Rutte.
„Rusia livrează cele mai noi tehnologii în Coreea de Nord în schimbul ajutorului nord-coreean în războiul împotriva Ucrainei și aceasta este o amenințare nu numai pentru partea europeană a NATO, ci și pentru SUA”, a declarat Rutte înainte de o întâlnire cu liderii europeni la Budapesta.
„Aștept cu nerăbdare să mă așez la masă cu Donald Trump pentru a discuta despre modul în care facem față acestor amenințări în mod colectiv”.
UPDATE ORA 12:00
Înaltul oficial rus din domeniul securității, Serghei Șoigu, a susținut că situația din zona de luptă din Ucraina nu este în favoarea Kievului și că Occidentul ar trebui să accepte acest lucru și să negocieze încetarea conflictului, informează agenția de presă Interfax.
„Acum, când situația din teatrul de operațiuni militare nu este în favoarea regimului de la Kiev, Occidentul se confruntă cu o alegere – să continue să îl finanțeze și să distrugă populația ucraineană sau să recunoască realitățile actuale și să înceapă să negocieze”, a declarat Șoigu, citat la Moscova, la o reuniune a secretarilor consiliilor de securitate ale țărilor din Comunitatea Statelor Independente.
Comentariile sale au fost făcute în timp ce Donald Trump a devenit președinte ales în SUA pentru a doua oară, la doar câteva luni după ce a promis să pună capăt războiului din Ucraina în 24 de ore. Vicepreședintele său, JD Vance, a vorbit, de asemenea, despre cedarea teritoriului ucrainean către Rusia pentru a asigura un acord.
UPDATE ORA 11:00
Fragmente de drone rusești doborâte au rănit cel puțin două persoane și au avariat mai multe clădiri în capitala ucraineană Kiev în timpul nopții, au declarat joi oficialii orașului.
Zece clădiri au fost avariate de resturile de drone, inclusiv o unitate medicală și un centru de afaceri, a declarat Serhiy Popko, șeful administrației militare a orașului.
Atacul a provocat, de asemenea, un incendiu într-un restaurant situat la etajul 33 al unei clădiri din cartierul bogat Pechersk din centrul orașului, iar trei clădiri rezidențiale au fost, de asemenea, avariate în alte zone, a declarat Popko.
UPDATE ORA 10:00
G7, la care participă unele dintre cele mai bogate națiuni din lume, a precizat că, în opinia sa, rapoartele privind utilizarea a mii de soldați nord-coreeni pentru a sprijini forțele ruse din Ucraina arată „disperarea” lui Vladimir Putin de a compensa pierderile de pe linia frontului.
Se crede că forțele lui Putin pierd sute de soldați pe zi, estimările ucrainene mergând până la 1 200-1 500, astfel încât cei peste 10 000 de soldați despre care Coreea de Sud crede că se află în Rusia ar rezista aproximativ două săptămâni.
„În ansamblu, chiar și 12 000 de soldați nu afectează semnificativ situația generală a războiului”, spune Emil Kastehelmi, care conduce Black Bird Group.
UPDATE ORA 9:00
Kremlinul a declarat că Statele Unite rămân o țară „neprietenoasă” față de Rusia.
Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat că nu există planuri ca președintele Vladimir Putin să îl felicite pe Donald Trump pentru o eventuală victorie electorală.
Comentariile li Peskov au fost făcute în timp ce discuta despre abordarea prudentă a Moscovei față de peisajul politic în schimbare din SUA, menționând că Rusia monitorizează îndeaproape declarațiile făcute de politicienii americani.
UPDATE ORA 8:00
Forțele ruse au capturat încă două așezări în zonele cu activitate militară intensă din estul Ucrainei, a declarat ieri Ministerul rus al Apărării.
Armata ucraineană a observat lupte în jurul ambelor sate din sectoarele estice ale liniei de front de 1 000 km, dar nu a recunoscut că vreunul a căzut în mâinile Rusiei.
Ministerul rus a identificat satele ca fiind Maksymivka, chiar la nord de orașul Vuhledar, situat pe un deal, capturat de forțele ruse lunile trecute după lungi luni de lupte, și Antonivka, lângă orașul Kurakhove, aflat în dificultate, mai la nord.
UPDATE ORA 7:00
Camera superioară a parlamentului rus, Consiliul Federației, a ratificat un acord militar cu Coreea de Nord care promite asistență reciprocă în cazul unui atac.
Tratatul, semnat de președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un în timpul unei vizite la Pyongyang în iunie, prevede că ambele țări vor oferi sprijin militar „prin toate mijloacele” în cazul în care una dintre ele este atacată.
Acordul marchează cel mai important parteneriat militar dintre Moscova și Pyongyang de la Războiul Rece încoace.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Miniștrii din G7 s-au declarat marți grav îngrijorați de desfășurarea de trupe nord-coreene în Rusia și de posibilitatea ca acestea să fie folosite în războiul din Ucraina.
„Sprijinul direct al RPDC (Coreea de Nord) pentru războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina, pe lângă faptul că arată eforturile disperate ale Rusiei de a-și compensa pierderile, ar marca o extindere periculoasă a conflictului”, au afirmat miniștrii într-o declarație.
În afară de Statele Unite, Japonia, Italia, Marea Britanie, Germania, Franța și Canada, membre ale G7, declarația a fost semnată și de Coreea de Sud, Australia și Noua Zeelandă.
Miniștrii au declarat că au condamnat „în termenii cei mai fermi posibili” cooperarea militară sporită dintre Coreea de Nord și Rusia, inclusiv „achiziționarea ilegală” de către Rusia de rachete balistice nord-coreene.
Aceștia s-au declarat profund îngrijorați de potențialul oricărui transfer de tehnologie nucleară sau legată de rachete balistice către Coreea de Nord și vor colabora cu partenerii internaționali „pentru un răspuns coordonat la această nouă evoluție”.
Citește și
- Cancelarul Olaf Scholz îl demite pe Ministrul de Finanțe Christian Lindner. Ce a generat această decizie
- Alegerile prezidențiale din SUA fost subiect de distracție pe social media. Care sunt cele mai funny meme-uri cu Trump și Harris
- Kamala Harris l-a sunat Președintele ales Donald Trump. Democrata urmează să susțină un discurs